Juhannusjuttuja on vilissyt lähes jokaisessa blogissa ja kateellisena olen katsonut ihania mökki-, järvimaisema- ja kokkokuvia Suomesta. Perjantai meni meillä kotosalla Thomaksen ollessa flunssassa, mutta suomijussin kunniaksi hörppäsin omalla parvekkeella fiilistellen puoli pulloa punaviiniä. En ollut juonut punkkua pitkään aikaan ja rangaistukseksi sain lauantai-iltapäivään saakka kestävän migreenin. Lauantaina olisi ollut kotimme viereisessä Fælledparken-puistossa Kööpenhaminan Suomalaisen Seuran juhannusjuhlat, mutta ne jäivät väliin ja juhlimisen sijaan makoilin sängynpohjalla voivotellen ja päätäni pidellen.

Eli suomalainen juhannus ei mennyt aivan putkeen, mutta onneksi tanskalainen versio oli vasta edessäpäin. Tänään 24.6. vietetään Tanskassa Sankt Hansin päivää ja eilen aattoiltana pääsin minäkin vihdoin juhannustunnelmaan. Töiden jälkeen menimme ensiksi istuskelemaan Nørrebron ja ydinkeskustan välissä sijaitsevien järvien (Søerne) rannalle. Järviä on kaiken kaikkiaan kolme, ja alue on aivan ihana kahviloissa istuskeluun, leppoisaan kävelyyn ja vaikka joutsenten bongailuun.

 

image

image

image

image

Järvillä olisi poltettu myöhemmin illalla kokko, mutta menimme kuitenkin Fælledparkeniin varsinaisiin Sankt Hans-juhliin. Juhannusjuhlia järjestettiin ympäri kaupunkia, esimerkiksi Tivolissa ja Nyhavnissa, mutta arvelimme Fælledparkenin juhlien olevan hieman rauhallisemmat. Ja rauhalliset ne olivatkin: puisto ei ollut tupaten täynnä picnic-porukkaa, livebändi ei soittanut liian kovalla äänenvoimakkuudella, eikä juhlaväki ollut liian riehakkaalla tuulella.

Istuskelimme ruohikolla, nautimme musiikista, joimme parit oluet ja viilenevässä illassa lämmittävät Underbergit. Ennen kello kymmentä sytytettiin suuri kokko ja ihmiset kerääntyivät sen ympärille ihastelemaan tulen loimua ja lämmittelemään. Sankt Hansina kevään uudet ylioppilaat ovat lakit päässään ja heittävät opiskeluaikojen muistiinpanot tuleen.

Noitaa en tässä kokossa nähnyt, mutta varmasti se siellä oli, sillä jossain vaiheessa alkoi tulesta kuulua vinkunaa: kokkoon laitetaan noitafiguurin lisäksi sähikäisiä tai vastaavia jotka alkavat ulista syttyessään palamaan. Tämän tarkoitus on kuvata palavan noidan kiljumista. Näistä kahdesta kokkoperinteestä pidän ehdottomasti enemmän tuosta muistiinpanojen tuleen heittämisestä!

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Sankt Hansiin ja kokon polttamiseen kuuluu ehdottomasti myös Midsommervisen -kappaleen laulaminen. Perinteinen versio tuosta viisusta aiheuttaa minulle yhtä pahan päänsäryn kuin puolikas punkkupullo, mutta modernimpi sovitus on itse asiassa ihan kuunneltava – ja mukana laulettava, sen verran mitä olen lyriikoita oppinut (sing-along versio täällä).

Tanskassa juhlitaan juhannusta huomattavasti Suomen menoja rauhallisemmin, ja mekin olimme kotona jo ennen puolta yhtätoista. Mutta täällä juhannuspäivä onkin työpäivä, eli sekin rajoittaa railakkaampaa juhlintaa. Vaikka tämä juhannus ei ollutkaan kaipaamani viikonloppu maalla läheisten kanssa, oli tämä silti maailmalla vietettyjen juhannuksien joukossa se paras – heti Suomen juhannuksen jälkeen, tietenkin.

Juhannusterveisin,

Levoton reissusielu, tarinankertoja, hetkessä eläjä, maailmankansalainen, kulkuriluonne. Blogi matkoista, irtiotoista, seikkailuista ja siitä, kuinka moottoritie on aina niin pirun kuuma.

Lentoyhtiökokemus: EasyJet
Talvi Kuubassa - 50 kuvaa

Levoton reissusielu, tarinankertoja, hetkessä eläjä, maailmankansalainen, kulkuriluonne. Blogi matkoista, irtiotoista, seikkailuista ja siitä, kuinka moottoritie on aina niin pirun kuuma.

26 kommenttia

 1. Jenna / Journey Diary

  5.7.2015 at 11:09

  Oonkin miettinyt, että kuinka muualla vietetään juhannusta :) Punaviini on kyllä paha, mikä siinä onkin et aina lyö migreenin päälle! Silti sitä pitää sivistyneesti siemailla.. :D

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   5.7.2015 at 20:59

   Punaviini on niin hyvää, että ei sitä voi olla juomatta vaikka saisikin päänsäryn :P Mulla se aiheuttaa migreenin vain silloin kun sitä juo harvoin, eli on pakko juoda punkkua usein ;D

   Reply
 2. Heidi

  4.7.2015 at 10:19

  Ihan kivalta näyttää tanskalainenkin juhannus. Olen ollut monena juhannuksena reissussa ja vain kerran Etelä-Espanjassa päässyt viettämään kunnon juhannusjuhlia. Poltettiin rannalla kokkoja, joissa poltettiin nukkeja ja keskiyöllä piti juosta mereen. Se toi hyvää onnea tms.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   5.7.2015 at 20:57

   Mä olen ollut joskus juhannuksena Mallorcalla ja muistan siellä nähneeni rannalla paljon pieniä nuotioita… Mutta en sen enempää osallistunut niihin juhannusmenoihin, joten nuket ja mereen juoksemiset jäivät väliin :D Mielenkiintoinen perinne sekin :) Kiitos kommentista!

   Reply
 3. Annika | Travelloverblogi

  1.7.2015 at 18:43

  Jännä juttu, miten Pohjoismaissakin perinteet näin erilaisia. Kiinnostavaa! Meillä ei ollut juhannuksena pelkoa päänsärystä: Bruneista ei saa alkoholia kuin tiskin alta ja salakapakoista. :)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   2.7.2015 at 10:51

   Niin ne todellakin on todella erilaisia! Ruotsissakin tanssitaan juhannussalon ympäri kukkaseppeleet päässä laulaen pienistä sammakoista :D Bruneissa oli varmasti aika erilainen juhannus :)

   Reply
 4. Pirkko / Meriharakka

  30.6.2015 at 18:21

  Ihania maisemia! Suomalaiseen (mökki)juhannukseen verrattuna aika paljon ihmisiä :-)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   1.7.2015 at 09:06

   Juu, mökkijuhannukseen verrattuna oli paljon porukkaa, mutta eikös Suomessakin ole näitä yleisiä kokkoja, joita menee monet katsomaan? :)

   Reply
 5. Kohteena maailma

  30.6.2015 at 12:28

  Itse tykkään kyllä Tanskasta ja Kööpenhamista, mutta juhannuksen siellä tulen tällä lupauksella lopun elämääni jättämään väliin :-)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   1.7.2015 at 09:01

   Jos Suomi on vaihtoehtona, ymmärrän hyvin miksi et Tanskassa halua juhannusta viettää. Mulle tämä oli ehdottomasti toiseksi paras vaihtoehto, lähimpänä suomalaista juhannusta moneen vuoteen :)

   Reply
 6. Ansku BCN

  30.6.2015 at 09:26

  Kiva lukea näistä erilaisista tavoista ja perinteistä! Meillä Barcelonassa ammutaan juhannuksena raketteja ja muutenkin on mukavasti maailmanlopun meininkiä :D

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   1.7.2015 at 08:59

   Raketit ja maailmanlopun meininki kuulostaa aika vauhdikkaalta juhannukselta :D

   Reply
 7. Sanna/ Tuntematon turisti

  29.6.2015 at 21:16

  Olipa kiva päästä kurkkaamaan tanskalaiseen juhannukseen! Ja tuohan on ihan huippua, että voi viettää kaksi juhannusta :) Jos toinen menee pieleen, niin sitten saa vielä uuden mahdollisuuden ilman että tarvii taas vuotta odottaa! :) Vaikka ikävää silti, että moisen päänsäryn sait!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   30.6.2015 at 09:21

   Ehkä mä opin, että ei kannattaisi juoda puolta pulloa punaviiniä ;) Heh, jos päivät sattuu hyvin, niin ehtisi käydä Suomessa viettämässä suomalaisen juhannuksen ja tulla Tanskaan viettämään täkäläistä. Ensi vuonna kuitenkin tulisi ehkä hieman tiukkaa: tanskalainen juhannuspäivä on samana päivänä kuin suomalainen juhannusaatto :D

   Reply
 8. Mikko

  29.6.2015 at 16:40

  Kiva löytää blogisi ja lukea juttua Tanskasta. Seuraavaksi pitää lukea nuo erot Tanskan ja Suomen välillä :)

  Mikko

  Reply
 9. Meri / Syö Matkusta Rakasta

  28.6.2015 at 22:19

  Hyi, viimeksi kun mä join punkkua niin sain KOLME PÄIVÄÄ kestäneen päänsäryn. Mutta ei hassummalta näytä tanskalainen juhannus, vaikka täysin täysin objektiivisesti on todettava tietenkin se itsestäänselvyys, että suomalaista mökkijuhannusta ei helposti voiteta!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   30.6.2015 at 09:04

   Kolme päivää?? Ai kamala, ei varmaan tee punaviiniä mieli juoda jos vaikuttaa noin? Mulla taitaa olla puoli pulloa se maaginen raja, mikä aiheuttaa päänsärkyä, onneksi lasillisen tai pari voi aina ottaa :)

   Reply
 10. Teppo/Tämä matka

  28.6.2015 at 21:09

  Mielenkiintoinen tuo kokko noitien soundilla. Meillä taitaa olla kokko nykyisin lämmityslaite, sen verran viileitä juhannuksia.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   30.6.2015 at 09:01

   Mulla tuli kylmät väreet, kun kokosta alkoi kuulua vinkunaa! Juhannuksessa on kuitenkin oma fiiliksensä, oli sää mikä hyvänsä :)

   Reply
 11. Jenna

  28.6.2015 at 17:50

  Kiva lukea Tanskan juhannusjuhlista! Underberg on muuten aivan karmeen makusta :P Upeita kokkokuvia!

  Reply
 12. Miila

  25.6.2015 at 09:33

  Olipas kiva lukea tanskalaisesta juhannuksesta! Tällaiset postaukset on just parhaita missä kerrotaan kulttuurista ja tavoista, näistä oppii aina jotain uutta :)

  Reply
 13. lena

  24.6.2015 at 14:29

  Eiks juhannuksena kuulukin olla pää kipee? ;) No ei tosissaan, tosi kivalta kuulosti tuo teidän juhannus. En tiennytkään Tanskan juhannusperinteistä yhtään mitään joten fiilisten lisäksi sain myös tietoa lisää. :) Mikä tuo Underberg on?

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   25.6.2015 at 09:00

   Hehe, nyt oli vähän liian kipeä, ja vain parin lasillisen jälkeen :D Underberg on yrttidigestiivi, vähän niin kuin Jägermeister. Sitä myydään tuollaisissa pienissä annospulloissa, ja ainakin täällä Tanskassa niitä myydään ihan joka kioskissa. Kiva kuulla, että sait uutta tietoa tanskalaisesta juhannuksesta :)

   Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram @vagabondablog