Hanian arkeologinen museo

Hanian arkeologinen museo on perustettu vuonna 1962, ja lähes 60 vuotta museo sijaitsi upeassa vanhassa rakennuksessa aivan Hanian keskustassa Halidon-kadulla. Vuonna 2020 museo suljettiin muuton vuoksi, ja huhtikuussa 2022 Hanian arkeologinen museo avattiin uudessa sijainnissaan Halepan kaupunginosassa.

Jos museot eivät yleensä kuulu loman aktiviteetteihisi (ei minulla ainakaan kuulu, myönnän!), suosittelen Kreetalla harkitsemaan vakavasti arkeologisessa museossa käymistä. Sillä täällä jos missä on mielenkiintoinen ja pitkä historia, muodostuihan Kreetalle Euroopan ensimmäinen korkeakulttuuri noin neljätuhatta vuotta sitten.

Hanian arkeologinen museo Hanian arkeologinen museo Hanian arkeologinen museo

Museoita Kreetalla on lukuisia, mutta merkittäviin kuuluvat Iraklionin arkeologinen museo, Elefthernan museo, sekä Hanian arkeologinen museo. Kuten kaksi muutakin mainittua museota, on Hanian uusi museo todella upeasti toteutettu, ja viihtyisässä tilassa on miellyttävää kiertää huoneita ja tutkia ympäri saarta löytyneitä esineitä.

Hanian arkeologinen museo ei ole suuren suuri, vaan se kattaa rakennuksesta vain yhden kerroksen. Tämän vuoksi ainakin tällaiselle museoita harvemmin kiertävälle koko museon kiertämiseen kului juuri sopivasti aikaa saadakseni riittävän kerta-annoksen historiaa: reilussa tunnissa olin tutustunut jokaiseen saliin ja itseäni eniten kiinnostaneisiin esineisiin (kuten Hanian matkailuhistoriaan ja yli 2000 vuotta vanhoihin koruihin).

Museon yläkerrassa on lisäksi vielä näytteillä huoneen verran Kreikan nykyisen pääministerin, Haniasta kotoisin olevan Kyriakos Mitsotakisin perheen yksityisen kokoelman esineistöä. Yläkerrassa on myös kahvila, joka ei minun museossa käydessäni ollut auki, mutta uskoisin sen aukeavan tässä kesän aikana kun vierailijoita käy museossa enemmän.

Hanian arkeologinen museo Kreetan nähtävyydet Kreetan nähtävyydet

Halepa tuntuu hieman syrjäiseltä paikalta näin merkittävälle museolle, mutta Hanian keskustasta museoon pääsee taksilla kymmenessä minuutissa. Minä kuitenkin suosittelen kävelemään noin kahden kilometrin matkan, sillä tämä puoli Haniasta jää helposti lomalaisilta näkemättä – ja kävellen alueeseen tutustuu autokyytiä huomattavasti paremmin.

Lisävinkki: samalla kuin kävelee Hanian keskustasta museolle tai takaisin, kannattaa käydä syömässä Koum Kapi -rannalla sijaitsevassa värikkäässä Maiami-ravintolassa!

Hanian arkeologinen museo
Osoite: Skra 15, Halepa
Aukioloajat: tiistaisin suljettu, muina päivinä klo 8-20
Sisäänpääsymaksu: 6 €/hlö

Tämä postaus on osa Kreetan kesäkalenteria 2022. Kesäkuun ajan kesäkalenterin luukuista paljastuu vinkkejä ympäri Kreetaa: toisinaan patikoidaan upeissa maisemissa, toisinaan rentoudutaan rannalla tai käydään retkillä – ja tietenkin herkutellaan ravintoloissa! Kaikki kesäkalenterin luukut voit nähdä täällä.
1 comment
  1. Tykkään arkeologisista museoista niissä on aina jotain mielenkiintosta, roomalaisessa museossa oli tuhansia vuosia vanhoja koruja ja aterimia ja vastaavan näköisiä ruukkuja ja mosaiikkeja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *