Pala suomalaista vappua Kööpenhaminassa

Siitä on pitkä aika, kun olen viimeksi viettänyt vappua. Valokuvat kertovat, että olen ollut Kuopion vapputorilla vuonna 2012, mutta muuten täytyy mennä aina vuoden 2007 vappuun saakka, että voin sanoa oikeasti juhlineeni tätä kevään railakkainta juhlaa. Olen kyllä aina pitänyt vapusta, sillä se on kuin voitonjuhla sille, että selvisimme pitkästä ja pimeästä talvesta ja kevät on nyt aivan varmasti saapunut. Ja kuten voitonjuhlissa yleensäkin, vappuna ei ole tilaa kulmien kurtistelulle ja erimielisyyksille, vaan kaikki on kaikkien kavereita ja hymyillään niin, että poskiin sattuu.

Tanskassa ei vappua juurikaan juhlita, kuten jo kirjoitin viime vuonna istuessani vappuaattona toimistolla ilman ilmapalloja ja serpentiiniä. Kööpenhaminan Suomalainen Seura lakittaa Tanskan suomalaisten iloksi Pienen merenneidon patsaan, mutta viime vuonna en päässyt tapahtumaan mukaan. Tänä vuonna halusin osallistua vappuhulinoihin edes sen verran, että kävisin katsomassa patsaan lakituksen: kyllähän se edes kerran pitää kokea, kun kerta suomalaista vapputraditiota pidetään Tanskassakin yllä.

image

Ennen iltakuuden lakitusta olisi voinut kokoontua pitämään piknikiä patsaan lähistölle, mutta viileän sään pelossa minä ja suomalainen työkaverini vaihdoimme eväsretkeilyn kahvilassa istuskeluun – siitäkin huolimatta, että vappuaattoillan sää yllätti ja lämpötila nousi vihdoin keväisiin lukemiin. Saapuessamme Pienelle merenneidolle saimme KSS:n valmistamaa simaa ja munkkeja, mikä oli aivan mahtava yllätys. Niitä taisi kyllä maistella muutkin kuin suomalaiset, mutta saipahan siinä turistitkin vappumieltä ja suomalaisia makuelämyksiä.

image

Siinä simaa hörppiessäni katselin kun joku hyppäsi kivelle Pienen merenneidon luokse ja laittoi sille ylioppilaslakin päähän. Ympärillä toivoteltiin hyvää vappua ja muutamat alkoivat laulaa Gaudeamus igituria. Patsaan luokse oli joku tullut veneellä, jonka perässä liehui se maailman kaunein lippu – Suomen lippu.

En voinut olla hämmästelemättä sitä, että niin moni on tuonut ylioppilaslakkinsa mukanaan Tanskaan. Minä kun en omaani toisi, en vaikka suunnittelisin juhlivani Tanskan suomalaista vappua joka vuosi tästä eteen päin. Minulla ei ole minkäänlaista tunnesidettä kyseiseen päähineeseen – eikä oikeastaan enää edes koko juhlaan.

image

Aika pian poistuimmekin paikalta jättäen muut suomalaiset poksauttelemaan kuohuviinejään ja poseeraamaan lakitetun merenneidon vierellä. On todella hienoa, että Kööpenhaminan suomalaiset järjestävät näitä perinteisiä suomalaisia juhlia, sillä onhan se monille tärkeää pitää suomalaisuudesta kiinni ulkomailla asuessa. Itse en vaan päässyt vappufiilikseen lainkaan mukaan – liekö syynä kaikki vaputtomat vuodet, vai se, että vappu tuntuu vapulta vain Suomessa.

Juhlitko sinä vappua ulkomailla?

6 comments
 1. Periaatteessa en juhlinut vappua, mutta kylläkin olin vaihtarikavereiden kanssa road tripillä Munchenin Fruhlingsfestillä. Kalja virtasi ja Nutella-crepet saivat korvata munkit. Erilainen vappukin voi olla oikein hyvä vappu! Opiskelijana oli kylläkin suomalaista valkolakkimerta ikävä.

  1. Kuulostaa ihan mahtavalta vappu/roadtripiltä! Tuollaisella reissulla tuskin haittaa, vaikka jäisikin oikea vappu väliin… Sen Suomen valkolakkimeren kun kuitenkin voi nähdä joka vuosi :)

 2. Melbournessa suomalaiset lakittaa vappuaattona pienen patsaan ja sit drinksuille sen jälkeen. Vappupäivänä on suomalainen brunssi ja telttasauna tarjolla suomi -talolla. Melkoisen upeita perinteitä kaukaa Suomessa mut tänä vuonna piti jättää välistä ja katsoa oman jaksamisen perään…;-)

  1. Aika kiva, että siellä asti järkätään suomalainen vappu! :) Sääkin taitaa olla siellä tähän aikaan vuodesta yhtä kylmä kuin Suomessa? :D (Mä en enää muista yhtään, että millaisia lämpötiloja siellä milloinkin on… Olisi siis jo aika tulla verestämään muistoja! ;) )

 3. Me tehtiin eilen munkkeja, thats it… Kai täällä joku piknik olisi ollut, mutta ei jotenkin innostanut. :) Mä oon muutenkin tosi huono juhlimaan vappua, olen kerran ollut sitä juhlimassa Suomessa, olisiko muuten ollut juuri tuo mainitsemasi 2012 ja paikkana Kuopio. :D Tai ehkä vuotta ennen, mutta suunnilleen samoja aikoja kuitenkin. IHan kiva juhla, mutta kun ei ole esim Suomessa opiskellut, niin sen merkitys on vähentynyt. Ymmärrän täysin sun fiilikset.

  1. Oi että, oottepas te olleet ahkeria kun olette itse paistelleet munkkeja :) Ainoa asia, mitä kaipaan Suomen vapusta on oman mummin tekemät munkit, mutta itse en ole kokeillut niiden tekemistä. Ei ne samalta kuitenkaan maistuisi :D
   Niinhän se varmasti on, että jos on opiskeluaikoina tottunut vapun viettoon, niin sitä perinnettä jatkaa myöhemminkin. Eikä sitä ulkomailla pääse samaan tunnelmaan…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *