Rokka-rotko: kolmen tunnin patikka pystysuorien kallioseinien välissä

Kolme vuotta sitten yritimme käydä kävelemässä Rokka-rotko päästä päähän, aloittaen Rokan kylästä, mutta korkeanpaikankammoinen patikkakumppanini ei suostunut laskeutumaan reilun kahdensadan metrin korkeudessa olevasta kylästä alas rotkon pohjalle. Vuotta myöhemmin yritimme valloittaa rotkon toisesta suunnasta, mutta emme löytäneet rotkon eteläpäätä Astrikas-kylästä, vaan päädyimme kävelemään Biolea Astrikas Estate -oliivitilan tiluksille.

Näiden epäonnistuneiden yritysten jälkeen koko Rokka-rotko oli jo unohtunut mielestäni, kunnes muutama päivä sitten kumppanini seuraavan päivän patikkakohdetta miettiessämme ehdotti Rokkaa. “Kyllä mä siihen pystyn, ei kai se polku alas rotkoon nyt niin kamala ole?” Ei ole, olinhan itse kävellyt rinnettä puoleen väliin ja kirjoittanut siitä blogiinkin näin: “kävelin jyrkkää rinnettä kiemurtelevaa polkua alas puoliväliin, eikä polku ollut niin jännittävä kuin se ylhäältä käsin näytti”.

Rokka-rotko Patikointi Kreetalla Kreeta

Eli ei muuta kuin sormet ristiin ja seuraavana aamuna auto kohti 38 kilometriä Haniasta länteen sijaitsevaa pikkuruista Rokan kylää. Rokka on käymisen arvoinen kohde jo pelkkien jylhien maisemiensa vuoksi, mutta koska kylä ei osu oikein minkään reitin varrelle, yhdistyy se hankalasti jonkun toisen retkikohteen kanssa. Eli Rokkaan täytyy mennä varta vasten, mutta onneksi kylässä käydessään voi patikointiin tai pelkkään maisemien ihailuun yhdistää myös yli kaksi tuhatta vuotta vanhan kylän raunioissa vierailun: Rokan kylän yläpuolella on nimittäin pieni arkeologinen alue.

Rokka-rotko on vain parin kilometrin mittainen, mutta Rokan kylästä lähtiessä rotkoon täytyy siis ensiksi laskeutua alas siksakkia kiemurtelevaa kapeaa polkua pitkin. Korkeita paikkoja pelkäävä pääsi tällä kertaa rotkon pohjalle ilman pelkoa, ja myönsi alastulon rinnettä pitkin olleen helpompi kuin hän oli ajatellut.

Vaikka rotko on lyhyt, ei se silti ole kaikkein helpoin patikkareitti Kreetalla. Rotkon pohjalla on nimittäin monin paikoin suuria kivenlohkareita, eikä varsinaista polkua ole: kiveltä toiselle mennään sieltä, mikä itselle helpoimmalta tuntuu. Parissa kohdassa joutuu kiipeämään käsiä käyttäen, mutta peruskuntoiselle ja tervepolviselle Rokka-rotko ei ole liian vaikea.

Rokka-rotko Rokka-rotko Rokka-rotko Rokka-rotko

Rokka-rotko | Ohjeet & vinkit

Saapuminen Rokkaan: Rokan kylään saavuttuasi parkkeeraa auto sinne, missä vaan sattuu olemaan tilaa. Varsinaista parkkipaikkaa ei kylässä tietääkseni ole, mutta me olemme aina parkkeeranneet tämän aukion tapaiselle.

Rokka-rotkon aloituspiste: Rotkon alkuun on hieman heikot opastukset, mutta polku lähtee täältä (linkki Google Mapsiin. Parhaiten paikka näkyy satelliittinäkymässä). Heti alkuun on portti, mutta portista pääsee kyllä kulkemaan. Seuraa polkua alaspäin, ja pieneltä ns. näköalatasanteelta laskeutuu rinne jyrkemmin alas. Tästä kohtaa lähtee kapea polku siksakkia alas rotkoon. Rotkoon päästyäsi lähde kulkemaan rotkoa oikealle (kohti etelää).

  • Rotkon pituus: n. 2 km suuntaansa
  • Patikan kesto: n. 3 h taukoineen
  • Askelmäärä: 9500
  • Vaikeustaso: Keskivaikea
3 comments
  1. Kiitos hyvästä vihjeestä,Olemme muutaman kerran käyneet Rokassa pika pikaa ja tulevana kesänä olemme ajatelleet
    juuri käydä sillä rotkossa.Käymme samalla Deliaanassa syömässä päiväpalan,kuten joka kesä.

  2. Kiitos, kun jälleen kirjoitat kuulumisia Kreetalta🤩. Kyllähän sinne aina mieli haluaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *