Värikäs Kööpenhamina on muutakin kuin Nyhavn

Monet Kööpenhaminan kävijät ihastuu Nyhavnin värikkäisiin taloihin ja pieneen kanavaan puuveneineen. Onhan se ihastuttava alue, eikä sitä suotta ole ikuistettu lukuisiin postikortteihin ja turistien muistikorteille, mutta se on juuri sen vuoksi myös todella ruuhkainen ja aina täynnä turisteja.

Useana aurinkoisena viikonloppuna Thomas on ehdottanut Nyhavniin menoa, mutta nyt keväällä hän ei ole vielä minua sinne saanut. Miksi meidän pitäisi mennä sinne väenpaljouteen, yrittää löytää joltakin toinen toistaan täydemmältä terassilta meidän kokoiset koloset ja maksaa juomista vielä ylihintaa? Etenkin, kun vähintäänkin yhtä viehättäviä ja värikkäitä paikkoja on Kööpenhaminassa muitakin!

Kastellet

Nyhavnin terassien sijaan voisi lähteä vaikka kävelylle Kastelletin tähden muotoisen linnoituksen muurien sisäpuolelle, tutustumaan museoihin ja vain fiilistelemään 1600-luvulla rakennettua linnaketta. Näkemisen arvoinen tähden muotoinen Kastellet on muutenkin, mutta iloisen punaiset rakennukset ovat kirsikkana kakun päällä!

Kastellet sijaitsee lähellä Pieni merenneito -patsasta, joten samalla reissulla voi kätevästi käydä myös täällä.

image

image

image

Nyboder

Kastelletin tuntumassa on Nyboderin asuinalue. Nämä talot olivat ennen Tanskan laivaston ja heidän perheidensä asuintaloja ja pitkään asunnot periytyivät suvussa, eikä tavallisella tallaajalla ollut muuta vaihtoehtoa kuin vain haaveilla asumisesta tällä kodikkaalla pikku alueella.

Nykyään kuka tahansa voi ostaa itselleen asunnon näistä 1700-luvulla rakennetuista taloista. Siis voi ja voi: ennemminkin jos joku näistä asunnoista joskus vapautuisi. Minä en ainakaan omastani luopuisi koskaan! Nyboderissa voi bongailla hauskoja meriteemaa mukailevia kadunnimiä, kuten Krokotiili- ja Delfiinikatu.

image

image

image

image

 Gråbrødretorv

Jos kuitenkin haluaa värikkäitä rakennuksia ihaillessaan nauttia tuopillisen tanskalaista olutta, siihenkään tarkoitukseen Nyhavn ei ole ainoa paikka. Keskustassa, hieman piilossa on Gråbrødretorv (tai Graabrødretorv): kiva pikku aukio, jonka laidalla on muutama ravintola.

Aurinkoisena toukokuun alun sunnuntai-iltapäivänä aukiolla oli yllättävän rauhallista, joten jos haluat levähdyspaikan keskustassa, mutta et pidä liiasta väenpaljoudesta, on tämä paikka sinua varten! Ja jos terasseilla olisikin täyttä, tee niin kuin paikalliset: osta kioskista pari olutta ja istu penkille aukion keskellä olevan plataanipuun alle.

image

image

image

image

Satunnaisia katuja

Ihan pelkästään kävelemällä päämäärättömästi löytää ihastuttavia katuja ja lisää värikkäitä taloja. Vaikka tanskalainen sisustus on tyypillisesti valkoista, mustaa ja harmaan sävyjä, ei talojen ulkosivujen väreissä ole säästelty ja yksi kortteli on voitu maalata lukuisilla eri väreillä.

Näitä rakennuksia katsellessa ei ole enää epäselvää miksi Kööpenhaminassa asuu maailman onnellisimpia ihmisiä: eihän täällä kulkiessa voi muuta tehdä kuin hymyillä ja vain nauttia kaupungin kauneudesta ja värikylläisyydestä! Nämä kuvat ovat Sankt Pauls Gadelta ja Kronprinsessegadelta.

image

image

image

 Ihanan pirteää ja värikästä keskiviikkoa kaikille!

4 comments
  1. Mekin olemme Kööpenhaminassa useampaan kertaan käytyämme siirtyneet jo myös vähän muihin maisemiin, vaikka Nyhavninkin tapaamme käydä ainakin ohimennen katsomassa.
    Viimeksi kävimme myös Karen Blixen -museossa – retkeä sinne voisin suositella kaikille hänestä vähänkään kiinnostuneille, tai vaikka kiinnostumattomillekin, sen verran kiva rantakaupunki(kylä) siinä vieressä oli pienvenesatamineen kaikkineen.

    1. Hei, kiitos vinkistä! Rungstedin satamassa kävin jonakin aurinkoisena tammikuisena sunnuntaina, ja vaikka paikka oli viehättävä (ja täynnä porukkaa) silloinkin, siellä pitää päästä käymään myös kesällä. Silloin kiinnostuin Blixenin museosta, mutta tässä kuukausien aikana se on päässyt täysin unohtumaan. Pitääkin joku päivä lähteä sinne retkelle :)

  2. Pakko kyllä myöntää että itsekin on mennyt juuri NyhavnIin noiden maisemien ja värikkäiden talojen takia. Nyt on helppo suunnistaa uusille suloisille paikoille hyvien vinkkien myötä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *