Tallinnan legendaarisimman hotellin hissi nousee vain 22. kerrokseen, mutta portaita pitkin pääsee vielä yhden kerroksen korkeammalle. Täällä on parin huoneen suuruinen tila, jonka harvat ja valitut käyttäjät poistuivat kiireellä 25 vuotta sitten, ottaen mukaansa vain minkä pystyivät kantamaan. Seuraavat 20 vuotta ylimmän kerroksen huoneet pysyivät lähes koskemattomina, kunnes alkuvuodesta 2011 mielenkiintoisia tapahtumia kokenut ja pitkään salassa pysynyt kerros avattiin yleisölle.

Olemme Viru-hotellin KGB-museossa.

image

image

Museoon pääsee vain opastetulla kierroksella, sillä ilman oppaiden tarinoita museo on vain satunnaisia tavaroita. Olemme englanninkielisellä kierroksella, ja virolainen oppaamme kertoo KGB:n toimista hotellissa humoristiseen sävyyn. Välillä jään miettimään onko opas tosissaan vai vitsaileeko hän vain, mutta naurava pilke hänen silmissään paljastaa kun kyse on jälkimmäisestä.

Viru-hotelli, nykyiseltä nimeltään Original Sokos Hotel Viru, oli ensimmäinen Viroon rakennettu tornitalo, ja se valmistui suomalaisten rakentamana vuonna 1972. Kun rakennusmiehet olivat poistuneet paikalta, kävi KGB asentamassa salakuuntelu- ja vakoilulaitteensa ennen hotellin virallisia avajaisia. Kaikkiaan 60 huoneessa oli mikrofonit ja seinissä reikiä katselua ja kuvaamista varten: näihin huoneisiin majoitettiin ne kaikkein mielenkiintoisimmat ulkomaalaiset vieraat.

image

image

Hotellin käytävillä oli päivystämässä babushkoja, jotka kirjasivat kirjoihin ylös kaikki, mitä kerroksessa tapahtui. Puhelimissa oli mikrofonit, ja ravintolassa salakuuntelu onnistui lautasen sisään asennetun mikrofonin ja katossa olleen vastaanottimen avulla. Kiinnostavien asiakkaiden aikaan ravintolassa istui aina myös lehteä lukeva henkilö – aivan kuin vakoiluelokuvissa.

Tuohon aikaan hotellissa työskenteli yli tuhat henkilöä, ja esimerkiksi keittiötilat olivat kymmenkertaiset nykyisiin verrattuina. Hotellin palvelut olivat laajat: saman katon alla oli räätäli, suutari, hammaslääkäri, kampaamo, autovuokraamo… Ei ollut suotavaa, että turistit asioivat kaupungilla, sillä heidän ei haluttu olevan tekemisissä tavallisen kansan kanssa. Ei edes hotellin henkilökunnalla ollut lupa vaihtaa vieraiden kanssa montaakaan sanaa.

image

image

image

Museo kattaa vain kaksi huonetta, joista sotkuinen salakuunteluhuone on mielenkiintoisempi. Täällä näkee selvästi, kuinka vauhdilla KGB on poistunut paikalta Viron itsenäistyttyä vuonna 1991: sivupöydällä ja lattialla on kasoittain papereita, tuhkakupissa tupakantumppeja ja pöydällä pieni vodkalasi. Puhelin on rikottu, sillä kiireessä ei ole ehditty ottaa puhelimen sisällä olleita ylimääräisiä osia asiallisesti pois. Hotellihuoneet oli putsattu vakoilulaitteista jo aikaisemmin.

Museovierailu kattaa myös käynnin hotellin molemmilla puolilla sijaisevilla parvekkeilla, Hotell Viru -kylttien takana. Näkymät täältä on upeat, ja kruunaa koko museokierroksen.

image

image

Tunnin mittainen opastettu kierros maksaa 11 €/hlö, ja niitä järjestetään useamman kerran päivässä suomeksi. Aikataulut kannattaa katsoa täältä, ja etukäteisvaraus on suositeltavaa joko puhelimitse numeroon +372 6 809 300 tai sähköpostilla osoitteeseen viru.reservation@sok.fi.

Levoton reissusielu, tarinankertoja, hetkessä eläjä, maailmankansalainen, kulkuriluonne. Blogi matkoista, irtiotoista, seikkailuista ja siitä, kuinka moottoritie on aina niin pirun kuuma.

Suomalainen asiakaspalvelu huonoa? Tervetuloa Köpikseen!
Viimeinen viikko Kööpenhaminassa

Levoton reissusielu, tarinankertoja, hetkessä eläjä, maailmankansalainen, kulkuriluonne. Blogi matkoista, irtiotoista, seikkailuista ja siitä, kuinka moottoritie on aina niin pirun kuuma.

50 kommenttia

 1. Liza in London

  16.9.2016 at 15:32

  Mun saksalainen ystävä kävi juuri samassa paikassa englanninkielisellä kierroksella ja tykkäsi kovasti koko kierroksesta ja varsinkin opastuksesta! Jälkikäteen opas oli kuulemma tullut kysymään häneltä, eiväthän jutut olleet liian rajuja, kun mukana oli ollut myös venäläisiä turisteja – eri kieliryhmille ilmeisesti yleensä kerrotaan tuolla vähän eri tarinat, tai ainakin vitsit muokataan vähän kansallisuuksien mukaan. Olisi hauska osallistua parille eri kierrokselle ja vertailla niiden antia, haha!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   22.9.2016 at 18:31

   Mäkin olen kuullut, että venäläisille saattaa olla hieman erilainen opastus, mikä on ehkä hieman hassua. Mutta minustakin olisi mielenkiintoista käydä tämän englanninkielisen jälkeen myös suomenkielisellä kierroksella, sillä uskon tarinoiden olevan hieman erilaisia :)

   Reply
 2. Kohteena maailma / Rami

  12.9.2016 at 09:05

  Mun on pitänyt jo pitkään käydä tuolla, mutta en ole saanut vielä aikaiseksi. Kiva oli lukea ja katsoa kuvat, millainen museo on oikeasti kyseessä. Tuonne kyllä täytyy mennä tsekkaamaan tupakantumpit ym :-) Kylmän sodan aikaa parhaimmillaan.

  Reply
 3. Laura - Urbaani viidakkoseikkailijatar

  11.9.2016 at 19:34

  On tosi yllättävää, että tuo paikka on Viru hotellin ylimmässä kerroksessa. Jotenkin ei tulisi heti mieleen liittää tuota hotellia ja minkäänlaista museota yhteen, saatika sitten KGB-museota. Kiinnostava paikka varmasti, myös näköalansa puolesta. Tämä on tosiaan varmasti yksi niistä museoista, joissa kannattaa ottaa tuo opas mukaan (ja siis pitääkin). Viron suuret historialliset muutoksen ovat niin lähihistoriaa ja tuntuu uskomattomalta, että me olemme aivan tässä naapurissa eläneet noihin aikoihin kovin erilaista elämää. Kiitos uudesta vinkistä Tallinnaan, tämä oli mullekin jotain ihan uutta!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   13.9.2016 at 20:37

   Kiva juttu, että pystyin antamaan uuden vinkin Tallinnaan! Se tässä kyllä olikin erityisen mielenkiintoista, että nuo tapahtumat on tapahtunut juuri kaikkien tietämässä Viru-hotellissa. Hurjaa!

   Reply
 4. Virpi /Täynnä tie on tarinoita

  11.9.2016 at 09:00

  Mielenkiintoinen paikka, ehdottomasti listalla kun Tallinna tässä jossain vaiheessa kutsuu! :)

  Reply
 5. Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi

  10.9.2016 at 22:34

  Olimme itse asiassa juurikin tuossa hotellissa siellä Solo Estorian puolella, mutta tuo kierros jäi ajanpuutteen vuoksi välistä. Olisi ollut kyllä mielenkiintoinen!

  Reply
 6. Johanna @ Out of Office

  10.9.2016 at 21:22

  Kaikki paikat joista on poistuttu vauhdilla, ovat kiinnostavia :)

  Olen ollut jokunen vuosi sitten Virussa jossain seminaarissa, mutta tuo jäi silloin käymättä. En silloin tiennyt tuosta näköalatasanteesta, sehän olisi aivan ehdoton paikka Tallinnan taivaanrannan katseluun.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   13.9.2016 at 20:27

   Tuo parveke oli kyllä kiva paikka käydä, sillä tuntui, että oli jossain minne ei ihan kaikki pääsekään! :)

   Reply
 7. Kaisa

  10.9.2016 at 17:21

  Joskus näin tästä paikasta telkkarissa dollarin mutta eipä ole tullut käytyä. Hyvä muistutus, laitetaan korvan taakse seuraavaa Tallinnan reissua varten. En tiedä miksi mutta neuvostoajassa on joku mua aina kiinnostanut :)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   13.9.2016 at 20:24

   Täytyy tunnustaa, että en ole hirveästi tutustunut koulukirjoja enempää neuvostoaikojen tapahtumiin, mutta tämän museovierailun myötä alkoi kyllä kiinostaan. Suosittelen käymään!

   Reply
 8. Lotta | Watia.fi

  10.9.2016 at 15:31

  Kävin täällä viime joulukuussa ja oli kyllä mielenkiintoinen kierros. Ehdottomasti vierailemisen väärti. Ehkä ensi kerralla pitää tuolla hotellissa ihan majoittuakin. :-)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   13.9.2016 at 20:20

   Kiva kuulla, että olet samaa mieltä sen suhteen, että täällä kannattaa käydä!

   Reply
 9. Mirka/ Reason for Season

  10.9.2016 at 09:16

  Itse en tiennyt tästä museosta ollenkaan. On niin kummallista ajatella, miten vähän aikaa näistä tapahtumista on.. että oman ikäiset ihmiset ovat eläneet Neuvostoliiton aikoja.. Ja muistan itsekin, miten vanhempien kanssa lähdettiin risteilylle Neuvostoliittoon. Hassu ajatus. Olisipa aika kuumottavaa , jos omaa reissaamista tai elämää vakoiltaisiin näin. On heillä ollut kyllä aikamoiset “huvit”.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   13.9.2016 at 20:18

   Niinpä, niin outoa ajatella, että näistä ajoista ei tosiaankaan sen kauempaa ole. Ja minäkin olin jo kouluikäinen Neuvostoliiton hajotessa, vaikka en kuitenkaan siellä päässyt koskaan käymään. Heh, mä oon niin skeptinen, että en ihmettelisi vaikka olisin joskus jossain hotellissa yöpynyt, missä asukkaita vakoiltaisi :D

   Reply
 10. Anna | Muuttolintu.com

  10.9.2016 at 02:07

  Miksi en tiennyt tuosta silloin kun yövyin tuolla! Siitä on kyllä jo yli 10 vuotta.. Kuulostaa mielenkiintoiselta, aika hurjaa meno tosiaan on ollut!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   13.9.2016 at 20:14

   No ei ihme, että et tiennyt museosta vielä silloin, sillä tämä tosiaankin avattiin yleisölle vasta viitisen vuotta sitten! :)

   Reply
 11. Tiia/ReiseReise

  9.9.2016 at 21:00

  Tästä museosta en tietänytkään. Olen kyllä vieraillut Vilnan KBG-museossa (vankilamuseo), joka sekin oli mielenkiintoinen ja surullinen.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   13.9.2016 at 20:13

   Kiva juttu, että pystyin kertomaan jotain uutta kaikille niin kovin tutusta Tallinnasta! :)

   Reply
 12. Veera

  9.9.2016 at 08:55

  Tää on ollut Tallinnan-reissuja varten jo pitkään listalla, mutta koskaan ei saa aikaiseksi. Olin muuten minäkin jotenkin ajatellut tuon olevan isompi.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   12.9.2016 at 09:54

   Totta, eihän se kovin iso ole, mutta nopeasti tunti noissakin huoneissa meni oppaan tarinoita kuunnellessa.

   Reply
 13. Veera

  9.9.2016 at 08:52

  Tää on ollut mulla jo pitkään listalla Tallinnan-reissuja varten. Hyvä aina törmätä postauksiin, että jos vaikka joku kerta muistaisi mennä….

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   12.9.2016 at 09:53

   Kun tekee jo ennen reissua varauksen, niin sitten on vähän niin kuin “pakko” mennä, vaikka kuinka shoppailut tai syömiset kiinnostaisikin sillä hetkellä enemmän :) Tämä on kuitenkin sen verran mielenkiintoinen paikka, että suosittelen seuraavalla Tallinnan reissulla käymään!

   Reply
 14. Pirkko / Meriharakka

  8.9.2016 at 13:11

  Tuosta en ole tiennyt, mutta Viron miehitysmuseo oli meistä ihan erillisen Tallinnan matkan arvoinen.
  (http://meriharakka.net/2008/07/24/kolmas-miehitysmuseo/)
  Kaikki nämä tämän aihepiirin museot muistuttavat jäätävästi mieleen sen miten lähellä oli Suomen päätyminen yhdeksi Baltian maaksi ja miten erilaista kaikki sitten olisi nyt.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   12.9.2016 at 09:49

   Miehitysmuseossa olisin halunnut myös käydä, mutta siihen ei enää aika riittänyt! Seuraavalla kerralla sitten sinne :)

   Reply
 15. Miika ♥ Gia | matkakuume.net

  8.9.2016 at 09:42

  Jotenkin ihan käsittämätöntä millaista menoa toi on ollut aiemmin. Nykyään vakoilu on tietysti paljon hienostuneempaa (no ainakin meidän itsemme mielestä), ja tietysti tarkoittaa sitä että sitä voidaan tehdä tavallaan myös helpommin.

  Hauskan retroa tämän, antaa omasta ajastaan aika hyvin kuvan siitä millaista meno on ollut.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   12.9.2016 at 09:47

   Vakoilulaitteet on varmasti kehittyneet huimasti, eikä enää tarvitse ihan näin röyhkeästi vakoilla. Tämä tosiaankin oli mielenkiintoinen paikka, ja mä en edes tiennyt Virun tällaisesta menneisyydestä!

   Reply
 16. Heidi / Maailman äärellä

  8.9.2016 at 08:58

  Kiitos vinkistä! Olen joskus vuosia sitten yöpynyt Virussa, mutta enpä silloin edes tiennyt tästä mielenkiintoisesta museosta. Ehdottomasti panen korvan taakse. Ainakin jos sattuisi Tallinnan-reissulle sadepäivä, olisi tämä oikein sopivaa tekemistä.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   12.9.2016 at 09:45

   Tämä avattiin vasta viitisen vuotta sitten, joten ehkä sitä ei vielä ollutkaan sinun käynnillä? Tämä tosiaankin sopisi loistavasti sadepäivän tekemiseksi, ja varsinkin kun keskeisellä paikalla eikä tarvitse lähteä kovin kauaksi.

   Reply
 17. Merja / Merjan matkassa

  7.9.2016 at 21:25

  Museosta olen kuullut, mutta omalta kohdalta on jäänyt vielä käymättä. Tallinnaan kun pääsee, niin on yleensä shoppailut ja ruoka mielessä :)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   12.9.2016 at 09:42

   No niinhän se varmasti monilla on Tallinnan reissulla päällimmäisenä suunnitelmana; shoppailla ja syödä hyvin :) Mutta jos seuraavalla kerralla liikenee tunti, suosittelen käymään täällä :)

   Reply
 18. Ansku BCN

  6.9.2016 at 15:48

  Hei tänne minä haluan! Pitääpä muistaa, jos ja kun Tallinnassa käyn :)

  Reply
 19. Miika / Scenic Road Hunters

  6.9.2016 at 13:23

  Tuohan voisi olla ihan mielenkiintoinen kohde Tallinnassa, varsinkin jos on muutenkin yötä tuossa hotellissa.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   6.9.2016 at 22:20

   Mä en ehkä muuten Virussa yöpyisi, mutta pääsisihän sitä siellä majoittuessa sitten vielä paremmin tutuiksi aiheeseen.

   Reply
 20. Johanna Hulda - Discovering Sunbeams

  6.9.2016 at 04:10

  Nämä KGB:n ja muiden vastaavien salakuuntelutarinat ovat aina samaan aikaan supermielenkiintoisia, mutta myös niin oksettavia. Tallinna on entisenä asuinkaupunkina mullekin niin tuttu, että täällä voisi kyllä ensi visiitillä käydä katsastamassa vähän uusia näköaloja ja historiaa. Etenkin kun tuo museo on pienestä koostaan huolimatta niin aito, jos kaikki kerran on vain jäänyt paikoilleen eikä jälkeenpäin aseteltu. Kyllä, tätä autiotalojen nuuskijaa todellakin kiinnostaa.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   6.9.2016 at 22:16

   Samaa mieltä: vaikka onhan nämä mielenkiintoisia tarinoita, niin onhan niissä paljon puistattavaakin. Toinen huoneista näytti enemmän lavastetulta, mutta tuon sotkuisen huoneen sanottiin olevan sellainen kun se löydettäessä oli. Ja se huone löydettiinkin vasta muutama vuosi KGB:n paon jälkeen, mikä sekin on hassu ajatus kun käsittääkseni hotelli kai on kuitenkin koko ajan ollut toiminnassa.

   Reply
 21. salaine

  5.9.2016 at 21:39

  Meidän piti tuonne mennä mutta 11 € oli mielestämme liikaa paikasta. Kyllä on ollut KGB uskomaton salakuuntelija ja vakooja. Kaikki mahdollinen on silloin tutkittu ja joka naapuri on vakoillut toisiaan.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   6.9.2016 at 22:09

   No joo, kieltämättä 11 euroa on paljon siihen nähden, että kierros kestää sen tunnin ja kovinkaan paljoa siinä ei loppujen lopuksi näe: vain ne kaksi huonetta, käytävän ja parvekkeet. Mutta ne tarinat olikin sitten sen verran mielenkiintoisia, että ei se enää kalliilta pääsymaksulta tuntunutkaan :)

   Reply
 22. Meri / Syö Matkusta Rakasta

  5.9.2016 at 13:24

  Tässäpä muuten yksi kohde, joka mullakin ahkerana Tallinnan kävijänä on käymättä. Mielenkiintoinen varmasti, olispa vaan isompi, että sais kuulla vielä enemmän tarinoita tästä jännittävästä ajanjaksosta!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   6.9.2016 at 22:04

   Tunnissa ehti aika monta tarinaa kuulla, mutta mielellään olisi voinut kyllä kuulla enemmänkin! Varmasti muualla on kattavampiakin museoita, mutta olihan se mielenkiintoista käydä siellä, missä ne kaikki jännittävät jutut on oikeasti tapahtunut :)

   Reply
 23. miija

  5.9.2016 at 11:34

  Hyvä vinkki! Kiva löytää suht tutusta Tallinnasta ensi reissulle jotain uutta tekemistä. :)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   6.9.2016 at 21:59

   Kiitos Miija! Kiva kuulla, että onnistuin kertomaan sulle jotain uutta Tallinnasta :)

   Reply
 24. Stacy Siivonen

  5.9.2016 at 06:16

  Monta kertaa on ollut mielessä käydä täällä, mutta sitten se vaikuttaakin olevan tosi suppea, kun on vain kahdessa huoneessa. Mieluiten kuulisi legendaarisesta KGB:sta ja sen edeltäjistä enemmänkin. Neuvostoliitossa kun ei ollut periaatteessa työttömyyttä, niin oli leppoisia hommia esimerkiksi tuollaisen lapsellisen vakoilun parissa. Lapsellista se tietysti oli, koska kaikki tiesivät, että heitä vakoillaan.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   6.9.2016 at 21:58

   Käsitin, että ei niillä juuri enempää tiloja yläkerrassa ollut, joten hankala tehdä museostakaan kovin paljoa sitä suurempaa. Välissä oleva käytäväkin oli kyllä hyödynnetty ja laitettu hotellin historiasta kertovaa materiaalia seinille. Harmittavasti niitä vain ei ollut sen enempää aikaa lukea, sillä kun opastus päättyi piti lähteä jo pois. Niinkin pienessä paikassa tunti ei riittänyt kaikkeen :)

   Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Instagram @vagabondablog