Liselund – yli 200 vuotta vanha rakkauden puutarha Tanskassa

Antoine de Bosc de la Calmette oli ranskalainen aatelinen, joka joutui lähtemään perheensä kanssa maanpakoon uskonnollisista syistä ja päätyi usean maan kautta Tanskaan vuonna 1759, ollessaan vain seitsemän vuoden ikäinen. Vuonna 1777 hän avioitui sveitsiläisen paronin tyttären, Catharina Elisabeth Iselinin, kanssa ja joitakin vuosia myöhemmin he hankkivat maata Mønin saarelta loma-asuntoa varten. Rakkauden osoituksena Antoine suunnitteli vaimolleen talon ympärille englantilaisen maisemapuutarhan, joka nimettiin vaimon mukaan Liselundiksi, Lisen lehdoksi.

Yli 200 vuotta myöhemmin puutarha – ja Antoinen ja Lisen loma-asunto, Liselundin palatsi – kukoistaa edelleen. Antoinen tarkkaan suunnittelemat istutukset, lammet ja mutkittelevat polut kutsuvat rentoutumaan ja nauttimaan luonnon rauhasta. Sypressien, tammien, saksanpähkinöiden ja kastanjoiden takaa voi nähdä eri tyylein rakennettuja taloja, sillä palatsin lisäksi alueella on sveitsiläinen, kiinalainen ja norjalainen talo, sekä sittemmin hotelliksi muutettu italialaistyylinen kartano.

Puutarha on nykyään valtion omistuksessa ja se on auki ympäri vuoden. Liselund sijaitsee vain muutamien kilometrien päässä Møns Klintin upeilta kalliojyrkänteiltä, joten puutarhakäyntiä ei pidä jättää välistä Mønin saarella käydessä. Ota eväät mukaan, varaa reilusti aikaa ja tartu rakastasi kädestä kiinni: aikamatka rakkaudella kasvatettuun puutarhaan voi alkaa.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
The world is so empty if one thinks only of mountains,
rivers and cities; but to know someone who thinks and feels with us,
and who, though distant is close to us in spirit,
this makes the earth for us an inhabited garden.

– John Wolfgang Von Goethe

44 comments
 1. Toisaalta tulee mieleen Göteborgin puutarha ihan rautatieaseman vieressä – toisaalta Karen Blixenin talo puutarhoineen Rungsted Kystissä. Joko olet siellä käynyt? Junallahan sinne pääsee Köpiksestä helposti.

  1. No en ole vieläkään saanut aikaiseksi käytyä Karen Blixenin talossa! Sinähän sitä suosittelit jo jokunen kuukausi sitten, mutta taisi paikka unohtua kesän aikana… Kyllä vielä joskus sinne menen – kuten myös Göteborgiin :)

  1. Kiitos Arja! Totta, Tanskaan kannattaa tutustua myös Köpiksen ulkopuolella :) Olen ehtinyt nähdä vasta pieneen osan Sjællantia ja löytänyt useita upeita paikkoja. Koko Jyllanti on vielä näkemättä, ja sielläkin varmasti hienoja paikkoja riittää!

  1. Ainakin tuolloin tuolla oli meidän lisäksi vain muutama ihminen, ja nekin katosi hyvin noin isoon puistoon. En sitten tiedä onko kesällä yhtä rauhallinen paikka.. Toivottavasti!

 2. Apua miten upeeta! Oon ihan hulluna kaikkiin tällasiin upeisiin puutarhoihin, etenkin jos niihin liittyy historiallinen tarina. Löydettiin vahingossa Köpiksen keskustan tuntumasta kasvitieteellinen puutarha ja oltiin koko matkaseurue ihan onnesta soikeina! Pitääkin postata siitä pian, kunhan saisin koneen takasin huollosta. :)

 3. Voi miten romattinen paikka! Päästäpä tollaisen paikaan piknikille oman rakkaan kanssa – melkein jo liian lällyä :) muta niin ihanaa lällyä :).

  1. Minua hieman huvitti tuo kiinalainen talo, on varmasti ollut pari sataa vuotta sitten todella eksoottinen rakennus keskellä Tanskaa! :D

 4. Aivan ihana! Näiden loistovinkkien jälkeen täytyy kyllä ihan tosissaan ruveta suunnittelemaan pidempää Tanskan reissua, johon sisältyy muutakin kuin Legoland ja pikavisiitti Kööpenhaminaan!

 5. Onpas kaunis paikka. Näitä vinkkejä Tanskasta on kyllä kiva lukea, tähänkään paikkaan tuskin muuten olisi tullut törmättyä!

 6. Onkohan tämä se sama puutarha, josta tuli ohjelma telkkarista hetki sitten..? Ehkäpä ei, koska en muista tuollaista huvimajaa, ja ehkäpä teillä riittää näitä maisemapuutarhoja ja kartanoita vähän enemmän kuin Suomessa : )
  Siinä oli tehty puutarhaan kuitenkin vähän mittavampi remontti. Kaivettu järvetkin auki, jotta saatiin vedelle tilaa lisää, ja kunnostettiin vanhoja patsaita, istutettiin lisää puita, karsittiin vanhoja ym.

  1. Mä veikkaan samaa, että Tanskassa tällaisia paikkoja saattaa olla useampikin. Mutta nyt jäi mietityttämään, että mistähän paikasta on ollut telkkarissa juttua, jos ei ole ollut tämä… Että vois käydä sielläkin :)

 7. Samaa mieltä Sarrrrin kanssa: Odotan, että minun mieheni kasvattaa salaa jossain romanttista puutarhaa minulle, rakkaudella! Tosin epäilen suuresti… Kaunis paikka todellakin!

 8. Mun täytynee tarkistaa mun mieheltä, että onhan minun kunniakseni kasvatettava rakkauden puutarha jo tekeillä jossain suunnalla, kun ei ole tullut maininneeksi……..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *