Prevelin palmumetsä on 500 portaan väärti

En tiedä onko kukaan oikeasti laskenut Prevelin rannalle laskeutuvien portaiden määrää, sillä netin mukaan niitä on mitä tahansa viidestäsadasta miljoonaan. Tuskin sentään miljoonaa, mutta on niitä paljon, ja vielä suuremmalta askelmien määrä tuntuu kun Kreetan kesäaurinko porottaa niskaan täydellä voimallaan. Mutta siitäkin huolimatta se on sen arvoista, kun perillä odottaa upea Prevelin palmumetsä.

Kun Kreetalla puhutaan Prevelistä, tarkoitetaan yleensä jompaa kumpaa kahdesta asiasta: joko Prevelin luostaria tai Prevelin rantaa, jossa myös Prevelin palmumetsä sijaitsee. Prevelin luostarissa käymme myöhemmin tämän kesäkalenterin aikana, mutta nyt siis suuntaamme lukuisten askelmien kautta alas rannalle.

Alas laskeutuessa täytyy pysähtyä ainakin sen seitsemän kertaa ottamaan kuvia. Näkymät ovat huikeat niin rannalle, johon turkoosinsininen Libyanmeri iskee aaltojaan, kuin vihreän sävyissä kylpevään palmumetsäänkin. Lähemmäksi saapuminen paljastaa, että itse Prevelin ranta ei ole Kreetan parhaimmistoa, vaikka Kreetan etelärannikolla turkoosi meri tekee rannasta kuin rannasta upean.

Me emme rannalle jääkään, vaan suuntaamme suoraan rantaa reunustavaan metsään. Metsän keskellä virtaa Megalopotamos-joki, jonka molemmin puolin Prevelin palmumetsä levittäytyy. Kapen joen länsirannalla kulkee polku, jota pitkin metsässä on helppo kulkea.

Prevelin ranta Prevelin ranta

Nykyinen Prevelin palmumetsä ei ole kovinkaan vanha, sillä kesällä 2010 metsä tuhoutui maastopalossa lähes täysin. Asuin ja työskentelin tuon kesän Rethymnonissa, ja muistan edelleen, kuinka järkyttyneitä paikalliset palosta olivat – onhan vain 35 kilometrin päässä sijaitseva upea palmuranta kaikille rethymnonilaisille tuttu.

Googlesta pystyy näkemään kuvia heti palon jälkeen, kun maasta törröttää karrelle palaneita runkoja, mutta kuin ihmeen kaupalla suurimmat palmut selvisivät muuten ympäristön tuhonneesta palosta. Nykyään palmumetsä on täysin toipunut maastopalosta, eikä reilun kymmenen vuoden takaisia tuhoja huomaa.

Prevelin palmumetsä Palmut, Kreeta

Kävely palmujen keskellä on lähes taianomainen kokemus. Olemme onnekkaita, sillä samaan aikaan metsässä ei ole lisäksemme kuin pari ihmistä, joten saamme nauttia kävelystä vain luonnon ääniä kuunnellen.

Samoiltuamme metsässä aikamme, alkaa paluumatka ylös kohti parkkipaikkaa. Viisisataa porrasta, miljoona askelta ja sata kuvaa myöhemmin pääsemme takaisin autolle. Hikisinä ja vettä hörppien huokaamme, että olipahan kapuaminen – mutta kyllä se oli sen arvoista!

Prevelin palmuranta
Sijainti kartalla

Tämä postaus on osa Kreetan kesäkalenteria 2021. Kesäkuun ajan kesäkalenterin luukuista paljastuu vinkkejä ympäri Kreetaa: toisinaan patikoidaan upeissa maisemissa, toisinaan rentoudutaan rannalla tai käydään retkillä – ja tietenkin herkutellaan ravintoloissa! Kaikki kesäkalenterin luukut voit nähdä täällä.
2 comments
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *