Oletko jo nähnyt Kreetan tunnetuimmat nähtävyydet? Käy seuraavaksi näissä!

Kreetan tunnetuimmat nähtävyydet tulevat monelle Kreetan-kävijälle tutuksi usein jo ensimmäisellä lomareissulla, ainakin jos lomaa viettää Länsi-Kreetalla. Jokainen saarelle saapuva on varmasti jo etukäteen kuullut upeasta Elafonissin rannasta, Knossoksen palatsin raunioista, Hanian vanhastakaupungista ja Samarian rotkosta, ja haluaa nähdä nämä kuuluisat kohteet myös omin silmin eikä vain muiden ottamissa kuvissa.

Vaikka Kreetan tunnetuimmat nähtävyydet eivät ole aiheettomasti niin suosittuja, riittää joissakin niissä vain yksi käyntikerta. Mutta mitäs sen jälkeen kun nämä ykkösnähtävyydet on jo nähty ja sydän vetää Kreetalle toisen, kolmannen ja kymmenennenkin kerran (tai vaikka asumaan, kuten monelle meistä on käynyt)? Ei hätää: Kreeta tarjoaa huiman määrän vaihtoehtoja – ja tässä niistä muutama esimerkki.

Rantakohde: Elafonissi → Seitan Limania

Kreetan tunnetuimmat nähtävyydet: Seitan Limania

Elafonissi on eittämättä Kreetan tunnetuin ranta, ja onhan tämä saaren lounaisnurkassa sijaitseva paratiisiranta upea paikka viettää rento päivä auringosta ja lempeän lämpöisästä merivedestä nauttien. Pohjoisrannikolta Elafonissiin on kuitenkin sen verran matkaa ja reitti on osaksi kiemuraista ja kapoista vuoristotietä, että sinne ei viitsi ainakaan yhden loman aikana kovin montaa kertaa matkustaa.

Vaihtoehtoja Elafonissille on pelkästään Länsi-Kreetalla lukuisia, ja Elafonissia huomattavasti helpomman ja lyhyemmän ajomatkan päässä – näistä yhtenä esimerkkinä Akrotirillä, Hanian lentokentän lähellä, sijaitseva pitkään paikallisten salaisuutena pysynyt pikkuinen Seitan Limania. Kenties sosiaalisen median ansiosta tämä erityisen instagrammattava ranta on kasvattanut suosiotaan myös turistien keskuudessa, joten tänne kannattaakin tulla jo heti aamupäivällä ennen kuin pieni hiekkakaistale ruuhkautuu liiaksi.

Akrotirillä ollessa kannattaa myös tehdä pieni kävelylenkki Katholiko-luostarin raunioille ja Avlakin rotkoon, jonka päätteeksi myöskin pääsee uimaan piskuiselle rannalle!

Historiallinen kohde: Knossos → Aptera

Apteran muinainen kaupunki

Kreetan tunnetuimmat nähtävyydet -listan ykköspalkinto menee kiistatta Iraklionin kupeessa sijaitsevalle Knossokselle. Knossoksen palatsikeskuksen rauniot ovat Kreetan ehdoton must see, mutta jos et ole historiafriikki tai itse Arthur Evans, on yksi kerta Euroopan vanhimman kaupungin jäänteillä varmastikin riittävästi. Ja historiallisia kohteita kun on Kreetalla paljon muitakin.

Minä olen valovuoden päässä historiafriikistä (kutsunkin itseäni historiatumpeloksi), mutta yksi historiallinen nähtävyys on saanut minutkin innostumaan: Hanian lähettyvillä sijaitseva Apteran muinainen kaupunki. Aptera ei ole ihan yhtä vanha kuin Knossos, sillä Apteran kukoistuskausi oli noin tuhat vuotta Knossosta myöhemmin, mutta vanha kuin taivas se on silti.

Historian lehtien havinan lisäksi Apterassa vaikutuksen tekee alueen vehreys, ja paras aika onkin mennä sinne keväällä satojen kukkien kukkiessa. Viereisellä 1800-luvulla rakennetulla ottomaanien linnoituksella pääsee nauttimaan Soudanlahdelle avautuvista kuvauksellisista maisemista.

Kaupunkikohde: Hania → Rethymnon

Rethymnon, Kreeta

Hania on ihana, mutta kyllä sitä muuallakin osataan: Kreetan kolmanneksi suurimman kaupungin Rethymonin vanhakaupunki on vähintäänkin yhtä valloittava. Rethymnon on mielestäni saaren paras lomakohde, sillä siellä on ihan kaikkea historiallisista nähtävyyksistä pitkään rantaan, ja shoppailumahdollisuuksista erinomaisiin ravintoloihin.

Jos lomakohteeksi ei tälläkään kertaa valikoitunut Rethymnon, kannattaa siellä kuitenkin käydä edes päiväreissulla. Rethymnonin kapeilla vanhankaupungin kujilla saa suurella todennäköisyydellä olla ilman niin suurta tungosta kuin Haniassa, ja onpa täälläkin ihana venetsialainen satama!

Rethymnonissa käydessä kannattaa tutustua myös kaupunkia ympäröivään seutuun: lyhyen matkan päässä Rethymnonista pääsee ihastelemaan ainakin luolia, rotkoja ja järviä.

Luontokohde: Samaria → Deliana

Kreetan tunnetuimmat nähtävyydet - Deliana

Samarian rotko on Kreetan luontokohteiden kermaa, ja jokaisen vähänkin luonnossa samoilusta pitävän kannattaa käyttää jo heti ensimmäisellä Kreetan-lomallaan yksi lomapäivä tämän upean luontoreitin patikoimiseen. Montaa kertaa ei 16 kilometrin pituista rotkoa kuitenkaan välttämättä viitsi tarpoa läpi, mutta onneksi Kreeta tarjoaa lyhyempiäkin rotkoja – ja useimmiten aivan yhtä upeilla maisemilla.

Delianan kylästä lähtevä rotko on yksi suosikeistani: vehreä luonto ja jylhät kalliot tekevät rotkosta kauniin, enimmäkseen tasainen maasto helppokulkuisen ja rotkon noin viiden kilometrin pituus reitistä edestakaisin käveltynä juuri sopivan mittaisen. Rotkon yllä näkee usein hanhikorppikotkia liitelemässä, joten täällä kannattaa muistaa katsoa myös ylös päin.

Jos rotkossa käynti kiinnostaa, mutta patikoiminen ei niinkään, kannattaa käydä Mesklan kylässä sijaitsevassa Sarakina-rotkossa!


Piditkö lukemastasi?
Seuraa blogia Instagramissa | Blogit.fi:ssä | Facebookissa | Bloglovinissa


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *