Suomi 100 ja elämää ulkosuomalaisena

Ulkosuomalaisten blogeissa on nyt pyörinyt Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi haaste, jossa vastataan lukuisiin Suomea, suomalaisuutta ja etenkin ulkosuomalaisuutta koskeviin kysymyksiin. Näin itsenäisyyspäivän kunniaksi päätin minäkin tarttua haasteeseen ja vastata kysymyksiin.

Haasteen aloitti Housefive-blogin Sara.

Suomi 100

Missä asut ja kuinka kauan olet asunut ulkomailla?

Tällä hetkellä asun Kreikassa, Kreetan saarella. Tätä ennen asuin kolme vuotta Kööpenhaminassa, ja sitä ennen asuin matkaoppaana työskennellessäni Kroatiassa, Dominikaanisessa tasavallassa, Kuubassa, Thaimaassa, Espanjassa ja Kreikassa. Olen myös opiskellut vuoden Malesiassa ja työskennellyt vuoden Australiassa.

Kuinka usein käyt Suomessa? Milloin viimeksi ja onko seuraava kerta jo tiedossa?

Käyn Suomessa keskimäärin kahdesti vuodessa. Tänä vuonna pääsin käymään kylläkin vain kerran: kesäkuussa vietin viikonlopun synnyinkaupungissani Kuopiossa. Seuraavaa kertaa ei ole vielä tiedossa, ja todennäköisesti menee kesään, ennen kuin ehdin taas Suomeen.

Mitä kaipaat Suomesta?

Kliseisesti ruisleipää ja salmiakkia – ja ylipäänsä kaikkia muitakin suomalaisia makeisia. Kaipaan myös luontoa ja toisinaan lumista talvea. Ja perhettä, itsestäänselvästi.

Suomi 100

Lempimaisemasi Suomessa?

Kesäinen järvimaisema. Ei ole kauniimpaa!

Miten meinaat juhlia itsenäisyyspäivänä?

Itsenäisyyspäivää edeltävänä iltana olimme suomalaisen työporukan kanssa istumassa iltaa Suomi 100 -hengessä, mutta tänään itsenäisyyspäivänä tuskin juhlin sen kummemmin. Kokkaamme hyvää ruokaa ja ehkä kilistelemme satavuotiaalle Suomelle lasillisilla valkoviiniä.

Mitä muotoilua teiltä löytyy ja onko jonkin esine tai astia, minkä haluaisit kotiisi tuoda Suomesta?

Täällä Kreetalla meillä ei ole mitään suomalaista designia, sillä kaikki, minkä olen Suomesta tuonut, jäivät Kööpenhaminaan. Ensi viikolla olemme menossa käymään Köpiksessä, ja mietin, että pitäisiköhän tuoda tänne joitain astioita tai muuta suomalaista tavaraa. Todennäköisesti en kuitenkaan tuo, sillä näillä näkymin olemme Kreetalla vain vuoden.

Suomi 100

Mikä on rakkain tavara, minkä olet tuonut Suomesta?

Hmmm. Ei taida olla mikään. Olen vienyt Suomesta Tanskaan enimmäkseen vain astioita ja lasitavaraa, eivätkä ne sen kummemmin niin rakkaita ole.

Mitä suomalaista ruokaa rakastat?

Makaronilaatikkoa, riisipiirakoita, pinaattikeittoa, ruisleipää. Makaronilaatikkoa kokkaan aina silloin tällöin, vaikka Thomas ei siitä pidäkään. Riisipiirakoita ja pinaattikeittoa en ole kokeillut tehdä, mutta ehkä joskus voisi testata. Ruisleivän korvikkeena täällä Kreetalla toimii ihan mainiosti Lidlin täysjyväleipä.

Entä mitä suomalaista ruokaa inhoat?

En varsinaisesti inhoa mitään ruokaa, mutta kalaruoat eivät nappaa: sillit ja silakat eivät maistu. Saati sitten joulupöydän kamaluus lipeäkala! Sitä on aina Suomessa jouluna ollut tarjolla, mutta syökö sitä oikeasti kukaan?

Suomi 100

Minkälaista elämää viettäisit/viettäisitte, jos asuisittekin edelleen Suomessa? Tai miten se ehkä poikkeaisi nykytilanteesta?

Voi apua, en osaa edes ajatella millaista elämäni olisi, jos en olisikaan muuttanut ulkomaille! Uskoisin, että saatuani opiskelut päätökseen, olisin muuttanut Lappeenrannasta pääkaupunkiseudulle. Tuskin olisin tavannut Thomasta ja tuskin matkustelisin niin paljoa kuin nykyään. Hui, en halua edes ajatella sellaista elämää!

Mitä pyydät aina lähettämään / tuomaan tulijaisiksi Suomesta?

Tanskassa asuessani en kaivannut Suomesta juuri mitään, sillä tanskalaisten kauppojen valikoimat eivät niin suuresti eroa suomalaisista. Suomessa käydessäni toin mukanani aina ruisleipää ja joitakin Lumenen kosmetiikkatuotteita – ja niitä samoja juttuja kaipaisin tänne Kreetallekin. Vaikka kyllähän niitä ilmankin pärjää aivan hyvin!

Mitä arvostat nykyään eniten Suomessa, mitä et ehkä osannut arvostaa ennen?

Luontoa. Suomessa piti niin itsestäänselvyytenä sitä, että lähellä oli aina metsää ja järviä, että en osannut sitä silloin kunnolla arvostaa. Nyt voin vain haaveilla rauhallisista metsäretkistä ja lenkkeilystä rantateillä… Harvoilla Suomen-reissuilla pyrin aina olemaan mahdollisimman paljon luonnossa.

Suomi 100

Mikä Suomessa ärsyttää eniten?

Suomalaisten negatiivisuus ja kateus. Maksan satasen ettei naapuri saa viittäkymppiä -mentaliteetti.

Mikä taas Suomessa on ihanampaa, kuin missään muualla?

No se luonto! Puhdas ilma. Ja hanavesi.

Suomalaisinta minussa on…

Täsmällisyys ja sääntöjen noudattaminen.

Puolisoni/läheisen mielestä suomalaisinta minussa on…

Sama sääntöjen noudattaminen. Tanskalainen ei voi ymmärtää, että miksi kaikki pitää aina tehdä niin tarkalleen sääntöjen mukaan!

Suomi 100

Olen hävennyt Suomea/suomalaisia…

Matkaoppaana ollessa häpesin pari kertaa humalaisten asiakkaiden vuoksi. Suomalaisten runsas alkoholinkäyttö tunnetaan maailmalla aika hyvin – eikä mitenkään positiivisessa mielessä.

Mitä nykyisen kotimaasi asukkaat tietävät Suomesta?

Kreikkalaiset tietävät Suomesta paljon, ja myös pitävät suomalaisista. Yleisesti ottaen suomalaisilla on maailmalla todella hyvä maine!

Kerron aina Suomesta…

Vuodenajoista, talven paukkupakkasista, yöttömistä öistä, tuhansista järvistä… Aika perussettiä siis.

Suomi 100

Kuinka usein puhut suomea?

Australiaa lukuun ottamatta olen näiden kymmenen vuoden aikana työskennellyt pääsääntöisesti suomeksi, joten suomea tulee puhuttua ainakin viitenä päivänä viikossa.

Mikä on mielestäsi Suomen kielen kaunein sana?

Ei nyt välttämättä kaunein, mutta joulukuu on tällaisen jouluhöperön mielestä aivan ihana kuukauden nimi.

Entä rumin?

Kaikki kirosanat. Suomalaiset kiroilevat mielestäni todella paljon, ja ilmeisesti ihan huomaamattaan. Minulla se särähtää todella pahasti korvaan.

Suomi 100

Mikä on lempimusiikkiasi Suomesta? Lempilaulusi?

Kuuntelen aika vähän suomalaista musiikkia, mutta aina silloin tällöin esimerkiksi ruokaa laittaessa laitan soimaan Maija Vilkkumaata, Haloo Helsinkiä tai PMMP:tä.

Mitä suomalaista perinnettä teillä vaalitaan?

Tämä ei kylläkään varsinaisesti ole perinne, mutta Tanskaan muutettuani halusin kotiimme suuren maton. Thomas ei tätä ymmärtänyt, koska heidän perheessään ei ilmeisesti ole ollut tapana käyttää mattoja. Hetken väiteltyämme sain tahtoni läpi, ja kun sitten kävin ostamassa maton ja levitin sen sohvan eteen, ihastui Thomaskin maton tuomaan kodikkuuteen.

Kreetan kotiin muutettuamme ei asiasta tarvinnut enää keskustella, vaan molemmille oli heti selvää, että matto oli ostettava tännekin.

Mitä terveisiä lähetät 100-vuotiaalle Suomelle?

Onnea Suomi ja suomalaiset! On meillä upea maa!


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *