Viisi vinkkiä Italian Luccaan

Italian Toscanassa sijaitseva Lucca on lähes 90 000 asukkaan kaupunki, mutta väkiluvusta huolimatta kaupungissa on pikkukylän tunnelma. Suuret turistimassat eivät ole vielä löytäneet Luccaa, joten satoja vuosia vanhojen muurien suojissa lepäävä vanhakaupunki on keskikesälläkin läheisiin Pisan ja Firenzen kaupunkeihin verrattuna hyvin rauhallinen. Ja hiljaisilla ja lähes täysin autottomilla kujilla kulkiessa ei voi olla toivomatta, että sen enempää turisteja ei koskaan kerralla kaupunkiin löytäisikään.

image

image

Luccaa kuvaillaan usein sanoilla “Toscanan helmi” ja “aitoa Italiaa”, ja allekirjoitan molemmat väittämät täysin. Luccassa tuntuu kuin aika olisi pysähtynyt ja päivän ohjelmana on ainoastaan nauttia elämästä, joka ikinen päivä. Paras vinkki, minkä voin antaa kaupunkiin suuntaavalle onkin se, että kulje päämäärättömästi kaduilla, pysähdy kahville tai viinilasilliselle tarkkailemaan kaupungin hidasta elämää, syö hyvin, äläkä koskaan kiirehdi. Näillä ohjeilla huomaat varmasti hymyn noustavan suupieliäsi ylös, olkapäiden laskeutuvan rentoina alas ja askeleen hidastuvan itsestään.

Jos kuitenkin kaipaat hieman konkreettisempia vinkkejä, niitäkin kyllä saat. Vietin Italian reissullani Luccassa vain yhden yön, mutta siinäkin ajassa ehtii näkemään paljon. Jos sinunkin aika tässä ihanassa pikkukaupungissa on lyhyt, tee ainakin nämä viisi asiaa saadaksesi Luccasta mahdollisimman paljon irti. Ja nämä kaikki todellakin ehtii kokea vain yhden päivän aikana, kiirehtimättä.

1. Kävele muurilla

image

imageMuurin jokaisella neljällä pääsivulla kävelytietä reunustaa eri puulaji.

Alueen kaupungeille epätyypillisesti Luccan kaupunginmuurit ovat säilyneet kokonaan, vaikka kaupunki onkin laajentunut muurien ulkopuolelle. Aikoinaan muurit rakennettiin kaupungin suojaksi, mutta sittemmin kun puolustusta ei enää tarvittu, muutettiin muurit kävelytieksi.

Nykyään muurit toimivat kuin Luccan keskuspuistona: tänne paikalliset tulevat lenkkeilemään, pyöräilemään tai vain istuskelemaan penkeille. Tee noin neljän kilometrin mittainen muurilenkki aamulla tai illalla kun aurinko ei paista keskipäivän kuumuudella, ja pidä kahvitauko muurilla olevassa kahvila-ravintola San Colombanossa.

2. Fiilistele Anfiteatrolla

image

image

image

Piazza dell’Anfiteatro on aukio, jonka paikalla on pari tuhatta vuotta sitten ollut jopa 10 000 katsojaa kerralla vetävä amfiteatteri. Nykyään aukiota ympäröi yksityisomistuksessa olevat asuintalot, jotka suojaavat aukiota kuin korkeat muurit. Aukiolle pääsee neljästä portista, joiden ohi saattaa helposti kävellä jos ei tiedä mitä on etsimässä.

Anfiteatrolla on kiva vain istuskella kahvilassa ja fiilistellä pientä mutta kodikasta aukiota. Vaikka luulisi, että näin suljetussa tilassa lämpötila nousisi kesällä pilviin, ei niin kuitenkaan ollut: tuuli puhalsi porteista sisään niin, että hiukset menivät linnunpesälle.

Aukion laidalla on matkamuistomyymälöitä, ravintoloita ja kahviloita, joissa ei ainakaan kuvassa näkyvä Aperol Spritz -juoma ollut yhtään kalliimpi kuin muuallakaan, vaikka olisin veikannut joutuvani maksamaan sijainnista ekstraa. Plussavinkki: Italiassa täytyy ehdottomasti kokeilla Aperol Spritz -drinkkiä! Ihanan raikas, eikä liian makea juoma viilentää aurinkoisena päivänä paremmin kuin mikään muu.

3. Syö Pizza da Felicessä

image

Italiassa täytyy tietenkin syödä pitsaa, ja monen mielestä Luccan paras pitsapaikka on Via Buialla sijaitseva Pizza da Felice. Yli sadan vuoden kokemus ei ole mennyt hukkaan, sillä TripAdvisorin käyttäjien mielestä Pizza da Felice on Luccan 11. paras ravintola. Pizzeria on pieni ja vaatimaton, mutta usein täynnä paikallisia, eli senkin merkin perusteella täältä oikeasti saa herkullista ja aitoa italialaista pitsaa.

Yksi pala margheritaa maksaa 1,20 euroa, kahdella palalla lähtee jo nälkä. Täältä saa myös toscanalaista erikoisuutta cecina-, eli kikhernepitsaa. Pizza da Felice ei ole fine diningia, vaan herkutteluhetki pikkunälkään esimerkiksi ravintolan edessä olevalla penkillä syöden.

4. Tee löytöjä markkinoilla

image

image

Luccan varsinainen ostoskatu on Via Fillungo, mutta jos pidät markkinoista, kannattaa suunnata keskiviikkoisin ja lauantaisin vanhankaupungin itälaidalle Via dei Bacchettonille. Täällä on myynnissä enimmäkseen vaatteita, kenkiä ja laukkuja, mutta myös jonkin verran ruokaa.

Lue myös: Ihastuttava majoitus Il Ramingo B&B, Lucca

5. Kiipeä Guinigi-torniin

image

imageGuinigi-tornin erottaa helposti sen huipulla kasvavista puista / Näkymä tornin ikkunasta: Delle Ore -torni

Luccassa on lukuisia torneja, mutta ehdottomasti tunnetuin niistä on Guinigi-torni, ja se onkin helppo tunnistaa sen huipulla kasvavista rautatammista. Tornista näkee koko Luccan ja kaupunkia ympäröivät vuoret, ja täällä tammien suojassa on ihana huilahtaa ja vain ihailla upeaa toscanalaista maisemaa.

Pääsylippu 1300-luvulla rakennettuun torniin maksaa neljä euroa, ja sen huipulle 44 metrin korkeuteen vie kevyesti kiivettävät 130 porrasta.

48 comments
 1. Toscanassa olisi joskus ihana käydä ja varsinkin tällaisissa Italian helmissä! Näyttää oikein ihanalta. Täytyy Lucca pitää mielessä. Nimi jää ainakin helposti päähän. :-D

  1. Tämä oli mun ensimmäinen kerta Toscanassa ja voisin kyllä mennä sinne uudestaankin! Tällaisia helmiä siellä on varmasti enemmänkin :)

 2. Aivan ihanan näköinen paikka! Me vietettiin muutama vuosi sitten viikko Toscanassa Greve in Chiantissa ja siitä asti on kyllä ollut iso kaipuu takaisin Toscanaan. Luccassa pärjää ilmeisesti hyvin ilman omaa autoa?

  1. Pärjää kyllä ilman autoa, sillä käsittääkseni Luccan kaikki (ainakin tärkeimmät) nähtävyydet on muurien sisällä missä ei juurikaan autolla ajeta. Ja juna-asema on ihan muurin vieressä, joten esim. Pisasta tai Firenzestä pääsee paikan päälle kätevästi (ja nopeasti) vaikka junalla!

 3. Che bella Italia!

  Jotenkin minusta tuntuu että kaikki kaupungit ovat yhtä hurmaavia siellä, ja niistä löytyy about samat jutut; mahtavaa ruokaa, kauniita maisemia ja loistavia drinkkejä. En ole vielä kertaakaan eksynyt huonoon ravintolaan.

  Ihania maisemia, kauniita kuvia, ja hyviä vinkkejä!

 4. Just sen näköistä, että taas pääsisi huohailemaan ihastuksesta. Tehtiin muuten joku päivä tässä mökillä spritziä, Aperol jouduttiin tosin korvaamaan Camparilla. Toimi erittäin hyvin niinkin.

  1. Uuh, Campari ei kuulu mun suosikkijuomiin, joten en ole ihan varma tykkäisinkö tuosta teidän versiostanne! Mutta pointsit siitä, että olette ottaneet juoman osaksi myös mökkielämää! :D

  1. Ja oli myös Budapestissa! Siellä vihdoin minäkin pääsin maistamaan ensimmäistä kertaa tuota entuudestaan vain Facebookista ja Instagramista tuttua juomaa :) Kannatti kokeilla, sillä oli minun makuuni!

 5. On siinä amfiteatterilla ollut kokoa :D Ihanan näköistä! Aperol Spritz on kyllä must-juttu Iltaliassa, toimii kesällä ja talvella :D

  1. Mikään suuri ei tuo anfiteatro ainakaan nykypäivänä ole, joten hieman kyllä ihmetytti että aikamoinen määrä sinne on mahtunut katsojia!

 6. Lucca on yksittäisistä “pikkukaupungeista” suurin suosikkini Italiassa. Hyvänä kakkosena tulee Siena. Mutta Luccassa on sitä jotain! Olimme siellä kolme yötä ja täytyy sanoa, että aivan upea paikka :-) Torre Guinini kuuluu listalle TOP5-mielenkiintoisimmat tornit, missä olen käynyt. Täytyypä tehdä joskus sellainen postaus :-D

  1. Siena jäi harmittavasti mulla nyt väliin, mutta seuraavalla kerralla pitää kyllä käydä sielläkin! Jään odottamaan mielenkiinnolla sun tornipostausta! :)

 7. Voi oon jo kauan haaveillut Toscanasta! Just tällaiset pienet ja rauhalliset kylät on munkin mielestä sitä aitoa Toscanaa, joten täytyy pistää Luccan nimi muistiin :)

 8. Lucca näyttää jotenkin todella italialaiselta :D Tosi kivan näjöinen paikka, ja rauhallisen tuntuinen. Mä tykkään erityisesti kaikista vanhoistakaupungeista, niissä on jotenkin ihana tunnelma.

  1. Vanhat kaupungit on aivan ihania! Valitettavasti etenkin keskikesällä niissä on kylläkin usein hirveästi porukkaa, mutta Luccassa onneksi ei turistimassoja juurikaan ollut :)

 9. Kyllä se näemmä niin on, että jokainen italian maakunta on omanlaisensa. Lucca näytti söpöltä. Me käväisimme vain Pisassa. Toscanassa haluaisin kokea sen keittiön kehuttuja herkkuja.

  1. Hävettää myöntää, mutta aika vähän herkuttelin ruoalla Toscanassa. Syöminen on seurassa kivempaa, joten seuraavalla kerralla olen toivottavasti näillä seuduilla jonkun kanssa! :)

 10. Voi että, ihanan näköinen pikkukaupunki ja nuo taustalla siintävät vuoret myös. Lucca onkin tullut mulle etänä tutuksi, sillä ystäväpariskunta oli yksi kesä vapaaehtoistöissä kaupungin lähellä ja niitä kuvia tuli silloin katseltua. Ihan kateeksi käy kun mies pääsee kohta Italiaan ja minä en! :D

 11. Vauu, siis vau! Toscana on yksi mun omia lempikohteita Italiassa ja Lucca meni nyt kyllä listalle! Tosi kivoja vinkkejä, ja nam Aperol Spritz on niin must-drinkki Etelä-Euroopassa!

 12. Voi että miten ihanat värit! Ja kuvat muutenkin kyllä välittivät sen ihanan italialaisen pikkukaupungin tunnelman! Riittäisikö tuolla muuten mielestäsi ihasteltavaa useammaksikin päiväksi?

  1. Kiitos Emma! Kyllä tuolla minusta riittää ihasteltavaa useammaksikin päiväksi, etenkin jos välillä aina pysähtyy kahviloihin, ravintoloihin tai aukioille vain nauttimaan Luccan ihanasta tunnelmasta. Kiireettömyys on täällä avainasemassa! :)

 13. Onpa ihanan rauhallisen ja sympaattisen näköinen pikkupaikka. Tuolla mieli varmasti lepää ja pääsee nopeasti kiinni italialaiseen kiireettömyyden tunnelmaan. Lisäksi pizza näytti juuri niin rasvaisen ihanalta, että ihan hirveä himo tuli tässä, kun töissä näitä tauolla lueskelee ja vetelee omaa maitorahkaansa tässä.

  1. Luccaa ei ole suotta kehuttu blogeissa, sillä se oli just niin ihanan rauhallinen kun kuvittelinkin. Kiitos blogien, että ylipäänsä sinne edes tajusin mennä! :)

 14. Hyviä vinkkejä vähän tuntemattomampaan kohteeseen. Olisi kiva päästä taas Italiaan, mutta erityisesti paikkaan, joka ei olisi kesällä TÄYNNÄ jenkki- ja kiinalaisturisteja. Nimimerkillä ei enää koskaan Roomaan kesäaikaan. ;) Pizzat ja aperol spritzit… Miksi mä joudun kyhjöttämään täällä toimistossa ja vain haaveilemaan tollaisesta?

  1. Heh, mä olin muutama vuosi sitten Roomassa elokuussa, mutta nautin siitä ihmismäärästä kun vietin sen kesän pikkuisessa Pargassa, jossa etenkin alkukesä oli ollut kuolemanhiljainen. Mutta muuten kyllä ymmärrän ihan täysin sen, että ne suurimmat turistikaupugit ei kyllä kesällä oikein nappaa… :)

 15. On jo vuosia, kun kävin itse Luccassa. Sun postauksen kautta pääsi fiilistelemään reissumuistoja. Ttykästyin myöskin juuri siihen kiireettömään fiilikseen, joka kaupungissa on. Luccaan voisi hyvin matkustaa vaikka uudelleen!

  1. Minun Luccan visiitti jäin niin lyhyeksi, että ehdottomasti aion palata sinne vielä! Tykkään juuri sellaisesta kiireettömästä lomasta, milloin ainoa tekeminen on vain päämäärätön kävely ja kahviloissa istuskelu. Hyvässä seurassa, tietenkin :)

  1. Ah, limoncello! Unohdin ihan kokonaan nauttia edes yhden tällä reissulla :( Mutta enpä sitä juomalistoissakaan kertaakaan huomannut (ehkä kun silmäni yleensä haki joko viiniä tai kahvia, heh), joten olisikohan se yleisempää jossain muualla Italiaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *