Kreetan Botanical Park & Gardens on hurmaava retkikohde

On lämmin sunnuntaiaamu Länsi-Kreetalla kun käännän auton nokan rantatieltä kohti etelää. Ajan Galataksen kylän läpi, käännyn vasempaan, ohitan Agia-järvelle osoittavat kyltit ja ihailen edessäni avautuvaa vuoristomaisemaa, johon tuskin voin koskaan kyllästyä. Pistän pienemmän vaihteen silmään kun tie alkaa mutkitella ylös päin ja karttasovelluksen brittienglantia puhuva nainen jatkaa ajo-ohjeiden antamista saattaakseen minut perille Kreetan Botanical Park -puistoon.

Ostan kuuden euron arvoisen sisäänpääsylipun ravintolasta ja pistän lipun hintaan kuuluvan vesipullon reppuuni ja taittelen esitteen taskuuni samalla, kun minulle kerrotaan kasvitieteellisestä puistosta muutama käytännön seikka. Poistun ravintolasta minulle osoitetusta ovesta, kuljen rivakasti patikointikepein ja vaelluskengin varustetun ryhmän läpi ja naurahdan mielessäni, että ei kai tämä alle kolmen kilometrin mittainen puistokävely ihan sellaisia varusteita tarvitse.

Kreetan Botanical Park

Kreetan Botanical Park

Kreetan Botanical Park

Kreetan Botanical Park

Pääsen muutaman excusemen avulla ryhmän edelle ja onneksi ryhmänjohtajan antaman opastuksen vuoksi porukka jää jo heti portilla kauas taakseni ja pääsen nauttimaan Kreetan Botanical Park & Gardensista aivan omassa rauhassa.

Tämä kasvitieteellinen puisto nimittäin on niitä paikkoja, joihin mieluiten tutustuu omaan tahtiin ja ilman häiriötekijöitä, pysähtyen tutkimaan ja kuvaamaan erikoisia kasveja ja kaunista maisemaa. Olen onnekas, sillä koko reitin aikana ainoat kuulemani äänet ovat linnunlaulu, värikkäissä kukissa lentävien ampiaisten surina ja kummalliset kiekaisut, joiden lähde selviää vasta lenkin myöhemmässä vaiheessa.

Kreetan Botanical Park

Kreetan Botanical Park

Kreetan Botanical Park

Kreetan Botanical Park

Ennen vuotta 2004 alueella oli pelkkiä oliivi- ja appelsiinipuita, mutta raivokas maastopalo poltti karrelle kymmenet tuhannet puut jättäen alueen asukkaat pulaan. Marinakisin perhe päätti perustaa omalle maalleen puutarhan, jonne pääsisi rauhoittumaan luonnon helmaan, oppimaan kasveista ja syömään hyvää ruokaa. Kirjaimellisesti tuhkasta noussut Kreetan Botanical Park & Gardens on noin 20 hehtaarin kokoinen, ja siellä kasvaa yli 150 ympäri maailmaa tuotua kasvilajia.

Puistossa kiemurtelee noin 2,5 kilometrin mittainen reitti, joka alkaa ravintolalta, laskeutuu alas pienelle lammelle ja nousee sieltä takaisin ravintolalle. Lipunmyyjän mukaan reitin verkkaiseen kävelyyn menee aikaa reilut pari tuntia, mutta siinä ajassa sitten ehtiikin tutkia lähes jokaisen kasvin perusteellisesti ja pitää keskikesän kuumuudessa useamman huilitauon appelsiinipuiden varjossa.

Kreetan Botanical Park

Kreetan Botanical Park

Kreetan Botanical Park

Kreetan Botanical Park

Aina toisinaan puistossa raikaa erikoinen kiekaisu, jonka tekijää ihmettelen koko alkumatkan. Lammelle päästyäni huomaan häkellyttävän kauniin riikinkukon, ja kohta toisenkin. Odotan kamerani kanssa toiveikkaana, että linnut nostaisivat pyrstönsä ylös, mutta sitä ne eivät kuitenkaan tee. Pian kuulen taas tutun rääkäisyn muutamien metrien päästä ja ääntä seurattuani näen kolme riikinkukkoa lisää, ja nämä ovat nostaneet pyrstösulkansa täyteen komeuteensa kiekuen välillä kovaäänisesti. Kuvien ottaminen unohtuu, kun lumoudun ihailemaan noita satumaisia lintuja. Onko riikinkukkoa kauniimpaa lintua olemassakaan?

Loppukierros kulkee kymmenien erilaisten sitruspuiden reunustamaa polkua, ja aivan liian pian olen takaisin ravintolalla. Minulla kului kierrokseen aikaa puolitoista tuntia, mutta olisin voinut viettää puistossa pidemmänkin ajan.

Puiston yhteydessä olevassa ravintolassa pääsee kävelykierroksen nostattamalla ruokahalulla herkuttelemaan todellisella lähiruoalla, sillä ruoissa käytetyt kasvikset, yrtit ja hedelmät ovat puiston omia antimia.

Minä kuitenkin päätän tällä kertaa jättää lounaan väliin, sillä vaikka ruokailu ravintolasta avautuvaa upeaa maisemaa katsellen päättäisi puistossa vierailun täydellisesti, latistaisi yksin syöminen hieman tunnelmaa. Onneksi Kreetan Botanical Park & Gardens on vain puolen tunnin ajomatkan päässä kotoa, joten tänne pääsee kätevästi milloin vain uudestaan – ja vaikka vain näköalaravintolaan syömään!


4 comments
    1. Oi, tämä saari on täynnä ihania paikkoja, joten niitä on helppo löytää! Ei tarvitse ajaa kovinkaan kauaksi kotoa kun päätyy joka kerta jonnekin uuteen kivaan paikkaan :)

  1. Me varattiin kuule spontaani Kreetan matka (jonnekin Hanian holleille) toukokuun lopussa. Oisko sulla jotain must see tai must do -vinkkejä, joita ei heti ekoissa Pinterest-hauissa ja googlauksissa tuu vastaan, ja joita et vielä blogissa oo jakanut? :)

    Kiitos etukäteen! Puss.

    1. Hei Marja, tervetuloa ihanalle Kreetalle! :) Voi että, täällä on niin paljon kaikkea, että riippuu ihan siitä mitä lomallaan haluaa tehdä ja nähdä! Auton vuokraaminen on must, sillä ilman sitä Kreeta-kokemus jää todennäköisesti pintapuoliseksi – paikallisbusseilla kun ei pääse läheskään joka paikkaan. Ja autolla kannattaa ajaa vuoristoon, pikkukyliin ja etelärannikolle. Ja käydä patikoimassa, jos sellaisesta pitää – ja jos ei ole toukokuun lopussa jo liian kuuma siihen :)

      Toistaiseksi parhaimmat vinkit olen jo jakanut blogissa, ja niiden lisäksi suosittelen niitä perusjuttuja: Hanian vanhaakaupunkia, Elafonissia, Balos Baytä… Niissäkin on jo varmasti riittävästi yhteen lomaan! Mutta kysele ihmeessä, jos on jotain tiettyä juttua, josta haluaisit vinkkejä :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *