Luostareita ja salainen ranta Kreetan Akrotiri-niemellä

Keväällä 2010 Länsi-Kreetalla ollessani kävin Akrotiri-niemellä sijaitsevissa luostareissa: siinä isossa Pyhän Kolminaisuuden luostarissa, pienemmässä Gouverneto-luostarissa, ja lopulta patikoiden myös Katholiko-luostarin raunioissa.

Etenkin Katholiko jäi mieleeni raunioiden upeuden että myös sinne käveltävän kauniin maisemareitin ansiosta. Kun nyt yli seitsemän vuotta myöhemmin palasin Haniaan, oli selvää, että Katholikolle oli päästävä uudestaan – siitäkin huolimatta, että ensimmäisestä kerrasta jäi hyvin selvästi mieleen myös suhteellisen jyrkkä ja rankka nousu luostarilta takaisin autolle.

Akrotiri, Kreeta

Akrotiri, Kreeta

Akrotiri, Kreeta

Akrotiri, Kreeta

Akrotiri on suuri niemi Hanian kaupungin itäpuolella. Länsi-Kreetalle lentämällä saapuessa Akrotiri tulee heti tutuksi, sillä Hanian kansainvälinen lentoasema sijaitsee niemen itäpuolella. Akrotiriin tutustumista ei kuitenkaan kannata jättää vain siihen, että siirtyy lentokentältä hotellille ja lähtöpäivänä samaa reittiä takaisin, vaan suosittelen vuokraamaan auton ja tutustumaan tähän pallon muotoiseen niemeen muutenkin.

Ja yksi niemen erinomaisista nähtävyyksistä on Katholikon raunioitunut luostari, jonne pääseminen vaatii hieman vaivannäköä – tai ainakin hyvät kengät ja pullollisen vettä. Samalla reissulla näkee myös edelleen toiminnassa olevan Gouverneto-luostarin, jännittäviä luolia, lampaita ja vuohia, ja halutessaan matkaa voi jatkaa aina rauhalliselle Katholiko-rannalle saakka. Kesäkuumalla kannattaakin ottaa uikkarit ja pyyhe mukaan, sillä viilentyminen meressä tekee patikoinnin ohessa varmasti hyvää.

Akrotiri, Kreeta

Akrotiri, Kreeta

Akrotiri, Kreeta

Akrotiri, Kreeta

Koska me molemmat olimme käyneet Pyhän Kolminaisuuden luostarissa jo aikaisemmin, ajamme vain sen ohi matkalla Gouverneto-luostarille. Täällä jätämme auton parkkiin, sillä tästä eteen päin matka taittuisi jalkaisin. Kuljemme luostarialueen läpi ja suoraan takaportille: itse luostari ei ole nyt auki, ja reitti Katholikolle alkaa Gouverneton aidatun alueen takaa.

Matka osittain kallioon rakennetulle Katholiko-luostarille ei ole pitkä, ja sen varmasti taittaisi parissakymenessä minuutissa jos ei haluaisi pysähtyä ottamaan valokuvia aina muutaman metrin välein. Reitti Katholikon raunioille kulkee kivistä rakennettua miellyttävän tasaista polkua pitkin, mutta korkeusvaihtelut tekevät matkasta sen verran haastavan, että en suosittelisi reittiä huonopolvisille. Viimeisiä jyrkkiä rappuja alas laskeutuessani minäkin alan tuntea polvissani hieman kipua.

Katholikon luostari on 1000-luvun alussa Egyptistä tulleen Johannes Hermiitin perustama, mutta paikalla nykyään olevat rakennukset ovat 1500-1600 -luvuilta. Tarinan mukaan luostari olisi hylätty merirosvojen hyökkäysten vuoksi ja siitä syystä olisi jouduttu rakentamaan kauempana merestä sijaitseva Gouverneton luostari.

Akrotiri, Kreeta

Akrotiri, Kreeta

Akrotiri, Kreeta

Akrotiri, Kreeta

Luostarin raunioilta pääsee merenrantaan laskeutumalla alas Avlakin rotkon pohjalle. Matka harvojen tietämälle Katholiko-rannalle on kivikkoinen, mutta lopussa kiitos seisoo: tämä salainen ranta on kaunis ja kirkasvetinen mutta täysin rauhallinen. Saapuessamme rannalle tuona marraskuisena lauantaipäivänä on siellä lisäksemme vain kaksi muuta pariskuntaa, mutta molemmat lähtevät paluumatkalle pian saavuttuamme. Vesi on kuulemma vielä uintikelpoista, mutta he suosittelevat uimaan siellä, minne auringonsäteet osuvat: muuten saattaa iskeä vilu.

Me emme kuitenkaan ole tulleet rannalle uimaan, sillä vesi olisi meille kuitenkin liian kylmää. Syömme mukanamme olleet eväsleivät samalla kun nautimme jylhistä mutta kauniista maisemista ja kuuntelemme lähes täydellistä hiljaisuutta. Emme kuule muuta kuin satunnaiseseti lintujen laulua ja kaukana kulkevien vuohien kellojen kolinaa.

Akrotiri, Kreeta

Akrotiri, Kreeta

Akrotiri, Kreeta

Akrotiri, Kreeta

Paluu ylös Gouverneto-luostarille ei olekaan niin rankka, kuin olin muistanut. Toki pelkkä ylämäkeen kävely alkaa loppuvaiheessa tuntua hieman reisissä, mutta lukuisat kuvaustauot pitävät huolen siitä, että paluumatkakin sujuu leppoisasti. Ja hei: eihän näissä maisemissa voi muuta kuin nauttia!

Päästyämme takaisin Gouvernetolle, ovat luostarin ovet auki ja kurkistamme viihtyisälle sisäpihalle. Kappelista kuuluu munkkien rauhallista laulua ja minun tekisi mieli ottaa joko kamera tai kännykkä esille ja ikuistaa tämä lähes 500 vuotta vanhassa luostarissa kokemani seesteinen hetki. Kuvaaminen luostarin alueella on kuitenkin kielletty, joten munkkien laulu jää nauhoittamatta ja luostarin sisäpiha kuvaamatta.

Akrotiri, Kreeta

Akrotiri, Kreeta

Akrotiri, Kreeta

Matkalla takaisin Haniaan ajamme läpi oliivilehtojen, väistellen lampaita ja vuohia. Tekisi mieli sanoa, että tätä on Kreeta parhaimmillaan, mutta se olisi vain osa totuutta. On niin monta asiaa ja paikkaa, jotka ovat Kreetassa parasta.

Mutta Akrotiri on ilman muuta yksi niistä.


1 comment
  1. Hei! Toiveissa on vaeltaminen tulevalla Kreetan lomalla. Pystytkö sanomaan, kuinka pitkä tuo reissu oli kokonaisuudessaan Gouvernetilta Katholiko-rannalle? Onko reitti kuinka hyvin merkattu? Luin toisesta postauksestasi, että olit käynyt Katholikon raunioilla myös Stavrokselta käsin. Kumpaa reittiä suosittelisit ja miksi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *