Kaksi merta kohtaa Tanskan Skagenissa

Olet ehkä kuullut ruotsalaisesta herkusta, Toast Skagen -katkarapuleivästä, jossa rapeaksi paahdetun leipäpalan päälle laitetaan reilu kerros majoneesissa uivia katkarapuja ja koko komeus koristellaan nokareella mätiä. Mutta tiesitkö, että Skagen ei ole ruotsia – tai edes Ruotsia – sillä se on paikkakunta Tanskassa?

Ja olet ehkä kuullut myös Skagen-merkkisistä kelloista, joiden tyypillinen piirre on selkeälinjaisuus ja ajattomuus. Ruotsalaisten herkkuleipien tapaan nekin on nimetty tuon tanskalaisen pikkukylän mukaan. Ja eihän kyseessä olekaan mikä tahansa kyläpahanen, vaan Tanskan pohjoisin kärki, jota myös Valon maaksi kutsutaan, ja joka 1870-luvun lopusta vuosisadan taitteeseen saakka houkutteli lukuisia taiteilijoita viettämään siellä kesiä maalaten arvostettuja maisemamuotokuvia.

Tuolloin Skagen oli vielä pääsääntöisesti kalastajakylä, mutta sittemmin turismi on syrjäyttänyt kalastuksen suurimpana elinkeinona. Enkä ihmettele, sillä Skagenin pitkät valkohiekkaiset rannat ovat kiinnostaneet minua aina Tanskaan muutosta lähtien – aivan kuten ne kiinnostavat vuosittain paria miljoonaa muutakin Skagenin noin 9000 asukkaan taajamaan saapuvaa turistia.

skagen, tanskaMatkalla Kööpenhaminasta Jyllantiin ylitetään Sjællannin ja Fynin saaren yhdistävä Ison-Beltin silta. Ison-Beltin salmen keskellä on Sprogø-saari, jossa on vuonna 1868 rakennettu majakka.

Kun olimme Pohjois-Jyllannissa viettämässä viikonloppua Kokkedalin linnassa, yhdistimme reissuun minun toiveestani myös käynnin Skagenissa. Valon maa ei kylläkään tuona päivänä näyttänyt lempinimensä veroiselta, sillä päivä oli sateinen, tuulinen ja kylmä. Siitäkin huolimatta ajoimme Skagenin kylän läpi sen pohjoispuolelle, jossa on alueen merkittävin nähtävyys: valkohiekkaisten dyynien täyttämä Grenen, eli Skagenin noin 30 kilometriä mittaisen niemen kärki.

Niemi toimii rajana Kattegatin ja Skagerrakin välillä, eli täällä Itämeri vaihtuu Pohjanmereksi. Tyynemmällä säällä kuulemma näkee hyvinkin selvästi näiden kahden meren kohtaamiskohdan, mutta nyt meri pärski muutenkin niin paljon, että ristiaallokon huomaaminen kesti hetken aikaa.

Vuosisatojen saatossa tämä kohta on koitunut monen laivan kohtaloksi juurikin kahden meren kohtaamisesta aiheutuvien arvaamattomien virtausten vuoksi – ja samasta syystä uiminen on täällä kielletty. Nykyään niemen ohi seilaa vuosittain kymmeniä tuhansia aluksia tuoden rahtia Tanskan kautta muualle Eurooppaan, eikä ole hetkeäkään, etteikö horisontissa näkyisi useita aluksia.

skagen, tanska Skagenin majakkaan sytytettiin valo ensimmäisen kerran vuonna 1858. Oikeanpuoleisessa kuvassa näkyy maailmansotien aikainen saksalaisten bunkkeri.

Olimme rannalla puolisen tuntia, ja kiittelin sitä, että olin tajunnut lähtiessä vetää legginssien päälle farkut ja ottaa nahkatakin mukaan, sillä kesäkuusta huolimatta tuuli oli kylmä ja tunkeutui luihin ja ytimiin. Jätimme kylässä kävelyn kokonaan väliin ja ajoimme sen sijaan autolla hetken aikaa ympäriinsä. Skagenin tunnuspiirteenä ovat iloisen keltaiset talot, ja niitä olisin voinut ihailla pidempäänkin. Tänne olisi ihana tulla lämpimänä kesäviikonloppuna uudestaan!

Olimme suunnitelleet lounastavamme viiden kilometrin päässä sijaitsevassa Vanhassa Skagenissa (tunnetaan myös nimellä Højen), mutta etukäteen valitsemamme ravintola olikin yllättäen sunnuntaisin suljettu. Emme viitsineet enää ajaa takaisin Skagenin keskustaan, vaan muutaman kuvauspysähdyksen jälkeen jätimme pieneksi harmikseni Skagenin taaksemme ja aloitimme viiden ja puolen tunnin ajomatkan kohti Kööpenhaminaa.

skagen, tanskaBunken-ranta / Talo Vanhassa Skagenissa (tämän kuvan Go Visit Denmark jakoi Facebook-seinällään ja jos ne tykkäykset lasketaan mukaan, on tämä ehdottomasti tykätyin IG-kuvani!)

Kotimaanmatkailua pitäisi harrastaa enemmänkin, sillä tämä viikonloppureissu oli ensimmäinen kertani Jyllannin puolella, ja nähtävää siellä riittäisi usemmallekin reissulle. Sainkin Instagramissa vinkin, että kannattaisi käydä myös Klitmøllerissä Luoteis-Jyllannissa, ja se näyttää myös kuvien perusteella käymisen arvoiselta kohteelta. Seuraavalla kerralla voisikin yhdistää Skagenin ja Klitmøllerin samaan reissuun, sillä nämä pari tuntia Skagenissa eivät riittäneet, vaan haluan mennä sinne uudestaan. Paremmalla ajalla ja paremmalla säällä.


Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka heinäkuun teemana on kotimaanmatkailu. IGTT:n vetäjinä Suomessa toimivat Muru Mou -blogin lisäksi matkablogit Travellover ja Rimma+Laura. Liity sinäkin mukaan tempaukseen ja jaa reissuinspiraatiota käyttämällä Instagramissa tunnistetta #IGTravelThursday tai #IGTT!


LUE MUITA #IGTRAVELTHURSDAY-POSTAUKSIA JA LISÄÄ LINKKI OMAAN POSTAUKSEESI:


28 comments
 1. Skagen käytiin katsastamassa joskus 1990-luvulla, mekin mentiin Göteborgista yli laivalla, ja siitä sitten leiriydyttiin jonnekin lähistölle telttailemaan ja lämpötila oli jotain 10 astetta…kaikkea sitä nuorena! Kiersimme Tanskassa kahteen otteeseen pienten poikiemme kanssa ja hyvät muistot on jääneet maasta. Uudistimme muistojamme viime kesänä miehen kanssa Köpiksen reissulla, ja on se vaan mukava maa! Autoilimme Ruotsin halki, mutta perillä vuokrattiin pyörät ja ajeltiin ympäri kaupunkia tukka hulmuten. Aivan ihana pyöräilykaupunki!

  1. Heh, telttailu kymmenessä asteessa kuulostaa kyllä aikamoiselta elämykseltä :D
   Köpis on todellakin pyöräilykaupunki vailla vertaa. Ei pyöräilyä parempaa liikkumistapaa täällä olekaan :) Kiitos kommentista!

 2. Oli otettava kartta esiin ja katsottava, miten on mahdollista, että minikokoiseksi mieltämässäni maassa on mahdollista, että johonkin on yli viiden tunnin ajomatka. Opinpahan taas uutta. :) Skagen näyttää tosi kivalta. Ajatuksessa kahden meren kohtaamisesta on myös jotain todella voimakasta.

  1. Pieni maa, mutta saarten takia joutuu kiertämään lenkin :) Tai olisihan sitä voinut lautalla mennä ehkä hieman nopeammin, mutta päätettiin mennä Iso-Beltin siltaa pitkin. Olen nähnyt kahden meren kohtaavan myös Lounais-Australiassa, ja se oli kyllä hienon näköistä!

 3. Vaikka tämä Tanska onkin mukamas “pieni” maa, niin kyllä täällä nähtävää riittää! pitää itekin lähteä käymään tuolla skagenilla!

  1. Pieneen maahan mahtuu yllättävän paljon mielenkiintoista nähtävää :) Suosittelen lämpimästi reissua Skageniin – toivottavasti säät suosivat silloin paremmin :)

  1. Tanskan kohteet on monille suomalaisille vieraita, ja monille koko maa on ihan tuntematon, vaikka tosiaankin näin lähellä Suomea on vaikka kuinka paljon ihanaa nähtävää :)

 4. Nää sun Tanska postaukset aina muistuttaa mua siitä että en edelleenkään ole päässyt tanskaan asti. :D

  Viikonloput on ihan täydellistä aikaa arkena 9-17 työtä tekevälle tehdä kotimaanmatkoja, jos esim. Suomessa sais halvemmalla hotelliöitä niin olisi niin huippua päästä tekemään vaikka joka viikonloppu retki vähän kauemmaksikin.

  1. No joko olisi pian korkea aika tulla käymään täällä? :D
   Hotelliöiden hinnat on kyllä suuri haittatekijä kotimaanmatkailussa. Mielellään sitä kiertelisi lähiseutuja enemmänkin, mutta eihän se mitään halpaa lystiä aina ole, varsinkaan joka viikonloppu tehtäväksi.

 5. Siinä missä näytät jo saaneen pari kommenttia, että kaikki eivät ole Skagenista kuulleetkaan, niin me olemme jopa seudulla poikenneet joskus, tosin siitä on jo vuosia. Joskus tultiin jollaan lautalla Göteborgista Pohjois-Tanskaan ja sieltä sitten Köpikseen ja Ruotsin rannikkoa takaisin, kiertomatkana. Sillä reitille sopi hyvin Skagenkin.

 6. KAUNISTA <3 Mua kiehtoo Tanskan rannikko ihan erityisesti. Billundissa ja Köpiksessä olen käynyt kahdesti ja joskus kuusivuotiaana olen ollut auton kyytissä matkalla Tanskan halki. Rannikot on tuntemattomia, mutta vitsi mulla pyörii päässä vieläki se etelätanskalainen paikka jossa oli ne mahtavat kalliot!

  1. Tanska on kaunis!! Tarkoitatko mahtavilla kallioilla Møns Klintiä? rantapallo.fi/murumou/mons-klint Haluaisin sinne uudestaan!! Ja itse asiassa haluaisin kiertää koko Tanskaa enemmän, mutta etenkin rannikoita!

 7. Mua harmittaa, että Tanska on kokonaisuudessaan mulle vielä niin tuntematon maa. Köpiksessä oon käynyt kolmesti ja itse asiassa huomenna lennän sinne taas viikonlopuksi. Mutta jos Kööpenhaminasta oon kauemmas poistunut, niin ne retket on sitten suuntautuneet kaikki Etelä-Ruotsiin. Nyt vähän olisi sitten toiveissa nähdä muuta Tanskaa. Ei ehkä tonne tule nyt lähdettyä mutta ehdottomasti kiinnostaisi joku kerta. Tuo majakka on aivan ihanan näköinen! Toki maisematkin. Onneksi Tanska on niin lyhyen lentomatkan päässä, että ei haittaa tehdä lyhyitäkin reissuja, koska niin usein voi lähteä :)

  1. Köpiksessä (ja Etelä-Ruotsissakin) nähtävää riittää, joten ei kannata potea huonoa omaatuntoa jos ei ole kolmenkaan reissun aikana ehtinyt tutustumaan Tanskaan sen enempää :) Mä olen asunut täällä lähes kaksi vuotta ja tämä oli ensimmäinen kerta kun poistuin Sjællannista muualle kuin Ruotsin puolelle :D

  1. Moni ei muista edes härmärästi kuulleensa koskaan Skagenista, sillä eihän se taida Euroopan mittakaavassa olla kovinkaan tunnettu nähtävyys, vaikka Tanskassa sen kaikki tietääkin :)

 8. En ole jotenkin osannut edes ajatella, että myös Tanskasta löytyy tämän kaltaista sotahistoriaa (nimimerkillä historiafriikki) saatika että tuollaisia valkeahiakkaisia biitsejä! Selkeästi taas iso aukko sivistyksessä ja olisi ehkä syytä suunnata nuille suunnille vielä joskus itsekin :)

  1. Voi kuule, Tanskastahan löytyy vaikka minkälaista sotahistoriaa! Maailmansotiin pitäisi Tanskan osalta tutustua enemmänkin, vaikka eiväthän he tainneet kovinkaan paljoa niihin olla osallisina, olivat vain saksalaisten armoilla.
   Kyllä, Tanskaa kannattaa ehdottomasti koluta myös Köpiksen ulkopuolelta :)

 9. Näyttää ihanalta – jopa harmaana sadepäivänä. Voisiko Skagen olla Suomen Hanko – no, en oikeasti osaa sanoa, koska en ole Skagenissa koskaan käynyt enkä muuten Hangossakaan, vielä. Tämän kesän jälkeen olen – sillä minäkin olen viime vuosina aloittanut kotimaanmatkailun ja joka kesä jossakin päin Suomea käyn. Itä-Suomen tyttönä useimmiten suuntaan länteen. Sehän on melkein jo kuin ulkomailla kävisi :D.

  1. Haha, Länsi-Suomi tosiaankin tuntuisi minustakin lähestulkoon ulkomailta :D Hangossa en ole käynyt, mutta voisin kuvitella että vertauksesi voisi olla ihan osuva :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *