Pikareissu Lontooseen: ensikertalaisen ensifiilikset

Terveiset Lutonin lentokentältä! Lähdin ex tempore Lontooseen, sillä vähän aikaa sitten valittelemani matkakuume äityi niin pahaksi, että asialle oli tehtävä jotain kiireesti. Rahaa ei olisi ollut tuhlattavaksi, mutta ihana poikaystäväni ymmärsi tuskani ja lupasi jeesata tarpeen vaatiessa. Hän itse on nyt Espanjan (kuulemma ajankohtaan nähden poikkeuksellisen) lämpimän auringon alla, joten kun Lontoo kutsui, lähdin reissuun yksin.

Lomaa tai vapaapäiviä ei ollut mahdollista ottaa, joten käytettävissä oli vain viikonloppu. Pitkän harkinnan jälkeen ja halpoja lentoja tovin tutkailtuani Lontoo vaikutti lopulta ainoalta järkevältä vaihtoehdolta: lentoaikataulut olivat parhaat mahdolliset, lennot kohtuullisen hintaiset ja kaupungissa olisi nähtävää yllin kyllin. Tai oikeastaan liikaakin reissun lyhyyteen nähden.

image

image

image

En ollut koskaan aikaisemmin käynyt Lontoossa, joten sen pari päivää lähtöpäätöksestä itse lähtöön kävi Google kuumana, imin itseeni kaiken mahdollisen tiedon ja tein listan paikoista, jotka haluaisin ehdottomasti nähdä.

En kuitenkaan halunnut mahduttaa pariin päivään liikaa nähtävyyksien kiertämistä, vaan ensisijaisena aikomuksenani oli vain fiilistellä kaupunkia: istua kahviloissa, käydä perinteisessä brittipubissa tai parissa ja nauttia siitä, että olin vihdoinkin Lontoossa. Mutta koska Lontoossa on niin paljon nähtävää, venyi kohdelistani rennoista suunnitelmistani huolimatta aivan liian pitkäksi.

image

image

image

image

Sillä niinhän siinä sitten kävi, että reissu menikin nähtävyydeltä toiselle juoksemiseksi. Saavuin St Pancrasin asemalle lauantaiaamuna yhdeksän jälkeen ja lähdin junalla takaisin Lutoniin sunnuntaina iltapäivällä, ja siinä ajassa ehdin ruksia yli lähestulkoon kaikki kohdat must see -kohteiden listaltani – paitsi että se pubeissa istuminen jäi kokonaan väliin.

Kävelin sekä kenkäni että jalkani puhki, sillä en liikkunut julkisilla kuin yhden pätkän verran. Kävellen kaupungit hahmottaa toki paremmin, mutta Lontoossa etäisyydet on sen verran pitkät, että yleensä vähän kävelevälle en voi suositella samaa. Parin päivän aikana kävelin arviolta 20-30 kilometriä, ja saa nähdä, kuinka saan pyöräiltyä huomenna töihin näillä kipeillä kintuillani…

image

image

image

Mutta pienistä reissuvammoista huolimatta matka oli todella onnistunut! Lontoo todellakin vaikuttaa olevan aivan niin upea paikka kuin kaikki sanovat sen olevan, ja tämän pintaraapaisun jälkeen halu tutustua kaupunkiin vain kasvoi. Pyörin enimmäkseen Sohon alueella, mutta kävin toki myös Cityssä (josta jäi nähtävyyksiä lukuun ottamatta todella tylsä vaikutelma), ja hostellini ympäristö King’s Crossilla tuli myös tutuksi – kuten myös paikat näiden välissä.

Porukkaa oli paikoin niin paljon, että Kuopion tyttöä alkoi ahdistaa. Mutta Big Benin edustaa ja Oxford Streetiä (ja sen Primarkeja!) karttamalla pystyi välttämään pahimmat tungokset. Yllätyin positiivisesti Lontoon puistojen runsaasta lukumäärästä, ja voinkin kuvitella kuinka ihanaa kesällä olisi istuskella vaikkapa St James’s Parkissa piknikillä. Tai no, miksei myös lauantain kaltaisena ihanana ja aurinkoisena kevätpäivänä!

image

image

image

Tämä pieni irtiotto teki todella hyvää, ja nyt on akut täynnä uutta energiaa – niin kliseistä kuin se onkin. Matkakuumekin on nyt hetkeksi selätetty, mutta kyllähän sen tietää, että kohta alkaa taas reissujalkaa vipattaa. Pian onkin pääsiäinen, silloin voisikin ehkä taas lähteä jonnekin…

42 comments
 1. Oho, sähän ehdit pitkälle yhdessä viikonlopussa! Puistot on tosiaan yksi tämän kaupungin parhaita puolia. Laita viestiä jos päädyt tulemaan takaisin, olisi kiva käydä kahvilla! :)

  1. ​Niin taisin ehtiä :D Mulla onkin työn alla postaus “Lontoo päivässä”, sillä ​ihan todella paljon sitä päivässäkin ehtii :) Mä ilmoittelen kun olen seuraavan kerran tulossa, niin mennään sitten ilman muuta kahville!

 2. Lontoo on kyllä täydellinen viikonloppukohde, jossa voi käydä vaikka kuinka monta kertaa vain pyörimässä kaupungilla ja ihmettelemässä maailman meininkiä! Itse olen käynyt Lontoossa lukemattomia kertoja ja joka kerta löytyy jotain uutta ja mielenkiintoista. Kiva kaupunki niin yöllä kuin päivälläkin, ainoa miinuspuoli taitaa olla hintataso.. Jos nähtävyyksiin mielii, saattaa matkabudjetti paukkua nopeasti yli :D

  1. ​Nähtävyyksien hintoja en tutkaillut, mutta muuten minusta tuntui, että Lontoo on yllättävän edullinen! Kahvilahinnat oli puolet Kööpenhaminan hinnoista ja lentokentällekin olisin voinut jäädä pidemmäksikin aikaa syömään ja juomaan kun kaikki oli niin halpaa :D Mutta mä tosiaankin vertaan Kööpenhaminan hintoihin, joten aika moni paikka tuntuu siihen verrattuna edulliselta…

 3. Lontoossa olen käynyt kolme kertaa ja ne “must-nähtävyydet” on jo aikalailla koluttu. Ensi kerralla ohjelmaan sitten jotain muuta. Musikaaleissa on kiva käydä, kun ovat suht edullisia ja tarjontaa riittää. Kevät on siellä jo todella pitkällä.

  1. Minusta tuntuu että minä ehdin jo tällä reissulla nähdä kaikki (ainakin minua kiinnostavat) must see -nähtävyydet, joten kolmella kerralla olet tosiaankin varmasti nähnyt ihan kaikki! :D Seuraavalla kerralla olisi kiva kiertää vaikka markkinoita ja tosiaankin käydä musikaalissa. Se olisi varmasti hieno kokemus :)​

 4. Oi, onpa siellä jo keväisen näköistä. Muutenkin kivan oloinen minireissu. Lontoo jätti minut ehkä vähän kylmäksi, vaikka vietin siellä viikon. Kiva kaupunkihan se on, mutta se jokin puuttui. Pitäisi ehkä lähteä uudestaan, jos se vaikka sittenkin löytyisi. Tai ehkä Lontoo ei vain tainnut olla minun tyylinen kaupunki.

  1. ​Viikko on kyllä niin pitkä aika, että luulisi siinä ajassa saavan sen verran kattavan kuvan paikasta, että pystyy muodostamaan pitävän mielipiteen. Jos ei Lontoo kolahtanut, ei se välttämättä sitten vain ole sinun paikkasi :)

 5. Siis niin upeita valokuvia Lontoosta! Jostain syystä Lontoo ei ole minua koskaan erityisesti houkutellut. Monta kertaa se on ollut mietinnässä, mutta aina jokin toinen kohde on vienyt voiton. Mutta näitä kuvia katsellessa tuli tunne, että Lontooseen olisi ihana lähteä fiilistelemään kevättä ja valokuvaamaan elämänmenoa (mutta todennäköisesti päätyisin itsekin sitten suorittamaan :O). Ihana postaus :).

  1. ​Kiitos, Heidi! :) Tiedätkö, ei minullakaan ole Lontoo koskaan ollut listan ykkösenä, vaan muut kohteet on mennyt sen edelle ja olen ajatellut, että “ehtiihän sinne joskus muulloinkin”. Mutta nyt oli hyvä hetki saada Lontoo listalta pois roikkumasta, mutta sehän olikin sitten niin kiva kaupunki että menen varmasti uudestaankin! Ja seuraavalla kerralla on sitten tarkoitus ottaa hieman rennommin… :D​

 6. Itselläni on vierähtänyt jo luvattoman monta vuotta Lontoon visiitistä ja haluaisin ehdottomasti päästä takaisin. Odotan innolla vinkkejä varsinkin majoittumisen suhteen koska Lontoo on tunnetusti melko kallis hotellikaupunki.. Ja rakot jaloissa on tuttua kaupunkilomilta! :D

  1. ​Mä olen jo sen verran oppinut, että en edes yritä laittaa kaupunkilomalle mitään kivoja kenkiä, vaan lenkkarit on ainoa oikea vaihtoehto. Mutta tällä kertaa todella mukavat ja paljon käytetyt lenkkarit pettivät ja ​jalat kipeytyivät. Onneksi en senään saanut rakkoja, se olisi vielä puuttunut! Seuraavassa Lontoo-juttussani kerron mm. majoituksesta, vaikka en mä ehkä kuitenkaan sitä hostellia suosittelisi…

 7. Mä teen joka ikinen kerta joka ikisellä matkalla ton saman “mokan”. Mietin, että ah nyt mä istun vaan kahviloissa ja kävelen leppoisasti katsellen kaupungia… NOT! Aina lopulta on 101 paikkaa, jotka on pakko kiertää ja nähdä just sillä reissulla vaikka järjellä tiedän, että ne olisi siellä vielä seuraavallakin kerralla. Huoh. Mutta Lontoo on ihana ja siellä riittää sitä tekemistä ja näkemistä!! Mä meen parin viikon päästä sinne hyvien ystävien kanssa, kiva huomata kuvista että siellä on jo kevät noin pitkällä!

  1. ​Haha, kiva kuulla, että en ole ainoa, jolla lähtee nähtävyyksien kiertely hieman käsistä :D Kyllä mä sitten seuraavalla kerralla maltan ottaa vähän rennommin, ehkä… Mahtavaa Lontoon-reissua! Toivottavasti aurinko paistaa silloinkin :)

 8. Mielenkiintoinen postaus, koska en ole itse vielä koskaan käynyt Lontoossa, mutta se ensimmäinen reissu on ollut useasti mielessä. Todennäköisesti ahtaisin minäkin aikataulun aivan täyteen, koska Lontoo on varmasti yksi niistä kaupungeista, joissa niin ei voi olla tekemättä!

  1. Kun kaupunki on täynnä paikkoja, joista on joskus kuullut jotain, on vaikea olla käymättä niissä. Mä en edes googletellut etukäteen vinkkejä nähtävyyksien suhteen – pelkän kartan tutkailu riitti! :D

 9. Oi, kun siellä Lontoossa oli jo täys`kevät! :) Tuota narsissien kukintaa saa vielä hieman aikaa täällä kotimaassa odotella.
  Joskus pienikin irtiotto arjesta piristää kummasti, isosta irtiotosta puhumattakaan. Hienoja kuvia sait otettua! Missä hotellissa yövyit? Lontoossa kun on tosi kallista tuo “asuminen”, niin olisi kiva saada vinkkejä hyvistä ja mahdollisesti edullisista keskustan hotelleista.

  1. ​Minä yövyin hostellissa, Keystone House nimeltään. Todellinen budjettipaikka, jota en kyllä uskalla suositella muille kuin todellisille kengännauhabudjetilla reissaaville :D Kannattaa kurkata Pää pilvissä ja London and beyond -blogeista jos niistä löytyisi vinkkejä ​hyviin ja edullisiin hotelleihin. Näin ainakin muistelisin :)

 10. Lontoo, mun ehdoton suosikkikaupunki, jonne kohta taas pääsen! Cityyn pitää mennä arkipäivänä, silloin se on päivisin täynnä vilskettä ja vipinää, kunnes taas iltaisin hiljenee. Mä käyn siellä lähes joka reissulla, pääasiassa ainakin ihaillaksen St Paul’s Cathedralia ainakin ulkoa. Pääsymaksu in vähän turhan korkea kerran vuodessa maksettavaksi.
  Voin kertoa, että picnic St James Parkissa on upea kokemus, kokeiltu on 😊
  Yksi mun suosikkialueista on Chelsea, South Bankin vartta on kiva kävellä, käydä Borough Marketilla. Viimeksi vietettiin lähes koko päivä Greenwichsissä. Ja voin suositella myös cable car matkaa Thamesin yli ja loouksi vielä lasillista tai kuppia kahvia Tate Modernin yläkerran ravintolassa, sieltä on upeat näkymät!
  Toivottavasti pääset taas pääsiäisenä Lontooseen!

  1. ​Isot kiitokset vinkeistä! Pääsiäisen matkat kaikkialle näyttää olevan todella kalliita, joten näyttää siltä, että pysytään pyhät Tanskassa. Mutta pistän sinun vinkit talteen seuraavaa Lontoon kertaa varten :)​ Cable Car näyttää hieman hurjalta, mutta maisemat ​Tate Modernin ravintolasta pitää nähdä! Ja kokea se piknik St Jamesin puistossa…

   1. Muakin jännitti se Cable Car aluksi, mutta kun muutkin menivät, en kehdannut olla menemättä ja sehän olikin ihan kivaa. Tasaista menoa, olisiko kestänyt runsaat 10 minuuttia ja kokemus oli niin mukava, että voisin mennä uudellenkin.

    1. ​Heh, en minäkään varmastikaan kehtaisi olla menemättä, jos muut menevät :) Kiva kuulla, että oli kuitenkin mukava kokemus​, ehkä minäkin saattaisin sittenkin uskaltaa. Kymmenen minuuttia kun ei onneksi ole kamalan pitkä aika vaikka korkean paikan kammo alkaisi hieman vaivata.

 11. Huh, no oot kyllä sitten kävellyt. Lontoo on kyllä kiva ja pitäisi kyllä käydä joskus joku musikaali siellä katsomassa (tuli tämä jonkun kommentista mieleen). Minkä nimisessä hostellissa yövyit? Oon itsekin yöpynyt King’s crossin lähellä ja menossa taas samaan hostelliin. :)

  1. ​Mä yövyin Keystone House Hostelissa. Ei ollut parhaimpia hostellikokemuksia, mutta kyllähän tuolla yhden yön majoittui. Ja olihan se varatessani King’s Crossin vapaana olevista hostelleista​ edullisin ja ainoa, joka hyväksyi vain yhden yön varauksen!
   Mikä sinun hostelli on? Ilmeisesti hyvä, kun menet uudestaan :)

   1. Joo, ihan hyvä, aamiainen sisältyy hintaan ja tuo sijanti on hyvä. Kyseessä Clink261. Itse yövyin samalla reissulla myös yhdessä hostellissa Camdenissa, mutta sinne en enää mene, vaikka alue on ihana…mutta se hostelli ei. :D

 12. Oho, aika hyvin olet jaksanut kipittää ilman metroa! Kipeät jalat jäi meillekin muistoksi ja en tiedä, olisiko päästy jopa vähemmällä metroa välttelemällä. Niitä portaita oli nimittäin jonkun verran. Laittelen jossain vaiheessa vielä vinkkejä lisää paikoista, joista itse kovasti tykkäsin. Lontoo tarvitsee useamman kerran, eikä siellä taida koskaan loppua näkeminen kesken.

  1. ​Minä jo katselin uusia lentoja Lontooseen pääsiäiseksi, sillä voisin mennä heti takaisin! Lontoo-vinkit kiinnostaa, sillä ei todellakaan tuollainen pikapyrähdys riitä mihinkään :)​ Ei, vaikka sen 17 kilometriä tuli yhden päivän aikana käveltyä…

 13. Lontoo ja Englanti jäivät kyllä sydämeen kun siellä asuimme. Musikaali on yksi Lontoon must see-jutuista itselleni tai käynti Jamie Oliverin raflassa. Viimeksi ostin ikävissäni ihania jogurtteja kaupasta kotiin. :D

  1. Ai niin, tehän olette asuneet Englannissa! Varmasti ollut aivan mahtava kokemus :) Musikaalissa käyminen ja Jamien ravintolan testaaminen olisi minullakin haaveissa, mutta ne jää sitten seuraavaan kertaan kun on seuraa mukana :)​

 14. Tulipa ihanaan saumaan tämä ensikertalaisen Lontoo-postaus! Olen just houkkaamassa siskoa lähtemään ensimmäistä kertaa Lontooseen toukokuussa. Itelle reisssu olis jo seitsemäs, mutta Lontoo ei vain silmissä vanhene. Vitsi se on täynnä elämyksiä kerta toisensa jälkeen :)

  1. ​Sä olet kyllä oikein Lontoo-konkari! Luinkin sinun postaukset ennen lähtoä ja meinasin ihan sinun traditiosta innostuneena käydä Harrod’silla kuppikakulla, mutta olin sunnuntaina paikalla liian aikaisin, enkä jaksanut jäädä odottamaan tavaratalon aukeamista. Toivottavasti saat siskon mukaan sinun seitsemännelle reissulle! :)​

 15. Lontoo ja Tukholma taitavat olla ainoita kaupunkeja, joihin olen tehnyt yhden yön reissuja: aamulla kaupunkiin ja seuraavana iltana takaisin. Lontoon yhden yön reissu oli yhden muistokonsertin takia, Tukholmassa yhden yön reissu ei nyt ole niin kumma juttu, kun lento sinne ei kestä juuri mitään. Joskus lyhyetkin matkat toimivat!

  1. Kyllä, jo​skus lyhyetkin reissut toimii aivan hyvin! Huomasin kylläkin nyt, että yksin ollessa tulee ehkä ns. suoritettua enemmän, eli menin aika vauhdilla paikasta toiseen. Kahvillakin kyllä kävin muutaman kerran, mutta muuten ei vauhti juuri pysähtynyt. Sunnuntaina olinkin sitten jo valmis lähtemään kentälle ajateltua aikaisemmin, koska olin nähnyt kaiken haluamani. Kaverin kanssa olisi varmasti tullut pysähdyttyä paljon useammin ja muutenkin otettua rauhallisemmin, ja silloin viikonloppu ei varmasti olisi riittänyt lähellekään kaikkeen mitä nyt ehdin nähdä.

 16. Ah, ihana Lontoo! Asuin siellä vuoden, ja silti aina kun lähdin keskusta-alueille, siellä tuli käveltyä vähintään 10 km lenkki, vaikka käytin toki maanalaistakin ahkeraan. Lontoo on siitä hyvä, että siellä voi hipsiä nopeasti nähtävyydeltä toiselle tai vain haahuilla: ihana kävelijän kaupunki.

  1. ​Mun piti ihan kartasta laskea, että 25 kilometriä sitä tosiaankin tuli yhteensä käveltyä. Ja siitä 17 kilometriä ensimmäisen päivän aikana! Ei ihmekään, että hieman tuntui jaloissa… Mutta mikäs siellä kävellessä, etenkin kun oli ihanan lämmin päivä :)​

 17. Ite kun olin ekaa kertaa Lontoossa, niin minusta tuntu etten tehny mitään muuta kuin istuin metrossa. :D Pitkät välimatkat yllätti. Ois vaan pitäny kävellä enemmän ja tutustua yhteen kaupunginosaan kerrallaan eikä sinkoilla ees taas sinne tänne nähtävyyksien perässä.

  1. Mä halusin välttää juuri tuon jatkuvan metrossa istumisen. Ja sen, että metrolla kun kiertää paikasta toiseen, en koskaan hahmota kaupunkia oikeastaan lainkaan. Nyt todellakin tiedän aika hyvin kävelyreitit nähtävyydeltä toiselle ja sen, mitä kaikkea välillä näkyykään. Olihan se välillä aika tuskaista, mutta sain varmasti näin paremman kokonaiskuvan Lontoosta :)

 18. Ihana Lontoo, kaikista maailman kaupungeista minulle se kaikkein rakkain! <3 Kiva kuulla että sinäkin tykkäsit vaikka viikonloppusi menikin nähtävyyksien suorittamiseksi.

  Haudon juuri postausta Lontoon puistoista, jotka ovat lukuisilla omilla reissuillani näytelleet kenties aina sitä kaikkein tärkeintä roolia. Näyttääpä kevät olevan siellä jo pitkällä, narsissit ja pikkusipulit kukkivat ja nurmikko vihertää. Pian puistoissa kukkivat kirsikkapuut, mahoniat ja magnoliat.

  1. ​Todellakin tykkäsin! Siitäkin huolimatta, että yleensä yritän välttää tällaista suorittamista, mutta eihän sitä sitten malttanutkaan ottaa vain iisisti kun on niin paljon nähtävää :)​ Ihanaa, jään odottamaan postaustasi Lontoon puistoista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *