Joko toivuit juhannuksesta? Tanskassa aatto oli vasta eilen!

Juhannusjuttuja on vilissyt lähes jokaisessa blogissa ja kateellisena olen katsonut ihania mökki-, järvimaisema- ja kokkokuvia Suomesta. Perjantai meni meillä kotosalla Thomaksen ollessa flunssassa, mutta suomijussin kunniaksi hörppäsin omalla parvekkeella fiilistellen puoli pulloa punaviiniä. En ollut juonut punkkua pitkään aikaan ja rangaistukseksi sain lauantai-iltapäivään saakka kestävän migreenin.

Lauantaina olisi ollut kotimme viereisessä Fælledparken-puistossa Kööpenhaminan Suomalaisen Seuran juhannusjuhlat, mutta ne jäivät väliin ja juhlimisen sijaan makoilin sängynpohjalla voivotellen ja päätäni pidellen.

Eli suomalainen juhannus ei mennyt aivan putkeen, mutta onneksi tanskalainen versio oli vasta edessäpäin. Tänään 24.6. vietetään Tanskassa Sankt Hansin päivää ja eilen aattoiltana pääsin minäkin vihdoin juhannustunnelmaan. Töiden jälkeen menimme ensiksi istuskelemaan Nørrebron ja ydinkeskustan välissä sijaitsevien järvien (Søerne) rannalle. Järviä on kaiken kaikkiaan kolme, ja alue on aivan ihana kahviloissa istuskeluun, leppoisaan kävelyyn ja vaikka joutsenten bongailuun.

image

image

image

image

Järvillä olisi poltettu myöhemmin illalla kokko, mutta menimme kuitenkin Fælledparkeniin varsinaisiin Sankt Hans-juhliin. Juhannusjuhlia järjestettiin ympäri kaupunkia, esimerkiksi Tivolissa ja Nyhavnissa, mutta arvelimme Fælledparkenin juhlien olevan hieman rauhallisemmat. Ja rauhalliset ne olivatkin: puisto ei ollut tupaten täynnä picnic-porukkaa, livebändi ei soittanut liian kovalla äänenvoimakkuudella, eikä juhlaväki ollut liian riehakkaalla tuulella.

Istuskelimme ruohikolla, nautimme musiikista, joimme parit oluet ja viilenevässä illassa lämmittävät Underbergit. Ennen kello kymmentä sytytettiin suuri kokko ja ihmiset kerääntyivät sen ympärille ihastelemaan tulen loimua ja lämmittelemään. Sankt Hansina kevään uudet ylioppilaat ovat lakit päässään ja heittävät opiskeluaikojen muistiinpanot tuleen.

Noitaa en tässä kokossa nähnyt, mutta varmasti se siellä oli, sillä jossain vaiheessa alkoi tulesta kuulua vinkunaa: kokkoon laitetaan noitafiguurin lisäksi sähikäisiä tai vastaavia jotka alkavat ulista syttyessään palamaan. Tämän tarkoitus on kuvata palavan noidan kiljumista. Näistä kahdesta kokkoperinteestä pidän ehdottomasti enemmän tuosta muistiinpanojen tuleen heittämisestä!

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Sankt Hansiin ja kokon polttamiseen kuuluu ehdottomasti myös Midsommervisen -kappaleen laulaminen. Perinteinen versio tuosta viisusta aiheuttaa minulle yhtä pahan päänsäryn kuin puolikas punkkupullo, mutta modernimpi sovitus on itse asiassa ihan kuunneltava – ja mukana laulettava, sen verran mitä olen lyriikoita oppinut (sing-along versio täällä).

Tanskassa juhlitaan juhannusta huomattavasti Suomen menoja rauhallisemmin, ja mekin olimme kotona jo ennen puolta yhtätoista. Mutta täällä juhannuspäivä onkin työpäivä, eli sekin rajoittaa railakkaampaa juhlintaa.

Vaikka tämä juhannus ei ollutkaan kaipaamani viikonloppu maalla läheisten kanssa, oli tämä silti maailmalla vietettyjen juhannuksien joukossa se paras – heti Suomen juhannuksen jälkeen, tietenkin.

Juhannusterveisin,

26 comments
 1. Oonkin miettinyt, että kuinka muualla vietetään juhannusta :) Punaviini on kyllä paha, mikä siinä onkin et aina lyö migreenin päälle! Silti sitä pitää sivistyneesti siemailla.. :D

  1. Punaviini on niin hyvää, että ei sitä voi olla juomatta vaikka saisikin päänsäryn :P Mulla se aiheuttaa migreenin vain silloin kun sitä juo harvoin, eli on pakko juoda punkkua usein ;D

 2. Ihan kivalta näyttää tanskalainenkin juhannus. Olen ollut monena juhannuksena reissussa ja vain kerran Etelä-Espanjassa päässyt viettämään kunnon juhannusjuhlia. Poltettiin rannalla kokkoja, joissa poltettiin nukkeja ja keskiyöllä piti juosta mereen. Se toi hyvää onnea tms.

  1. Mä olen ollut joskus juhannuksena Mallorcalla ja muistan siellä nähneeni rannalla paljon pieniä nuotioita… Mutta en sen enempää osallistunut niihin juhannusmenoihin, joten nuket ja mereen juoksemiset jäivät väliin :D Mielenkiintoinen perinne sekin :) Kiitos kommentista!

 3. Jännä juttu, miten Pohjoismaissakin perinteet näin erilaisia. Kiinnostavaa! Meillä ei ollut juhannuksena pelkoa päänsärystä: Bruneista ei saa alkoholia kuin tiskin alta ja salakapakoista. :)

  1. Niin ne todellakin on todella erilaisia! Ruotsissakin tanssitaan juhannussalon ympäri kukkaseppeleet päässä laulaen pienistä sammakoista :D Bruneissa oli varmasti aika erilainen juhannus :)

  1. Juu, mökkijuhannukseen verrattuna oli paljon porukkaa, mutta eikös Suomessakin ole näitä yleisiä kokkoja, joita menee monet katsomaan? :)

 4. Itse tykkään kyllä Tanskasta ja Kööpenhamista, mutta juhannuksen siellä tulen tällä lupauksella lopun elämääni jättämään väliin :-)

  1. Jos Suomi on vaihtoehtona, ymmärrän hyvin miksi et Tanskassa halua juhannusta viettää. Mulle tämä oli ehdottomasti toiseksi paras vaihtoehto, lähimpänä suomalaista juhannusta moneen vuoteen :)

 5. Kiva lukea näistä erilaisista tavoista ja perinteistä! Meillä Barcelonassa ammutaan juhannuksena raketteja ja muutenkin on mukavasti maailmanlopun meininkiä :D

 6. Olipa kiva päästä kurkkaamaan tanskalaiseen juhannukseen! Ja tuohan on ihan huippua, että voi viettää kaksi juhannusta :) Jos toinen menee pieleen, niin sitten saa vielä uuden mahdollisuuden ilman että tarvii taas vuotta odottaa! :) Vaikka ikävää silti, että moisen päänsäryn sait!

  1. Ehkä mä opin, että ei kannattaisi juoda puolta pulloa punaviiniä ;) Heh, jos päivät sattuu hyvin, niin ehtisi käydä Suomessa viettämässä suomalaisen juhannuksen ja tulla Tanskaan viettämään täkäläistä. Ensi vuonna kuitenkin tulisi ehkä hieman tiukkaa: tanskalainen juhannuspäivä on samana päivänä kuin suomalainen juhannusaatto :D

 7. Kiva löytää blogisi ja lukea juttua Tanskasta. Seuraavaksi pitää lukea nuo erot Tanskan ja Suomen välillä :)

  Mikko

 8. Hyi, viimeksi kun mä join punkkua niin sain KOLME PÄIVÄÄ kestäneen päänsäryn. Mutta ei hassummalta näytä tanskalainen juhannus, vaikka täysin täysin objektiivisesti on todettava tietenkin se itsestäänselvyys, että suomalaista mökkijuhannusta ei helposti voiteta!

  1. Kolme päivää?? Ai kamala, ei varmaan tee punaviiniä mieli juoda jos vaikuttaa noin? Mulla taitaa olla puoli pulloa se maaginen raja, mikä aiheuttaa päänsärkyä, onneksi lasillisen tai pari voi aina ottaa :)

  1. Mulla tuli kylmät väreet, kun kokosta alkoi kuulua vinkunaa! Juhannuksessa on kuitenkin oma fiiliksensä, oli sää mikä hyvänsä :)

 9. Kiva lukea Tanskan juhannusjuhlista! Underberg on muuten aivan karmeen makusta :P Upeita kokkokuvia!

 10. Olipas kiva lukea tanskalaisesta juhannuksesta! Tällaiset postaukset on just parhaita missä kerrotaan kulttuurista ja tavoista, näistä oppii aina jotain uutta :)

 11. Eiks juhannuksena kuulukin olla pää kipee? ;) No ei tosissaan, tosi kivalta kuulosti tuo teidän juhannus. En tiennytkään Tanskan juhannusperinteistä yhtään mitään joten fiilisten lisäksi sain myös tietoa lisää. :) Mikä tuo Underberg on?

  1. Hehe, nyt oli vähän liian kipeä, ja vain parin lasillisen jälkeen :D Underberg on yrttidigestiivi, vähän niin kuin Jägermeister. Sitä myydään tuollaisissa pienissä annospulloissa, ja ainakin täällä Tanskassa niitä myydään ihan joka kioskissa. Kiva kuulla, että sait uutta tietoa tanskalaisesta juhannuksesta :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *