Mitä tehdä, kun rahat on loppu ja matkakuume vaivaa?

Matkakuume on tauti, joka saa sitä sairastavan tutkimaan säännöllisesti äkkilähtöjä, lentodiilejä ja tekemään Skyscannerissa hakuja kohteeseen “everywhere”. Kun tauti on pahimmillaan, ei kohteella ole väliä, kunhan vain pääsee ulkomaille. Säännöllisin väliajoin tapahtuvat matkat kun pitävät taudin yleensä loitolla.

Uusimpien tutkimusten mukaan levotonta reissusielua ei kylläkään taida selittää silloin tällöin kiusaava matkakuume, vaan syynä on niin kutsuttu matkageeni, joka pakottaa sen kantajat jatkuvasti etsimään uusia kokemuksia ja elämyksiä. Tämä DRD4-matkageeni aiheuttaa vaihtelunhalua, joka taas voi ilmetä voimakkaana matkustamisen tarpeena.

Oli termi sitten mikä hyvänsä, reissukaipuu on varmasti tuttu jokaiselle, joka on jäänyt koukkuun matkusteluun. Ja sitä levotonta tunnetta ei poista mikään muu paremmin kuin sähköpostiin kilahtavat lentoliput.

image

Mutta entäs sitten, jos reissujalkaa vipattaa suunnattomasti, mutta pankkitili ei anna matkahaaveille periksi? Mitä tehdä kun rahaa ei ole, mutta reissukuume vaivaa?

Itselläni on juuri parhaillaan menossa tällainen ahdistava tilanne: Skyscanneria tulee selailtua lähes päivittäin, mutta rahatilanne ei anna periksi lentojen varaamista, sillä saan ensimmäisen palkan vastikään aloittamastani työstä vasta 1,5 kuukauden työskentelyn jälkeen. Eli se tarkoittaa sitä, että seuraava reissu olisi taloudellisesti mahdollinen vasta huhtikuussa.

Miten lievittää siihen saakka tätä levottomuuden aiheuttamaa kokovartalokutinaa ja matalaa mieltä?

1. Kohdista ajatukset seuraavaan mahdolliseen matkaan

Tulevan reissun suunnitteleminen auttaa matkakuumeeseen tehokkaasti. Vaikka nyt ei olisikaan rahaa edes ostaa matkalippuja, ei se estä seuraavan reissun suunnittelua. Nyt voi jo aivan hyvin päättää, että minne sitä oikein haluaa kesälomalla mennä, ja sitten vain etsimään kohteesta tietoa ja suunnittelemaan lomaa!

Kohdeoppaita ja matkasivustoja lukemalla saa usein tuhlattua reippaasti aikaa, joten senkin puolesta on hyvä aloittaa suunnittelu hyvissä ajoin. Mutta parasta kuitenkin on se, että jo pelkkä tieto seuraavasta matkasta ja sen ajankohdasta pitää matkakuumeilun hyvin kurissa. Minä en vielä kesälomieni ajankohtaa tiedä, mutta minulla on jo monta viikonloppureissusuunnitelmaa huhti- ja toukokuulle!

image

2. Lähimatkaile

Aina ei tarvitse lähteä kauas, vaan matkapoltteen voi saada sammutettua tekemällä reissuja lähialueille. Eikä matkan tarvitse edes olla yönylireissu (etenkään Suomen hotellihinnoilla!), vaan pelkkä päiväretki naapurikaupunkiin tai lähipitäjään voi lievittää vaihtelunhalua ja jopa kaukokaipuuta – ainakin siihen saakka, kun ulkomaanreissu on taas taloudellisesti mahdollinen.

Tai miten olisi Ruotsin-risteily tai reissu Tallinnaan? Niitä kun saa usein todella edullisesti! Monesti unohtuu, että ulkomaitahan nekin ovat, ja naapurimaiden pääkaupungeissa riittää varmasti nähtävää useampaan kertaan. Minulla vastaavia lähellä olevia ulkomaan kohteita olisi Ruotsin Malmö ja Lund, joista jälkimmäinen onkin vielä näkemättä. Päiväreissulle sinne siis!

3. Matkusta kengännauhabudjetilla

Onko rahatilanne sellainen, että se saattaisi jopa sallia matkustelun, kunhan vain matkabudjetti pysyy normaalia pienempänä? Siinä tapauksessa voi olla hyvä miettiä pienemmän budjetin vaihtoehtoja: kelpaisiko tällä kertaa alempitasoinen hotelli (tai jopa hostelli), halvemmat ravintolat ja julkinen liikenne taksin sijaan?

Pienen budjetin lomalla joutuu kenties luopumaan joistakin asioista ja tyytymään matalampaan tasoon, mutta matkakuumeen poltellessa on budjettimatka tyhjää parempi.

image

4. Nojatuolimatkaile blogien ja matkaohjelmien avulla

Joillekin matkaohjelmien katsominen ja matkablogien lukeminen voi tuoda helpotusta matkakuumeiluun. Kaikilla tämä ei toimi, mutta kannattaa sitä kuitenkin kokeilla, sillä nojatuolimatkailu on kaikkein edullisin matkailumuoto – ainakin siinä tapauksessa, jos se ei aiheuta lentolippujen varaamista.

Ei siis kannata noudattaa tätä vinkkiä jos kuulut meihin, joilla matkajuttuja lukiessa tai ohjelmia katsellessa matkakuume vain pahenee. Sillä sitähän sinä et halua…

5. Fiilistele jo tehtyjä matkoja

Jos matkageeni vaivaa pahasti ja reissussa tulee yleensä oltua vähän väliä, voi käydä niin, että edellistä matkaa ei edes ehdi käsitellä kunnolla, kun jo uusi seikkailu kutsuu. Jos nyt on sellainen ajanjakso, että matkoja ei ole tiedossa, kannattaa käyttää aika edellisten matkojen läpikäymiseen: katso lomakuvat läpi, muistele parhaita hetkiä, naura vastoinkäymisille ja mieti myös niitä kaikkia pieniä juttuja, jotka tekivät reissusta ainutlaatuisen.

Monesti tehdyn reissun vaikutus lakkaa jo pari päivää matkan päättymisen jälkeen, sillä mieli halajaa jo uusia kokemuksia. Mutta muistutus siitä, että edellinen matka oli vasta ihan äskettäin, saattaa rauhoittaa levotonta reissumieltä.

Jos mikään näistä ei yrityksistä huolimatta tepsi, voisi viimeisenä oljenkortena olla reissulainan ottaminen. En minä tätä suosittele, mutta myönnän ajatuksen käyneen mielessäni viime aikoina useastikin. Mitään pikavippejä ei kannata koskaan ottaa, mutta ei kai se väärin ole, jos vähän höyläilee Visaa ja maksaa laskut sitten reissun jälkeen… Ainakaan siinä tapauksessa, jos oma mielenterveys on todellakin sen tarpeessa. Niin kuin minulla.

10 comments
 1. Hyviä, käyttökelpoisia vinkkejä, jotka just nyt tulivat tarpeeseen! Ajattelin, että tässä tulisi taas niitä samoja säästöjuttuja mitä kaikkialla viljellään, mutta ei – nämä oli oikeasti matkakuumeeseen auttavia asioita.

 2. Yritän vimmatusti löytää jotakin kautta halvan matkan Kanarialle ja siellä Teneriffa kiehtoisi. Edellisestä Teneriffanreissusta onkin jo 30 vuotta :))))

 3. Mulla on myös jatkuva matkakuume, eikä siihen tosiaan auta matkablogien tai tulevien mahdollisten reissujen selailu, päinvastoin! Monesti on käynyt mielessä pikareissu Ruotsiin tai Tallinnaan, mutta meillä menee pariskuntana vapaapäivät aina ristiin, joten harvoin tulee tilaisuuksia pikaisellekaan lomalle. Kesällä tietty on helppo suunnata matkailuauton kanssa vaikkapa meren rannalle pikaisesti :)

  Ja mitä lainanottoon tulee, itsehän käytin opintolainani pääosin matkusteluun. Niitä reissuja maksellaan vieläkin takaisin.. :D

  1. Meilläkään ei enää molempien vaihdettua työpaikkaa ole oikein hyvin mahdollisuuksia lähteä yhdessä reissuun edes viikonloppuisin, mutta pitää sitten mennä yksin :) Kesälomatkin näillä näkymin tulee olemaan hankala saada samaan aikaan, mikä on kyllä harmi.
   Samaan tarkoitukseen meni minunkin opintolaina pääosin.​ Mutta hauskoja reissuja oli :D

 4. Täytyy sanoa, että lasten lennettyä maailmalle kuumetta ja geeniä vaan sen kun tulee lisää. No yksi hyvä konsti matkakuumeen hillitsemiseen on juuri ne lähiseudun elämykset vaikka päiväretki luonnonpuistoon tai museoon. Loppujen lopuksi yllättävän läheltäkin löytyy juttuja. Toinen hidaste rahan lisäksi on aika. Paljonko vapaapäiviä sinulla on käyttää matkailuun? Meillä on melko paljon matkoja tälle vuodelle varattuna. Viimeinen reissu lokakuussa. Sen jälkeen päätimme, että seuraava on vasta seuraavana vuonna. Välillä on hyvä pitää breikkiä. Paitsi huomasin, että kuumeilu tarttui mieheenikin. Hän New Yorkin matkan jälkeen totesi, että eikö me mennä minnekkään…ja sai toisen hullun heti suunnitelemaan Tallinnan matkaa :)

  1. ​Ihan totta, ei kannata unohtaa lähiseudun nähtävyyksiä! Mielenkiintoisia juttuja löytyy yleensä läheltäkin, ja Suomessa varsinkin on mahtavia luontokohteita niin paljon! Aika on tietenkin yksi rajoittava tekijä, mutta kyllähän sitä viikonlopun aikanakin ehtii pienen pyrähdyksen jonnekin tehdä… Etenkin, jos sitä saa pidennettyä joko perjantain tai maanantain verran. Mahtava juttu, että olet onnistunut tartuttamaan reissukuumeen myös mieheesi! Onhan se kivempi, kun molemmat tykkää matkustaa :)

 5. Aika osuva postaus oli! Tässä juuri tutkailen mahdollisimman halpoja lentoja jonnekkin, sillä matkakuume on aivan liian korkealla tällä hetkellä. Samaan aikaan pankkitilin saldolla ei oo kehumista ja mietin juuri, miten ja minne voisin tehdä mahdollisimman pienen budjetin matkan. Hiton matkageenit – oon kohta vararikossa! :D

  1. Ihan samassa tilanteessa ollaan siis! Olen yrittänyt tässä jo pari viikkoa löytää halpoja lentoja jonnekin edulliseen paikkaan, mutta aika toivotonta on… Kohta on kyllä pakko varata lennot jonnekin, maksoi mitä maksoi!​

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *