Plitvicen kansallispuisto on Kroatian helmi

Plitvicen kansallispuisto Kroatiassa oli ollut haavelistallani kesästä 2014 lähtien. Vietin tuon kesän Makarskassa, mutta töiden vuoksi en ehtinyt käymään tässä noin kolmensadan kilometrin päässä sijaitsevassa Unescon maailmanperintökohteessa. Jälkeen päin ajateltuna olikin vain loistava juttu, että Plitvicen kansallispuisto jäi tuona kesänä näkemättä, sillä kesäkuukausien ruuhkissa puisto tuskin olisi tehnyt niin suurta vaikutusta kuin viime lokakuussa, kun pääsin vihdoin näkemään kansallispuiston omin silmin.

Plitvicen kansallispuisto on lähes 300 km² suuri luontoalue, jonka tunnetuin kaistale koostuu 16 järvestä ja lukuisista vesiputouksista. Tämä järvialue on monien Kroatian-matkaajien määränpäänä, mutta jos aikaa on reilusti, kannattaa Plitvicen kansallispuistoon tutustua muutenkin – kuuluisa järvialue kun kattaa vain prosentin verran koko puistosta.

Plitvicen kansallispuisto, Kroatia

Plitvicen kansallispuisto, Kroatia

Plitvicen kansallispuisto, Kroatia

Plitvice, Kroatia

Plitvice osui reitillemme ajaessamme Ljubljanasta Makarskaan ja sieltä Hvarille. Vietimme yön kansallispuiston lähellä sijaitsevassa majatalossa, ja seuraavana aamuna heti aikaisen aamiaisen jälkeen ajoimme Plitvicen järvialueen portille. Vaikka lokakuun alku tuskin on lähellekään niin kiireistä sesonkia kuin kesä ja alkusyksy, päätimme pelata varman päälle ja aloittaa puistokierroksen mahdollisimman aikaisin välttääksemme suurimmat ruuhkat – jos ruuhkia lokakuussa enää edes olisi.

Plitvicen järvialueella on seitsemän eri pituista kävelyreittiä. Me valitsimme reitin B, joka on neljä kilometriä pitkä ja sen kiertämiseen kuluu infotaulun mukaan kolmesta neljään tuntia. Kävelyajat ovat ilmeisesti mitoitettu ruuhka-ajan mukaan, sillä meillä ei mennyt varmaan kuin tunti, kun jo olimme venepysäkillä, josta tulisi ottaa vene Plitvicen suurimman järven toiseen päähän ja jatkaa sieltä minijunalla takaisin lähtöpaikkaan.

Halusimme kuitenkin nähdä puistoa enemmän, joten vaihdoimme lennosta reitille C, jolla on pituutta kahdeksan kilometriä ja arvioitu kävelyaika 4-5 tuntia. Tämä osoittautui meille juuri sopivan mittaiseksi – vaikkakin jos meillä olisi ollut aikaa käytettäväksi koko päivä, olisimme varmasti valinneet vieläkin pidemän reitin. Pisin reiteistä on 18,3 km pitkä, ja sen kävelemiseen kannattaa varata koko päivä.

Plitvicen kansallispuisto, Kroatia

Plitvice, Kroatia

Plitvicen kansallispuisto

Plitvice ylitti kaikki odotukseni mennen tullen. Lokakuun alun kylmänä aamuna järvien pinnalla leijui usvaa, joka teki paikasta entistä maagisemman. Väkeä oli vain nimeksi, joten saimme kävellä rauhassa omaan tahtiin, pysähdellen ottamaan kuvia tai vain nauttimaan upeasta kroatialaisesta järvimaisemasta. Aamuaurinko paistoi jo, mutta kesti vielä jonkun aikaa, ennen kuin se nousi riittävän korkealle valaisemaan säteillään kukkuloiden väleissä lepääviä järviä ja lämmittämään järvien rannoilla kulkevia patikoijia.

Puolenpäivän aikaan alkoi sitten paljastua se, että Plitvicen sesonki ei ole lokakuussakaan vielä täysin ohi: nyt puistossa alkoi olla jo sen verran väkeä, että pitkospuita pitkin pääsi paikoin kävelemään vain jonossa ja omaan tahtiin kävelyn sai toisinaan unohtaa. Kapealla järven päälle rakennetulla polulla ei ollut aina kunnollista ohitusmahdollisuutta, vaan kun edessä oleva päätti pitää kuvaustauon, joutuivat kaikki takana tulevat pysähtymään. Onneksi olimme saaneet nauttia aamun ensimmäiset tunnit lähes kokonaan ilman muita ihmisiä, joten pienet satunnaiset ruuhkat eivät haitanneet.

Plitvicen kansallispuisto, Kroatia

Plitvice, Kroatia

Plitvice, Kroatia

Plitvicen kansallispuisto

Plitvicen kansallispuisto on vaikuttava paikka ja muutamista ruuhkakohdista huolimatta oli patikointi täällä aivan mielettömän upea kokemus. Uskoisin, että lokakuun alkua vieläkin parempi vierailuaika on hieman myöhemmin syksyllä, kun kansallispuisto leimuaa ruskan väreissä. Tai sitten keväällä, kun vesiputouksissa on enemmän voimaa ja kaikkialla on heleän vihreää.

Niin tai näin: kävit Kroatiassa sitten mihin aikaan vuodesta, älä vain jätä Plitvicessä käyntiä väliin!


Piditkö lukemastasi?
Seuraa blogia Instagramissa | Blogit.fi:ssä | Facebookissa | Bloglovinissa


3 comments
  1. Siis tuo puisto on vaan niin kaunis!! <3 Oli mukava lukea tuosta enemmänkin. Haluan ehdottomasti uudelleen Kroatiaan ja käymään tuolla puistossa :) Tykkään kovasti vesiputouksissa ja myös Krkan puisto on yksiä kauniimpia paikkoja joissa olen käynyt <3

    1. Eikö olekin kaunis paikka! Krkassa olen minäkin käynyt, sinne kun on Makarskasta huomattavasti lyhyempi matka kuin Plitviceen. Upea paikka on sekin! Kiitos kommentistasi :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *