Sarjakuvakatutaidetta Brysselissä

Kun kävin yhden yön reissulla Brysselissä, oli minun tehtävälistallani ainoastaan nähdä Grand-Place ja Manneken Pis, ja tietenkin herkutella paikallisilla ranskalaisilla ja vohveleilla. Halusin toki nähdä kaupunkia myös näiden suosituimpien turistinähtävyyksien ja aivan ydinkeskustan ulkopuolelta, mutta koska aikaa oli vähän ja etukäteistietämys Brysselin muista mielenkiintoisista nähtävyyksistä vähäinen, päätin keskittyä kiertämään kaupungin kuuluisia sarjakuva-aiheisia muraaleja. Näin todennäköisesti tutustuisin kaupunkiin pikkaisen paremmin, sillä joutuisin poikkeamaan pääkaduilta ja seikkailemaan myös pienillä kujilla.

Suurin osa Brysselin sarjakuvamaalauksista sijaitsee Pentagonissa, eli keskusta-alueella, mutta lukuisia teoksia on myös Laekenin kaupunginosassa. Ajanpuutteen vuoksi päätin keskittyä vain keskustan muraaleihin, sillä pelkästään niitä on sen verran paljon, että tuskin ehtisin edes niitä kaikkia näkemään. Jos aikaa olisi ollut pari päivää enemmän, olisi Laeken varmasti kuulunut suunnitelmiini – etenkin, kun siellä on myös muuta mielenkiintoista nähtävää: Atomium, Laekenin linna, kasvihuoneet…

Brysselin katutaide

Brysselin katutaide

Brysselin katutaide

Brysselin katutaide

Sarjakuva-aiheisten muraalien maalaaminen alkoi Brysselissä 1990-luvun alussa. Aihe ei ollut tuulesta temmattu, sillä onhan Belgiasta lähtöisin lukuisia sarjakuvia, kuten Tintti ja Lucky Luke, ja Brysseliä pidetään sarjakuvapääkaupunkina. Vuosien saatossa seinämaalauksia on tullut suuret määrät lisää ja teosten aihepiiritkin ovat laajentuneet, mutta sarjakuvateemaiset ovat edelleen suosituimpia. Nykyään niitä onkin ympäri kaupunkia jo puolensataa.

Värikkäitä muraaleja ei voi olla huomaamatta kaupungin kaduilla kävellessä, mutta ilman karttaa kaikkia tuskin löytäisi edes useamman päivän kaupugissa olon aikana. Jos teoksia haluaa nähdä mahdollisimman paljon, kannattaa joko ottaa avuksi aiheeseen erikoistunut kartta tai osallistua opastetulle retkelle. Paperisia karttoja pystyy ostamaan Visit Brusselsin turisti-infoista parilla eurolla, mutta hyvä vaihtoehto on myös ladata kännykkään karttasovellus, johon on merkitty kaikki kaupungin muraalit.

Minulla oli käytössäni maksuton Comic Strips -sovellus, josta oli kyllä apua, mutta ei se juurikaan eronnut paperikartasta, koska se ei näyttänyt omaa sijaintia. Nyt jouduin jatkuvasti vaihtelemaan sovelluksen ja Google Mapsin pystyäkseni suunnistamaan maalaukselta toiselle. Maksullisen sovelluksen kartta olisi näyttänyt myös oman sijainnin, joten suosittelen satsaamaan pari euroa kunnolliseen sovellukseen.

Brysselin katutaide

Brysselin katutaide

Brysselin katutaide

Brysselin katutaide

Loppujen lopuksi päädyin kiertämään sarjakuvamuraaleja pääsääntöisesti vain Marollesin kaupunginosassa, sillä keskustaan päästyäni huomioni kiinnittyi ihailemaan itse kaupunkia ja seinämaalausten saldo jäi vain neljännekseen koko tarjonnasta. Olen kuitenkin sitä mieltä, että maalausten kiertäminen on aivan loistava tapa nähdä Brysseliä, ja seuraavalla kerralla aionkin jatkaa kierrosta – jäihän tällä kertaa Lucky Luke kokonaan näkemättä!

Lue aiheesta lisää:

Maalausten sijainnit kartalla: Brussels.be
Maalausten kuvaukset ja tekijät: Visit Brussels
Kohteena Maailma -blogin Sarjakuvakaupunkikävely Brysselissä

8 comments
 1. En käsitä, miksi en nähnyt yhtään, kun kävin Brysselissä, miksi en edes tajunnut kaupungissa olevan tällaisia?! Olen ihan hulluna katutaiteeseen, ja nämä muraalit ovat niin mun juttu. Pitääkö mun tosiaan lähteä muraali-, simpukka- ja vohvelimatkalle vielä uudelleen? Ei Bryssel nyt niin mielenkiintoinen ollut, vaikka kyllä tykkäsin siitä. Mutta nuo sarjikset HALUAN nähdä!

  1. No niin, sitten sun on pakko mennä uudestaan Brysseliin! :) Eihän se yhtään huono paikka ole, etenkään kun katujen tallailuun voi yhdistää simpukoilla, vohveleilla, ranskalaisilla ja suklaalla herkuttelun!

 2. Noita tai vähintään katutaidetta jossain muodossa pitäisi olla joka kaupungissa! Mä en olisi tänään malttanut kävellä Suhlin asemalta hotelliin, kun siinä on yksi pitkä/moneen suuntaan menevä alikulkutunneli maalattu niin monipuolisen värikkäästi. Tuo niin kivaa maustetta katukuvaan! En kyllä viimeksi Brysselissä ajatellutkaan asiaa, täytyy ehkä mennä uudestaan :)

  1. Ihan samaa mieltä, että katutaidetta ja seinämaalauksia pitäisi olla joka kaupungissa! Antaa kivasti väriä katukuvaan ja tekee kaupungissa kuin kaupungissa kävelyn mielenkiintoisemmaksi :)

 3. Katutaide ja muraalit on aina loistava syy kierrellä kaupungissa kuin kaupungissa! Rakastan muraaleja! Sarjakuvat ei ole mun sydäntäni kaikista lähimpänä, mutta tässäkin yhteys Brysseliin on sen verran syvä, että jo siksi sarjakuvamuraaleja pitää merkittävinä. Hienoja ja värikkäitä! Lisää edelleen mun kiinnostustani Belgiaan ja Brysseliin. :)

  1. Niin minäkin rakastan muraaleja, niitä pitäisi olla joka kaupungissa, jos minulta kysytään! Minäkään en ole mikään sarjakuvafani, mutta nämä oli niin hauskoja ja ihanan värikkäitä, että ei näistä voi olla tykkäämättä :)

 4. Onpas kivoja maalauksia! Vaikka olenkin jonkunlainen sarjakuvafani, en ollur tiennyt Brysselistä löytyvän niitä myös seinämaalauksina. Kartta ja appsi on tosiaan kiva lisä seikkailuun, koska itse ainakin haluaisin bongata mahdollisimman monta sitten kun lähtisin kiertämään.

  1. Monet näistä oli vielä sellaisia, että piti hetken aikaa pyöriä, ennen kuin maalaus löytyi, sillä niitä ei näkynyt kuin oikeasta suunnasta. Tämänkin vuoksi kartta on hyvä apuväline, niin tietää oikeilla paikoilla katsella ympärilleen – ja tarpeen vaatiessa jopa taakse päin :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *