Ruotsin Helsingborg – tanskalaisten shoppailukohde

Lauantaina sää oli sateinen ja tuulinen, mutta päätin luita ja ytimiä vihlovasta viimasta huolimatta tehdä päiväreissun Ruotsin puolelle lähes sadantuhannen asukkaan Helsingborgin kaupunkiin. Kaupungin asukasluvun suuruus yllättää, koska keskusta-alue antaa vaikutelman huomattavasti pienemmästä kaupungista eikä edes viikon suosituimpana shoppailupäivänä ollut kaupoissa ruuhkaa. Tässä on noin minuutin mittainen videokooste reissusta!

Kotoa Hornbækistä suuntasin ensiksi junalla Helsingøriin, joka on tämänhetkistä majapaikkaamme lähin kaupunki. Olen käynyt Helsingørissä muutamia kertoja aikaisemminkin ja 1400-luvulla perustetun kaupungin idyllisyys on tehnyt minuun lähtemättömän vaikutuksen. Tällä kertaa en kuitenkaan jäänyt Helsingøriin sen pidemmäksi aikaa, vaan suuntasin suoraan juna-asemalta viereiseen lauttaterminaaliin tarkastamaan seuraavan ruotsinlautan lähtöajan.

Minulle jäi reilu puoli tuntia aikaa, joten kävin nappaamassa 7-elevenistä hieman aamupalaa ja ihastelin syödessäni mahtavaa Kronborgin linnaa, jonka sanotaan olevan Shakespearen Hamletin tapahtumapaikka. Ylläolevalla videolla näkyy tuo jylhän kaunis linna mereltä käsin kuvattuna.

Lautalla salmen yli

Matka Helsingøristä Juutinrauman toiselle puolelle Helsingborgiin on vain vajaa neljä kilometriä, ja se onkin kohta, missä Ruotsin ja Tanskan etäisyys on pienimmillään. Lauttamatka sinne kestää vain parisenkymmentä minuuttia ja matka menee hyvinkin leppoisasti joko lautan baarissa istuen tai tax free -ostoksia tehden. Kyllä, luit oikein: lautalla on pieni myymälä, jossa pystyy tekemään perinteisiä tax free -ostoksia. Ostosten teko ei kuitenkaan ole aivan niin simppeliä, nimittäin jos haluat mukaasi väkeviä alkoholijuomia, on niiden myyminen sallittu vain Tanskan vesillä, kun taas tupakkaa pystyy ostamaan vain Ruotsin puolella. Eli kannattaa olla tarkkana, koska kymmenen minuuttia matkan alkamisesta ollaan jo toisen maan vesillä!

Shoppailua ruotsalaisketjuissa

Ruotsin hieman edullisemmat hinnat ja helpot kulkuyhteydet houkuttelevat tanskalaisia käymään naapurimaan puolella. Helsingborgin satama on aivan keskustan tuntumassa, joten muutamassa minuutissa pääsee vaikkapa Kapp Ahliin, joka on ehdottomasti Tanskasta tulleen shoppailijan listassa liikkeistä, joissa pitää Ruotsin reissulla käydä katsastamassa valikoima.

Kapp Ahlin lisäksi esimerkiksi Lindex ja Yves Rocher ovat ketjuja, joita Tanskassa ei ole, ja siksi myös minun piti näissä käydä vaikka Suomessa ne eivät ehkä kuuluisi mun ensimmäisiin shoppailukohteisiin. Lisäksi kierros Åhlénsilla ja muutamassa muussa kaupassa, ja olin saanut haluamani ostokset tehtyä.

Helsingborgin ostoskatu
Helsingborgin ostoskatu

Jos Hesingborgissa haluaa shoppailun lisäksi nähdä nähtävyyksiä, on keskustassa keskiaikaisen tanskalaisen linnoituksen jäänteet. Tämä ja Kronborgin linnoitus kontrolloi aikoinaan liikennettä Juutinrauman ja Kattegatin välillä, mutta ruotsalaiset itse tuhosivat linnoituksen niin, että jäljellä ei enää ole juuri muuta kuin yksi torni. Nyt en käynyt linnoituksella ollenkaan, koska näin sen edellisellä reissulla marraskuussa.

Sekä Helsingøriin että Helsingborgiin pääsee kätevästi Kööpenhaminasta, silllä Kööpenhaminan keskustasta Helsingøriin on suora junayhteys ja se kestää vain 40 minuuttia. Helsingborgin lauttojen lähtöajat kannattaa aina tarkistaa etukäteen, vaikkakin niitä menee useita päivässä. Jos Kööpenhaminan loman aikana haluaa käydä Ruotsin puolella, eikä välttämättä juuri Helsingborgissa, suosittelen siinä tapauksessa ennemmin Ruotsin kolmanneksi suurinta kaupunkia Malmöä, jonne pääsee Kööpenhaminasta junalla Juurinrauman yli (ja osittain myös ali) reilussa puolessa tunnissa.

2 comments
  1. Tosi kiva video! Oliko vaikeaa tehdä?
    Kun Tanskassa viime keväänä kävin, niin mun oli tarkoitus matkata myös tuo väli, mutta ilma oli niin kamala, että jätin väliin. Se jää siis seuraavaan kertaa. :)
    (Pakko muuten sanoa, että se on KappAhl yhteen kirjoitettuna. Olen ollut kyseisessä ketjussa töissä, niin siksi pisti silmiin).

    1. Kiitos! Vaikkakin kreditit pitää antaa Magiston sovellukselle, joka videon teki mun puolesta :)
      No nyt kun näin KappAhlin yhteen kirjoitettuna, niin totta kai se kirjoitetaan noin! Muuten tuskin olisin osannut ajatella, että se voidaan kirjoittaa yhteen, mutta välissä on iso kirjain :D Kiitos, että korjasit :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *