Tiedätkö sen tunteen, kun ennen uuteen kohteeseen saapumistasi olet tehnyt listan kaikista upeista paikoista, jotka haluat nähdä, ja sitten ne ovatkin luonnossa aivan blaah? Kun olet ihaillut Googlessa tai Instagramissa kuvia, joissa paikka näyttää upealta ja taianomaiselta – mutta kun itse pääset vihdoin paikalle, onkin päällimmäinen ajatus tässäkö tämä sitten oli?

Minulle on käynyt näin monta monituista kertaa, ja olenkin oppinut pitämään odotukset matalalla. Yksi paikka Tanskassa kuitenkin on ollut sellainen, minkä olen halunnut nähdä jo kauan aivan siitä syystä, koska se näyttää kuvissa aivan mielettömän upealta. Onnekseni tämä paikka vastasi odotuksiani – ja jopa ylitti ne reilusti.

Upea, upea Møns Klint.

image

Møns Klintin kalliojyrkänteitä ei voi sanoin riittävän hyvin kuvailla, ne täytyy nähdä itse – mutta annetaan näille kuville mahdollisuus kertoa enemmän kuin ne kuuluisat tuhat sanaa.

Kalliot sijaitsevat Etelä-Sjællandissa olevan Mønin saaren itärannikolla, ja korkeimmillaan pystysuorat kalliot ylettyvät 128 metrin korkeuteen merenpinnan yläpuolelle. Kuusi kilometriä pitkä rantatörmä on lähes valkoista liitukiveä, joten kontrasti tummien rantakivien ja syksyisenä päivänä synkkänä aaltoilevan Itämeren kanssa on upea.

image
image
image
image
image
image
image

Ajomatka Kööpenhaminasta Møns Klintille kestää parisen tuntia ja viimeistään Mønin saarelle päästyä maisemat ovat niin upeat, että jo sillan ylitettyään tietää reissun olleen ajomatkan arvoinen. Opasteita seuraamalla päätyy kauniin maalaismaiseman läpi metsän keskelle ja GeoCenter Møns Klintille, jonka takaa pääsee laskeutumaan rannalle useita satoja portaita pitkin.

GeoCenterissä käyminen ei ole välttämätöntä vaikka heidän parkkipaikkaansa käyttääkin, joten mekin jätimme geologisen museon välistä 120 kruunun (16 euron) hintaisten lippujen vuoksi – kalliojyrkänteet kun pääsee näkemään ihan ilmaiseksikin. Møns Klintillä käy vuosittain noin 250 000 vierailijaa, joten uskon siellä olevan porukkaa ruuhkaksi asti etenkin kesäkuukausina: nytkin syyskuisena lauantaina kävijöitä oli sen verran, että kuvien ottaminen ilman ylimääräisiä päitä vaati aikaa ja kärsivällisyyttä.

image
image
image
image
image
image
image
image
image

Møns Klint – ja koko Mønin saari – avasi minun silmäni Tanskan luonnon upeudelle, ja aion ehdottomasti tulla tänne uudestaan, mutta seuraavaksi kesäaikaan: nähdäkseni, kun aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta valaisten liitukallion hohtavan valkoiseksi ja meren turkoosinsiniseksi. Tunteakseni lämpimän merituulen puhaltavan hiuksissani, kuullakseni meren pauhun ja nauttiakseni tästä luonnon muovaamasta kalliojyrkänteestä vasten kesänsinistä taivasta.

Upea, upea Møns Klint.

Levoton reissusielu, tarinankertoja, hetkessä eläjä, maailmankansalainen, kulkuriluonne. Blogi matkoista, irtiotoista, seikkailuista ja siitä, kuinka moottoritie on aina niin pirun kuuma.

Viisi vinkkiä migreenin estämiseksi matkalla
Kokemuksiani työnhausta Tanskassa

Levoton reissusielu, tarinankertoja, hetkessä eläjä, maailmankansalainen, kulkuriluonne. Blogi matkoista, irtiotoista, seikkailuista ja siitä, kuinka moottoritie on aina niin pirun kuuma.

52 kommenttia

 1. Veera Bianca

  28.9.2015 at 16:58

  Herran jestas! Miten sitä Tanskassa näin kaunista on! Käääk! Mä haluan Tanskaan! Aivan päräyttäviä maisemia!

  Reply
 2. Karoliina

  28.9.2015 at 10:46

  Siis, WAU! enpä ollut edes ajatellut, että Tanskasta löytyisi noin jylhiä maisemia – itsellä mielikuvana vaan se tasaus mitä on tuntunut jatkuvan silmänkantamattomiin :) Ihanaa, että lähelläkin olevat kohteet voivat yllättää :)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   29.9.2015 at 08:38

   Ensimmäistä kertaa kuulin tästä paikasta kun työkaveri höpötti jostain “cliffeistä”. En oikein ymmärtänyt, että mistä se puhui, kun eihän Tanskassa ole muuta kuin tasaista maata! Mutta joo, onhan täällä näköjään vähän muutakin :)

   Reply
 3. Sandra

  27.9.2015 at 00:47

  Upeita kuvia ja komppaan edellistä kommentoijaa, että sun kuvat kehittyy isoin harppauksin. Monesti itsellänikin käy niin, että paljon hehkutetut paikat on blaah, ja sitten joku spontaanisti tehty retki ennalta tuntemattomaan paikkaan onkin reissun parasta antia.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   27.9.2015 at 23:23

   Voi kiitos paljon Sandra! Tuollaiset sattumalta löydetyt helmet jää usein vielä niitä muiden hehkuttamia paikkoja paremmin mieleen :)

   Reply
 4. sarrrri

  26.9.2015 at 18:29

  Ihanan näköinen paikka, ja myös tosi hieno värimaailma kuvissa. En tiedä onko tämä vain mun kuvitelma, mutta musta tuntuu että sun kuvat kehittyy tosi isoin harppauksin eteenpäin koko ajan. Ainakin huomaa selvän eron aina kun laitat jotain vähän vanhempia muistelukuvia eetteriin. :) Saan näppylöitä huonoista valokuvista, joten iso peukku tälle!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   27.9.2015 at 23:20

   Kiitos paljon! Totta kai sitä toivoo kehittyvänsä kuvaajana, mutta sen verran aloittelija vielä tässä oon, että välillä tuntuu että on enemmän tuurista kiinni jos onnistuneita kuvia tulee :D Mutta kiva saada palautetta, kiitos!

   Reply
  • Karoliina

   28.9.2015 at 10:46

   Auts, tällaisesta tulee hirveä paine, aiheuttaako mahdollisesti itse lukijalleen näppylöitä :D

   Reply
 5. lena / london and beyond

  26.9.2015 at 12:43

  Komppaan Elinaa, en ollut tosiaan kuvitellut Tanskan olevan näin jylhä :) Upea kohde ja sulla on kyllä aina ihan upeat kuvat! Millä kameralla kuvaat, jos saan udella? Mulla on uusi kamera mietintämyssyssä…

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   27.9.2015 at 23:15

   Kiitos paljon! Totta kai saa udella: kuvaan suurimmaksi osaksi Sonyn minijärkkärillä, Alpha a5000, jos en aivan väärin muista mallia. On mulla myös Canonin järkkäri, jotkut harvat kuvat joskus on otettu sillä ja niistä tykkään kyllä itse enemmän, mutta kun se on niin iso kantaa huvikseen mukana…

   Reply
 6. Elämää ja Matkoja

  25.9.2015 at 17:09

  Wow, upea paikka! Täytyy tunnustaa, etten osannut odottaa näin jylhiä maisemia Tanskasta löytyvän, olin ajatellut kaiken olevan tasaista. (noloa tämä tietämättömyys).
  Suunniteltiin jo tälle kesälle matkaa Tanskaan, mutta se jäi ajanpuutteen vuoksi odottamaan tulevia kesiä.
  Kiitos jälleen hyvästä vinkistä tulevien suunnitelmien pohjalle!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   27.9.2015 at 23:08

   Hei, ei ole ollenkaan noloa, että et kuvitellut tällaisia maisemia Tanskasta löytyvän! Kommenttien perusteella moni muukin on yllättynyt, enkä minäkään tästä ole kauaa tiennyt vaikka täällä asunkin :) Ole hyvä vinkistä, ja toivottavasti ehkä sitten ensi kesänä ehdit Tanskanmaalle!

   Reply
 7. Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi

  25.9.2015 at 14:49

  mahtavat maisemat!

  Reply
 8. AnnKat

  23.9.2015 at 22:25

  Palailin juuri pari päivää sitten parin vuoden takaisiin Vordingborgin kuviin ja nyt huomaan, että näin upea paikka olisi ollut niin “lähellä”…

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   27.9.2015 at 12:33

   Voi harmi, että on jäänyt Møn näkemättä vaikka olet ollut niin lähellä! Mutta kuten mainitsin aikaisemmassa kommentissa, tätä paikkaa ei olla tehty kunnolla tunnetuksi, jostain kumman syystä.

   Reply
 9. Panu / Panun matkat

  23.9.2015 at 14:21

  Vau, vau ja vau! Tosi hieno paikka, muistiin. Ja mahdollisella tulevaisuuden Tanskan-reissulla ehdottomasti paikan päälle!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   27.9.2015 at 12:30

   Joo, ehdottomasti sinun on mentävä tuonne sitten/kun Tanskaan reissaat! :)

   Reply
 10. Kohteena maailma

  22.9.2015 at 21:59

  Siinähän on melkein Tanskan korkein paikka samalla kerralla :-) Hienon näköistä on, vielä kun yhdistetään merimaisemat noihin jyrkänteisiin.

  Joskus haluamansa kuvan ottaminen on haastavaa. Itse en yleensä paljoa itsestäni missään kuvia ota, mutta Chitzen Itzassa halusin olla kuvassa päätemppelin kanssa ilman muita turreja. Siinä operaatiossa taisi tuhraantua puoli tuntia, mutta oli se sen arvoista – kai :-)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   27.9.2015 at 12:29

   Haha, melkein joo! Ainakin yksi korkeimmista :) Mun kuvien ottamista häiritsee välillä tuo matkaseuralainen, joka alkaa murista jos kestää liian kauan :D Puoli tuntia odotusta ei tulisi meidän tapauksessa kysymykseenkään, mutta ihailtavaa kärsivällisyyttä/päättäväisyyttä sinulta!

   Reply
 11. Annika | Travelloverblogi

  22.9.2015 at 17:16

  Tanskaa ajattelee helposti vain tasaiseksi ja helpoksi pyöräillä. :) Todella upeaa!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   26.9.2015 at 08:24

   Niin, onhan tämä niin lättänä maa, sen vuoksi yllättääkin että tällaistakin voi täällä nähdä :)

   Reply
 12. laura / to travel is to live

  22.9.2015 at 09:07

  Kauniita kuvia ja upeannäköinen paikka! Toistaiseksi mun Tanskan matkat on rajoittuneet aika pitkälti Kööpenhaminaan mutta näyttää siltä että seuraavalla kerralla pitää eksyä vähän muuallekin :)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   26.9.2015 at 08:23

   Kööpenhaminassakin nähtävää riittää, mutta jos olet paria päivää pidemmällä reissulla suosittelen yhden päivän käyttämään täällä käymiseen! :)

   Reply
 13. Jenna

  21.9.2015 at 18:08

  Ohhoh! Eipä tosiaan uskoisi, että Tanskassa on tällaisia maisemia. Karun kauniita maisemia! Pistänpäs paikan muistiin. Tuolla pitää joskus käydä! :)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   26.9.2015 at 08:21

   Jostain syystä tästä on tullut yllättävän vähän juttua netissä vastaan, vaikka olen yrittänyt googletella kaikkea mielenkiintoista nähtävää Tanskassa. Paikan nimellä toki löytää tietoa, mutta ei tämä ole minulla tullut missään “Tanskan parhaimmat nähtävyydet”-listalla vastaan, vaikka sellaiselle ehdottomasti kuuluisi :)

   Reply
 14. Ansku BCN

  21.9.2015 at 14:43

  Samaa mieltä monen muun kanssa: Ihan heti ei tule nämä maisemat mieleen, kun Tanskaa ajattelen :D. Hurjan kaunista, täytyy laittaa paikan nimi muistiin!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   26.9.2015 at 08:17

   Niin, eihän tämä ihan tyypillistä tanskalaista tasaista maisemaa ole :)

   Reply
 15. Anna Koskela

  21.9.2015 at 08:43

  Saksassa Rügenissa on vastaavanlainen paikka. Upeita hiekkakivisiä kallioita ja meri siinä alla vellomassa. Meille sattui vain sellainen töppi, että oltiin siellä ylhäällä. No onhan sekin tietty kiva, kaunista merimaisemaa ym., mutta paremminhan ne kalliot olisi sieltä _alhaalta_ nähnyt : )

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   26.9.2015 at 08:16

   Joo, kyllähän ne näkymät taitaa tässä tapauksessa olla paremmat alhaalta :D Täällä onneksi oli portaat, eli pystyi käymään sekä ylhäällä että alhaalla.

   Reply
 16. Miika ♥ Gia | matkakuume.net

  21.9.2015 at 08:20

  Oho, onko Tanskassa tuonkin näköistä? Vau.

  Reply
 17. Teea / Curious Feet

  20.9.2015 at 20:34

  Siis vau! On kyllä upean näköinen paikka. En tiennytkään, että Tanskasta löytyy tällainen. Pitää laittaa paikka muistiin vaikkei Tanskaan olekaan uutta reissua suunnitteilla ihan hetkeen :)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   23.9.2015 at 11:09

   Suosittelen todellakin käymään täällä seuraavalla Tanskan reissulla! Ja kuten jo mainitsin, koko Mønin saari on upea :)

   Reply
 18. Stacy Siivonen

  20.9.2015 at 20:30

  Taisinkin sanoa jo muualla, että melkein tulee välteltyä liikaa innostumista, koska lähes aina ne kohteet ovat olleet täysin blaah, mutta toisaalta sitten ne kohteet, jotka löytyvät ihan spontaanisti ovat olleet todella jysäyttäviä.

  Reply
 19. Tiia/reisereise

  20.9.2015 at 18:05

  Otsikko on kyllä niin oikein valittu, tosin komppaan muita, ei näytä Tanskalta ollenkaan.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   23.9.2015 at 11:06

   Ei näytä ei. Tanska on yllättänyt mut maisemillaan useamman kerran ja uskon yllättävän vielä monesti :)

   Reply
 20. Henna /suurin onni

  15.9.2015 at 19:32

  Upeita maisemia! En äkkiseltään olisi osannut kuvitella tuollaisia Tanskaan, mutta aika hatarien mielikuvien varassa tässä mennäänkin – olen nimittäin elämäni aikana onnistunut käymään 49 valtiossa, mutta Tanska ei ole yksi niistä. Minusta on jo pidemmän aikaa tuntunut siltä, että asia pitää korjata. Kiva, kun täältä blogistasi löytää paljon paljon kivoja vinkkejä sitä hetkeä varten :)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   16.9.2015 at 08:09

   Olen samaa mieltä, että kannattaisi pikimmiten korjata asia ja tulla käymään Tanskassa :) Kiva kuulla, että olet löytänyt täältä paljon vinkkejä!

   Reply
 21. Maarit Johanna

  14.9.2015 at 16:08

  Miksen ole ikinä kuullut noin kauniista paikasta! Eihän tuo voi olla Tanskaa laisinkaan! :D
  Markulla kiinnostaisi lähteä Keski-Eurooppaan autoilemaan, ja tiedän jo heti että tuota kohdetta ei jätetä välistä jos ollaan menossa. wow.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   16.9.2015 at 08:00

   Tämä taitaa olla hyvin varjeltu salaisuus… Ja olen aivan samaa mieltä, ei tämä oikein Tanskalta näytä :D Ehdottomasti kannattaa käydä täällä jos ajatte Tanskan kautta!

   Reply
 22. Sanna

  14.9.2015 at 15:39

  Kauniita kuvia ja varmasti upea paikka. Mies on siellä lapsena käynyt useaan kertaan lomamatkoilla ja tarkoitus olisi joskus kurvailla sinne porukallakin katselemaan.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   16.9.2015 at 07:49

   Suosittelen käymään! Koko Møn-saari nousi kerralla minun suosikkipaikakseni Tanskassa, joten nähtävää siellä riittää kallioiden lisäksikin.

   Reply
 23. Laura/My post-University life

  14.9.2015 at 15:10

  Näyttää kyllä todella upealta ja aivan mielettömiä kuvia! Ihanan karun kaunista.

  Reply
 24. Jenna / Journey Diary

  14.9.2015 at 14:55

  Ihanan näköistä ja ai että mikä värimaailma noissa kuvissa! <3

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   16.9.2015 at 07:47

   Upean näköistä oli jopa tuollaisena synkähkönä syyspäivänä, joten auringon paistaessa on varmasti vielä upeampi paikka! :)

   Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram @vagabondablog