On viime vuosituhannen loppupuoli ja kuuntelen Radiomafiaa. On kesä, on tylsää, ja toivon olevani jo aikuinen että voin tehdä mitä itse haluan. Olen levoton, koska ajattelen elämän tapahtuvan jossain muualla kuin pohjoissavolaisessa kaupungissa jonne olen syntynyt, ja lasken vuosia siihen kun voisin lähteä sinne jonnekin muualle. Radiossa on menossa festivaalilähetys, ja juontajat pitävät hauskaa jossain Roskildessa. En tiedä missä se edes on, mutta festari kuulostaa niin mahtavalta, että sinne on joskus pakko päästä. Siellä ainakin on elämää.

Yli viisitoista vuotta myöhemmin löydän itseni asumasta vain 30 kilometrin päästä tuosta Pohjois-Euroopan suurimman festarin pitopaikasta. Festarit eivät enää niinkään kiinnosta, mutta Roskilde on jäänyt nimenä hyvin voimakkaasti mieleen niistä monista radion festivaalilähtetyksistä – ja myöhemmin olen oppinut, että onhan kaupungissa myös Unescon maailmanperintökohdelistalla oleva katedraali.

image

Vain puolen tunnin junamatka Kööpenhaminasta mahdollistaa spontaanin päiväreissun Roskildeen, enkä juurikaan ota tuosta yli 1000 vuotta vanhasta kaupungista selvää ennen lähtöä. Tuskinpa siellä sen katedraalin lisäksi muuta nähtävää on.

Pian saavuttuani kuitenkin huomaan, että taidan viihtyä kaupungissa hieman pidempään kuin vain katsastaakseni sen kuuluisan kirkon: vanhat rakennukset tuovat kaupunkiin ihanaa tunnelmaa, ostoskadulla on viihtyisiä terasseja ja pieniä putiikkeja, ja merikin näkyy kimmeltävän vain kävelymatkan päässä, suuren puiston toisella puolen.

Ostoskatu

Roskilden ostoskadun muodostaa kaksi katua, Algade ja Skomagergade. Kävelykadun varrella on lukuisia vaate- ja kenkäkauppoja, ja olenkin hieman yllättynyt putiikkien runsaasta lukumäärästä vain noin 50 000 asukkaan kaupungissa, mikä lisäksi sijaitsee aivan Kööpenhaminan erinomaisten ostosmahdollisuuksien lähituntumassa. Wikipedia valistaa minua, että Roskilde onkin shoppailijoiden suosiossa ja vuonna 2012 kaupunki valittiin Tanskan parhaimmaksi ostoskaupungiksi. Yllättävää.image

image

image

Satama ja Viikinkilaivamuseo

Vain parin kilometrin päässä keskustasta on Roskilden satama ja Viikinkilaivamuseo (Vikingeskibsmuseet). Sataman ravintolan terassilla on mukava viettää rentouttava hetki kahvikupposen äärellä ihaillen Roskilden vuonoa ja sataman veneitä. Vieressä on Viikinkilaivamuseo, jonka pihalla voi nähdä kopioita viikinkien veneistä ja esineistä, ilman että tarvitsee maksaa museon sisäänpääsymaksua.

image
image
image

image
image

Katedraali

Kaupungin päänähtävyys on tietenkin vuonna 1995 Unescon maailmanperintökohteisiin lisätty goottilainen katedraali. Kirkko on rakennettu 1100- ja 1200-luvuilla ja on toiminut Tanskan kuninkaallisten hautapaikkana 1400-luvulta lähtien. Katedraalia käy ihailemassa vuosittain yli 125 000 matkailijaa, mutta harmittavasti minulla kävi niin huono tuuri, että yksityistilaisuuden vuoksi en päässyt näkemään kirkkoa sisältäpäin.

image
image
image
image
image

Vaikka ensimmäinen Roskilden vierailuni ei ollutkaan sellainen, mistä haaveilin vuosikausia, ei se kuitenkaan tuottanut pettymystä – päinvastoin! Voi olla, että festareillekin joku kesä vielä menen, mutta nykyään Roskilde tarkoittaa minulle aivan muuta: se on ennemminkin rauhallinen, vanha ja tunnelmallinen pikkukaupunki kuin valtava rokkitapahtuma.

Oletko käynyt Roskildessa; festareilla tai muuten vain?

Levoton reissusielu, tarinankertoja, hetkessä eläjä, maailmankansalainen, kulkuriluonne. Blogi matkoista, irtiotoista, seikkailuista ja siitä, kuinka moottoritie on aina niin pirun kuuma.

Päivä minun kanssani - eli elämää Kööpenhaminassa
Cock's & Cows - Kööpenhaminan parhaat burgerit?

Levoton reissusielu, tarinankertoja, hetkessä eläjä, maailmankansalainen, kulkuriluonne. Blogi matkoista, irtiotoista, seikkailuista ja siitä, kuinka moottoritie on aina niin pirun kuuma.

50 kommenttia

 1. Jenni / Globe Called Home

  13.10.2015 at 14:14

  Mullekin Roskilde tarkoittaa lähinnä niitä festareita, mutta enpä ole koskaan käynyt. Kiva kuulla, että siellä on muutakin! Etenkin tuo katedraali näyttää hienolta, mutta varmasti kiva kesäkaupunki terasseineen.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   14.10.2015 at 11:34

   Joo, kyllä Roskildessa kannattaa käydä vaikka festarit ei olisikaan menossa, sen verran kiva kaupunki se on. Nyt kun jäi katedraali näkemättä sisältä, taidan käydä Roskildessa uudestaan ensi kesänä ja testaan terasseja samalla :D

   Reply
 2. Liza in London

  11.10.2015 at 19:47

  Mitä ihmettä, mä olin aina kuvitellut Roskilden lähinnä suureksi festaripelloksi a la Gastonbury :) Näyttää todella suloiselta kaupungilta ja täydelliseltä päiväretkikohteelta!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   14.10.2015 at 10:41

   No niin minäkin olen luullut, että ei kaupungissa ole yhtään mitään nähtävää festareiden ulkopuolella! Mutta Roskilde onkin aika ihana kaupunki :)

   Reply
 3. Veera Bianca

  11.10.2015 at 13:55

  Roskilde onkin itselleni ainoastaan satamansa puolesta tuttu, mutta olen joskus mennyt junalla festareiden vierestä ja siellä riitti kyllä meininkiä :D

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   14.10.2015 at 10:39

   Voin vain kuvitella miten paljon meininkiä Roskilden festareilla riittää! Kuvissa ainakin näyttää aika vauhdikkaalta :D

   Reply
 4. Heidi

  10.10.2015 at 23:55

  Minä niin tykkään pikkukaupungeista. Tämäkin näyttää oikein viehättävältä, joten miksei, jos joskus taas sinnepäin ehtisin :)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   14.10.2015 at 10:38

   Tämä oli kyllä positiivinen yllätys! Kannattaa käydä jos täällä päin liikut :)

   Reply
 5. Sanna I Siveltimellä

  10.10.2015 at 22:37

  Mä luulen, että jos joskus nään tämän kaupungin, mulla siihen tulee edelleenkin liittymäänne ne kuuluisat festarit ;) Nuoruudessa mullakin Roskilden festarit oli se must-juttu, mutta olen löytänyt muualta maailmasta kaiketi sopivampia festareita joilla käydä, edelleenkin, joten kilde on vaan jäänyt. Toistaiseksi. Kiva oli kuitenkin lukea toisenlaisesta Roskildesta :)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   14.10.2015 at 10:27

   En tiedä, missä se festarialue tarkalleen on, mutta vaikea kuvitella miltä tämä viihtyisä kaupunki näyttää festariviikolla. Mutta ehkä joskus ne festarit pitää käydä katsomassa kun ne noin lähellä on! Kiva kuulla, että tätä oli kiva lukea :)

   Reply
 6. Kohteena maailma

  10.10.2015 at 21:55

  Tanskassa on paljon kivoja pikkukaupunkeja! Oletko käynyt Ribessä, se tuntui mukavalta päiväkohteelta viikonkimuseoineen?

  P.S. Tosi kiva kuva keltaisesta talosta :-)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   13.10.2015 at 10:29

   Ribessä en ole käynyt, enkä vielä koko Jyllannissa! Mutta kiitos vinkistä, pitää pistää korvan taakse :)

   Reply
 7. sarrrri | La Vida Loca 2.0 Matkablogi

  10.10.2015 at 20:54

  Onpa söpö! Katselin tuon sijaintia tarkemmin kartasta, ja luulen että kun jossain vaiheessa tulee toteutettua tuolta suunnalta starttinsa saava road trip, niin pakko varmaan sisällyttää tuo siihen reitin varrelle kun on niin kovin kätevässä paikassa. Mullekin tää oli tuttu yksinomaan festareiden takia, ja siksi se ei ole aiemmin kiinnostanutkaan kun en ole mikään festarityyppi. :—-) Eli kiitos vinkistä, taas!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   13.10.2015 at 10:27

   Ole hyvä! :) Todellakin kannattaa käydä Roskildessa jos reitin varrelle osuu! Ja suosittelen silti, vaikka jos ei ihan suoraan reitille sattuisikaan :D

   Reply
 8. Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi

  10.10.2015 at 14:50

  Ihanai kuvia – tuossa kaupungissa näyttäisi olevan juuri sellaista eteläisestä Ruotsistakin tuttua pikkukaupungin charmia <3

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   13.10.2015 at 10:22

   Kiitos! Etelä-Ruotsissa pitäisi päästä käymään! Oli suunnitteilla tänä kesänä, mutta kesä meni töissä eikä aikaa ollut. Toivottavasti ensi kesänä päästään, sekin kun on noin lähellä!

   Reply
 9. Lotta Watia | Unagidon

  10.10.2015 at 12:34

  Mielenkiintoista! Itsekin yhdistän Roskilden vain festareihin enkä ole kyllä aiemmin mistään lukenut itse kaupungista. Todella kauniin näköistä. Tuo viikinkilaiva on niin söpö ja katedraalin suipot katot mielenkiintoiset! :-)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   13.10.2015 at 10:20

   Sen takia minullakin kesti lähes vuosi ennen kuin tajusin käydä Roskildessa: en tiennyt festareiden lisäksi muuta kuin tuon katedraalin, enkä uskonut että siellä muuta näkemistä olisi. Olin väärässä :)

   Reply
 10. Mikko Nurminen

  10.10.2015 at 08:07

  Festarit ne minullekin tulee tuosta vain mieleen, mutta selkeästi siellä on paljon muutakin. Hyvin voisin kuvitella meneväni tuonne ja Tanska on kyllä paljon ollutkin mielessä. Lapset mankuvat kovasti Lego Landiin ja jos sinne lähtee niin olisi varmasti kiva vähän kierrellä muuallakin!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   13.10.2015 at 10:13

   Suosittelen kyllä kiertelemään Tanskaa enemmänkin kuin Lego Landin verran: nähtävää riittää ja välimatkat on kuitenkin ainkain Suomeen verrattuna lyhyet!

   Reply
 11. Elämää ja Matkoja

  9.10.2015 at 21:20

  Roskilde nimenä on tuttu, mutta en ole milloinkaan tullut edes googlettaneeksi kuvia sieltä.
  Näyttää varsin viihtyisältä kaupungilta, jossa mielellään käyskentelisi muutaman päivän ajan – ehkei kuitenkaan festariaikaan enää näillä vuosiluvuilla. :)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   12.10.2015 at 13:46

   Minä googletin kuvia vasta junamatkalla sinne, ja yllätyin kuvista (ja paikan päällä), että sehän on ihan viihtyisä kaupunki! Osaakohan festariporukka arvostaa :D

   Reply
 12. Maarit Johanna

  9.10.2015 at 21:01

  Tullee hassusti vähän Tallinna ja Oslo mieleen! Tosi kivaa, miten pienet kaupungit osaa yllättää niin suuresti kun ne on ensin leimannut jonkin tapahtuman takia. Monet varmasti miettivät Sodankylääkin suurena kulttuurikylänä kun meillä on Midnight Sun Film Festivalit, mutta ah, ei täällä olekaan mitään :D Onneksi Roskildessa on! Mie oon pysähtynyt tuolla junalla ja ottanut kyltistä kuvan, että oompas käynyt :p

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   12.10.2015 at 13:43

   Ohoh, Oslo? Se Oslo, mitä minä muutaman tunnin vierailulla näin, oli kyllä paljon tylsemmän näköinen kuin Roskilde :D

   Reply
 13. Virpi /Täynnä tie on tarinoita

  9.10.2015 at 16:17

  Ihanan näköinen paikka. Harmi ettet päässyt sisään katedraaliin. Olisi varmasti ollut näkemisen arvoinen myös sisältä päin.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   12.10.2015 at 13:13

   Onneksi Roskilde on noin lähellä, niin voi vaikka ensi kesänä käydä uudestaan ja kokeilla paremmalla onnella myös katedraalin sisälle pääsyä :)

   Reply
 14. Jenna / Journey Diary

  9.10.2015 at 14:01

  Ihanan näköinen paikka, tuonne menisi mielellään vaikkei festareita järjestettäisikään :) En oo muuten ikinä ollut festareilla ulkomailla, pitää sekin joskus kokea!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   12.10.2015 at 13:13

   Mä olen ollut Suomen lisäksi festareilla ainoastaan Melbournessa, mutta se oli vain päivätapahtuma, joten ei päässyt siihen oikeaan (ja kamalaan) festarifiilikseen nukkumalla teltassa :D

   Reply
 15. Heidi Stillman

  9.10.2015 at 12:13

  Aika sympaattisen näköinen pikku kaupunki. Moneen kertaan piti nuorena festareille lähteä, mutta jostain syystä se aina jäi. Kerran oltiin jo reissun päällä, mutta silloin meillä oli jostain syystä niin hauskaa jo matkalla, ettemme ikinä perille päässeet. Ehkäpä vielä jonain päivänä…

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   12.10.2015 at 13:09

   Haha, tuo kuulostaa hauskalta tarinalta! Mikäs siinä, jos jo matkalla on riittävän hauskaa ettei festareille asti tarvitse mennä :D

   Reply
 16. Sari | Pakkasesta Paratiisiin

  9.10.2015 at 10:20

  Radiomafian festarilähetykset – legendaarisia. Silti tätä pikkukylän tyttöä ei olisi saanut lähtemään Roskildeen, jotenkin ne isot festarit tuntui kuitenkin liian pelottavilta. Kävin ensimmäistä kertaa ikinä festareilla 4 vuotta sitten kesällä. Siellä tapasin nykyisen reissukumppanini, joten ei parane enää jinxata onnea menemällä festareille toistamiseen. Tosin Roskildeen voisin lähteä ihan muissa merkeissä!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   12.10.2015 at 13:06

   Vau, sulla olikin todella onnistuneet ensimmäiset (ja viimeiset) festarit! :) Näin aikuisiällä minua ei festarit ole enää kiinnostaneet, ainakaan sellaiset useamman päivän hulabaloot. Roskildeen voisin ehkä mennä yhdeksi päiväksi, mutta minäkin epäilen sen olevan liian iso tapahtuma ollakseen enää miellyttävä kokemus.

   Reply
 17. Miika ♥ Gia | matkakuume.net

  9.10.2015 at 03:40

  Ah, jotenkin osaan tunnistaa tuon fiiliksen nuoruudesta! Sitä kuvitteli että elämä on aina ihan kaikkialla muualla. Vaan tämä kaupunkipa näyttää söpöltä, ihan erilaiselta kun niissä hulluna humalassa heiluvien känniapinoiden kuvista saa fiiliksen!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   11.10.2015 at 13:31

   Siltä se tosiaankin usein nuoruudessa tuntui! Onkohan se normaalia kaikilla, vai ensimmäisiä merkkejä siitä, että myöhemmin tulee reissattua paljon… :D

   Reply
 18. AnnKat

  7.10.2015 at 21:43

  Itsellä Roskildeen matkustaminen ajoittuisi kyllä mitä luultavammin juuri festariviikolle. Ja mitä luultavammin koko kaupunki jäisi muuten myös näkemättä… :D

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   8.10.2015 at 10:56

   Et varmastikaan olisi ainoa, jolta jää festarihulinoissa tämä ihastuttava kaupunki näkemättä, kun ei välttämättä kirkot silloin kiinnosta :D

   Reply
 19. Johanna Hulda - Discovering Sunbeams

  6.10.2015 at 22:27

  Söpö pikkukaupunki ja aika massiivisen kokoinen tuo talojen takaa pilkistävä kirkko, vaikka minun silmään se ei muuten olekaan kovin erikoinen UNESCO-listauksesta huolimatta. Tai ehkä ne erikoisuudet ovat siellä kirkon sisällä? Voisihan tuolla pyörähtää jos lähistölle sattuu, ja miksei festareillakin, jos olisi jotain hyviä esiintyjiä! Taisin siitä teininä vähän haaveillakin, mutta lopulta en kuitenkaan lähtenyt Ruisrockia ja Provinssia pidemmälle festaroimaan.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   8.10.2015 at 10:30

   Joo, eihän tuo ehkä ole näin maallikon silmissä kovinkaan erikoinen kirkko, ainakaan jos on nähnyt muita Unescon listalla olevia. Mutta ilmeisesti tämä on ollut ensimmäisiä tiilestä rakennettuja kirkkorakennuksia Pohjois-Euroopassa ja on vaikuttanut merkittävästi tiilellä rakentamiseen koko alueella. Ja kai siinä on jotain merkittäviä arkkitehtuurisia kohtia myös… Roskildessa taitaa yleensä olla esiintymässä aika kovia nimiä, mutta kun festarit kestää viikon, ei yhdelle päivälle usein osu kovin montaa mitä haluaisi nähdä. Ja kun päivälippu maksaa yli 130 €, ei viitsisi kovinkaan monena päivänä siellä käydä. Tai ehkä mä en vaan arvosta festareita tarpeeksi maksaakseni noin paljoa mudassa rämpimisestä :D

   Reply
 20. Annika | Travelloverblogi

  5.10.2015 at 21:40

  Näitä kuvia katsoessa ei todella tule mieleen heiluminen hulluna humalassa festareilla. :) Eipä taida festariväki arvostaa Unesco-kirkkoakaan. Mutta mielenkiintoiselta vaikuttaa tuokin. Puolentoista viikon päästä olen vuorokauden Köpiksessä, mutta silloin taidan keskittyä vain Smørrebrødin syömiseen Nyhavnissa. :)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   6.10.2015 at 23:24

   Mä uskoisin, että festarialue on sentään hieman kauempana Unesco-kirkosta :D Yritin googlettaa, että missä se alue varsinaisesti on, mutta en äkkiseltään löytänyt tietoa… Vuorokauden reissulla ei ehkä kannatakaan alkaa säätämään, vaan keskittyä vain siihen olennaiseen ;)

   Reply
 21. Sanna/ Tuntematon turisti

  5.10.2015 at 11:48

  En ole käynyt, ja täytyy tunnustaa, etten ole käynyt Tanskassa ylipäätään… Nyt on pikku hiljaa Kööpenhamina alkanut innostaa ja miksei samalla reissulla voisi tuollakin piipahtaa jos aika vaan riittää!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   6.10.2015 at 23:20

   Hienoa! Suosittelen ehdottomasti Kööpenhaminaa edes parin päivän lomalle, tämä on niin mahtava kaupunki! Jos minulta kysytään, kaikkien pitäisi käydä täällä :D

   Reply
 22. Anna Koskela

  5.10.2015 at 08:53

  Eipä ole tullut käytyä kaupungissa, eikä festareilla. Paikka näyttää kyllä nätiltä, joten jos matkan varrelle joskus osuisi, niin miksi ei : )

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   6.10.2015 at 23:18

   Suosittelen kyllä pysähtymään, jos joskus sattuisi niin että täällä päin liikutte! :)

   Reply
 23. Maarit

  4.10.2015 at 19:00

  Minullekin Roskildesta tulee mieleen juuri festarit. Näiden kuvien perusteella se olisi kuitenkin oikein oiva kohde ihan muunlaiseen lomailuun. Köpikseen on niin halpoja lentoja, että tuonhan voisi yhdistää reissuun jos joskus sinnepäin matkaisi. Tosin lyhyeen reissuun varmasti riittäisi jo Köpiksessäkin vaikka kuinka paljon nähtävää. :)

  Reply
 24. Stacy

  4.10.2015 at 17:35

  Minulle Roskilde merkitsi nuorena ihan samaa kuin sinulle, kun asuin tylsässä pohjoissavolaisessa kaupungissa. Mielikuva kyllä jotenkin särkyy, jos siellä sitten pääsee käymään.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   6.10.2015 at 08:30

   Kuuntelitko sinäkin Radiomafian festarilähetyksiä? :) Olishan se mielenkiintoista päästä ne festarit näkemään, edes yhden päivän ajan (viikkoa tuskin kestäisin millään).

   Reply
 25. Ansku BCN

  28.9.2015 at 11:22

  Roskilde on tosi söpö! Kävin siellä kerran työmatkalla ja ihastuin tosissaan. Tosin mulla oli aikaa olla kaupungilla vain pari tuntia ja paljon jäi näkemättä, mutta se, mitä ehdin näkemään, hurmasi todella. Festarit ei niin kiinnosta, mutta muuten voisin kyllä käydä toistekin!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   29.9.2015 at 11:04

   Onpas sulla ollut kiva työmatkakohde! Hieman harmittaa, että en tajunnut käydä Roskildessa kesällä, mutta kun ei tullut mieleenkään että sinne olisi noin lyhyt junamatka. Vieläkin jaksan hämmästellä tämän pienen maan lyhyitä välimatkoja :)

   Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram @vagabondablog