4+1 luontomatkavinkkiä vuodelle 2018

Kuinka moni on huomannut, että luontomatkailu on alkanut nostaa päätään todella hurjalla tarmolla? Vai onko sen suosio ollut aina yhtä huimaa, mutta minä vain olen löytänyt sen vasta hiljattain? Viimeisen muutaman vuoden aikana olen nimittäin innostunut reissuillani pelkän löhöilyn lisäksi patikoimaan tai hakeutunut muuten vain luontoon.

Vuonna 2018 aion jatkaa tätä luontokohteisiin tutustumista – ja niin suosittelen sinunkin tekevän. Kokeile vaikka jotain näistä minun luontomatkailukohteiden suosikeistani. Tai kyllähän sitä ehtii vuoden aikana kiertää vaikka nämä kaikki!

1. Helmikuussa Malesian viidakkoon

Luontomatkailu

Talvella monet suuntaavat Kaakkois-Aasian lämpöön, mutta kosteassa kuumuudessa ei välttämättä tule luontomatkailu ensimmäisenä mieleen. Tämän vuoksi kannattaakin hakeutua hieman korkeammalle – sinne, missä viileämmät patikkapolut sijaitsevat.

Noin 200 kilometriä Kuala Lumpurista pohjoiseen sijaitsee teeviljelmistään tunnettu Cameron Highlands. Teepensaiden laikuttama maisema on nähtävyys jo sinällään, mutta suosittelen tutustumaan myös alueen viljelemättömään osaan – eli malesialaiseen viidakkoon.

Lue lisää: Patikoimassa Cameron Highlandsin upeissa maisemissa

2. Toukokuussa Kreetan rotkoihin

Luontomatkailu

Kreeta on luontomatkaajan paratiisi, sillä siellä riittää lukuisia patikointipolkuja niin oliivipuulehtojen läpi, vuoristossa kuin saaren monissa rotkoissakin. Samarian rotko on Kreetan tunnetuin patikkareitti – ja ehdottomasti kokemisen arvoinen! Minä olen kävellyt rotkon läpi kahdesti, ja aion suunnata tuolle 16 kilometrin rotkokävelylle jälleen toukokuussa, kun Samaria taas aukeaa yleisölle talvitauon jälkeen.

Keskikesällä Samariassa saattaa lämpötila nousta niin kuumaksi, että sinne ei ole menemistä. Miellyttävän kokemuksen vuoksi suosittelen Samaria-vaellusta alku- tai loppukesälle. Tai vaihtoehtoisesti kesän kuumimpina aikoina kannattaa valita saaren rotkoista joku lyhyempi ja helpompi.

Vaihtoehto Samarialle: Luostareita Akrotiri-niemellä

3. Syyskuussa Slovenian luontopoluille

Luontomatkailu

Koska kesän kuumuudessa luontoseikkailut eivät välttämättä tule ensimmäisenä mieleen, kannattaa vuoden 2018 kolmas luontomatkakohde jättää syyskuulle: syksyn alkaessa Slovenia nimittäin näyttäytyy todella kauniina, mutta lämpötilat ovat laskeneet hieman miellyttävämmälle tasolle.

Jos luontomatkailu kiinnostaa, ei Sloveniaa tule missään nimessä jättää väliin. Täällä nimittäin pääsee näkemään toinen toistaan huikeimpia maisemia, ja haastetta riittää kokeneellekin patikoijalle tai vuorille kiipeilijälle. Suosittelen lämpimästi Triglav-luonnonpuiston patikkapolkuja, rotkoja ja etenkin Bohinj-järven ympäristöä!

Lue lisää: kaikki Sloveniasta

4. Marraskuussa Mallorcan vuoristoon

Luontomatkailu

Välimeren saaria pidetään yleensä kesäkohteina, mutta jos loman tarkoituksena ei ole ainoastaan loikoilla rantatuolissa aurinkoa palvoen, sopivat Välimeren kohteet mainiosti myös talvilomille. Yksi erinomainen luontokohde on Mallorca, sillä etenkin saaren Tramuntana-vuoristosta löytyy lukuisia upeita patikointi- ja pyöräilyreittejä kaikentasoisille luonnossa liikkujille.

Lue lisää: Patikoiden Sóllerista Port de Sólleriin

+1 Jouluksi lumisiin maisemiin

Luontomatkailu

Vaikka vuonna 2018 Suomi 100 -huuma tulee laantumaan, ei rakasta kotimaatamme kannata juhlavuoden jälkeenkään unohtaa matkakohteena. Mielestäni joululomalle ei ole parempaa kohdetta kuin luminen Suomi, mutta valitettavasti koko Suomen kattava valkoinen joulu ei ole enää viime vuosina ollut itsestäänselvyys.

Joululoma on erinomaista aikaa nauttia sekä läheisten seurasta että talvisesta Suomen luonnosta. Jos nietokset loistavat eteläisessä Suomessa poissaolollaan, miksi et sitten lähtisi pohjoisempaan nauttimaan täydellisestä winter wonderlandista – ja sulattamaan syötyjä jouluherkkuja talviurheilulajien parissa?

Minne sinä lähtisit luontomatkalle vuonna 2018?


Instagram Travel ThursdayTämä postaus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka vetäjinä Suomessa toimivat matkablogit Vagabonda ja Travellover.

Liity sinäkin mukaan tempaukseen ja jaa reissuinspiraatiota käyttämällä Instagramissa tunnistetta #IGTravelThursday tai #IGTT! Lue tempauksesta lisää täältä.

Minut löydät Instagramista nimellä @vagabondablog.


Lue myös muita #IGTRAVELTHURSDAY-postauksia ja lisää linkki omaan postaukseesi!


27 comments
  1. Mahtavia vinkkejä! Luontomatkailu on meilläkin sydäntä lähinnä, vaikka kaupunkilomillakin ajoittain viihdymme. Seuraava luontomatkamme suuntautuu Uuteen-Seelantiin, jonne suuntaamme seikkailemaan heti alkuvuodesta. En malta odottaa :)

    1. Ah, toinen onnekas, jonka alkuvuoden suunnitelmiin kuuluu Uusi-Seelanti! Ihanaa reissua, jos vielä olette matkalla :)

  2. Ensi vuoden suunnitelmat ovat vielä sen verran levällään, että on vaikea listata niiden luonto-osuuksiakaan.
    Tammikuulle on kuitenkin varattu lyhyt reissu Saariselälle – käydään kuittaamassa pois bucket listaltamme Kakslauttasen lasi-iglussa yöpyminen: se lienee luontoa jos mikä, sillä kokemuksen pitäisi olla lähellä sitä, mukavalla tavalla, että yöpyisi luonnon keskellä.
    Keväälle on hahmoteltu Amsterdamia ja Keukenhofia – voisikohan puutarhareissun laskea luontomatkaksi :-) ?

    1. Lasi-igluissa yöpyminen on varmasti huikea kokemus, ja olenkin miettinyt että olisi mahtavaa viedä oma kumppani sinne. Jos siis saisin sen ylipäänsä Lappiin! Jostain syystä nämä kylmät kohteet eivät ole hänen bucket-listallaan…

  3. Mä olen viime vuosina myös innostunut luontomatkailusta. Oikeastaan mikään ei sykähdytä enemmän kuin upea luontokohde. Noista sun esiin nostamista lähtisin varmasti jokaiseen jos lähistölle osuisin, mutta eniten kiinnostaisi Slovenia. Sinne toivottavasti pääsen lähivuosina! Mä pääsen onneksi ensi vuonna toteuttamaan useampiakin luontokohdehaaveitani. Siellä siintää mm. Uusi-Seelanti, Patagonia ja Galapagossaaret :)

    1. On ihan mahtavaa, että pääset noin huikeisiin luontokohteisiin! Uudessa-Seelanissa olen käynyt kerran, mutta harmittavasti sillä reissulla jäi patikoinnit sun muut luontoretket minimiin reissun luonteesta johtuen, mutta haluaisin ehdottomasti palata sinne uudestaan paremmalla ajalla. Ja Patagonia on haaveissani myös!

  4. Hyviä vinkkejä! Luontomatkailu on selvästi ollut viime vuodet nosteessa, mutta toisaalta ehkä luonto on ollut merkittävä osa matkailua monella jo aikaisemminkin, mutta nyt siitä puhutaan erityisesti nimenomaan luontomatkailuna. Samalla olen huomannut, että kun ennen puhuttiin patikoinnista, käy lähes jokainen nykyään vaeltamassa, vaikka kyseessä olisi kuinka lyhyt matka :) Tosin ei tässä sun postauksessa siis, vaan yleensä arkikielessä. Kauniita maisemia näissä kuvissa, olisi kyllä kiva päästä käymään kaikissa!

    1. Voi olla noinkin, että luontomatkailu terminä on ollut enemmän esillä ja siksi tuntuu, että se on kasvattanut suosiotaan. Minäkin olen joskus miettinyt sitä, että kuinka pitkä matkan täytyy olla, että sitä voi sanoa patikoinniksi tai vaeltamiseksi. Ajattelisin, että useamman tunnin luonnossa kävely on patikointia, mutta ei parin kilometrin lähimetsässä lenkkeily. Vai onkohan siihen joku virallisempi määritelmä?

  5. Kreetalla käyminen kiinnostaa minuakin. Lähtisin myös “luontomatkalle” Karibialle ja Australiaan. Vaikka Karibialla on silloin tällöin hirmumyrskyjä, se kiinnostaa silti. Niin ja kiinnostaisi myös Brasilian luonto ja etelä-Afrikka. Ensi vuonna aion toivon mukaan myös kaukokohteisiin ja pari reissua on jo valmiiksi mietittynä, mikäli on tilaa.. Onneksi on tarjolla monenlaisia reissuja, niin ei ehkä käy kuten aikaisempina vuosina lähes kaikki varattiin nenän edestä.

  6. Hyvät vinkit, Kreetalla käyminen kiinnostaa minuakin. Lähtisin myös “luontomatkalle” Karibialle ja Australiaan. Vaikka Karibialla on silloin tällöin hirmumyrskyjä, se kiinnostaa silti. Niin ja kiinnostaisi myös Brasilian luonto ja etelä-Afrikka. Ensi vuonna aion toivon mukaan myös kaukokohteisiin ja pari reissua on jo valmiiksi mietittynä, mikäli on tilaa.. Onneksi on tarjolla monenlaisia reissuja, niin ei ehkä käy kuten aikaisempina vuosina lähes kaikki varattiin nenän edestä.

    1. Talvi on Karibialla rauhallisinta aikaa hurrikaneja ajatellen, ja kannattaakin ennen lähtöpäätöksen tekemistä googletella kohdemaan parhaimmat matkustuskuukaudet. Minuakin kiinnostaisi Etelä-Afrikka… Olen yrittänyt saada poikaystävää matkaseuraksi, mutta hän ei ikävä kyllä ole kiinnostunut matkustamaan sinne. Mukavia reissuja sinulle!

  7. Luontomatkailu on kyllä nykyään minustakin sitä parasta matkailua. Ihania kohteita nämä kaikki luettelmasi. Slovenia on minulla harkinnassa ensi vuodeksi. Ja koska tuleva Indonesian reissuni mietityttää (pääsemmekö Lombokille vai estääkö tuprutteleva Agung lentomme), olen katsellut myös vaihtoehtoisia suuntia Singaporesta. Cameron Highlands ei ole mahdottoman kaukana, se voisi olla varasuunnitelma, vai onkohan joulukuun loppu sielläkin sadekautta – eli onko huono ajankohta? Pitänee yrittää selvitellä. Ja seuraavaksi käyn kurkkaamassa tän sun postauksen Cameronilta.
    Minun suosikkiluontokohteeni on Patagonia <3. Mutta on upeita lähempänäkin, Tänä vuonna ihastuin mm. Islannin ja Madeiran luontoon.

    1. Me olimme Cameron Highlandsilla vähän ennen joulua, ja meille ainakin osui kohtalaisen hyvät säät. Viileäähän siellä korkealla on, mutta vettä ei muistaakseni satanut lainkaan. Kaikki mainitsemasi paikat, Patagonia, Islanti ja Madeira, ovat minut bucket-listallani!

  8. Hyviä vinkkejä! Kävimme kerran Samarian rotkon reunalla, mutta pienten lasten kanssa ei voinut lähteä pidemmälle. Valkoisten vuorten kauneus jäi mieleen ja seuraavalla Kreetan-reissulla sitten ehdottomasti rotkon lävitse! Samoin Triglavin suunnalta on kokemusta vain Bled-järven ympäri kävelystä, Bohinj ja muut luontokohteet ovat suunnitelmissa. Mallorca talvikohteena on kiinnostava ajatus, onko sulla kokemusta millaista säätä siellä voisi olla joko vuodenvaihteessa tai helmikuun lopulla?

    1. Kreetan Valkoiset vuoret on kyllä upeat! Itsenäisyyspäivänä satoi vuorille lumi, ja nyt vuoret ovat entistä kauniimmat – jopa henkeäsalpaavan kauniit. Minulla ei valitettavasti ole omakohtaista kokemusta Mallorcasta vuodenvaihteessa tai helmikuussa, sillä olen ollut siellä vain kesällä ja syys-marraskuussa. Veikkaan, että talviaikaan on ihan tuurista kiinni, millainen sää siellä on.

  9. Mulla on samat fiilikset, että luontomatkailu on nostanut suosiotaan huimasti. Mekin ollaan enemmän valittu sellaisia kohteita lähiaikoina, jossa on muutakin pelkän rannalla löhöämisen lisäksi.

    Noista sun paikoista mitä mainitsit, niin erityisesti upea Slovenia kiehtoisi luontokohteena. Lisäksi myös Kanada on sellainen, jonne voisin lähteä vaikka heti.

    1. Kanada on varmasti todella huikea paikka myös! En ole vielä käynyt, mutta haaveissa on :) Sloveniaa suosittelen lämpimästi, sillä sen luonto yllätti meidät upeudellaan aivan totaalisesti. Kenties Euroopan kaunein maa, jossa olen käynyt!

  10. Cameron Highlandseja ollaan ihailtu kuvista – täytyypä katsella lentojen hintoja. Itse ihastuimme täysillä tänä kesänä Lappiin, vaikka emme olekaan vaeltajia.

    1. Jos Malesiaan päin suuntaatte, suosittelen ehdottomasti Cameron Highlandsilla käymistä. Olen patikoinut siellä kahdesti: vuonna 2007 ja 2015, ja molemmat reissut olivat upeita!

  11. Me oltiin muuten yksi vuosi toukokuussa Kreetalla ja aiottiin patikoida Samarian rotko. Kävi kuitenkin niin kökkö mäihä, että edellisenä päivänä oli ollut iso kevätmyräkkä, jonka johdosta rotko oli suljettuna just meidän reissupäivänä! Jouduttiin tyytymään toiseen, lyhyempään rotkoon. Nimeä en muista, mutta sekin oli todella vaikuttava ja upea patikkapolku! Muistaakseni 8km pitkä ja paikoittain todella kapea.

    1. Voi ei! Ikävää, että teillä kävi noin huono tuuri sään suhteen ja jäi siksi Samaria patikoimatta :( Rotkoja Kreetalla on todella paljon, mutta kuvauksesi perusteella tuli ensimmäisenä mieleen Imbros. Se kun muistaakseni on noin 8 km pitkä ja jossain kohdassa niin kapea, että pystyy koskettamaan rotkon molempia seiniä samanaikaisesti. Upea rotko sekin – niin kuin varmasti kaikki paikat Kreetalla! :)

  12. Cameron Highlands on ihana! Ja Slovenia! Kyllä ainakin niihin lähtisin takaisin koska vain. Seuraavaksi aion vetää kunnon kävelytossut jalkaan vielä nyt joulukuussa Baskimaassa. Ehkä kävelen viinitilalta toiselle tai sitten ihan luontoilen. Kotsotaan!

    1. Oi, kuulostaa ihanalta, viinitiloilla tai ilman! Baskimaahan pitää minunkin kyllä joskus päästä, käsittääkseni kun se on todella upeaa seutua. Ihanaa reissua sinulle!

  13. Minusta tuli kerta heitolla luontomatkailija kun aloin matkustelemaan USA:ssa. Tuli käytyä parissa kansallispuistossa ja olin niin myyty, että nyt on aina pakko katsastaa kaikki luonnonnähtävyydet joita on lähellä. Silloin kiehtoi ehkä eniten se, että luonto oli niin erilaista mitä Suomessa, mutta nyt olen alkanut kaipaamaan matkoja Suomen luontoon. :)

    1. Vaikka olen käynyt USA:n kansallispuistoista vain Evergladesissa, voin kuvitella, että ne varmasti aiheuttaa aikamoisen luontomatkailuinnostuksen. Ja ihan samoin on käynyt minullekin: kun aloin hakeutua reissuilla luontoon, alkoi Suomen luontokin kiinnostaa eri tavalla kuin aikaisemmin.

    1. Alpeille minäkin haluaisin! Nyt olen vain nähnyt Sloveniassa Juliset Alpit ja Italiassa esialpit, eli jylhimmät huiput on näkemättä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *