Kööpenhaminan kolme hyvää olutbaaria

Vaikka tiesin, että tanskalaiset rakastavat oluttaan, niin pienenä yllätyksenä on tullut se, kuinka paljon sitä täällä juodaan. Tai siis, pitää korjata heti perään: tilastollisesti suomalaiset juovat olutta tanskalaisia enemmän, mutta täällä ei ole tapana juoda sikspäkkiä kotisohvan nurkassa vaan olutta siemaillaan viihtyisissä pubeissa ja kahviloissa.

Tanskassa on ihan normaalia, että kun vaikkapa kaksi leidiä tapaa lounaan merkeissä, ruuan kanssa juodaan olut tai pari oli sitten mikä viikonpäivä tahansa. Toki olutta juodaan myös kotona, esimerkiksi työpäivän päätteeksi on ihan ok juoda olut tai pari, eikä kukaan vedä siitä minkäänlaisia johtopäätöksiä liittyen sinun alkoholinkulutukseen. Tai kun ollaan sukulaisissa ruokailemassa, olutta on aina tarjolla. Ja sitä muuten juo yleensä jopa perheen kasikymppinen mummo.

Kävimme viikko sitten poikaystävän kanssa oluenmaistelussa. Kööpenhaminassa on useita paikkoja, missä a) myydään kyseisen paikan omia oluita ja b) on mahdollista ottaa ns. maistiaissetti, mihin kuuluu yleensä viisi pientä olutlasillista. Näissä samoissa paikoissa usein on tapana myös antaa pieniä maistiaisia jos asiakas ei osaa suoralta kädeltä sanoa mitä olutta tällä kertaa tuoppiinsa haluaisi, tai kyseisen pienpanimon oluet eivät ole entuudestaan tuttuja.

Vaikka tällaisia pubeja on täällä pilvin pimein, haluaisin mainita kolme, mistä olen itse tykännyt.

image

1. Tap10

Tap10 sijaitsee Østerbrogadella Østerbrossa pienessä kellaritilassa. Paikka on erikoistunut oluisiin, ja nimensä mukaisesti siellä on kymmentä erilaista hanaolutta, mutta lisäksi myös pullo-olutta ja cocktaileja. Viiden oluen beer tasting maksoi 100 kr (n. 14 €), mikä on mielestäni ihan kohtuullinen hinta. Saimme valita itse, mitä oluita haluamme, mutta tehtävä oli haastavampi kuin miltä se kuulostaa: oluiden nimet on raapustettu liitutaululle, mutta erikoiset nimet eivät kertoneet mitään oluen tyypistä. Luovutin, ja jätin poikaystävän valitsemaan oluet meille. Yllätyksekseni kaikki viisi (summamutikassa) valittua olutta osoittautuivat erittäin hyviksi.

Miinusta Tap10 saa siitä, että siellä ei ollut mahdollista ostaa mitään ruokaa oluen kyytipojaksi. Kuulemma smørrebrøt olivat loppuneet siltä päivältä, mikä vähän ihmetytti kun saavuimme pubiin kolmen, neljän aikaan iltapäivällä. Oluenmaistelun jälkeen siirryimmekin seuraavaan paikkaan, josta sai murua rinnan alle, muuten olisimmekin voineet jäädä Tapiin vielä yksille.

Tämä nettiarvostelu vosi olla minun näpyttelemä:

Small, cosy basement bar with exposed brick walls, more or less randomly brought together furniture, subdued music and 10 Scandinavian beers on tap. Bottled beers, wine, cocktails and spirits is also available. A nice addition compared to other beer bars. Nice barman that gave us samples and had knowledge about the beers. Beers are rather expensive, even by Copenhagen standards.

image

2. BrewPub

Brewpubissa kävin eräs perjantai töiden jälkeen, ja se näköjään on todella suosittu afterwork-paikka. Enkä ihmettele, pubi nimittäin sijaitsee Kööpenhaminan keskustassa Vestergadella, ja sieltä saa laadukkaiden oluiden lisäksi myös hyvää ruokaa. Ja silmiinpistävää oli se, että lähestulkoon jokainen, joka joi olutta, oli valinnut viiden oluen maistiaissetin.

Brewpubista voi lukea lisää täältä, ja ihan suomen kielellä :) Jos pieni oluisiin perehtyminen kiinnostaa, niin kannattaa olla paikalla maanantaina, jolloin he järjestävät panimokierroksen. Itse aion palata tänne (viimeistään) kesällä, nimittäin heillä on myös ihastuttava sisäpiha!

image

image

3. Mikkeller & Friends

Jos joku siellä ruudun toisella puolella pitää itseään oikein oluthulluna ja etenkin -hifistelijänä, niin ei muuta kuin otapa seuraava lento Köpikseen ja suuntaa Stefansgadelle Nørrebrohon. Sieltä löydät Mikkeller & Friends -oluttaivaan: vaatimattomat 40 olutta hanassa ja parisen sataa pullossa. Jos oluen valinta tuottaa päänvaivaa, niin maistiaisia toki saa, ja ammattitaitoinen baarimikko kyllä osaa löytää oluen juuri sinun makuun. Samassa osoitteessa on lisäksi olutkauppa, eli samalla reissulla voi ostaa myös kotiinviemisiä.

 

+ Tivolin Færgekroens Bryghus
Jos vierailet Kööpenhaminassa silloin, kun Tivoli on auki, niin suosittelen käymään Færgekroens Bryghusissa. Myäs he panevat omat oluensa, ja esimerksi Halloweenina on tarjolla halloweenolutta ja jouluna jouluolutta.

2 comments
  1. Mä oon alkanut yhtäkkiä tykkäämään ihan hulluna tummasta oluesta. ulkomaanmatkoilta tulee aina noita uusia makuelämyksiä maisteltua kun Suomessa ei välttämättä (ihan hinnankin puolesta) tulis ostettua. (:

    1. Mä oon vasta pikku hiljaa totuttelemassa tummempiin oluisiin. Oon enemmän (puna)viini-ihmisiä, mutta jääkylmä lager on ollut usein hellepäivien valinta. Poikaystävä tykkää tummasta oluesta, niin sitä kautta on tullut maisteltua. Mutta mulla taitaa olla vielä vähän matkaa, ennen kuin voisin sanoa samaa kuin sä, että tykkäisin ihan hulluna :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *