Raakaruokaa Kööpenhaminassa: 42 Raw

Kiirastorstaina seikkailin Kööpenhaminan keskustassa ilman päämäärää lähes koko kaupungin ollessa kiinni pyhien vuoksi. Tuntui siltä, että kaikki paikalliset olivat kadonneet ja paikalle oli tullut sama määrä turisteja kiertelemään nähtävyyksiä kamerat kaulassa.

Tuona päivänä sää vaihtui todella nopeasti, ja kun aamupäivän paistanut aurinko piiloutui synkän pilven taakse, kiittelin itseäni siitä, että olin valinnut päälleni talvitakin auringonpaisteesta huolimatta. Tumma pilvi toi tullessaan rankan raekuuron ja pakenin sitä lähimpään avoinna olevaan kahvilaan, mikä sattui olemaan Pilesstrædellä oleva 42 Raw.

image

42°Raw is a celebration of food and drink served in their natural state Naked, nutrient rich and delicious, just as nature intended

Olen joskus puolella korvalla kuullut jonkun maininneen tämän kahvilan (tai itse asiassa ketjun; näitä on Kööpenhaminassa kaiken kaikkiaan neljä), joten listaa tutkaillessani muistin, että tämähän olikin raakaruokakahvila, johon paikan nimikin selvästi viittaa. Numero 42 nimessä taas tarkoittaa sitä, että mitään ei kuumenneta yli 42 asteen, eli ruoka säilyttää kaikki tärkeät vitamiinit ja entsyymit.

Food bursting with living energy for the creative, the adventurous and the just plain hungry

Raakaruoka ei ole minulle entuudestaan tuttua, mutta pelkästään käynti kööpenhaminalaisessa 7-elevenissä paljastaa, että sekä raakaruoka että paleo on täällä hyvin suosittua. Kioskien vitriineissä nimittäin on sulassa sovussa viinerit, raakakakut ja paleopatukat, joista jälkimmäisiä olen maistanut ja herkullisiksi todennut.

Täysin tarkkaan en ole ymmärtänyt miten raakaruoka ja paleo eroavat toisistaan muuten kuin siinä, että raakaruokaa ei kuumenneta yli n. 40-46 asteen ja paleodieetti jäljittelee kivikautista ruokavaliota.  Pikaisen googlauksen yhteenvetona sanoisin, että ainakin nettiartikkeleissa ne kulkevatkin usein rinnakkain, tai jopa käsi kädessä. Ja arvatkaapas mikä on 42 Raw’n seinänaapurina? Ravintola nimeltään Palæo!

image

image

42 Raw’n listalla on muun muassa risottoa, lasagnea, tapaksia ja pitsaa, joten ruokalistan perusteella paikkaa voisi sanoa ravintolaksi, mutta muuten se on hyvin kahvilamainen, eikä vähiten pienen kokonsa puolesta. Vaikka 42 Raw sijaitsee hieman syrjässä turistien ykköskadulta Strøgetiltä, kuului täpötäydessä kahvilassa ainakin näin pääsiäisen kynnyksellä paljon muutakin kuin tanskan kieltä.

Ruokalistalta valitsin kokeiluun avokado-kirsikkatomaattileivän sekä soijalatten Melbournen aikojen muistolle, jolloin en juuri muuta kahvia juonutkaan. Välipalahetkelleni tuli hintaa 111 kruunua, eli n. 15 €, mikä mielestäni on ehkä vain himpun verran normaalia Kööpenhaminan kahviloiden hintatasoa kalliimpi, jos edes sitä. Eli mikään rahansyöjä tämä raakaruokaravintola ei ole.

image

Give your mouth the best workout ever

Täytetty leipä valmistettiin tilauksesta, eli se ei ollut lojunut vitriinissä valmiina syöjäänsä odottamassa. Ja leipä oli aivan erinomainen: se sekä näytti että maistui hyvältä, ja viivyttelin ja maistelin jokaista suupalaa pitkään. Whatsappailin samalla äitini kanssa ja tietenkin piti hänelle laittaa kuva nauttimastani leivästä. Vastaukseksi tuli “onpa erikoisen näköinen leipä”. Nyt tiedän minne vien äitini syömään kun hän tulee käymään Kööpenhaminassa!

Jos leipä oli erinomainen, niin kahvi oli ihan hyvää, tässä kaupungissa kun ei yleensäkään pahaa kahvia saa, mutta latteen käytetty soijamaito oli hieman vetistä. Taululla luki, että heidän mantelimaito on itse tehtyä, joten jäin miettimään, että onkohan soijamaito myös. Joka tapauksessa seuraavalla kerralla valitsen juomaksi mehun, kokeilen vaikkapa banaani-omena-mansikkamehua nimeltään Helsinki. Ja huomio: kuumat juomat ovat poikkeus, ne kyllä onneksi saa yli 42 asteisena.

image
image

Tavallisten kahviloiden joukossa 42 Raw on mukava, raikas poikkeus. Vaikka ruoka kuuluu viime aikoina paljon pinnalla olleeseen raakaruoka-kategoriaan, älä anna sen hämätä: ainakin tämä leipä oli todella herkullinen, eikä valmistustavastaan huolimatta ole mitään makunystyröiltä totuttelua vaativaa hömpötystä. Vaan herkullista, terveellistä, tuoretta ja simppeliä. Just as nature intended.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *