Kirjoita hakusana ja paina enteriä.

Suomen kesä, me emme taaskaan tapaa

Ajatuksissani Suomen kesä

Grillissä osittain mustaksi käristynyt makkara ja Turun sinappi. Saunomisesta tyytyväisenä punoittava iho ja märät hiukset. Liian suuret kumisaappaat ja ysikytluvun kulahtaneet verkkarit. Laineiden rauhallinen liplatus rantaheinikossa ja korvan juuressa inisevä itikka. Lintujen innokas iltalaulu ja palavan puun paukahdus. Yli yön kestävä valoisuus ja maailman kaunein maisema. Ympärillä kaikki tärkeät.

Suomi.

Vaikka en sitä enää oikein kodikseni tunnekaan, ovat juureni niin syvällä sen kallioisessa ja juurakkoisessa maassa, että ulkomailla vietetyt vuodet eivät niin vain poista kaipuuta kotikonnuille. Himmenee se kaipaus toki, etenkin välikausina, mutta voimistuu taas joulun ja keskitalven tienoilla ja roihahtaa täyteen liekkiinsä kesän koittaessa.

En ole kymmenessä vuodessa löytänyt suomalaisen kesän voittanutta, vaikka lieköhän kesätkään ovat enää niin kuin ennen, niin kuin ne lapsuudessani muistan olleen. Kun aurinko paistoi kolme kuukautta putkeen, järvivedet lämpenivät linnunmaidoksi ja iho paahtui maitokahvin väriseksi, ja kun koko päivän paahtava helle purkautui öisin lähestulkoon talojen perustuksia tärisyttävinä ukkosina. Ainakin silloin kesät olivat pitkiä ja kuumia, ja sellaisina minä Suomen kesät muistan.

Elämää Kreetalla

Elämää Kreetalla

Siitä tulee näinä päivinä kuluneeksi taas vuosi, kun kävin Suomessa edellisen kerran. Taas, sillä näitä vähintään vuoden mittaisia Suomettomia jaksoja on jo useita: se vuosi Kaakkois-Aasiassa, toinen Australiassa, ja ne ensimmäiset puolitoista vuotta etelässä ja idässä matkaoppaana työskennellessäni. Vuosi on loppujen lopuksi lyhyt aika, mutta toisaalta niin kovin pitkä ilman Suomea – ja etenkin kaikkia niitä tärkeitä.

En tiedä, milloin menen seuraavan kerran Suomeen. Tuskin tulen tänä vuonna kokemaan suomalaista kesäiltaa, joten joudun siirtämään sen haaveen ensi vuodelle. Suomessa asuessani kaipuu maailmalle oli kova, mutta maailmalla ollessani olen joutunut oppimaan elämään toisenlaisen kaipauksen kanssa. Ulkomailla asuminen on antanut todella, todella paljon, mutta on se osansa ottanutkin. Koska useassa paikassa ei voi olla yhtäaikaa, on taukoamattoman reissunälän varjopuolia se, että jostakin jää jatkuvasti paitsi.

Elämää Kreetalla

Elämää Kreetalla

Kuten huomaat, tämän jutun kuvat eivät ole Suomesta, vaan sieltä, mihin minä olen tällä kertaa Suomen, ja Suomen kesän, vaihtanut. Kreeta on kaikkinensa täydellinen paikka kesän viettoon, mutta jokin tuossa tämän jutun alussa kuvailemassani mökki-illassa on sellaista, jonka jälleenkokemiseen voisin vaihtokauppana antaa kokonaisen viikon tällä eteläeurooppalaisella saarella. Vaihdetaanko?

P.S. Kyllähän minä täällä Kreetallakin kesästä nautin, älkää huoliko. Ja entistä enemmän juuri tänään, sillä minulla alkoi muutaman päivän kesäloma ja aamulla luokseni saapuu Suomesta pari tärkeää. Ihaninta kesää meille kaikille! ♥


Instagram Travel ThursdayTämä postaus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka vetäjinä Suomessa toimivat matkablogit Vagabonda ja Travellover.

Liity sinäkin mukaan tempaukseen ja jaa reissuinspiraatiota käyttämällä Instagramissa tunnistetta #IGTravelThursday tai #IGTT! Lue tempauksesta lisää täältä.

Minut löydät Instagramista nimellä @vagabondablog.


Lue myös muita #IGTRAVELTHURSDAY-postauksia ja lisää linkki omaan postaukseesi!


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

10 kommenttia

 1. Näinhän se usein on, että sitä tajuaa usein kuinka paljon jokin asia merkitsee vastaa siinä vaiheessa kun se puuttuu. Ulkosuomalaisen “kotikaipuutta” voin vain kuvitella, eikä raikkaimpien seuraa voi mikään korvata (vaikka tekniikka helpottaakin nykyään yhteydepitoa).
  Aurinkoista juhannusta Kreetalle, Terhi!

 2. Voi että. <3 Suomessa on ollut paras kesä aikoihin ja toukokuu oli kyllä vertaansa vailla. Mutta. Minä haikailen joka toinen tunti takaisin Kyprokselle. :D Ehkä siinä painaa myös se loma-arki, siellä ei tule mieleen ikkunoiden pesu…

 3. Miten minusta tuntuu, että ajatuksesi Suomi-kesästä on aika romantisoitunut. Kolme kuukautta paistavaa aurinkoa ja vähän liiankin lämpimät vedet taisivat sittenkin olla kuvaus Kreetasta? Näiden takia ei siis kannata vaivautua. Mutta ne rakkaat, heitä ei takuulla auringonpaiste riitä korvaamaan. Onneksi lentoja kulkee myös Suomesta poispäin ja saat läheisiä sinne, missä sinä olet.

  1. Ai mitä, eikö Suomen kesät olekaan kolmea kuukautta auringonpaistetta?! Muistini taitaa tehdä tepposet :D No joo, ajatukseni Suomen kesistä on osittain kyllä romantisoitunut, mutta paljon hyvää siellä on – etenkin jos on säiden puolesta edes kohtalainen kesä. Ainakin mökkielämä, järvet, metsät, ilman raikkaus ja jopa tunnelmalliset sadekuurot ovat asioita, joita ei Kreetan kesässä ole…

 4. Voisitko tehdä jutun Kreetan hintatasosta ja ruokakauppojen+ravintoloiden hintatasosta? kiinnostaisi tietää onko kohde edullisempi kuin esimerkiksi Espanja, joka on kallistunut

  1. Kiitos hyvästä juttuideasta! Pistän mietintään!

 5. Minä ja Suomi emme kohdanneet viime kesänä lainkaan, mutta tänä kesänä otan ajan takaisin ja viivymme melkein kolme kuukautta. Ihanaa mutta samalla pelottavaa! Tuleekohan tunne, että pääsisi jo takaisin kotiin vai tunnenko olevani kotonani siellä? Jännä nähdä. Mutta nyt ainakin olen ihan innoissani!

  Olen muuten ollut kerran Kreetalla heinäkuussa ja huh huh, oli aika kuuma! :)

 6. Täällä yksi joka voisi vaihtaa viikon kanssasi. Miten olisi juuri se viikko, kun lämpöä on noin 10 astetta ja sataa vettä kaatamalla? No aina tässä vaiheessa ollaan melko odottavaisella mielellä ja pohditaan, minkälainen tuleva kesä onkaan. Onko lämmintä vai onko otettava äkkilähtö kahden lomaviikonjälkeen jolloin joka päivä on satamut. HIH

 7. Tapaamme viettää, kohtuullisesti matkailusta huolimatta, ison osan kesää Suomessa, sillä kesähän on kuitenkin Suomen parasta aikaa. Ihan noita mökkikesään liittyviä mielikuviasi en siltikään ole kokenut sitten … lapsuuden. Meidän Suomi-kesämme on urbaanimpi, paritalo Espoon rannalla mahdollistaa “siistin” luontokokemuksen, mutta toisaalta myös retket vaikka Helsingin keskustaan, jos sille päälle satumme.

 8. Tuo on varmasti totta, että aika kuultaa muistot niistä heikommista hetkistä kaatosateineen Suomen kesistä :-D Mutta täytyy kyllä todeta, että toukokuu oli tilastojenkin valoissa kaiketi jopa kaikkien aikojen paras, joten kovat odotukset ovat täällä vielä aurinkoisten päivien suhteenkin itse kesällä.

  Tuollainen viikon vaihtokauppa Kreetalle kävisi varsin hyvin, sillä kyllä kesällä on kiva matkustaa takuuvarmaan aurinkoon. Kreeta on huippukohde ja kiva on seurata tekemisiäsi siellä ympäri vuoden.

  P.S. Ei siitä muuten nyt taida olla kuin reilu parisen vuotta, kun nähtiin Suomessa Pingissä Espoossa :-) Ei sentään kesäillassa, mutta illassa kumminkin :-D