Adventtisunnuntai Kreetalla – Ja kurkistus uuteen kotiimme!

1. adventtisunnuntai

Tanskassa ensimmäinen adventtisunnuntai on iso juttu: kutsutaan perhe ja ystävät koolle juhlistamaan joulunodotuksen alkamista, juomaan glögiä ja syömään hassusti nimettyjä æbleskiver-leivonnaisia – suomennettuna kun näiden erityisessä pannussa paistettujen taikinapallojen nimi olisi omenaviipaleet, vaikka ei niissä edes ole omenaa. Niinä vuosina, kun olemme olleet joulukuun Tanskassa, olemme kumpikin saaneet Thomaksen äidiltä korit, joissa on neljä pientä lahjaa: yksi jokaiselle adventtisunnuntaille.

Tänä vuonna ensimmäinen adventtisunnuntai oli hieman toisenlainen. Ei ollut glögiä, ei lahjoja, ei ikkunalaudalla neljää kynttilää – eikä ikkunan takana pimeyttä, kylmyyttä tai edes sadetta. Ensimmäinen adventtisunnuntai Kreetalla meni oikeastaan aivan päinvastaisissa tunnelmissa, sillä sunnuntaina lämpötila kohosi yli kahteenkymmeneen, taivaalla oli vain pari hassua pilvenhattaraa ja vietimme lähes koko päivän ulkona uuden kotitalomme kattoterassilla.

Talo Kreetalla

1. adventtisunnuntai Kreetalla

Kun päätimme jäädä Kreetalle vuodeksi, aloimme etsiä uutta kotia. Vaikka ensimmäinen Kreetan kotimme olikin aivan ihana, emme olisi voineet asua siellä kuin huhtikuuhun saakka. Kevään koittaessa Kreetan asuntotilanne huononee kesäasukkaiden rynnätessä saarelle, joten päätimme vaihtaa kotia heti kun löytäisimme sellaisen, jossa voisimme asua koko vuoden.

Löysimmekin hyvän taloehdokkaan nopeasti, ja heti talon nähtyämme teimme päätöksen: näin upeaa taloa tuskin tulisi Kreetan vuokramarkkinoilla usein vastaan, emmekä missään nimessä halunneet tämän mahdollisuuden luisua meidän ulottumattomiin. Ja pari viikkoa tässä unelmiemme kodissa asuttuamme, emme voisi olla tyytyväisempiä!

Vaikka talo on kalustettu, olemme silti tehneet joitakin sisustus- ja kalustehankintoja. Kreetalla ei ole kunnollista Ikeaa, vaan Hanian laitamilla on tilaus- ja noutopiste, josta kävimme tilaamassa uuteen kotiimme maton ja eteiseen kenkäkaapin. Lauantaina tilauksemme oli saapunut, ja sunnuntaiaamuna menikin sitten tovi kaappia kootessa. Tummanruskea kaappi ei väritykseltään ole paras mahdollinen muuten enimmäkseen harmaaseen asuntoon, mutta sopii ulko-oven viereen valkoista vaihtoehtoa paremmin.

Kun päivän työt oli tehty, ajoi aurinko meidät ulos katolle rentoutumaan.

1. adventtisunnuntai Kreetalla

1. adventtisunnuntai Kreetalla

1. adventtisunnuntai Kreetalla

Kattoterassi on suosikkipaikkamme uudessa kodissamme. Täältä on näkymät niin merelle kuin vuorillekin, ja oliivipuita näkyy niin kauas kuin silmät vain näkevät. Katolla on ihanan rauhallista, vaikka aina silloin tällöin kuuluu auton hurinaa, koiran haukkumista ja kukkojen kiekumista.

Katolla loikoillessamme päätimme nauttia lasilliset viiniä sekä adventtisunnuntain kunniaksi, että ihan vain siksi kun saimme nauttia ihanan kesäisestä päivästä näin joulukuussa. Laitoimme soimaan joulumusiikkia, vaikka se tuntuikin aivan väärältä: eihän nyt voi olla joulukuu, kun täällä on vielä ihan kesä!

Auringon alkaessa laskeutua siirryimme sisälle valmistamaan illallista, mutta superkuun ilmestyessä taivaalle päätimme nauttia toiset lasilliset viiniä ulkona kuuta katsellen. Mikä upea päätös rennolle ja lämpimälle joulukuiselle sunnuntaille ihanassa uudessa kodissamme!

1. adventtisunnuntai Kreetalla

1. adventtisunnuntai Kreetalla

Lämmintä joulunalusaikaa!


Piditkö lukemastasi?
Seuraa blogia Instagramissa | Blogit.fi:ssä | Facebookissa


6 comments
 1. Kuulostaa ihan mahtavalta! Aika kauan meni ennen kuin meidän joulusää alkoi tuntumaan jouluiselta. Jossakin vaiheessa sitä vaan huomasi että auringon siilautuessa harmaiden ja ruskeiden värien välistä alkoi tuntumaan jouluiselta vaikkei vielä edes olisikaan joulu.

 2. Kaunis koti teillä ja ihanat maisemat! Yli 20 asteen lämpö kuulostaa myös mahtavalta, täällä vähän pohjoisempana Albanian rannikolla on viime päivinä ollut sateista ja viileää. Meillä on tarkoitus valua hitaasti kohti Kreikkaa ja etsiä itsekin asunto sieltä ainakin pariksi talvikuukaudeksi, Kreeta ei kyllä vaikuta yhtään hullummalta vaihtoehtolta!

  1. Kiitos, Anne! Voin suositella Kreetaa todella lämpimästi talvenviettopaikaksi! Tämä on varmastikin Kreikan lämpimin paikka talvella, ja saari on niin suuri että ei tätä ehdi edes parissa kuukaudessa koluamaan kokonaan läpi :) Ilmoittelehan, jos päädytte tänne!

 3. Olipa kiva kurkistus teidän uuteen Kreetan-kotiin! Hyvältä näyttää, en yhtään ihmettele, että viihdytte. :) Miten muuten talvella tarkenee sisällä? Onko vetoisaa tms? Voisin kuvitella, että kun kesä on pitkä ja lämmin, ei välttämättä kovin hyviä eristeitä ole. :) Olette kuitenkin saaneet edelleenkin nauttia siellä ainakin päivisin tosi lämpimistä säistä!

  1. Kiva, että tykkäsit tästä pienestä kurkistuksesta uuteen kotiimme :) Kreetalla on ihan talosta kiinni, että kuinka hyvin tarkenee talvella. Esimerkiksi se edellinen talo, josta kerroin muutama postaus aikaisemmin, oli sen verran vetoisa että siellä olisi varmaan keskitalvella joutunut pistämään vaatetta kunnolla päälle ja pitämään lämpöpumppua päällä 24/7.

   Mutta tämä talo on paljon eristetympi, eikä toistaiseksi olla käytetty lämmitystä (patterit) kuin pari tuntia iltaisin. Ja sekin vain mukavuussyistä, sillä monesti varmaan riittäisi vaan villatakin päälle laittaminen :D Mutta varmasti tammi-helmikuussa joutuu käyttämään lämmitystä enemmän.

   Kylmiä ja sateisia päiviä on aina toisinaan, mutta vielä on aurinkoisia ja lämpimiä päiviä enemmän. Vuorille on jo lumi laskeutunut, että kai se talvi on virallisesti jo täälläkin, vaikka ei siltä tunnukaan :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *