Puolet vuodesta koronasulussa (eikä loppua näy)

Siitä on nyt tasan vuosi, kun Kreikassa alkoi koronasulku 23.3.2020. Tuo ensimmäinen lockdown kesti kuusi viikkoa, ja sitä seurasi jokseenkin tavallinen kesä – ainakin näin jälkikäteen ajateltuna. Kesän jälkeen tapausmäärät lähtivät uudelleen nousuun, ja marraskuun alussa Kreikassa otettiin jälleen sulkutoimet käyttöön. Nyt on menossa toisen lockdownin 20. viikko – eli olemme vuoden aikana olleet koronasulussa yhteensä 26 viikkoa. Puolet vuodesta.

Viime kevään lockdownin piti olla vain kaksi viikkoa, mutta sitten sitä jatkettiin parilla viikolla, ja taas parilla. Aluksi sama juttu toistui talven koronasulun kanssa, mutta tammikuussa toistuvasta jatkoajan ilmoittamisesta luovuttiin ja lockdown muuttui toistaiseksi voimassa olevaksi.

Puolet vuodesta koronasulussa

“Koko tilanne maailman mullistaneesta viruksesta tuntuu niin käsittämättömältä. Mitä kaikkea vielä tuleekaan tapahtumaan? Milloin tämä kaikki on ohi? Ja millainen koronan jälkeinen maailma tulee olemaan?” – Blogimerkintä 23.3.2020

Vuodentakainen lockdown meni hyvin kivuttomasti. Olin ollut jo ennen sulkua – tai ulkonaliikkumiskieltoa, niin kuin alkuun sitä virheellisesti nimitin uusien termien ollessa vielä hakusessa – kotona töissä reilun viikon ja ottanut koronan vakavasti. En käynyt toimistolla, en ruokakaupassa, en poistunut kylästämme lainkaan yhtä apteekissa käyntiä lukuun ottamatta.

Ruokakauppareissut olivat Thomaksen vastuulla, ja hän pyrki käymään kaupassa mahdollisimman harvoin. Minä pyyhin kaikki ostokset puhdistusliinalla ennen kaappeihin laittamista, opettelin pesemään käsiä 20 sekuntia, ahmin covid-uutisia Suomesta, Kreikasta ja maailmalta – ja ahdistuin, itkin ja näin painajaisia.

Puolet vuodesta koronasulussa

Purin ajatuksiani blogiin, vaikka alkuun vannotin blogin pysyvän covid-vapaana. Mutta oli mahdotonta olla kirjoittamatta asiasta, joka oli mielen päällä joka päivä, lähes taukoamatta. Vuoden aikana olen julkaissut Covid-19 -tunnisteella 15 postausta.

Ensimmäinen lockdown päättyi toukokuun alussa, ja kirjoitin blogiin rajoitteiden poistumisen olevan “parasta, mitä tänä keväänä on tapahtunut”. Enää ei tarvinnut kirjoitella lupalappuja kotoa poistuessa, ja ulos saattoi lähteä milloin ja ihan mistä syystä vain, eikä ainoastaan hallituksen välttämättömiksi luokittelemista syistä.

Turistikauden alkaminen oli edelleen epävarmaa, mutta vihdoin kesäkuussa Kreikka alkoi ottaa vastaan kansainvälisiä lentoja ensiksi vain Ateenaan ja Thessalonikiin. Heinäkuun alussa myös maan muut kansainväliset lentoasemat avattiin kansainväliselle lentoliikenteelle, ja tämä tarkoitti sitä, että Kreetalle alkoi vihdoin saapua turisteja – yli kolme kuukautta normaalia kesäkauden alkua myöhemmin.

Hania, Kreeta

Koko kesän jännitimme sitä, kuinka kauan saamme nauttia turistien tuomasta tutusta tohinasta sekä vihdoin ja viimein avoinna olevista kesäravintoloista. Ja siitä, että turismin parissa työskentelevällä Thomaksella on töitä.

Lokakuun alkuun sitä iloa kesti – pidempään, kuin olimme uskaltaneet toivoa. Kuukautta myöhemmin tuli pommi, kun hallitus ilmoitti uudesta koronasulusta vain kaksi päivää ennen sen alkamista. Muistan edelleen, mitä söin tuona iltana ravintolassa Hanian Dikastirio-aukiolla. Se jäi viimeiseksi ravintolassa paikan päällä syödyksi ateriaksi ties kuinka moneen kuukauteen.

Marraskuun alusta alkaen olemme jälleen täytelleet lappuja aina kotoa lähtiessämme, muistaneet kantaa mukana passia ja käyttää maskia. Maskipakko on toki ollut Kreikassa jo viime kesästä lähtien, joten kyllä sen aina muistaa viimeistään siinä vaiheessa, kun on laittamassa kotiovea kiinni. Autossa maskin käytön saatan vieläkin kyllä unohtaa, sillä yksin ajaessani olen ilman maskia, mutta kaksin ollessa se on pakollinen.

Lähes 20 viikkoa ravintolat ja kahvilat ovat olleet auki vain take away -myynnille, liikkeet ovat olleet auki vaihtelevasti (toisinaan kokonaan kiinni, toisinaan vain ajanvarauksella, toisinaan lähes normaalisti), ja ulkonaliikkumiskielto on ollut lähes koko lockdownin ajan joka päivä klo 21.00-05.00. Tällä kertaa olen käynyt koko koronasulun ajan töissä toimistolla, sillä vaikka viime keväänä opinkin pitämään kotona työskentelystä, tajusin toimistolle palattuani kuinka paljon olin kaivannut ihmisiä ympärilleni.

Puolet vuodesta koronasulussa

Maaliskuuhun saakka pärjäsimme rajoitusten kanssa hyvin. Arkisin töistä kotiin palattuani en ole käynyt missään koko lockdownin aikana, mutta viikonloppuisin teimme retkiä ympäri Hanian rannikkoaluetta aina säiden salliessa. Maaliskuun alkuun asti rajoitukset kun eivät kieltäneet kulkemista autolla puistojen tai kävelyreittien luokse harrastamaan sallittujen kotoapoistumissyiden joukossa olevaa liikuntaa.

Mutta sitten se kiellettiin, se ainoa henkireikä, joka on pitänyt mielen enimmäkseen korkealla näiden kaikkien rajoitusten kanssa. Liikunnan harrastamisen täytyy alkaa kotiovelta, eikä liikuntapaikkojen äärelle saa kulkea autolla tai moottoripyörällä. Samaan syssyyn rajoitettiin myös ruokakaupassa käymistä siten, että ruokaostoksille ei saa lähteä kotoa kahta kilometriä kauemmaksi.

Viikonloppureissut luontoon olivat olleet ainoa syy, jonka vuoksi jaksoin koronarajoitteita viikosta ja kuukaudesta toiseen. En edes kaivannut ravintoloiden ja kahviloiden aukeamista niin paljoa kuin nyt kaipaan luontoon pääsyä: olisin onnellinen, jos saisin takaisin mahdollisuuden kulkea autolla patikoidakseni vuorilla tai kävelläkseni Agii Apostolin poluilla. Jaksaisin rajoitteita jupisematta, jos olisi mahdollisuus käydä muuallakin kuin vain töissä ja lähimmässä ruokakaupassa.

Hania, Kreeta

Tällä hetkellä ei ole edes aavistusta, milloin tämä tulee loppumaan. Nykyiset tapausmäärät ovat aivan samoissa lukemissa kuin marraskuussa koronasulun alkaessa, joten tuskin sulkua tullaan vielä hetkeen purkamaan. Kiire tässä kylläkin alkaa olla tilanteen paranemisen suhteen, sillä kesä ja Kreikan taloudelle tärkeä turistikausi ovat ihan nurkan takana.

Puoli vuotta koronasulussa ja viime kesän tynkä turistikausi on tehnyt Kreikalle sellaista vahinkoa, jota tuskin vielä edes täysin ymmärretään. Tämän vuoksi turismia tullaan tänä vuonna kaipaamaan kenties kipeämmin kuin koskaan aiemmin. Matkailukauden alkamisen on varovaisesti vihjailtu alkavan toukokuun puolivälissä, mutta jos jotain olen tämän vuoden aikana oppinut, niin sen, että huhujen vuoksi ei kannata odotuksia nostaa kovin korkealle. Uskon vasta kun näen.

Kreikan tilanne tiistaina 23.3.2021

 • 3 586 uutta tapausta viimeisen 24 tunnin aikana
 • 5,57 % positiivisten osuus testatuista
 • 51 covid-kuolemaa viimeisen 24 tunnin aikana
 • 118 uutta tapausta Kreetalla viimeisen 24 tunnin aikana
 • 242 347 tapausta sitten pandemian alkamisen
 • 1 501 549 rokotettu, joista 482 671 on saanut molemmat annokset
6 comments
 1. Kesä voi hyvinkin olla kuitenkin taas parempi. Pidän hyvinkin mahdollisena, että sama toistuu ensi kesänä kuin viime kesänä, eli tautitapaukset laskee ja rajoituksia puretaan. Myös rokotuksista saattaa olla tässä mielessä hyötyä. Onneksi Suomen rajoitukset ovat varsin kevyitä, mutta matkalle olisi mukava päästä jälleen rennosti ja hyvillä mielin.

  1. Minä totisesti toivon, että kesällä käy taas kuten viime vuonna ja tautimäärät lähtee laskuun. Kreikan – ja Kreetan – tilanne on edelleenkin huono, mutta siitä huolimatta turistikausi aloitetaan äärimmäisen heikosta taloustilanteesta johtuen. Toivottavasti ei ole virhe! Onneksi rokotustilanne on Kreikassa kuitenkin aika hyvällä mallilla, ja pian aletaan rokottaa jo +30-vuotiaita perusterveitä.

 2. Joo kiitos Terhi tiefosta informatiivisesta koronatilanteesta varsinkin Kreetan osalta. Tuleva matkailukesä on vielä enemmän kuin “vaiheessa”…saa nähdä…nyt alkaa Suomessakin kevät aurinko lämmittää! Hyvää kevättä kaikille erityisesti Kreetaan “hurahtaneille”! Laita Terhi jatkossakin mahdollisuuksien mukaan lisää tietoa Kreetan tilanteesta.

  1. Kiitos Jyrki! Päivittelen tilannetta aina kun on jotain uutta kerrottavaa :) Nyt jo hallituksen sivuilla sanotaan, että maa aukeaa turismille toukokuun puolivälissä ja sitä ennen pitäisi lockdownin loppua. Tämän tiedon avulla jaksaa paremmin vielä viimeiset viikot! :)

 3. Kalimera Terhi. Muistan hyvin kun vuosi sitten alettiin kirjoitella lupalappuja ulkoiluun tai kaupassa käyntiin. Eipä silloin olisi uskonut, että tää sama jatkuu vieläkin. Ymmärrän hyvin kuinka kaipaat luontoon ja vuorille. Kreetan luonto on keväällä niin kaunis. Sinne se minunkin mieli halajaa. Nyt vaan pitää maltaa odottaa parempia aikoja, mutta ihanaa kun kuitenkin kirjoitat, näitä on niin mukava lukea, itsekin Kreetaan rakastuneena ahmin jokapäivä tietoa saaren tilanteesta.
  Mukavaa kevättä ja kaikkea hyvää sinulle.

  1. Kreetan luonto on tosiaan keväällä kauneimmillaan, sillä se on niin vehreä! Paras aika vuodesta patikoimiseen ja luonnossa samoiluun :) Kiitos, ihana kuulla että juttuja on mukava lukea ja kenties tuo apua edes hieman Kreeta-ikävään. Ihanaa kevättä sinulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *