Kirjoita hakusana ja paina enteriä.

Liselund – yli 200 vuotta vanha rakkauden puutarha Tanskassa

Antoine de Bosc de la Calmette oli ranskalainen aatelinen, joka joutui lähtemään perheensä kanssa maanpakoon uskonnollisista syistä ja päätyi usean maan kautta Tanskaan vuonna 1759, ollessaan vain seitsemän vuoden ikäinen. Vuonna 1777 hän avioitui sveitsiläisen paronin tyttären, Catharina Elisabeth Iselinin, kanssa ja joitakin vuosia myöhemmin he hankkivat maata Mønin saarelta loma-asuntoa varten. Rakkauden osoituksena Antoine suunnitteli vaimolleen talon ympärille englantilaisen maisemapuutarhan, joka nimettiin vaimon mukaan Liselundiksi, Lisen lehdoksi.

Yli 200 vuotta myöhemmin puutarha – ja Antoinen ja Lisen loma-asunto, Liselundin palatsi – kukoistaa edelleen. Antoinen tarkkaan suunnittelemat istutukset, lammet ja mutkittelevat polut kutsuvat rentoutumaan ja nauttimaan luonnon rauhasta. Sypressien, tammien, saksanpähkinöiden ja kastanjoiden takaa voi nähdä eri tyylein rakennettuja taloja, sillä palatsin lisäksi alueella on sveitsiläinen, kiinalainen ja norjalainen talo, sekä sittemmin hotelliksi muutettu italialaistyylinen kartano.

Puutarha on nykyään valtion omistuksessa ja se on auki ympäri vuoden. Liselund sijaitsee vain muutamien kilometrien päässä Møns Klintin upeilta kalliojyrkänteiltä, joten puutarhakäyntiä ei pidä jättää välistä Mønin saarella käydessä. Ota eväät mukaan, varaa reilusti aikaa ja tartu rakastasi kädestä kiinni: aikamatka rakkaudella kasvatettuun puutarhaan voi alkaa.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
The world is so empty if one thinks only of mountains,
rivers and cities; but to know someone who thinks and feels with us,
and who, though distant is close to us in spirit,
this makes the earth for us an inhabited garden.

– John Wolfgang Von Goethe

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

44 kommenttia

 1. Ihania kuvia. Rakkaus <3

  1. Kiitos Erja! Nii-in, rakkaus <3 :)

 2. Hienon näköinen paikka! Älkää nyt romantikot suuttuko, mutta vastaavanlaisille paikoille on tehty maailman kauneimmat golfin puistokentät :-D

  1. Hahaha, olipas jotenkin niin todella miesmäinen kommentti, pilata nyt romanttiset puutarhahaaveet puhumalla golf-kentistä :D

 3. Englantilainen maisemapuutarha, tässäpä idea munkin miehelle. :D No ei vais… Upean näköinen paikka!

  1. Ainahan sitä voi miehelle ehdottaa puutarhan rakentamista, tiedä vaikka sulla olisi kohta oma Liselund ;D

 4. Oi ihana paikka ja varsinkin tuo viimenen kuva :)

  1. Kiitos Jenna :)

 5. Toisaalta tulee mieleen Göteborgin puutarha ihan rautatieaseman vieressä – toisaalta Karen Blixenin talo puutarhoineen Rungsted Kystissä. Joko olet siellä käynyt? Junallahan sinne pääsee Köpiksestä helposti.

  1. No en ole vieläkään saanut aikaiseksi käytyä Karen Blixenin talossa! Sinähän sitä suosittelit jo jokunen kuukausi sitten, mutta taisi paikka unohtua kesän aikana… Kyllä vielä joskus sinne menen – kuten myös Göteborgiin :)

 6. Kaunis paikka ja tosikauniit kuvat! Tanskassa kannattaisi selvästi kierrellä Köpiksen ulkopuolellakin :)

  1. Kiitos Arja! Totta, Tanskaan kannattaa tutustua myös Köpiksen ulkopuolella :) Olen ehtinyt nähdä vasta pieneen osan Sjællantia ja löytänyt useita upeita paikkoja. Koko Jyllanti on vielä näkemättä, ja sielläkin varmasti hienoja paikkoja riittää!

 7. Ihana! Viihtyisin tuolla ihan itteksenikin! :D

  1. Aivan varmasti tuolla viihtyisi itsekseenkin! :)

 8. Aika rauhalliselta näyttää :) Hyvä paikka stressaantuneelle.

  1. Ainakin tuolloin tuolla oli meidän lisäksi vain muutama ihminen, ja nekin katosi hyvin noin isoon puistoon. En sitten tiedä onko kesällä yhtä rauhallinen paikka.. Toivottavasti!

 9. Apua miten upeeta! Oon ihan hulluna kaikkiin tällasiin upeisiin puutarhoihin, etenkin jos niihin liittyy historiallinen tarina. Löydettiin vahingossa Köpiksen keskustan tuntumasta kasvitieteellinen puutarha ja oltiin koko matkaseurue ihan onnesta soikeina! Pitääkin postata siitä pian, kunhan saisin koneen takasin huollosta. :)

  1. Kööpenhaminan kasvitieteellinen puutarha on aivan ihana! On mun lempipaikkoja täällä :) Minäkin olen kirjoittanut siitä http://www.rantapallo.fi/murumou/botanisk-have/

 10. Voi miten romattinen paikka! Päästäpä tollaisen paikaan piknikille oman rakkaan kanssa – melkein jo liian lällyä :) muta niin ihanaa lällyä :).

  1. Heh, ihanan lällyä todellakin! :) Ja eväinä pitäisi olla kaiken muun lisäksi myös mansikoita ja viiniä tietenkin :)

 11. Aivan täydelliseltä näyttävä piknikpaikka!

  1. Niinpä! Ensi kesänä pitää mennä tuonne eväiden kanssa :)

 12. Söpö paikka! Tulee tosiaan vähän kiinalaisia viboja noista roikkuvista puista yhdistettynä tuohon taloon. :-)

  1. Minua hieman huvitti tuo kiinalainen talo, on varmasti ollut pari sataa vuotta sitten todella eksoottinen rakennus keskellä Tanskaa! :D

 13. Aivan ihana! Näiden loistovinkkien jälkeen täytyy kyllä ihan tosissaan ruveta suunnittelemaan pidempää Tanskan reissua, johon sisältyy muutakin kuin Legoland ja pikavisiitti Kööpenhaminaan!

  1. Hei loistavaa! Tänne vain lomailemaan, tekemistä ja näkemistä kyllä riittää :)

 14. Voi onpa kaunista! ♥ Tuollaisen takapihan voisi ottaa itsekin… :D

  1. Minullekin kelpaisi! Harmi, että emme omista autoa niin en voi ajella tänne milloin vain…

 15. Onpas kaunis paikka. Näitä vinkkejä Tanskasta on kyllä kiva lukea, tähänkään paikkaan tuskin muuten olisi tullut törmättyä!

  1. Kiva kuulla, että myös näistä vähemmän tunnetuista paikoista on kiva lukea :)

 16. Mielettömän kaunis paikka ja upeita kuvia. :)

  1. Kiitos! :)

 17. Onkohan tämä se sama puutarha, josta tuli ohjelma telkkarista hetki sitten..? Ehkäpä ei, koska en muista tuollaista huvimajaa, ja ehkäpä teillä riittää näitä maisemapuutarhoja ja kartanoita vähän enemmän kuin Suomessa : )
  Siinä oli tehty puutarhaan kuitenkin vähän mittavampi remontti. Kaivettu järvetkin auki, jotta saatiin vedelle tilaa lisää, ja kunnostettiin vanhoja patsaita, istutettiin lisää puita, karsittiin vanhoja ym.

  1. Mä veikkaan samaa, että Tanskassa tällaisia paikkoja saattaa olla useampikin. Mutta nyt jäi mietityttämään, että mistähän paikasta on ollut telkkarissa juttua, jos ei ole ollut tämä… Että vois käydä sielläkin :)

 18. Kauniita kuvia kauniista paikasta! Tuolla varmasti “sielu lepää”.

  1. Siellä lepää, todellakin :) Kiitos Mikko!

 19. Rakkauden puutarha saa kyllä mieleen myös vähän jännemmät assosiaatiot. ;)

  Kauniita kuvia, ihania tunnelma, ja mikä tarina!

  – Gia

  1. Hahah, sulla on aivan muut jutut mielessä ;) Kiitos Gia!

 20. Samaa mieltä Sarrrrin kanssa: Odotan, että minun mieheni kasvattaa salaa jossain romanttista puutarhaa minulle, rakkaudella! Tosin epäilen suuresti… Kaunis paikka todellakin!

  1. Heh, toivottavasti on puutarha sinullekin jossain kasvamassa :)

 21. Rakkauden puutarha <3 Ihanan rauhalliselta näyttää.

  1. Todella rauhallista täällä olikin… Oltaisi viihdytty pidempäänkin jos ei olisi ollut jo ilta ja pari tuntia kotimatkaa edessä.

 22. Mun täytynee tarkistaa mun mieheltä, että onhan minun kunniakseni kasvatettava rakkauden puutarha jo tekeillä jossain suunnalla, kun ei ole tullut maininneeksi……..

  1. Hei, kannattaa tarkistaa! Kaikilla naisilla pitäisi oma puutarha olla :)