Vuosi Kreikassa on nyt ohi – Mitä seuraavaksi?

Tänään tuli tasan vuosi siitä, kun ylitimme rajan Albaniasta Kreikkaan ja pysähdyimme ensimmäiseksi yöksi Artaan. Seuraavana päivänä matka jatkui muutamaksi päiväksi Ateenaan ja sieltä autolautalla Kreetalle suunnitelmissamme viettää talvi Hanian seudulla, sillä olin saanut sieltä töitä. Ajattelimme jo tuolloin, että jos kaikki sujuisi hyvin ja viihtyisimme Euroopan etelälaidalla, olisi kokonainen vuosi Kreikassa todennäköinen – se kun oli ajanjakso, joksi minulle oli alustavasti tiedossa töitä.

Ja kaikki meni sen verran hyvin, että puolta vuotta saarella oltuani kirjoitin“Viikkojen vieriessä mielessäni alkoi pyöriä yhä useammin ajatus, että kuinka oikein voisin lähteä täältä vielä vuodenkaan jälkeen. Entä, jos olisimme täällä ainakin vielä toisen talven? Tai jopa toisen vuoden?” Kreetan talvi ei ollut onnistunut pelästyttämään meitä – päinvastoin! – ja pitkä, eläväinen ja aurinkoinen kesä oli vasta aluillaan.

Kesä herätti saaren talviunesta ja turismista elävä uusi kotiseutuni Platanias näytti aivan toisenlaisen puolensa. Yhtäkkiä turistit olivat täyttäneet kadut ja rannat, talven ajan suljettuina olleet hotellit, kaupat ja ravintolat olivat avanneet ovensa ja täytyi keksiä vaihtoehtoisia ajoreittejä liikenteen ollessa paikoin jatkuvasti tukossa.

Enää ei tarvinnut lähteä Haniaan saakka kahville tai ravintolaillalliselle, sillä loistavia ravintoloita oli vain kivenheiton päässä kotoa. Lisäksi tekemistä riitti kun halutessaan pystyi lähtemään turistiretkille eri puolille saarta ja karkkihampaan kolotuksen sai taltutettua turistien iloksi myynnissä olleilla suomalaisilla ja ruotsalaisilla makeisilla.

Snorklausta Kreetalla

Asuminen suositussa lomakohteessa - Platanias, Kreeta

Asuminen suositussa lomakohteessa - Platanias, Kreeta

Kun talvella olin nauttinut Kreetan luonnosta patikoiden, ei kävely tullut enää 30 asteen helteissä kysymykseen. Heinä-elokuussa kuumuus oli jo sietämätöntä, ja pysyin mieluummin sisällä aina kun vain oli mahdollista. Aloin kaivata syksyä ja talvea muistamatta talven sadejaksoja, jolloin myöskään ei ulkoilusta tullut mitään.

Kreetan vuodenajat olivat näyttäneet sekä hyvät että huonot puolensa, mutta en haluaisi luopua niistä yhdestäkään. Parasta onkin etenkin talven ja kesän erilaisuus: hektistä ja kuumaa kesää tasapainottamassa on rauhallinen ja viileämpi talvi. En haluaisi ympärivuotista kesää, mutta en myöskään pelkkää talvea, vaan juuri näin sopii minulle mainiosti: pari kuukautta sadetta, pari kuukautta hirmuhellettä ja loput vuodesta juuri sopivaa.

Puoli vuotta sitten ainoa huoleni oli töiden jatkuminen, sillä työsopimukseni oli vain lokakuun loppuun, eikä siksi ollut täysin varmaa saisiko vuosi Kreikassa jatkoa. Nyt työsopimuksen päättymiseen on vain kolme työpäivää, eikä uutta sopimusta ole tehty.

Töihin Kreetalle

Töihin Kreetalle

Samaria-rotko, Kreeta

Vielä muutama kuukausi sitten ei ollut edes varmaa se, että pysyykö toimipiste Kreetalla vuotta kauempaa, joten kaikkien työpaikat olivat vaakalaudalla. Mietin mahdollisuuksia jäädä Kreetalle ilman työtä, ja vaikka kesäisin töiden saaminen olisi todennäköistä, tekisi ympärivuotinen työ elämästä huomattavasti helpompaa. Olimme töiden jatkumisen epävarmuudesta huolimatta jo ilmoittaneet vuokranantajallemme, että haluamme jatkaa alkujaan vain vuodeksi tehtyä vuokrasopimusta, sillä kävi miten kävi, tässä talossa pysyisimme mahdollisimman pitkään.

Lopulta saimme huojentavia uutisia: työt jatkuisivat näillä näkymin ainakin vuoden 2019 loppuun. Näin siis suurella todennäköisyydellä myös minulla, vaikka uutta sopimusta ei olekaan vielä allekirjoitettu. Tulossa se kuulemma kuitenkin on, mutta Kreikassa asiat vain ottavat oman aikansa.

Töiden jatkuminen on tietenkin suuri juttu, sillä mielelläni jatkan samassa tutussa työpaikassa eikä tämä vuosi Kreikassa asumista ole minulle vielä riittävästi. Mielessäni ei ole käynyt ajatustakaan siitä, että kaipaisin asumaan jonnekin muualle, vaan haluan asua Kreetalla toistaiseksi. Minun kotini on nyt täällä.


Piditkö lukemastasi?
Seuraa blogia Instagramissa | Blogit.fi:ssä | Facebookissa | Bloglovinissa


4 comments
 1. Mielenkiintoista sielläpäin asuminen, tosi harmi juttu ettei työ ehkä enää jatku niin kauan kuin haluaisit, mutta ehkä saatte sitten jotain muita loistavia työtarjouksia jostain muualta? Toivossa on hyvä elää ja onneksi teillä on vielä hyvin aikaa etsiä uusia mahtavia vaihtoehtoja myöhemmäksi. Minäkin vietin viime talvena pari kuukautta Italiassa Adrianmerellä ja pois lähtö toki harmitti, mutta Italiassa myös työllisyys on sellainen ettei työpaikkoja riitä ja jotkut tekevät todella pitkiä jopa 10-12 tuntisia työpäiviä, en usko että itse jaksaisin ainakaan vakituisesti sellaista. Etelässä on parasta juuri se leuto sää ja maisemat. Nyt kun viileät syystuulet puhaltavat, olen alkanut melkein kaivata niitäkin hetkiä kun kuumuudesta meinasi pakahtua +40C helteissä. Mutta ihmeen lämmin on ollut syksy ainakin toistaiseksi myös pohjoisemmassa. Voi olla että ilmastonmuutoksen takia talvista tulee saksalaismaisen leutoja myös pohjoisessa

  1. Niin, onhan se ikävää, että ei voi olla varma töiden jatkumisesta, mutta toisaalta taas eihän sitä tiedä mitkä fiilikset on taas vuoden päästä. Ehkä sitten tuntuukin jo siltä, että on aika vaihtaa maisemaa. Tai sitten keksinkin, että haluankin tehdä jotain muuta. Aika näyttää! Ja olet oikeassa siinä, että töitä varmasti löytyy sitten jostain muualta, kun vain on valmis menemään niiden perässä :)

   Minä arvostan vapaa-aikaa niin paljon, että en suostuisi työskentelemään 10-12 tuntia päivässä – ja vielä kuutena päivänä viikossa, niin kuin ainakin sesonkityössä olevat kreikkalaiset! Tai no kyllä silloin, jos kyseessä olisi oma yritys, mutta tavallisessa palkkatyössä en. Työaikojenkin vuoksi pidän nykyisestä työstäni: kahdeksasta neljään viitenä päivänä viikossa on aivan riittävästi työntekoa :D

 2. Hienoa, onnittelut töiden jatkumisesta! Koetko, että Kreetalla ei ole juurikaan muita mahdollisuuksia ympärivuotiseen työhön, eli jos tämä työpaikka olisi lähtenyt alta, ei muita vaihtoehtoja juuri olisi tarjolla?
  Kyselen ihan siitä syystä, kun olen asustellut jo melko pitkään Maltalla, jossa työmarkkinat ovat erittäin hyvät. Olisin kuitenkin varsin valmis harkitsemaan muita Välimeren alueita asuinpaikkana, kun vain olisi töitä…

  1. Kiitos Nomadi! Näin se täällä on, että sesonkityötä kyllä riittää kesäisin vaikka minkä kielisille ja maalaisille, mutta ympärivuotisia töitä ei riitä edes kaikille paikallisille, saati sitten tällaiselle kreikkaa osaamattomalle. Tämän vuoksi offshore outsourcing on ollut pelastukseni, mutta se on täällä vielä aivan lapsenkengissä, eikä suomenkielisiä töitä käsittääkseni ole koko saarella toistaiseksi kuin vain tämä yksi. Englanninkielisiin työmarkkinoihin en ole toistaikseksi tutustunut. Ateenassa työtilanne olisi parempi, mutta se ei asuinpaikkana viehätä niin kuin Kreeta… Joten todella mielelläni jatkan nykyisessä työssäni! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *