Tšekin Brno on ihanan chilli!

Prahan jälkeen vietimme pari päivää Tšekin toiseksi suurimmassa kaupungissa Brnossa oikeastaan vain siksi, että se osui reitillemme matkalla Slovakiaan. Thomas ei välttämättä olisi jaksanut toista kaupunkikohdetta heti hektisen Prahan perään, mutta yllättäen Brno ei ollutkaan sellainen kohde, joksi noin 380 000 asukkaan kaupunkia äkkiseltään luulisi. Brno on nimittäin noinkin suureksi kaupungiksi yllättävän pikkukaupunkimainen – ja ihanan chilli!

Siitä, että pari päivää Brnossa tuntuu Prahan jälkeen kuin olisi oikeasti lomalla, pitää huolen se, että kaupunissa ei ole turhan paljon nähtävyyksiä. Brnossa ei tarvitse – tai edes voi! – suorittaa, vaan kaupunki on kuin luotu rentoja päiviä varten. Laiskasti kävellen keskustan nähtävyydet ehtii kiertää puolikkaan päivän aikana, ja lopun ajan voikin sitten vain istua kahviloissa.

Brno, Tsekki

Brno, Tsekki

Brno, Tsekki

Ja syödä taivaallista kasvisruokaa Vegalite-ravintolassa

Löysin Vegaliten TripAdvisorista etsiessäni edullista paikkaa myöhäiselle lounaalle heti saavuttuamme Brnoon. Vegalite oli Brnon kymmenen parasta lounasravintolaa -listalla ainoa yhden dollarimerkin paikka, joten hinta edellä mentiin tällä(kin) kertaa. Ja voi veljet, miten hyvää ruokaa saimmekaan!

Thomas päivitteli robiannosta syödessään, että miksi syödä lihaa kun kasvisruoka pystyy olemaan niin taivaallista, ja minun kasvismoussaka oli heittämällä paras koskaan syömäni. Ja olen sentään asunut puolitoista vuotta Kreikassa, joten moussakaa on tullut syötyä sen verran paljon, että vertailukohteita kyllä on. Tämä ruokataivaaseen pääsy maksoi vain noin 3,50 euroa annokselta, joten ravintolavalinta ei olisi mitenkään voinut mennä paremmin nappiin.

Koska seuraavana päivänä Vegalite oli kiinni, emmekä päässeet sinne enää uudestaan, otti Thomas vielä robiburgerin mukaan iltapalaksi hotellihuoneessa syötäväksi. Yksi annos kun ei ollut Vegaliten herkkuja tarpeeksi.

Brno, Tsekki

Brno, Tsekki

Brno, Tsekki

Koko kaupungissa oli vain kaksi nähtävyyttä, jotka halusin nähdä: Pietarin ja Paavalin katedraali sekä kukkulan päällä sijaitseva Špilberkin linna. Ja molemmat paikat oli loppujen lopuksi nopeasti nähty, sillä katedraaliin emme päässeet sisälle yksityistilaisuuden vuoksi ja linnan sisälle emme edes hinkuneet päästä.

Ja katsella kaupunkia Špilberkin linnalta

Špilberkin linnalle pääsy vaatii pieniä ponnisteluja, sillä se tosiaankin sijaitsee kukkulan päällä. Vaikka matka ylös on paikoin jyrkkä, ei se kuitenkaan ole pitkä, ja aurinkoisena päivänä linnaa ympäröivän puiston poikki kävellessä puut muodostavat viilentävän varjon.

Linna itsessään ei aiheuttanut vau-elämystä, sillä esimerkiksi alkureissun Schwerinin linna on huomattavasti upeampi. Mutta huipulta maisemat alas ympäröivään kaupunkiin ovat näkemisen arvoiset. Vaikka keskusta antaakin vaikutelman pienestä kaupungista, hahmottuu ylhäältä käsin paremmin Brnon oikea koko.

Brno, Tsekki

Brno, Tsekki

Brno, Tsekki

Ja laiskotella viiniä ja olutta siemaillen

Kun pakolliset nähtävyydet oli nähty, oli aika vain nauttia kaupungin rennosta ilmapiiristä. Ensimmäiseksi söimme kevyen lounaan ja joimme parit lasilliset hyvää viiniä Cabbage Market -aukion laidalla olevassa Café Momentassa. Taisimme istua kahvilan terassilla jopa useamman tunnin, ennen kuin maltoimme jatkaa matkaa.

Lounaan ja pienen kävelykierroksen jälkeen päädyimme jatkamaan istuskelua Vapaudenaukiolla oleviin aurinkotuoleihin. Siinä sitten löhöilimmekin pitkän tovin, joimme paikalliset oluet ja katsoimme Brnon sunnuntai-iltapäivän menoa. Lomafiilis huipussaan!

Brno, Tsekki

Brno, Tsekki

Brno, Tsekki

Juuri tällaista kiireettömyyttä ja rauhallisuutta olimme kaivanneet Prahan jälkeen ja siihen tarkoitukseen Brno sopi täydellisesti. Kahden päivän jälkeen oli kuitenkin aika jättää Brno taakse ja jatkaa matkaa Slovakiaan. Sen moussakan vuoksi voisin kyllä vielä palata Brnoon…

8 comments
 1. Me huristeltiin tämän kaupungin ohi, mutta olipa kiva tutustua siihen tätä kautta. Mahtavaa, että kasvisruokaravintolat ovat rantautuneet myös Tsekkeihin. Sitä vähän pohdiskelin etukäteen, kun oma reitti varmistui, että mahtaako olla vain liharuokia tarjolla ravintoloissa. Valtaosin olikin, mutta onneksi löytyi myös kalavaihtoehtoja.

  1. Voin vain kuvitella, että etenkin Tsekin pienemmissä paikoissa ei kasvisruokaa kovin helpolla löydä, mutta sentään isommissa kaupungeissa on enemmän vaihtoehtoja. Kävin kerran hyvin tsekkiläisessä ravintolassa, ja aika lihapainoitteinen ruokalista kyllä oli. Sen jälkeen suosin enemmän kansainvälisiä ravintoloita, sillä vaikka en kasvissyöjä olekaan, en minä mitään makkaraa kuitenkaan halua lounaaksi syödä.

 2. No nyt ei voisi olla parempi ajoitus. Istun lentokenttäloungessa matkalla Tšekkiin viinijuhlille. Ystäväni on Brnosta ja juhlittuamme Mikulovissa hän haluaa näyttää minulle kotikaupunkinsa ennen kuin palaan kotiin. Voi miten ihanalta Brno vaikuttaa. Olen katsellut kuvia siitä ennenkin, mutta kuvitellut sen paaaaljon pienemmäksi. Mutta kiva kuulla, että silti on pikkukaupunkifiilis. Juuri sellaiseksi kuvittelin.

  1. Mahtavaa, että pääset tutustumaan Brnoon paikallisen opastamana! Paikallisen kanssa saa aina niin paljon enemmän irti, ja pääsee näkemään muutakin kuin ne tyypillisimmät nähtävyydet. Nauti Tsekistä ja viinijuhlista! :)

 3. Kävin jo aiemmin ihailemassa, mutta nyt saan aikaiseksi kommentoidakin :) Brnosta olen kuullut paljon hyvää, ja tämän perusteella se olisi kyllä selvästi käymisen arvoinen paikka. Huipun kuuloiset sapuskat! Ja varmaan tosiaan oli rennompi tunnelma kuin Prahan turistirysissä.

  Munkin piti vuodenvaihteessa tehdä Prahasta päiväretki Brnoon, mutta se sitten jäi, kun vuorokausirytmille kävi jotenkin hassusti :) Ehkä ensi kerralla, Tšekkiin kun voisi kyllä matkustaa toistekin.

  1. Haha, tuo on minullekin jotenkin tuttua, että retki jää tekemättä kun vuorokausirytmi ei ole ihan kohdillaan! Suosittelen lämpimästi käymään Brnossa, jos menet Tsekkiin uudestaan! Siellä on nimittäin täysin erilainen ilmapiiri kuin Prahassa – ja vain hyvällä tavalla :)

 4. Brno on kyllä ihana! Mutta voi, ette käyneet maanalaisissa tunneleissa… torin alle ja ympärille on rakennettu kunnon tunneliverkosto, jonne pääsee tosi ammattimaisesti opastetuille kierroksille monta kertaa päivässä. Ens kerralla sitten :)

  1. Voi ei, enhän minä mistään tunneleista mitään tiennytkään! :D Ei osunut silmään etsiessäni Brnosta pikaisesti tietoa, jokaisella sivulla mainittiin vain katedraali ja linna, ja kenties Unescon listalla oleva talo keskustan ulkopuolella. Mutta kiitos vinkistä, seuraavalla kerralla sitten! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *