Maailmalla vietettyjä syntymäpäiviä

Näin synttäreiden aikaan ajatukset palaa helposti siihen, miten olen juhlinut ikääntymistäni aikaisempina vuosina, ja etenkin siihen, missä on milloinkin tullut oltua näin toukokuun alkupuoliskolla. Koska ulkomailla vietettyjä vuosia on takana jo useampi, listasin vanhenemisen aiheuttamassa nostalgiahumussa syntymäpäivieni tapahtumapaikat viimeiseltä seitsemältä vuodelta.

image
Tanskassa liput ovat tärkeä osa synttärihumua.

2014 Kroatia

Viime vuonna syntymäpäivänäni tein päiväreissun työnmerkeissä Makarskasta Dubrovnikiin. Suomalaisten lomakausi ei ollut vielä alkanut, ja reissun tarkoitus oli nähdä upea Dubrovnikin vanha kaupunki, oppia sen historian pääkohdat ja nähtävyydet niin kuin oppaan tulee ne osata ennen kuin lähtee itse viemään sinne lomalaisia opastetulle retkelle. Päivä oli todella mukava, ihastuin kaupunkiin ja puhelin piippasi päivän aikana useasti onnitteluviestien saapumisen merkiksi.

Illalla en juhlinut sen kummemmin: kausi oli aluillaan ja kaikki olivat kiireisiä (ja väsyneitä) opiskellessaan ja opetellessaan mahdollisimman paljon mahdollisimman nopeasti. Skandikollegoilla oli jo ensimmäiset asiakkaat saapuneet, joten illat käsitti lähinnä seuraavan päivän retken sisällön pänttäämistä. Kävimme kuitenkin suomalaisen työkaverini kanssa illallisella ja jaoimme karahvillisen valkoviiniä.

image
Pyhän Lawrencen linnoitus Dubrovnikissa

2013 Rodos

Koska syntymäpäiväni on toukokuun alussa, tarkoitti se oppaana ollessani sitä, että olin juuri saapunut kesäkohteeseeni eikä syviä ystävyyssuhteita uusien työkavereiden kanssa ollut ehtinyt muodostua. Tämän vuoksi synttärit harvoin olivat niin hauskat kuin ne olisi voineet olla loppukaudesta kun porukka oli hioutunut tiiviiksi.

Vuonna 2013 aloitin kesäkauteni muutaman viikon Rodoksen komennuksella ennen kun siirryin kesäkohteeseeni Pargaan. Syntymäpäiväni meni töissä ja illalla oli yhteistyöravintola järjestänyt illallisen matkanjärjestäjille. Ruokailun ja parin viinilasillisen jälkeen jatkoimme vielä muutamalle drinkille baarikadulle.

Hersonissos

2012 Hersonissos, Kreeta

Olin palannut Australiasta pari viikkoa aikaisemmin, enkä viihtynyt Suomessa kovinkaan kauaa. Nimittäin juuri syntymäpäivänäni aloitin uudestaan matkaoppaana ja lensin Helsingistä Iraklioniin Kreetalle viettääkseni kesän Hersonissoksen kylässä. Muistan yhä lennolla vieressäni istuneen pariskunnan, koska vaihdoin heidän kanssa muutaman sanan ja tapasin heidät myös seuraavana talvena Kuubassa.

Vaikka en tuntenut uusista työkavereistani ketään (lähimmän esimieheni olin tavannut Mallorcalla kolme vuotta aiemmin, mutta en tuntenut häntä sen paremmin), olivat he järjestäneet minulle tervetulo- ja synttäri-illallisen läheisessä ravintolassa. Jälkiruoaksi pöytään kannettiin suuri kakku ja kaikki nousivat ylös laulamaan Happy Birthday. Nousin itsekin ylös, ennen kuin tajusin, että minullehan tässä lauletaan! Tunsin itseni lämpimästi tervetulleeksi porukkaan.

Muistoja maailmalta: Australia

2011 Melbourne

Syntymäpäivänäni olin ollut Australiassa tasan kolme viikkoa ja yritin etsiä kuumeisesti töitä. Päivä alkoi todella valoisissa merkeissä, sillä menin aamupäivällä työhaastatteluun ja sain duunin samoin tein! Koko päivä menikin sitten koulutuksessa, mutta päivän päätteeksi alkoi jo tuntua siltä, että ei se ollutkaan minun juttuni.

Koulutus loppui vasta klo 18 ja minulla oli hirmuinen kiire hostellille suihkuun, laittautumaan ja aloittamaan illan bileitä. Hostellin etkoilta matka jatkui kotibileisiin ja sieltä St Kildan baarikierrokselle. Nämä olivat ehkä minun vauhdikkaimmat ja tapahtumarikkaimmat synttärijuhlat koskaan!

2010 Rethymnon, Kreeta

Varsinainen syntymäpäivä meni töiden merkeissä, mutta seuraavana iltana juhlimme työporukan kanssa ensiksi opaskämpillä ja lopulta Rethymnonin yössä. Yhdessä baarissa tapasimme kundiporukan, joka oli kotoisin Yhdysvalloista ja asuivat Kreetalla, mutta eivät voineet kertoa mitä he siellä tekivät. Ei vaatinut kovinkaan paljoa päättelykykyä tajutakseen, että pojat olivat sotilaita Hanian lentokentän lähellä olevassa Naton tukikohdassa.

Reti
Dakos-salaattia Rethymnonissa

2009 Kuopio

Tästä syntymäpäivästä en muista yhtikäs mitään. Ei siksi, että se olisi ollut liian railakas, vaan ennemminkin siksi, että tuskin tein yhtään mitään. Hassua, että ulkomailla vietetyt merkkipäivät ovat jääneet niin paljon paremmin mieleen kuin koti-Suomessa vietetyt!

Näihin aikoihin olin pari viikkoa aikaisemmin valmistunut tradenomiksi, pistänyt Lappeenrannan luvulle päätöksen ja muuttanut väliaikaisesti takaisin Kuopioon. Olin huhtikuun lopulla käynyt parin viikon opaskoulutuksen ja odotin malttamattomana tietoa minne päin maailmaa minut kesäksi lähetettäisi.

Synttäreiden jälkeen, joskus kuun puolessa välissä, sain vihdoin puhelinsoiton ja minulle kerrottiin, että viettäisin kesän Mallorcalla. En ollut kovinkaan innostunut saamastani kohteesta, vaikkakin sinne päästyäni rakastuin saareen syvästi ja myöhemmin minulle selvisi, että Mallorca on oppaiden keskuudessa yksi halutuimmista kesäkohteista. Ei kannattaisi olla ennakkoluuloinen!

mallorca
Formentor, Mallorca

2008 Luang Prabang, Laos

Vaihto-oppilasvuosi Malesiassa oli ohi ja sen jälkeen matkustelin pari kuukautta ympäri Kaakkois-Aasiaa. Toukokuun alussa olimme Laosissa: vappua juhlittiin Vientianessa ja synttäripäivänäni olimme Luang Prabangissa. Kaverit toivat minulle aamiaiseksi suuren brownie-palasen vaniljajäätelön ja kermavaahdon kanssa. Tämä maistuva mutta makea aamiainen aiheutti hilpeän sokerihumalan heti aamutuimaan.

Laos
Jossain päin Laosia

Muistaakseni vietimme päivän jollakin jokiretkellä, mutta voi olla, että muistini tekee tepposet ja retki olisikin ollut jonakin muuna päivänä. Mutta sen muistan, että alkuillasta kiipesimme lukuisat portaat ylös Mount Phou Sin huipulle ihastelemaan näköalaa. Tämän jälkeen kävimme illallisella ja vatsat täynnä menimme keilaamaan hyvin pienelle keilaradalle. Keilaaminen ei minulla sujunut kovinkaan hyvin ja hävisin kaikki kierrokset, mutta se ei tehnyt tästä mahtavasta päivästä yhtään huonompaa!

Seitsemän vuotta sitten. Time flies!
Phou Sin huipulla seitsemän vuotta sitten. Time flies!

 Missä päin maailmaa sinä olet viettänyt ikimuistoisimman syntymäpäiväsi?
Vai onko Suomi kuitenkin paras paikka juhlia?

32 comments
 1. Tämä oli hauska! Itse olen viettänyt useat synttärit Thaimaassa, ikimuistoisimmat taisivat olla liveaboardilla Similanilla Kuudelta ylös ja päivä sukeltaen! Yhtenä synttärinä olin Ausseissa halimassa koalaa ja teini-ikäisenä Kanarialla ja Tukholmassa ainakin olen ollut. Synttärit osuivat usein syyslomalle, niin olimme sitten monesti reissussa.

  1. Synttärit Similanilla sukellellen kuulostaa aika kivalta :) Ja koalan haliminen! Multa jäi sellainen Australiassa kokonaan tekemättä…

 2. Sun synttärikohteista juhlisin omiani Kroatiassa tai Australiassa. Aika makee juttu tää! Nyt kun okein aloin miettimään niin omiakin synttäreitä on tullut juhlittua Tanskassa, Espanjassa ja Unkarissa, ihania muistoja :)

  1. Kyllähän niistä ulkomailla vietetyistä synttäreistä jää kivoja muistoja, ne on kuitenkin aina vähän erilaisia kuin Suomessa vietetyt :)

 3. Voi miten ihanissa paikoissa olet viettanyt synttareita!! Ma olen vain kerran ollut Nykissa pari vuotta sitten, nuuten on tammikuiset synttarit menneet ihan kotioloissa. Ja hei hyvaa synttaria :)

 4. Mun ikimuistoisimmat synttärijuhlat on vietetty Meksikossa, jossa mulle oli järjestetty isot uima-allasbileet jossa ruokapuolesta vastasi paikallinen tacomestari sellaisen street food-kärryn kanssa, oli valtavasti sombreroita ja tequilaa, ihana oma piñata… Lisäksi nuo bailut kuvattiin videolle, ja se video on kyllä ehdottomasti yksi arvokkaimmista muistoista mitä minulla on Meksikon ajoista tallella. <3 :')

   1. Meksikolaisilla on tapana, että ensimmäinen pala kakusta täytyy haukata suoraan suulla, ja silloin tietysti vitsikkäät ystävät pomppaavat niskaan ja työntävät sankarin naaman kakkuun :D Se on ehkä hauskin kohta siinä videolla, mulla oli tosin suureksi onnettomuudeksi useampi kakku……

 5. Ohoh jopas olet ehtinyt juhlistaa siellä sun täällä! Itse en ole juhlinut ulkomailla kuin kahesti, viime vuonna Singaporessa/Malesiassa ja tänä vuonna Sydneyssä. Molemmat olivat ikimuistoisia kokemuksia, mutta luulen, että vuosien saatossa kyllä nuo kolmekymppiset Sydneyssä vetävät sen pisimmän korren.

  1. Ihanaa, että olet päässyt viettämään ikimuistoisia kolmekymppisiä! Varmaan jokainen haaveilee jostain spesiaalista juuri sille päivälle, ja synttärit Sydneyssä kuulostaa mahtavalta :)

 6. Ääh mä olin kirjottanu superpitkän kommentin, sit netti katkes ja kommentti hävis taivaan tuuleen… :( Pointti oli kuitenkin, että siistiä juhlia synttäreitä ympäri maailmaa, mä just tajusin etten oo varmaan ikinä ollut pois Suomesta just synttäreiden aikaan!

  1. Toi on niin ärsyttävää, kun teksti häviää! Ja miks se aina tapahtuu just silloin, kun on kirjoittanut ekstrapitkän tekstin? Suomessa synttäreiden viettämisessä on se hyvin suuri plussa, että tärkeät ihmiset on lähellä :)

 7. Oletpa viettänyt monessa paikassa syntymäpäivääsi! Mä olen ollut melkein aina Suomessa enkä ole tehnyt mitään kovin ihmeellistä. Joskus muistan olleeni laivalla ja syntymäkellonlyömälläni (22:47) kulautettiin kurkkuumme tequilat. Junnuna lähdettiin usein baariin ja viime vuonna olin Nizzassa kolmekymppismatkalla tyttöjen kanssa, mutta sekään ei oikeasti osunut kenenkään meidän syntymäpäivälle. Kerran lensimme helikopterilla Tallinnaan syntymäpäiväni kunniaksi, mutta ei sekään osunut ihan tasan oikealle syntymäpäivälleni.

  Parhaiten mieleen ovat jääneet oikeastaan ne kamalimmat syntymäpäivälle osuneet ohjelmat, kuten lukion laulukoe (hui kauhistus, vatsassa kouraisee vieläkin pelkkä ajatuskin!) ja se kun makasin kotona puolet naamaa turvoksissa hammasleikkauksen jäljiltä.

  1. Tuli noista tequiloista mieleen omat 18-vuotissynttärini, joita juhlittiin Tampereella. Tiistai-ilta, ketään ollut missään, mutta ai että oli hienoa olla baarissa, ja vielä Tampereella! Jotain shotteja tuli naukkailtua :D Auts, onpas sulle sattunut myös kamalia juttuja syntymäpäiville! Ei meillä vaan ollut laulukokeita lukiossa, onneksi! Yritin miettiä vastaavia omia kokemuksia, mutta ei tullut mitään pahoja synttäripäivän muistoja mieleen… Tai sitten olen haudannut ne jonnekin muistojen syövereihin :)

 8. Ihania ikimuistoisia synttäreitä sinulla! Minä olen tainnut tylsästi viettää synttärit lähes joka vuosi koto-Suomessa, mutta hääpäivää, joka on sopivasti joululomalla, olen juhlinut New Yorkissa, Meksikossa, Balilla, Aruballa ja Hawaijilla.

  1. Eihän ne Suomessa vietetyt syntymäpäivät voi tylsiä olla kun saa olla ystävien ja perheen kanssa. Niitä kun minä olen maailmalla kaivannut… Ihania hääpäivän juhlimispaikkoja! :)

 9. Olen syyskuun lopun vaaka ja aika huonosti on osunut lomia syntymäpäiväni kohdalle. Joitakin on kuitenkin maailmalla tullut vietettyä, olisko ollut 35 v Amsterdamissa ja sitten tietysti 50 v, johon etsin ihan erityistä matkakohdetta ja päädyin Galapagokselle (vaikka juuri syntymäpäivän olimmekin Bonairella, vielä matkalla Galapagokselle, mutta otettiin siellä pari päivää rantalomaa ihan rentoutumisen, ja synttärien juhlimisen, merkeissä).
  Mieheni on tainnut pariksikin syntymäpäivämatkansa kohteeksi valita (sankarihan saa tietysti valita!) New Yorkin.

  1. Galapagoksella!? Vau! Ei yhtään hullumman kuuloinen paikka viettää viisikymppisiä, vaikka sitten varsinainen juhlapäivä menikin Bonairella (mikä tuskin oli huono paikka sekään) :)

 10. Hyvää synttäriä! :-)

  Mulla on synttärit syksyllä, joten aina on ollut jotain velvollisuuksia Suomessa. En ole tainnut kertaakaan viettää juhlapäivää ulkomailla. No, kolmekymppiä lähestyy… Ehkä sitä voisi lähteä tarkoituksella juhlistamana muille maille! :-D

  1. Kiitos! :) Mulle tuli kolmekymppiä täyteen ilman juhlia, joten nelikymppisiin saakka menee varmastikin sen enempää juhlimatta. Ei näitä välivuosia enää laske, saati sitten juhli :) Mutta jos on mahdollisuus lähteä viettämään pyöreitä ulkomaille, niin ehdottomasti kannattaa! Varsinkin jos saa lähimmät ystävät mukaan :)

 11. Aika hauska postaus :-) Tosiaan kun matka-oppaan hommat alkaa kesäkohteisiin usein toukokuussa niin selittänee useita synttäripäiviä sinulla ulkomailla. Itse kun olen syntynyt joulukuun lopussa, niin usein on tullut vietettyä nuorempana syntymäpäivää ja uutta vuotta samalla joko laivareissulla Tukholmassa tai Himoksella. Viimeisen kymmenen vuoden aikana talvilomareissuille usein työn puolesta paras ajankohta on ollut juuri syntymäpäiväni aikaan, niin viimeisen kuuden vuoden aikana olen ollut matkalla lentokoneessa tai juuri saapunut perille Bangkokiin, Mombasaan ja New Yorkiin syntymäpäivänäni. Varsinaisesti en kyllä niitä ole viettänyt ollenkaan, mutta reissupäivä = juhlapäivä ;-)

  1. Niin, se on kyllä totta, että jos synttärit olisi hieman aikaisemmin ne osuisi todennäköisemmin talvi- ja kesäkauden taitteeseen jolloin olisin yleensä ollut Suomessa lomailemassa :) Aika kivat kohteet sulla ollut synttäreiden ja uuden vuoden vietossa! Ei minuakaan haittaisi, jos syntymäpäivä menisi lentokoneessa matkalla lomalle :)

 12. En muista koska olisin viimeksi juhlinut synttäreitä Suomessa! Tosin viime vuosina synttärit ovat usein tullut vietettyä täällä kotosalla Norjassa. Tänä vuonna suuntana tosin on Norja… Hauska postaus, pisti miettimään missä sitä on aina tullut oltua :)

 13. Aika monessa paikassa olet ehtinyt juhlia :). Minä en ole varsinaisesti juhlinut synttäreitäni vuosikausiin, mutta toisinaan on tullut tehtyä jotain ikäkriisin aiheuttamia hölmöilyjä. Joskus olen ottanut lävistyksen, joskus tatuoinnin (jotka kumpikaan eivät todellakaan kuulu tyylini ja saattavat nyt hieman harmittaa :P). Nelikymppiseni tulevat olemaan erilaiset: joko olen maapallon toisella puolen tai sitten minulla on Barcelonan parhaimmat bileet :)

  1. No onhan noita paikkoja jotenkin päässyt kertymään tässä vuosien varrella :) Hehe, mulla ei ole tuollaisia ikäkriisin aiheuttamia “lahjoja” tullut hankittua :D Harmi kylläkin, jos ne on alkanut jälkeen päin harmittaa… Sun molemmat vaihtoehdot nelikymppisille kuulostaa mahtavilta! :)

 14. Ikimuistoisimmat synttärit olen viettänyt Islannissa. Roadtrip, kuumia kylpyjä, minun valitsema ravintola, ihan huippua :) Ja seuraavana päivänä vietettiin mieheni synttäreitä aika lailla samalla kaavalla :D

  1. Oijoi, kuulostaa kyllä sellaiselta syntymäpäivältä, minkä itsekin haluaisin kokea! Ja vielä kahtena päivänä, ei ollenkaan huono :D

 15. Oon kyllä kateudesta vihreä sun synttärikohteille! :D

  1. En ollut aikaisemmin edes ajatellut, että kuinka monessa paikassa on juuri tähän aikaan vuodesta tullut oltua. Aika kuluu niin hurjaa vauhtia, että ihan kauhistuttaa! Mä aloitin reissaamisen vasta yli parikymppisenä, joten katsotaanko kymmenen vuoden päästä kuinka monessa maassa sä olet sun reissuvauhdilla käynyt? Voi olla niin, että sitten minä olen kateudesta vihreä :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *