Suomen kesä, me emme taaskaan tapaa

Grillissä osittain mustaksi käristynyt makkara ja Turun sinappi. Saunomisesta tyytyväisenä punoittava iho ja märät hiukset. Liian suuret kumisaappaat ja ysikytluvun kulahtaneet verkkarit. Laineiden rauhallinen liplatus rantaheinikossa ja korvan juuressa inisevä itikka. Lintujen innokas iltalaulu ja palavan puun paukahdus. Yli yön kestävä valoisuus ja maailman kaunein maisema. Ympärillä kaikki tärkeät.

Suomi.

Vaikka en sitä enää oikein kodikseni tunnekaan, ovat juureni niin syvällä sen kallioisessa ja juurakkoisessa maassa, että ulkomailla vietetyt vuodet eivät niin vain poista kaipuuta kotikonnuille. Himmenee se kaipaus toki, etenkin välikausina, mutta voimistuu taas joulun ja keskitalven tienoilla ja roihahtaa täyteen liekkiinsä kesän koittaessa.

En ole kymmenessä vuodessa löytänyt suomalaisen kesän voittanutta, vaikka lieköhän kesätkään ovat enää niin kuin ennen, niin kuin ne lapsuudessani muistan olleen. Kun aurinko paistoi kolme kuukautta putkeen, järvivedet lämpenivät linnunmaidoksi ja iho paahtui maitokahvin väriseksi, ja kun koko päivän paahtava helle purkautui öisin lähestulkoon talojen perustuksia tärisyttävinä ukkosina. Ainakin silloin kesät olivat pitkiä ja kuumia, ja sellaisina minä Suomen kesät muistan.

Elämää Kreetalla

Elämää Kreetalla

Siitä tulee näinä päivinä kuluneeksi taas vuosi, kun kävin Suomessa edellisen kerran. Taas, sillä näitä vähintään vuoden mittaisia Suomettomia jaksoja on jo useita: se vuosi Kaakkois-Aasiassa, toinen Australiassa, ja ne ensimmäiset puolitoista vuotta etelässä ja idässä matkaoppaana työskennellessäni. Vuosi on loppujen lopuksi lyhyt aika, mutta toisaalta niin kovin pitkä ilman Suomea – ja etenkin kaikkia niitä tärkeitä.

En tiedä, milloin menen seuraavan kerran Suomeen. Tuskin tulen tänä vuonna kokemaan suomalaista kesäiltaa, joten joudun siirtämään sen haaveen ensi vuodelle. Suomessa asuessani kaipuu maailmalle oli kova, mutta maailmalla ollessani olen joutunut oppimaan elämään toisenlaisen kaipauksen kanssa. Ulkomailla asuminen on antanut todella, todella paljon, mutta on se osansa ottanutkin. Koska useassa paikassa ei voi olla yhtäaikaa, on taukoamattoman reissunälän varjopuolia se, että jostakin jää jatkuvasti paitsi.

Elämää Kreetalla

Elämää Kreetalla

Kuten huomaat, tämän jutun kuvat eivät ole Suomesta, vaan sieltä, mihin minä olen tällä kertaa Suomen, ja Suomen kesän, vaihtanut. Kreeta on kaikkinensa täydellinen paikka kesän viettoon, mutta jokin tuossa tämän jutun alussa kuvailemassani mökki-illassa on sellaista, jonka jälleenkokemiseen voisin vaihtokauppana antaa kokonaisen viikon tällä eteläeurooppalaisella saarella. Vaihdetaanko?

P.S. Kyllähän minä täällä Kreetallakin kesästä nautin, älkää huoliko. Ja entistä enemmän juuri tänään, sillä minulla alkoi muutaman päivän kesäloma ja aamulla luokseni saapuu Suomesta pari tärkeää. Ihaninta kesää meille kaikille! ♥


Instagram Travel ThursdayTämä postaus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka vetäjinä Suomessa toimivat matkablogit Vagabonda ja Travellover.

Liity sinäkin mukaan tempaukseen ja jaa reissuinspiraatiota käyttämällä Instagramissa tunnistetta #IGTravelThursday tai #IGTT! Lue tempauksesta lisää täältä.

Minut löydät Instagramista nimellä @vagabondablog.


Lue myös muita #IGTRAVELTHURSDAY-postauksia ja lisää linkki omaan postaukseesi!


22 comments
 1. Minä rakastan Suomen kesiä, mutta yhtä hyvin voisin viettää kesän muuallakin. Silti me aika vähän matkustellaan kesäisin Suomen ulkopuolella, vaan usein reissataan kesäisin Suomessa. Suomi kun on täynnä ihania kesäkaupunkeja, jotka tuntuu talvisin ankeilta ja harmailta.

  Just muuten mietin ihan samaa, että lapsuuden kesissä paistoi aina aurinko ja oli helle. Koko pitkän kesän! Ja se kesäloma tuntui vuodelta, vähintään! Nykyisin tuntuu, että kesä on jo ohi ennen kuin se ehtii kunnolla alkaakaan. En siis yhtään ihmettele, ettei joka kesä vaan mitenkään ehdi Suomeen. Se on niin lyhyt aika! Sun elämä on maailmalla, kyllä Suomi odottaa. Täällä se on taas ensi kesänä. :)

  1. Kiitos Kati <3 Näinhän se on, että ei Suomi minnekään katoa ja ensi vuonna on taas uusi kesä :) Kiva kuulla, että sinäkin muistelet ennen kesien olleen parempia! Ollaan useasti puhuttu asiasta Thomaksen kanssa ja hänen mielestään Tanskassakin hänen lapsuudessaan oli aina kesät kuumia, eikä sateisia ja kylmiä niin kuin on nyt useana vuotena ollut. Olen epäillyt, että onkohan aika vain kullannut muistot, mutta ehkä se onkin ihan totta... :)

 2. Minä en raaskisi vaihtaa Suomen kesää, enkä oikein vuoden alkuakaan mihinkään. Tänä kesänä, kun aurinko porotti kuumalta taivaalta, ei tuullut eikä satanut, totesin taas, että pidän eniten vaihtelevasta säästä. Vaikka olenkin sielultani puoliksi kreikkalainen :) Odotan kuumeisesti sitä, kun parin viikon päästä pääsen mökille. Ja sitten taas toisaalta sitä, kun syyskuun lopulla pääsen Kreikkaan. Unelmaelämäni olisikin sellaista, jossa saisin asua Suomessa enimmän osan vuodesta ja pari kuukautta Kreikassa. Terveisiä sinne!

  1. Kiitos, Katja! :) Ymmärrän aivan täysin tuon, että pidät eniten vaihtelevasta säästä. Niin nimittäin pidän minäkin, enkä kammoksu satunnaisia pilvisiä tai sadepäiviä. Vaikka auringonpaiste on ihanaa, niin täytyy sanoa, että kun lämpöasteet lähenee neljääkymppiä alkaa se jo vaikuttaa jaksamiseen ja rajoittaa tekemistä. Ihanaa mökkeilykesää sinulle! :)

 3. Aivan ihania kuvia Kreetalta ja kyllä voisin vaikka hetkeksi vaihtaakin. Suomi ja erityisesti Helsinki ovat rakkaita paikkoja, enkä varmaan koskaan niitä pysyvästi mihinkään vaihda, vaikka aina Espanjaan muuttamisesta haaveilenkin. Ehkäpä siellä vielä pidempiä aikoja ehdin viettääkin, toistaiseksi koti on kuitenkin Helsingissä. Tämä kesä on ollut siitä poikkeuksellinen, että toukokuu oli uskomattoman hieno, nyt taas juhannuksen korvilla ilmat ovat niin sanotusti perinteiset, eli melko viileää. Vielä jaksan uskoa ja toivoa, että parin viikon päästä alkava kesäloma tuo tullessaan aurinkoisemmat ja hitusen lämpimämmät säät, vaikka en kovia helteitä Suomessa kaipaakaan. Jos näin ei käy, on aina Espanja, johon matkaamme vuoden kuumimpaan aikaan, heinä-elokuun vaihteessa.

  1. Pidempi pätkä Espanjassa oleskelua olisi varmasti huikea kokemus, vaikka et Suomesta haluaisikaan muuttaa pysyvästi pois :) Jos minulla olisi mahdollisuus, tekisin juuri toisin päin: asuisin Kreetalla, mutta viettäisin joka vuosi kuukauden tai pari Suomen kesässä. Se olisi aivan mahtavaa! :)

   Toivottavasti tyypillisen viileät juhannussäät on jo takana päin, ja Suomessa nautitaan taas auringosta ja lämmöstä!

 4. Näinhän se usein on, että sitä tajuaa usein kuinka paljon jokin asia merkitsee vastaa siinä vaiheessa kun se puuttuu. Ulkosuomalaisen “kotikaipuutta” voin vain kuvitella, eikä raikkaimpien seuraa voi mikään korvata (vaikka tekniikka helpottaakin nykyään yhteydepitoa).
  Aurinkoista juhannusta Kreetalle, Terhi!

  1. Kiitos, Alex! Onneksi tekniikka tosiaankin helpottaa yhteydenpitoa hurjasti nykyään. Olisi se aika kamalaa, jos edelleen pitäisi lähettää viikkoja matkalla matelevia kirjeitä ja puhelut maksaisivat niin paljon, että ei ihan jokaista pikku-uutista viitsisi toiseen maahan ilmoittaa. Nyt onneksi voi olla yhteydessä vaikka päivittäin ja vaikka ei mitään varsinaista tai tärkeää asiaa olisikaan :)

 5. Voi että. <3 Suomessa on ollut paras kesä aikoihin ja toukokuu oli kyllä vertaansa vailla. Mutta. Minä haikailen joka toinen tunti takaisin Kyprokselle. :D Ehkä siinä painaa myös se loma-arki, siellä ei tule mieleen ikkunoiden pesu…

  1. Niinhän se on, että oli sää mikä hyvänsä, pitää kotona ollessa tehdä niitä arkisia juttuja, joita taas ei tule lomareissulla ajateltua. Ja vaikka asuu lomakohteessa, on arki ikkunoiden pesuineen ja imuroimisineen ihan samanlaista täälläkin :D

   Toivottavasti ihana kesä jatkuu Suomessa edelleen – ja jatkuu pitkälle syksyyn!

 6. Miten minusta tuntuu, että ajatuksesi Suomi-kesästä on aika romantisoitunut. Kolme kuukautta paistavaa aurinkoa ja vähän liiankin lämpimät vedet taisivat sittenkin olla kuvaus Kreetasta? Näiden takia ei siis kannata vaivautua. Mutta ne rakkaat, heitä ei takuulla auringonpaiste riitä korvaamaan. Onneksi lentoja kulkee myös Suomesta poispäin ja saat läheisiä sinne, missä sinä olet.

  1. Ai mitä, eikö Suomen kesät olekaan kolmea kuukautta auringonpaistetta?! Muistini taitaa tehdä tepposet :D No joo, ajatukseni Suomen kesistä on osittain kyllä romantisoitunut, mutta paljon hyvää siellä on – etenkin jos on säiden puolesta edes kohtalainen kesä. Ainakin mökkielämä, järvet, metsät, ilman raikkaus ja jopa tunnelmalliset sadekuurot ovat asioita, joita ei Kreetan kesässä ole…

 7. Voisitko tehdä jutun Kreetan hintatasosta ja ruokakauppojen+ravintoloiden hintatasosta? kiinnostaisi tietää onko kohde edullisempi kuin esimerkiksi Espanja, joka on kallistunut

 8. Minä ja Suomi emme kohdanneet viime kesänä lainkaan, mutta tänä kesänä otan ajan takaisin ja viivymme melkein kolme kuukautta. Ihanaa mutta samalla pelottavaa! Tuleekohan tunne, että pääsisi jo takaisin kotiin vai tunnenko olevani kotonani siellä? Jännä nähdä. Mutta nyt ainakin olen ihan innoissani!

  Olen muuten ollut kerran Kreetalla heinäkuussa ja huh huh, oli aika kuuma! :)

  1. Ihanaa, kolme kuukautta Suomessa! Siinä ajassa ehtii varmasti menemään honeymoon-vaihe ohi, ja loppuvaiheessa onkin jo kiva palata kotiin. Ehkä :D

   Täällä on jo nyt todella kuuma! Esimerkiksi eilen pysyttelin koko päivän sisätiloissa, sillä ei tuolla paahteessa vaan jaksa olla. Kauhulla odotan, että miten tämä tästä vielä pahenee… Kahtena aikaisempana Kreetan-kesänäni elokuu oli se kamalin kuukausi, joten tämä kesäkuu on todennäköisesti vasta alkusoittoa. Mikäpäs olisi loikoilla helteisinä päivinä rannalla bikineissä varjon alla kun merituuli vilvoittaa, mutta kun pitää käydä töissä – ja siis toimistokelpoisissa vaatteissa, ei missään hellehepenissä! Onneksi töissä sentään on ilmastointi :D

 9. Täällä yksi joka voisi vaihtaa viikon kanssasi. Miten olisi juuri se viikko, kun lämpöä on noin 10 astetta ja sataa vettä kaatamalla? No aina tässä vaiheessa ollaan melko odottavaisella mielellä ja pohditaan, minkälainen tuleva kesä onkaan. Onko lämmintä vai onko otettava äkkilähtö kahden lomaviikonjälkeen jolloin joka päivä on satamut. HIH

  1. Haha, käy sellainenkin viikko! Nimittäin viikko kylmyyttä olisi vain piristävää näiden helteiden keskellä. Lomalla varmasti jaksaa sen viikon tai pari +30 lämpötiloja, mutta pakko sanoa että tässä parin kuukauden jälkeen (ja kun edessä on vielä ainakin 4 kk helteitä) alkaa jo toisinaan hieman tympäistä :D

 10. Tapaamme viettää, kohtuullisesti matkailusta huolimatta, ison osan kesää Suomessa, sillä kesähän on kuitenkin Suomen parasta aikaa. Ihan noita mökkikesään liittyviä mielikuviasi en siltikään ole kokenut sitten … lapsuuden. Meidän Suomi-kesämme on urbaanimpi, paritalo Espoon rannalla mahdollistaa “siistin” luontokokemuksen, mutta toisaalta myös retket vaikka Helsingin keskustaan, jos sille päälle satumme.

  1. Minä vietin lapsuudessani suuren osan jokaisesta kesästä mökillä järven rannalla ja se oli mielestäni maailman paras paikka. Ulkohuussi ja juoksevan veden puute olivat olivat mökkeilyyn oleellisesti kuuluva osa, joista ei edes osannut toivoa pääsevänsä eroon. Nuo kesät on niitä, joista nyt haaveilen, vaikka mökkikin on myyty jo vuosia sitten. Toinen asia on Kuopion kesä: tori ja sen tapahtumat, mansikat, satama, sisävesiristeily… Teidän asumismuoto kuulostaa täydelliseltä, kun saatte aina sekä luonto- että kaupunkikesän :)

 11. Tuo on varmasti totta, että aika kuultaa muistot niistä heikommista hetkistä kaatosateineen Suomen kesistä :-D Mutta täytyy kyllä todeta, että toukokuu oli tilastojenkin valoissa kaiketi jopa kaikkien aikojen paras, joten kovat odotukset ovat täällä vielä aurinkoisten päivien suhteenkin itse kesällä.

  Tuollainen viikon vaihtokauppa Kreetalle kävisi varsin hyvin, sillä kyllä kesällä on kiva matkustaa takuuvarmaan aurinkoon. Kreeta on huippukohde ja kiva on seurata tekemisiäsi siellä ympäri vuoden.

  P.S. Ei siitä muuten nyt taida olla kuin reilu parisen vuotta, kun nähtiin Suomessa Pingissä Espoossa :-) Ei sentään kesäillassa, mutta illassa kumminkin :-D

  1. Haha, olihan siinä Pingin illassa suomalaisen (festari)kesäillan tunnelmaa :D

   Eihän tässä valittaa pitäisi, sillä Kreeta tosiaankin on huippukohde ja olen onnellinen saadessani asua täällä. Mutta jokin (moni asia!) siinä Suomen kesässä vaan on niin erityistä, että sinne aina joka vuosi haikailee :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *