Schwerinin linna – kun aikaa on vain yhteen nähtävyyteen

Schwerin valikoitui Saksan pysähdyspaikaksemme oikeastaan vain löytämämme edullisen hotellin vuoksi. Olimme ensiksi ajatelleet jäädä yöksi Hampuriin tai Lyypekkiin, sillä silloin ajomatka Kööpenhaminasta jäisi sopivan mittaiseksi, mutta koska meillä ei kuitenkaan olisi aikaa tutustua kaupunkiin sen enempää, päätimme valita yöpymispaikan edullisen hinnan perusteella.

Samalla hinnalla kuin olisimme saaneet Hampurista edullisimman kahden hengen hostellihuoneen, löysimme Schwerinistä hotellin, jonka yöhintaan kuuluisi myös pysäköinti ja aamiainen. Valinta oli helppo, vaikka en ollut Schwerinin kaupungista koskaan aikaisemmin edes kuullut. Mutta eipä sillä väliä ollutkaan: mehän saapuisimme illalla ja jatkaisimme matkaa Tsekkiin heti seuraavana aamuna.

Vaikka visiitti oli lyhyt, tarkistin huvikseni, olisiko kaupungissa mitään mielenkiintoista nähtävää. Ja kyllähän siellä oli: Schwerinin linna. Saksa on tunnettu linnoistaan, mutta minä en ollut nähnyt yhtäkään, vaikka olin käynyt maassa muutaman kerran, joten nyt oli korkea aika aloittaa Saksan linnojen bongailu. Päätimme käydä katsomassa Schwerinin linnan aamulla, ennen Tsekkiin suuntaamista.

Schwerinin linna

Schwerinin linna

Schwerinin linna

Schwerin, Saksa

Schwerinin linna on pääosin rakennettu 1800-luvun puolivälissä, mutta paikalla on ollut linna jo 1100-luvulta lähtien. Schweriner See -järvessä olevalla pienellä saarella sijaitseva linna on yksi Euroopan tärkeimpiä historistisia rakennuksia ja siksi sitä onkin ehdotettu Unescon maailmanperintökohteeksi. Tällä hetkellä linnaa kunnostetaan, joten osa siitä on rakennustelineiden ja pressujen alla piilossa, ja linnan julkisivua kuvatessani oli lähes mahdotonta välttää nosturin näkymistä kuvissa.

Linnan museoon pääsee sisälle 8,50 euron pääsymaksua vastaan, mutta koska meillä oli edessä noin viiden tunnin ajomatka Itä-Saksan läpi, päätimme tutustua linnaan vain ulkoa käsin ja kävellä sen 1800-luvulla perustetussa englantilaistyylisessä puutarhassa. Puutarhan kaunein alue on linnan takana sijaitseva kukkien, suihkulähteen, patsaiden ja portaiden koristama patio, joka vie ajassa parisen sataa vuotta taakse päin. Pation vieressä on kahvila, jonka ulkoterassin voisin veikata olevan koko kaupungin viihtyisin. Puutarhaan ja linnan ympärystöön pääsee tutustumaan maksutta, ja alue on auki joka päivä hämärän tuloon saakka.

Schwerinin linna

Schwerin linna

Schwerin, Saksa

Schwerin, Saksa

Viivyimme Schwerinin puutarhassa noin tunnin, mutta olisimme varmasti viihtyneet pidempäänkin (ja käyneet myös linnan sisällä), jos tieto tulevasta pitkästä ajomatkasta ei olisi ollut häiritsemässä. Tunnissakin toki ehtii nähdä jo paljon, joten suosittelen käymään ainakin linnan puutarhassa, vaikka aikaa ei olisikaan sen enempää Schwerinissä vietettäväksi.

Tällä kertaa Saksan visiittimme jäi todella lyhyeksi, ja nähtävyyksien ja linnojen saldo ikävä kyllä vain tähän yhteen. Schwerinin linna on kyllä todella upea, joten huonomminkin olisi nähtävyyden valinta voinut mennä. Seuraavalla kerralla näitä sitten lisää!

Mikä on sinun suosikkisi Saksan linnoista?

28 comments
 1. Näyttää upealta paikalta! Eipä olisi paljon paremmin voinut mennä yhden kohteen valinta. :) Saksassa on todellakin paljon linnoja! Jotenkin ei ensimmäisenä Saksasta tulisi mieleen. Mikälie. Linnojen kiertely autolla olisi varmasti mielenkiintoinen reissu.

  1. Ehkä Saksan pitäisi markkinoida linnojaan paremmin, kun monet ei niistä edes tiedä. Luulisi, että maan tuhansilla linnoilla Saksa voisi helposti profiloitua linnamaaksi, mutta ei se sitä minunkaan silmissä kyllä ole… Mutta onneksi päädyin näkemään tämän Schwerinin linnan, sillä upeahan se totta vie on :)

 2. Miten kaunis! Vetoaa minun krumeluurinnälkääni aivan 100-0. En ole käynyt yhdessäkään Saksan linnoista, eikä se ole tullut edes mieleen ennen tätä. Kiitos siis vinkistä. :-)

  1. Hei, ole hyvä vinkistä :) Linnat ei jostain syystä tule monellekaan Saksasta mieleen. Poikaystävä ei ollut edes tiennyt, että Saksa on linnamaa ennen kuin raahasin hänet tänne. Ja tanskalaisena hän on käynyt Saksassa monet kerrat… :D

 3. Saksassa on hienoja linnoja, mutta todellakin useinmiten ei ole ollut aikaa kierrellä niissä sisällä, siihenhän menee runsaasti aikaa. Euroopasta muistan lämmöllä Penan linnaa Portugalissa ja Bratislawan linnaa sekä tietysti Pietarin kesäpalatsia.

  1. Penan linna on minulla haaveissa, toivottavasti pääsen Portugaliin pian! Bratislava onkin vuorossa jo ensi viikolla :)

   Se on kyllä totta, että linnojen sisätilojen kiertelyyn menee usein todella paljon aikaa. Mutta minulle riittää useimmiten nähdä linnat vain ulkoa, etenkin jos aikaa ei ole riittävästi perusteelliseen tutkimiseen.

  1. Saksaan tulee usein tehtyä vain kaupunkilomia, niin silloin ei välttämättä linnat ole niin mielessä. Mutta autolomallahan Saksan linnoja olisi ihan huippua lähteä kiertämään! Kenties joissakin linnoissa voisi jopa yöpyä… :)

    1. Linnassa yöpyminen olisi kyllä hienoa! Täytyy pitää yöpymismahdollisuus mielessä kun olen seuraavan kerran Saksassa :)

 4. Schwerin nimi oli minulle aiemmin tuttu vain Suomen sotahistoriasta ja von Schwerinin patterin taisteluista kotiseudulla.

  Mielenkiintoista lukea, että Shwerin-niminen linnakin löytyy ja todella kaunis onkin! Tykkään käydä kiertelemässä linnoissa ja linnapuutarhoissa, joten tämä täytyy laittaa muistiin, sillä Saksan linnasuosikkini odottaa vielä löytämistään! Kiitos kivasta vinkistä!

  1. Sama täällä: minustakin linnoissa ja niiden puutarhoissa on aivan ihana kierrellä! Tanskan linnoja olen käynyt katsomassa useita, mutta eiväthän ne esimerkiksi näille Saksan linnoille aivan pärjää.

 5. Kauniin näköinen linna ja puutarha. Saksan linnat eivät ole tuttuja. Aika harvoin reissuilla tulee ylipäänsä linnoja kierrettyä. Muita nähtävyyksiä usein niin paljon tarjolla, että linnat jää paitsioon.

  1. Minulla taas linnat ja palatsit on niitä ykköspaikkoja, joita tulee usein kierrettyä ennen muita nähtävyyksiä. Tai oikeastaan kaikki vanhat rakennukset, oli ne sitten kirkkoja tai linnoja, on minun aina pakko nähdä :)

 6. Kauniin näköistä, erityisesti tuo puutarha! Saksan linnat ovat minultakin vielä käymättä, ja Saksassa olen muutenkin käynyt ainoastaan Berliinissä. Olen nähnyt huikeita kuvia Saksan linnoista, ja omaksi suosikikseni kuvien perusteella nousi Neuschwansteinin linna. Sinne pitää ainakin joskus päästä!

  1. Minullakin on ollut haaveissa päästä näkemään Neuschwansteinin linna, mutta en ole tiennyt sen nimeä ennen kuin nyt Tiia tuossa kommentissaan minua valaisi :) Se linna näyttää kuvissa todella upealta!

 7. Saksassa kyllä linnoja riittää <3 Paha sanoa omaa suosikkia, mutta Neuschwanstein on pakko nähdä joskus. Harmi, että sijaitsee lähellä Münchenia, koska en jaksaisi matkustaa kaupunkiin enää. :D Usein linnat on musta upeampia ulkopuolelta.

  1. Oi, tuo Neuschwanstein on kuin satulinna! Olen nähnyt siitä kuvia, mutta en tiennyt minkä niminen linna se on, joten sen sijaintikin on jäänyt selvittämättä. Mutta nyt tiedän, kiitos sinulle :) Täytyy pitää linna mielessä kun/jos joskus menen käymään Münchenissä!

 8. Seuraan teidän automatkaa, koska olen aisaparini kanssa miettinyt samanlaista vaihtoehtoa! Minua vähän huolestuttaa (kaasujalkani tuntien), että en osaisi malttaa pysyä paikoillani auton kanssa tarpeeksi pitkään, ja matka menisi sellaiseksi kiireiseksi suhaamiseksi… Mutta hieno “pitstoppi” teillä tämä linna – itse en ole Saksassa käynyt ainoassakaan linnassa… vielä! Hampurissa kävin juuri, joten voin vain sanoa, että (ainakin omasta mielestäni) ette jääneet mistään paitsi valitessanne Schwerinin. ^_^ Jään taas odottamaan seuraavaa kohdetta!

  1. Minäkin mietin, että maltankohan pysyä samassa paikassa kovin kauaa, mutta parin puuduttavan ajopäivän jälkeen oli ihana jäädä hetkeksi paikoilleen. Nyt ollaan Prahassa 1,5 viikkoa, ja autolla pystyy kätevästi tekemään päiväreissuja lähialueille. Eli kyllähän autolla reissatessa näkee niin paljon enemmän! :)

   Kiva kuulla, että ei missattu mitään kun jätettiin Hampuri väliin! Tämä Schwerin oli oikein passeli pysähdyspaikka kun aikaa oli vain vähän :)

 9. Hieno linna ja hyvät kuvat. Näkemisen arvoinen. Olen nähnyt linnanmuureja mm. Nürbergissa ja Tirolissa näkyi alppien lähellä useitakin linnoja. Hienoimmat näkemäni tähän mennessä taitaa olla Wurzburgin linna kukkulalla, joka voisi olla suoraan kuin elokuvasta iltavalaistuksessa. Koko kohde henkii keskiaikaista tunnelmaa etenkin iltavalaistuksessa. Myös Bratislavan linna oli kiva nähtävyys, sillä majoituin suoraan sen taakse eikä tarvinnut etsiä linnaa. Bonifacion linnoitus kalkkikivikukkulalla oli aika upea nähtävyys sekin ja toista vastaavaa en ole ainakaan vielä löytänyt. Haaveilen Portugalin linnojen näkemisestä, ne ovat värikkäitä ja linnoissa en ole vielä käynyt sisällä. Wurzburgin linna oli remontissa kun siellä kävin.

  1. Tuossapas olikin aikamoinen lista linnoja :) Portugalin linnoja minäkin haluaisin nähdä! Bratislavassa tulen käymään piakkoin, joten pitää käydä katsomassa sekin linna. En ole ehtinyt ottaa kaupungista vielä mitään selvää, mutta nyt on ainakin yksi nähtävyys tiedossa :D

 10. Ooh miten upealta näyttää! Bongasin tämän saman kohteen aiemmin Pirkon blogista, mutta nämä sinun ottamsi kuvat ovat vielä houkuttelevampia! Itse olen käynyt jo useissa saksalaisissa linnoissa, sillä niitä löytyy kodin läheltä vaikka kuinka paljon. Itseasiassa lähin linna on kävelymatkan (3km) päässä kotoa! Yksi oma suosikkini on Königswinterissä oleva Drachenburg, mutta olen tykännyt oikeastaan kaikista linnoista joissa olen käynyt. Olenkin jonkinlainen linnafani :D Blogistani löytyykin useita postauksia Saksan linnoista kölnin lähiseuduilta, Reinin ja Moselin varsilta. http://www.rantapallo.fi/lempipaikkojani/tag/linna/

  1. Voi kiitos paljon, Jonna! Vau, sinullapas on lyhyt matka lähimpään linnaan :) Mä uskon, että jos asuisin Saksassa tai matkustaisin muuten Saksassa enemmän, tulisi minustakin linnafani. Onhan ne niin upeita! Kiitos linkistä, osan linnapostauksistasi olenkin lukenut, mutta pitää käydä katsomassa muutkin :)

  1. Kiitos Terhi ja Pirkko Schweriniä koskevista vinkeistä. Taas uusi paikka, johon voi tehdä päiväreissun Hampurista (Bremenkin kiinnostaa, Lyypekissä kävisin mielelläni uudelleen, Kielissä olisi tuttuja – mitäs muita paikkoja vielä) ja itse Hampurilin on kiva kaupunki.
   Saksan linnoja voisikin lähteä bongaamaan ihan urakalla, niitä varmasti riittää!

   1. Kiva kuulla Tiina, että tämä oli kiinnostava vinkki! Ja hyvä vinkki Pirkolta, että Schweriniin tosiaankin voi tehdä päiväretken kätevästi Hampurista :)

    Wikipedian mukaan Saksassa on tuhansia linnoja, joten ihan heti ei lopu bongattavat kohteet kesken!

  2. Olipas Pirkko mielenkiintoista lukea juttusi Schwerinistä, olikin mennyt minulta aivan ohi teidän käynti siellä! Tai sitten en vain ollut kiinnittänyt paikkaan sen enempää huomiota, kun ei silloin ollut vielä tiedossa, että itsekin tulen siellä pian käymään :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *