Prevelin luostari – Vieraile myös täällä Prevelin rannalla käydessäsi

Prevelin ranta ja palmumetsä ovat ehkäpä ne suosituimmat syyt, miksi tullaan etelärannikolle viivasuoraan linnun tietä 25 kilometriä Rethymnonin kaupungista etelään. Samalla reissulla ei kuitenkaan kannata jättää alueen toista nähtävyyttä väliin, vaan Prevelin luostari kannattaa merkitä karttaan pientä ja rauhallista pysähdystä varten.

Prevelin luostari, Kreeta Prevelin luostari, Kreeta Prevelin luostari, Kreeta

Prevelin luostari sijaitsee siis Kreetan etelärannikolla, vain kahden kilometrin päässä tunnetun ja monen autoillen lomaansa viettävän pysähdyspaikan, Prevelin rannan, parkkipaikalta. Tai siis, korjataanpas: Prevelin taempi luostari sijaitsee täällä; alempi Prevelin luostari sijaitsee parin kilometrin päässä taemmasta luostarista.

Luostareita on siis kaksi, mutta tämän jutun kuvat ovat taemmasta luostarista, Piso Moni Prevelistä. Itse en luostarissa käydessäni edes tajunnut, että niitähän onkin kaksi, mutta myöhemmin asiaan netissä perehdyttyäni totesin, että tämä taempi luostari lienee enemmän käymisen arvoinen sen vuoksi, että se on edelleen toiminnassa. Raunioitunut alempi luostari Kato Moni Preveli on sekin netin kuvien perusteella toki karuudessaan viehättävä, joten ajan salliessa kannattaa käydä sielläkin.

Prevelin luostari, Kreeta Prevelin luostari, Kreeta Prevelin luostari, Kreeta

Alempi Prevelin luostari on perustettu 1000-luvun tienoilla, mutta ottomaanit tuhosivat sen 1600-luvulla. Luostarin sanotaan olevan nimetty Preveli-suvun kunniaksi, sillä se avusti luostarin jälleenrakentamisessa lähteestä riippuen 1600- tai 1700-luvulla. Ottomaanit tuhosivat luostarin jälleen vuonna 1867.

Rethymnonista päin tullessa ensimmäinen luostareista on alempi luostari, joka on omistettu Johannes Kastajalle. Lähempänä merta oleva, rotkoa reunustaville kallioille rakennettu taempi luostari taas on omistettu Johannes Teologille, ja se on edelleen toiminnassa. Taempi luostari sijaitsee 170 metrin korkeudessa, ja luostarin pihalta avautuu näkymä Libyanmerelle.

Prevelin luostari, Kreeta Kreetan luostarit Kreetan luostarit

Tämä kuvien taempi Prevelin luostari on rakennettu 1500-luvulla, ja alemmasta luostarista poiketen, se säästyi ottomaanien tuhoilta. Toisen maailmansodan Kreetan taistelussa luostari toimi liittoutuneiden joukkojen piilopaikkana ennen kuin he pakenivat Kreetalta saksalaisten valloittaessa saarta.

Yksi Kreetalta paenneista liittoutuneiden sotilaista, australialainen Geoff Edwards, oli niin kiitollinen Prevelin luostarin munkkien ja lähiseutujen asukkaiden antamasta avusta, että hän perusti Länsi-Australiaan Johannes Teologille omistetun ortodoksisen kappelin. Margaret Riverin lähellä sijaitseva paikka tunnetaan vielä nykyäänkin nimellä Prevelly. Kreetan taistelusta olen kirjoittanut enemmän täällä.

Prevelin luostari
Taemman luostarin sijainti kartalla

Alemman luostarin sijainti kartalla

Tämä postaus on osa Kreetan kesäkalenteria 2021. Kesäkuun ajan kesäkalenterin luukuista paljastuu vinkkejä ympäri Kreetaa: toisinaan patikoidaan upeissa maisemissa, toisinaan rentoudutaan rannalla tai käydään retkillä – ja tietenkin herkutellaan ravintoloissa! Kaikki kesäkalenterin luukut voit nähdä täällä.
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *