Agii Apostoli on Hanian rannikon paras alue!

Agii Apostoli on merenrantakylä ja suosittu hotellialue vain kivenheiton päässä Hanian keskustasta. Jostain syystä olen tähän talveen saakka sivuuttanut tämän monipuolisen alueen kun olen etsinyt kauniita kävelyreittejä tai pieniä rantapoukamia, ja suunnannut retkilläni aina jonnekin kauemmaksi. Mutta kiitos marraskuussa alkaneen lockdownin ja tarpeen etsiä helppoja ulkoilumahdollisuuksia läheltä kotoa, päätin vihdoin tutustua Agii Apostoliin kunnolla.

Agii Apostoli – tai Agioi Apostoloi, kuten se toisinaan kirjoitetaan lähemmäksi kreikkalaista kirjoitusasua Άγιοι Απόστολοι – sijaitsee vain reilu kolme kilometriä Haniasta länteen ja on paikallisten keskuudessa suosittu ranta- ja ulkoilualue ympäri vuoden. Kesällä Agii Apostoli vilkastuu entisestään, sillä turistit saapuvat alueen lukuisiin hotelleihin nauttiakseen Agii Apostolin rannoista, rauhallisuudesta ja vain kesäaikaan auki olevista tavernoista.

Hania, Kreeta

Hania, Kreeta

Tähän talveen saakka Agii Apostoli oli ollut minulle lähes täysin tuntematonta seutua alueen ruokakauppoja ja paria ravintolaa lukuun ottamatta. En ole ahkera rannoilla makoilija, joten en ollut hakeutunut alueen rannoille, vaan olin korkeintaan vain ajellut autolla Agii Apostolin rantateitä ajankuluksi. Muuten alueen niemet ja niiden väliin jäävät uimapoukamat olivat jääneet minulle vieraiksi.

Tiesin, että Agii Apostolissa on rantojen lisäksi kävelyreittejä ja monet käyvät siellä myös juoksemassa, mutta olin ohittanut tämän tiedon olankohautuksella: eiköhän Hanian alueen parhaimmat kävelymaastot ole sisämaassa, eikä rannikolla aivan läntisen Kreetan suurimman kaupungin kyljessä. Mutta mitäpä minä tiesin – enhän ollut edes vaivautunut käymään itse tutustumassa näihin monien mainitsemiin lenkkipolkuihin.

Hania, Kreeta

Agii Apostoli, Hania, Kreeta

Tämän talven lockdown kuitenkin muutti asian, sillä rajoitusten vuoksi liikkuminen on sallittua vain omassa alueyksikössä – vaikkakin sakkoja on jaeltu jos kotoa on lähdetty liian kauas oman alueyksikön sisälläkin. Aurinkoinen talvi on houkutellut ulos, mutta sakkojen pelossa olemme liikkuneet vain pohjoisrannikolla ja pääsääntöisesti vain noin 15:n kilometrin säteellä kotoa. Agii Apostoliin paremmin tutustuminen tuli näistä syistä vihdoin ajankohtaiseksi.

Ja mikä helmi sieltä löytyikään! Ihan harmittaa – ja hävettää – että nämä vuodet olen sivuuttanut Hanian rannikon parhaimman alueen ihan täysin! Mutta mikä tekee Agii Apostolista niin mainion, että olemme tänä talvena käyneet siellä joka viikonloppu?

Agii Apostoli, Hania, Kreeta

Agii Apostoli, Hania, Kreeta

Neljä rantaa vieri vieressä

Kuten jo mainitsin, en juurikaan viihdy rannoilla kesäisin, sillä en kaipaa rusketusta ja tylsistyn nopeasti pelkkään kuuman auringon alla loikoiluun. Mutta näin talvella asia on eri, sillä talviaurinko ei polta ihoa ja lempeässä lämpötilassa on mukava kävellä pitkin rantoja. Tai ottaa noutokahvi mukaan, ja vain istua rannalla merta katsellen ja kuunnellen.

Agii Apostolin alueella on neljä rantaa, ja alue onkin tunnettu sen rauhallisista ja pienistä poukamista. Lähimpänä Haniaa oleva ranta on nimeltään Chrissi Akti (tai Golden Beach; kultainen ranta), siitä länteen on ensiksi Agii Apostolin ranta, sitten usein Iguanaksi rannan kahvilan mukaan kutsuttu poukama, ja lopuksi Kalamakiin asti jatkuva ranta Glaros.

Kaikki Agii Apostolin rannat ovat suosittuja talviuimareiden keskuudessa. Etenkin pienimmät, Agii Apostolin ja Iguanan poukamat pysyvät pitkiä rantoja paremmin suojassa talven toisinaan hurjiltakin aalloilta.

Agii Apostoli, Hania, Kreeta

Hania, Kreeta

Kilometreittäin polkuja käveltäväksi

Agii Apostolin ranta-alueen kävelyreitit olivat se, miksi ihastuin alueeseen – ja miksi olen käynyt siellä lähes joka viikonloppu koko talven ajan. Toisinaan kävelen vain Agii Apostolin puiston ympäri monien lenkkeilijöiden ja koiranulkoiluttajien seassa, mutta useammin kävelen rantojen väliin jäävillä niemekkeillä – ja niissä kiemurtelevia polkuja pitkin kävellessä saakin kulumaan jopa tunteja!

Pienin niemistä on Glarosin ja Iguanan välissä, ja se on tunnettu sen pienestä Pyhän Apostolin kirkosta. Kovin montaa polkua ei täällä ole, mutta korkeasta ja kivikkoisesta niemestä tekee käymisen arvoisen sen päältä avautuvat upeat näkymät Glarosin rannalle.

Agii Apostoli, Hania, Kreeta

Agii Apostoli, Hania, Kreeta

Haniaan päin seuraava niemi on ensimmäistä suurempi, ja täällä on myös enemmän polkuja käveltäväksi. Viimeinen niemistä, Agii Apostolin poukamaan ja Chrissi Akti -rannan väliin jäävä, on kaikkein suurin, mutta suurelta osin myös karuin, sillä tässä kivikkoisessa maaperässä ei kasva mikään yli polvea korkeammalle. Niemen Chrissi Aktin puoleisella reunalla kasvaa kuitenkin mäntypuita, ja karun maiseman jälkeen saattaakin yhtäkkiä huomata kävelevänsä keskellä havumetsää.

Jos Chrissi Aktin rannalta jatkaa edelleen matkaa, pääsee rantatietä pitkin kävelemään Nea Choran rannalle, ja sieltä aina Hanian vanhaan satamaan saakka.

Agii Apostoli, Hania, Kreeta

Agii Apostoli, Hania, Kreeta

Lukuisia muita urheilumahdollisuuksia

Agii Apostolissa on Hanian rannikon parhaimmat urheilumahdollisuudet: on jalkapallokenttä, parit rantalentopallokentät, mahdollisuus surffata, meloa, suppailla, pelata rantatennistä… Sekä asvalttiteillä että metsän poluilla voi polkupyöräillä, puistossa pelata petankkia, heitellä frisbeetä tai pelata sulkapalloa.

Me itse asiassa ostimme frisbeen ihan vain Agii Apostolissa viettyjen aurinkoisten talvipäivien aktiviteetiksi, ja vuosi sitten ostamme sulkapallosetti on myös päässyt vihdoin käyttöön Agii Apostolin rannoilla.

Meille Agii Apostoli on ollut tämän lockdownin henkireikä, ja niin vaikuttaa olevan monelle muullekin hanialaiselle: viikonloppuisin Agii Apostoli tuntuu olevan Hanian suosituin ulkoilupaikka, halusi sitten lenkkeillä, tavata kavereita, nauttia auringosta tai uida virkistävän viileässä meressä. Olen alkanut jo suunnitella, että viimeistään ensi talvena minäkin voisin liittyä Agii Apostolin talviuimareiden joukkoon…
7 comments
 1. Kiitos Terhi ihanista kuvista ja hyvistä vinkeistä. Olemme toukokuun lopussa tulossa lomailemaan Agii Apostoliin ja juttusi vaan lisäksi matkakuumetta entisestään. 🌞

 2. Kreikka ja Kreikan saaret ovat kyllä upeita paikkoja. Luonto kaikessa kuivuudessaan ja karuudessaan on kaunista niin kuin nämäkin kuvat sen näyttävät. Upeita kuvia!
  Kaksi kertaa olemme vaimon kanssa käyneet Kreikassa ja varmasti taas mennään, kun sen aika tulee. Siellä on aina ollut lämmintä, aurinkoa, ystävällisiä ihmisiä ja hyvää ruokaa sekä paikkoja ihmeteltäväksi. Hieno tunnelma ja hyvä energia.

 3. Kiitos Terhi ihanista kuvista ja blogista. Blogiasi lukiessa saa Kreeta kaipuun aina heräämään, mutta tuntuu myös kuin olisi käynyt matkalla. Agii Apostoli sai minut aikoinaan rakastumaan Kreetan saareen. Pienten lasten kanssa nuo pikku polut ja luolat olivat upeaa seikkailua. Toukokuun alussa iguanan niemi oli täynnä kukkasia. Sinne palaamme vielä joskus. Seuraavan reissun pari vuotta sitten teimme Rethymnoniin, johon myös rakastuin. Matkustamme aina tyyliin kevään ensimmäisellä tai syksyn viimeisellä suoralla lennolla, jolloin Kreetalla sopivan rauhallista tutkia paikkoja, eikä kuumuus haittaa. Aurinkoista kevättä sinne..

  1. Oi että, Gozo näyttää kuvissasi niin upealta! Maltalla täytyy päästä jokus käymään – ja samalla tietysti myös Gozolla :)

 4. Agii Apostoliin rannalla (sillä pienellä Iguanan vieressä) pääsee kesäisin myös pyörätuolilla veteen. Hieno palvelu.
  Muuten Agii Apostolii on vienyt meidän perheen sydämen, yritämme joka vuosi päästä vähintään viikoksi. Yllättäen ei toteutunut viime vuonna…

  1. Vau, tuo on kyllä hieno juttu, että pääsee pyörätuolilla veteen! Minä toivon, että tänä kesänä pääsisi taas matkustamaan – siis kaikki, jotka niin haluavat! :) Kiitos kommentistasi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *