Mitä nähtävää Tallinnassa muka on?

Olin haaveillut Tallinnan reissusta jo pitkään, sillä tiesin kaupungin tarjoavan paljon enemmän kuin vuosien takaisten risteilyreissujen aikana olin ehtinyt nähdä. Viime vuonna kävin Tallinnassa viiden päivän työreissulla, mutta harmittavasti silloinkaan en ehtinyt tutustua kaupunkiin juurikaan Radisson Blu Hotel Olümpian hotellihuonetta, ravintolaa ja seminaaritilaa enempää.

Thomas ei ollut käynyt koskaan Virossa, saati edes ajatellut käyvänsä, joten senkin vuoksi halusin yhdistää Tallinnan elokuiseen Suomen reissuumme. Tällä kertaa halusin nähdä kaupunkia enemmän kuin kertaakaan aikaisemmin, joten varasimme Tallinnan tutkimiseen kolme päivää.

image

image

image

image

Lapsuuden reissut Mustamäen torille ja parikymppisenä tehdyt läpiajot matkalla muualle Viroon tai Riikaan eivät olleet jättäneet mieleeni kovinkaan kummoisia muistikuvia Tallinnasta. Blogeja lukeneena tiesin, että kaupungin ravintolatarjonta on kehittynyt viime vuosina huikeasti, joten ajattelin keskittyvämme syömään hyvin ja kävelemään ehkä kierroksen tai pari vanhassakaupungissa.

Ja niinhän siinä oikeastaan kävikin, mutta yllätyin silti positiivisesti: ruoka oli parempaaa kuin olisin osannut toivoakaan, ja vanhakaupunki on niin kaunis ja idyllinen, että sen katuja voisi jäädä kävelemään päiviksi – vaikka kyllä me onneksemme kävimme myös vanhankaupungin ulkopuolella, sillä riittää sielläkin nähtävää. Vielä enemmän yllättynyt oli Thomas, joka oli jopa hieman hangoitellut Tallinnaan menoa vastaan. Mitä siellä muka on nähtävää, entisessä Neuvostoliitossa?

No, miten olisi esimerkiksi vaikka nämä:

Toompea

image

image

image

image

Aloitimme Tallinnaan tutustumisen Toompealta, eli kaupungin korkeimmalta paikalta. Toompealla sijaitsee muun muassa Pikk Hermannin torni, jonka huipulla joka päivä liehuvan lipun laskemisen olimme jo edellisenä iltana nähneet (ja kuulleet), Aleksenteri Nevskin katedraali ja Tallinnan tuomiokirkko. Pyhälle Marialle pyhitettyyn tuomiokirkkoon on viiden euron sisäänpääsymaksu, mutta lipunmyynti on kirkon sisällä, joten ilman lipun ostamistakin pääsee näkemään aika paljon.

Toompealla on useampi näköalapaikka, ja täältä onkin erinomaiset näköalat ympäri kaupunkia!

Tanskan kuninkaan puutarha

image

image

Ehkä tiesitkin, että maailman vanhin yhä käytössä oleva valtionlippu on Tanskan Dannebrog. Mutta tiesitkö sitä, että tarinan mukaan tuo punavalkoinen lippu tipahti taivaasta tanskalaisten ollessa häviöllä taistelussa virolaisia vastaan, ja tuo lippu tsemppasi tanskalaiset voittoon? Lipun tippumispaikan sanotaan olevan Toompean kukkulan rinteessä Tallinnan vanhassakaupungissa, Tanskan kuninkaan puutarhaksi nimetyllä aukiolla.

Totta kai siellä oli pakko käydä. Häviöstään huolimatta virolaiset näyttävät pitävän tästä tarinasta, sillä vaikka puutarha on hieman liioitteleva nimitys, on kaupunginmuurin vieressä sijaitseva aukio kuitenkin viihtyisä paikka. Parasta täällä on muurin päällä oleva Dannebrog-kahvila, jossa on kiva istuskella kahvikupposen verran (siitäkin huolimatta, että kahvila on järkyttävän ylihintainen).

Patarein vankila ja KGB-museo

image

image

Ihan pelkkää kaupungilla haahuilua en halunnut päivien olevan, joten olin suunnitellut meille pari historiapläjäystä: käynnin karmaisevassa Patarein hylätyssä vankilassa ja Viru-hotellissa sijaitsevassa KGB-museossa. Jälkimmäisestä olenkin jo kirjoittanut postauksen, ja myös vankilasta on tulossa tarkempi selonteko, kunhan vain saan puistatuksilta käytyä kaikki kuvat läpi ja koottua ajatukseni. Hrrrr… Mielenkiintoisia paikkoja molemmat!

Kalamajan idyllinen kaupunginosa

image

image

image

Minulla on heikko kohta puutaloja kohtaan, ja Kalamajan kaupunginosassa niitä riittää! Osassa taloista näkyy ajan jättämät jäljet, osa on remontoitu ja maalattu uuden näköisiksi, ja kahta saman väristä taloa ei näyttänyt olevan vierekkäin. Alue on rauhallinen ja totaalisen idyllinen – täydellinen paikka iltakävelylle siis.

Kalamajassa asui 1300-luvulta lähtien kalastajat ja kalakauppiaat, kunnes vuonna 1870 Tallinnan ja Pietarin välisen junaradan valmistumisen myötä alueelle alkoi tulla tehtaita ja tehdastyöläisiä. Nykyään alue on Tallinnan nuorekkain ja boheemein alue monine ravintoloineen, kahviloineen ja taidenäyttelytiloineen. Yksi suosituimmista paikoista kokea Kalamajan tunnelmaa on Telliskivi Loomelinnak, jonka pitäisikin kuulua jokaisen Tallinnassa käyvän listalle edes erinomaisen illallisen verran.


Näiden jälkeen ei tarvinnut Thomaksellekaan enää perustella, että miksi Tallinna oli hyvä idea.

“Miten upea kaupunki! Tänne tulen vielä uudestaan, aivan varmasti.”

6 comments
  1. Tallinna on aivan ihana kaupunki! Viime vuosina olen käynyt siellä ainakin pari kertaa vuodessa. Sinne on niin helppo mennä Helsingistä viikonlopuksi lieventämään matkakuumetta, ja reissu Tallinnaan ei edes tule kovin kalliiksi (paitsi tietty ravintoloihin saa sielläkin upotettua rahaa aika kivasti, mutta noin teoriassa halvallakin voi päästä :D). Museoita on tullut kaluttua ihan hyvällä tatsilla, mutta mä tykkään myös ihan vain kierrellä kaupungilla. Siellä on niin valokuvauksellista kulmalla kuin kulmalla. Ravintolat ovat yksi ihan ehdoton vetonaula Tallinnassa nykyään.

    1. Niin on, nyt tuli taas kerran todistettua, että Tallinna on ihana kaupunki! Tallinna on parantanut viime vuosina imagoaan ainakin minun silmissä ihan hurjasti. Vähän jopa kateeksi käy, että Helsingistä pääsee noin kivaan, edulliseen ja monipuoliseen kaupunkiin hetkessä, vaikka joka viikonloppu. Köpiksestä kun ei pääse kuin Malmöön, eikä siellä ole oikein mitään :D

  2. Tallinnaa tulee vähän ylenkatsottua, se on ehkä liian lähellä. Mutta kyllähän sieltä tosiaan löytyy vaikka mitä kivaa!
    Tuosta Patarein vankilasta kirjoitti joku muukin lähiaikoina, se olisi kyllä vähän erilainen, mielenkiintoinen kohde.

    1. Niin, Tallinna on lähellä ja se ei ole tässä vuosien saatossa tainnut kiinnostaa muita kuin piraattitavarasta ja halvasta alkoholista kiinnostuneita. Mutta siellä tosiaankin on paljon muutakin, joten ehdottomasti suosittelen tekemään kaupunkiin vaikka viikonloppureissun!
      Patareista on ollut useammassakin blogissa juttua, enhän mä siitä olisi muuten tiennytkään :D

  3. Tässäpä oli hyvä pala Tallinnaa listattuna. Tallinna on kehittynyt viime vuosina ja onneksi alkanut suomalaisiakin kiinnostaa muutenkin kuin vain rymyämiskohteena. Koska siinä kaupungissa on pienessä koostaan huolimatta potentiaalia! :) Mä oon myös ollut kahdesti konsertissa Tallinnassa, mitkä on molemmilla kerroilla olleet tosi hyviä kokemuksia. Eli jos joku bändi siellä sattuu joskus olemaan, niin se Laululava on tosi kiva keikkapaikka kesäisin.

    1. Kiitos Meri! Ihan samaa mieltä, Tallinnassa tosiaankin on potentiaalia muutakin kuin edulliset alkoholijuomat! Me ei itse asiassa nähty lainkaan örveltäviä suomalaisia, vaikka varoittelinkin Thomasta etukäteen niistä.
      Kiva vinkki noi konsertit, ilman muuta ainakin pk-seudulla asuvien kannattaa tutustua myös Tallinnan konserttitarjontaan :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *