Kuinka reilusti reissasimme Kaakkois-Aasiassa?

Lomalla ollessa sitä tuntuu olevan välillä vähän liiankin lomalla, ja oma mukavuus menee järjen edelle. Tämän vuoksi kestävän ja reilun matkailun periaatteet saattavat reissussa unohtua, vaikka muuten arjessa eläisikin ympäristön parasta ajatellen. Uskallan nimittäin väittää, että en ole ainoa, joka on joskus kironnut hotellihuoneen ylimääräisen avainkortin puutetta siksi, että olisi halunnut jättää huoneeseen sähköt päälle vain ladatakseen kännykän akun altaan reunalla loikoilun aikana. Tai ostanut surutta pieniä vesipulloja vain sen vuoksi, kun isoja pulloja on mukamas niin hankala kantaa, tai pikkupullo nyt vain unohtui täyttää isosta kanisterista hotellihuoneesta lähtiessä. Lomalla tuppaa olemaan hieman laiska.

Joskus on kuitenkin hyvä pysähtyä tarkistamaan omaa lomakäyttäytymistään: jos kerran kotona käyttäytyy järkevästi kierrättäessä pullot, käyttäessä sähköä säästellen ja suosiessa paikallista, miksei sitä tekisi reissussakin? Tarkastelin meidän viime talven Kaakkois-Aasian reissua reilun matkailun näkökulmasta, ja muutamissa asioissa voin sanoa onnistuneeni. Parantamisen varaakin on kyllä reippaasti, mutta tästä on hyvä lähteä kehittämään itseään entistä reilummaksi matkailijaksi.

Kestävässä matkailussa on yksinkertaisimmillaan kyse siitä, että matkailun positiiviset vaikutukset maksimoidaan ja negatiiviset minimoidaan.

Reilumatkailu.fi

Säästä energiaa ja vettä vaihtamalla pyyhkeet ja lakanat harvemmin

Minä en ole koskaan ymmärtänyt sitä, että hotelleissa vaihdetaan lakanat ja pyyhkeet päivittäin, sillä kuka tekee niin kotonaankaan? Aivan järjetöntä tuhlausta… Hyvä käytäntö on se, että siivooja vaihtaa pyyhkeet vain silloin, kun ne on jätetty lattialle, joten asukas saa itse päättää vaihtovälin. Kaakkois-Aasiassa ei tämä harmittavasti kovinkaan usein toiminut ja pyyhkeet vaihdettiin siitäkin huolimatta, että ne oli ripustettu kuivumaan.

Usein me kieltäydyimmekin siivouksesta kokonaan, mutta sekään ei aina auttanut: Koh Changilla huoneessamme mainostettiin, että hotelli tekee parhaansa luonnon säästämiseksi, mutta kun ensimmäisenä aamuna kieltäydyimme huonesiivouksesta, oli huoneen ulkopuolelle jätetty meille puhtaat pyyhkeet. Emme olleet edes ehtineet käyttämään entisiäkään!

Shower

Varaa huone suoraan hotellista varaussivustojen sijaan

No, eihän me näin aina tehty, sillä varaussivustot nyt vaan on niin käteviä, että niitä ei vaan voi aina olla käyttämättä. Toisinaan kuitenkin otimme yhteyttä suoraan hotelliin tsekattuamme sen ensiksi esimerkiksi Hotels.comin sivuilta, ja teimme varauksen suoraan hotellille jos hinnassa ei ollut suurta eroa. Mieluummin kun sitä haluaa antaa maksun palvelusta suoraan sen tarjoajalle ilman välikäsiä.

Aina kun jatkoimme majoitustamme alkuperäisen varauksen jälkeen, kysyimme ensiksi hotellin omaa hintaa ja maksoimme suoraan hotellille, jos hinnassa ei ollut järjetöntä eroa. Ihmeekseni kuitenkin huomasin, että kaikki hotellit eivät ymmärtäneet meidän yrittävän auttaa heitä, vaan käskivät meidän varaamaan varaussivuston kautta kun sieltä sai halvemmalla. Minulla olisi tässä tämä raha, joka mielellään menisi teidän kassalaatikkoon, mutta te haluatte minun antavan sen suurelle firmalle, joka sitten maksaa teille siitä vain osan? En ymmärrä.

Ubud

Lennä mahdollisimman vähän – suosi julkista liikennettä

Tietenkin kannattaisi suosia suoria lentoja välilaskujen sijaan, mutta budjettimatkailijoina meillä voiton vei Turkish Airlinesin välilaskullinen lento Kööpenhaminasta Bangkokiin. Toisena vaihtoehtona taisi olla Norwegianin suorat lennot, mutta ne olivat kalliimmat ja kaikki olisi tietenkin ollut lisämaksusta. Mutta plussapisteitä saan kai siitä, että Kaakkois-Aasiassa lensimme vähemmän kuin olin kuvitellut: kolmen kuukauden aikana lensimme vain kolme Aasian sisäistä lentoa! Lentojen sijaan käytimme busseja ja Thaimaassa matkustimme kerran junalla. Taksia käytimme vain silloin, kun muuta vaihtoehtoa ei ollut.

Valitse aktiviteetteja, joissa ei hyödynnetä eläimiä

Voi, kun voisinkin sanoa toisin, mutta tässäkin asiassa olen joskus tehnyt huonoja valintoja: olen ratsastanut norsulla, käynyt eläinnäytöksissä ja uinut delfiinien kanssa. Oikeastaan vasta luettuani joitakin asiaan paneutuneita matkablogeja tajusin, että eihän se olekaan eläimiä kohtaan lainkaan reilua toimintaa. Luulin, että norsut eivät kärsi ihmisten kantamisesta ja delfiinit ovat onnellisia tehdessään temppuja – mutta onneksi koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uutta. Ilman blogeja olisimme varmasti tälläkin Thaimaan reissulla ratsastaneet norsuilla, etenkin kun matkakumppani ei ole sitä koskaan kokeillut. Kerrottuani muutaman esimerkin kaltoin kohdeltujen elefanttien kohtaloista reissutoverikin päätti jättää eläinretket väliin.

Kissa

Suosi paikallista, kun syöt, liikut, majoitut ja teet ostoksia.
Pyri jättämään kohteeseen suurin osa matkasi hinnasta.

Reilumatkailu.fi

Suosi paikallisia palveluita

Vaikka suurimmaksi osaksi vältimme monikansallisia ketjuhotelleita, sattui niitäkin kolmeen kuukauteen muutama. Suurimmaksi osaksi kylläkin yövyimme paikallisten omistuksessa olevissa hotelleissa, joten tuimme paikallista toimintaa tällä tavoin. Valitettavasti ravintolavalinnoissamme emme olleet aina yhtä reiluja, vaan suosimme usein länsimaalaisten omistuksessa olevia ravintoloita, koska aasialainen ruoka ei pidemmän päälle maistunut. McDonald’s ja Starbucks tuli myös testattua myös – useampaan kertaan.

Coldcoco

Säästä energiaa säännöstelemällä ilmastointilaitteen käyttöä

Moni asettaa hotellihuoneelle vaatimukseksi ilmastointilaitteen, sillä kyllähän se parantaa merkittävästi omaa hyvinvointia kuumissa maissa. Ilmastointi on varsinainen sähkösyöppö, joten reilu matkailija ei pidä laitetta päällä vuorokauden ympäri. Olenkin ollut aina varsinainen natsi sen suhteen, että ilmastointia ei pidetä turhaan päällä, ja tästähän tulikin sitten matkakumppanin kanssa pientä kädenvääntöä heti reissun alkuun. Sen verran sain tahtoni läpi, että ilmastointia ei jätetty huoneeseen päiväksi päälle kun emme siellä olleet, mutta muuten se sitten hurisikin viileää ilmaa lähes jatkuvasti.

On tärkeää pyrkiä ennaltaehkäisemään jätteiden syntyä erityisesti matkalla, jolloin matkailija on maassa vieraana, eikä välttämättä näe jätteistä syntyviä haittoja ja ongelmia.

Reilumatkailu.fi

Minimoi muovipullojen käyttö

Kun kraanavettä ei voi juoda, täytyy ostaa vesi pullotettuna. Hotellille ostimme aina mahdollisimman isoja pulloja tai kanistereita, mutta parannettavaa olisi ollut siinä, että olisin muistanut aina täyttää pienen pullon matkaan enkä ostaa aina uusia pikkupulloja. Kaakkois-Aasian jätteiden käsittely on mitä on ja tyhjien muovipullojen määrä on aivan järjetön, joten vähin mitä jokainen matkailija voi tehdä, on minimoida muovipullojätteen määrää omalla kohdallaan. Tai vielä parempi: tee niin kuin Siveltimellä-blogin Sanna ja ota osaa roskatalkoisiin!

Chang

Älä häiritse eläinten luonnollisia elintapoja ja -oloja

Vaikka kieltäydyimme norsulla ratsastamisesta ja muista vangittujen eläinten kustannuksella järjestetyistä aktiviteeteista, osallistuimme retkelle, jonka olisi myöskin voinut jättää väliin: Balin Lovinassa delfiiniretkellä nähdyt eläimet olivat villejä, mutta kovin reilusti ei niitä kohdeltu. Joka aamu kymmenet veneet ajoivat alueelle, jonne delfiinit kokoontuivat ja alkoivat ajaa niitä takaa veneiden kyydissä olevien turistien iloksi. Tai suruksi, niin kuin meidän tapauksessa. Seuraavalla kerralla otan paremmin selvää, millainen retki todellisuudessa onkaan kyseessä.

Käyttäydy ulkomailla niin kuin haluaisit matkailijan käyttäytyvän omassa kotimaassasi

Reilumatkailu.fi

Reilu matkailu on hyvin laaja käsite, joten sitä ei välttämättä osaa täysin sisäistää yhdellä kertaa – eikä yhden reissun aikana. Sen vuoksi onkin hyvä, että asiaa tuodaan esille aina silloin tällöin, ja voimme jokainen omaksua pala palalta uusia, reilumpia tapoja omiin matkailutottumuksiimme. Reissumme Kaakkois-Aasiassa ei ollut täysi kymppi tämän asian tiimoilta, mutta puutteiden tiedostaminen on jo askel eteenpäin. Seuraavalla kerralla teemme entistä parempia valintoja!

Mikä on sinun vinkkisi reilumpaan matkailuun?


Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka vetäjinä Suomessa toimivat Muru Mou -blogin lisäksi matkablogit Travellover ja Rimma+Laura. Liity sinäkin mukaan tempaukseen ja jaa reissuinspiraatiota käyttämällä Instagramissa tunnistetta #IGTravelThursday tai #IGTT!

LUE MUITA #IGTRAVELTHURSDAY-POSTAUKSIA JA LISÄÄ LINKKI OMAAN POSTAUKSEESI:


14 comments
  1. Hei tuo olikin muuten hyvä pointti, että kannattaa varata suoraan hotellista varaussivustojen sijaan. Aasiassa kyllä usein vain lompsimme kysymään löytyykö vapaata tilaa suoraan hotellista/hostellista, mutta usein muutoin kyllä on tullut käytettyä esim. Booking.comia. Lisäksi edellisellä Italian reissulla toisella majapaikalla ei edes ollut mitään omia nettisivuja vaan pelkästään tuo Booking.com! Hassua.

    1. Varaussivustot kyllä helpottaa elämää kummasti, eikä niitä välttämättä kannata täysin välttää just sen takia, että kaikilla majapaikoilla ei välttämättä edes ole omia nettisivuja. Mutta esim. majoitusta pidentäessä kannattaa aina kysyä suoraan respasta, sillä jos niillä on edes yhtään järkeä päässä, ne perii edes suurinpiirtein saman hinnan kuin mitä varaussivustolla on :D

  2. Minusta tärkeintä on yrittää parantaa omaa toimintaa ja toisaalta kertoa, jos on kokenut jotain, mitä ei voi pitää reiluna. Aina ryhtyessään ei voi tietää. Mutta muille voi antaa infoa, ettei kannata. Aloin miettiä omaa delfiiniretkeäni viime jouluna Malediiveilla. Minuakin alkoi mietityttää, tehtiinkö siinä hallaa eläimille. Kysyinkin sitä, ja minulle väitettiin, että ei. Delfiini on utelias ja siksi tulee lähelle veneitä ihan tarkoituksella. Ja jos sitä alkaa ärsyttää, se ui menemään, eikä kukaan lähde varsinaisesti jahtaamaan. Toisaalta veneitä oli myös vain kaksi ja kolmas tuli myöhemmin. Ei kymmeniä samalla pienellä alueella.

    1. Tuo sinun kokemus delfiiniretkestä kuulostaa kyllä huomattavasti paremmalta kuin minun! Ja hyvä pointti se, että omista huonoistakin ja epäreiluista kokemuksista kannattaa kertoa. Jos on tietämättään esim. mennyt eläimiä kaltoin kohtelevalle retkelle, voi ainakin levittää tietoutta, että muut eivät sitten tekisi samaa virhettä. Eli jotain positiivista saattaa saada siltikin aikaan :) Kiitos kommentista!

  3. Toi eka kappale on niin totta. Matkalla mäkin tulen usein laiskemmaksi kun kotona. Kierrättämisessä reissulla mä päätin nyt ottaa itteäni niskasta kiinni siellä missä se on mahdollista.

    Rahaa kun ei ole mitenkään liikaa, tulee tehtyä valinnat usein hinnan mukaan. Ei ehkä reilua muutakun omalle lompakolle. Lakanoiden ja pyyhkeiden vaihto päivittäin häiritsee kanssa täällä, onhan se ihan kiva mennä puhtaisiin lakanoihin illalla, mutta ei todellakaan tarpeellista.

    1. Kierrättäminen on kyllä yllättävän hankalaa (tai jopa lähes mahdotonta) monissa maissa! Isommissa hotelleissa saattaa toisinaan olla kierrätyspisteet, mutta itse suosin usein sellasia pieniä majapaikkoja, joissa ei valitettavasti useinkaan kehoiteta kierrättämään… Ja mullakin on kyllä sama, että niin kauan kun kestävä matkailu on kestävää myös omalle kukkarolle, voin sitä suosia, mutta ihan hirveesti en ole valmis maksamaan siitä ekstraa :(

  4. Vielä kun näitä saisi jotenkin “yhteismitallisiksi” – jos välttelemme välilaskuja viimeiseen asti (valitsemme yleensä hyvät lentoajat ja-yhteydet, vaikka ne sitten maksaisivatkin enemmän) niin voinko sitten käyttää Booking.comia :-) Teemme usein kiertomatkatyyppisiä matkoja ja hotelleja parinkin viikon reissuun tarvitaan useita ja jokaisen niiden kontaktointi erikseen tarkoittaa aika paljon töitä.

    1. Jokainen matkustaa tavallaan ja tekee omat päätökset siitä, kuinka kestävää matkailua harjoittaa :) Olisihan se hienoa, jos pystyisi matkustamaan aina mahdollisimman reilusti, mutta edes joidenkin asioiden huomioiminen on parempi kuin täysi välinpitämättömyys. Myönnän kyllä itsekin, että etenkin lyhyemmillä reissuilla edullisuus ja helppous menee usein muiden tekijöiden edelle…

  5. Jep, itsekin on tultu harrastettua Thaimaassa norsusafareita, viimeksi viime vuonna. http://www.rantapallo.fi/fiftyfifty/2016/04/19/skootteriretkia-ja-kirottuja-luontopolkuja-koh-lantalla/ Siitä jäi todella ikävä maku suuhun. Olen kuullut, että Floridassa saa uida manaattien kanssa ja minä tietysti innostui siitä ikihyviksi! Kuitenkin nyt asiaa vähän enemmän tutkineena en ole enää niin vakuuttunut sen eettisyydestä vaikka manaatit ovatkin omassa elinympäristössään. Ilmeisesti ihmisten läsnöolo aiheuttaa heille stressiä…

    1. Oppaana ollessani kuuluin ns. työnkuvaan kokeilla alueella järjestettäviä retkiä, ja Thaimaassa yksi retkistä oli norsusafari. Norsut vuosivat verta, koska niitä hakattiin koko ajan koukuilla, ja reissusta jäi kaikin puolin kamala fiilis. Uiminen delfiinien kanssa tapahtui myös ollessani oppaana ja siitä en pitänyt lainkaan, joten lopetinkin homman kesken kaiken. Vangittujen eläinten kanssa samassa altaassa oleminen oli mielestäni pelottavaa, mutta silloin en ymmärtänyt, että kuinka väärin se myös on. Silloin työntekijän kommentti “meidän delfiinit lisääntyy täällä, ei ne niin tekisi jos ne ei olisi onnellisia” riitti todisteeksi siitä, että eläimillä olisi hyvä olla…
      Mä olen kans lukenut tuosta villien manaattien kanssa uimisesta ja kyllähän se kuulostaa mielenkiintoiselta. Mutta ihmislaumojen vieminen eläinten omalle elinalueelle tuskin tekee mitään hyvää. Wikipedian mukaan Floridassa kuoli tammikuussa 2016 43 manaattia ihmisten toiminnan vuoksi. Se on järkyttävän paljon! https://en.wikipedia.org/wiki/Manatee

  6. Kiitos tästä postauksesta, tuli tärkeänä muistutuksena ainakin minulle. Lomalla tosiaan tulee helposti heitettyä aivot vähän turhankin hyvin narikkaan, vaikka ihan pienillä ja yksinkertaisilla teoilla pääsisi jo varsin pitkälle.

    1. Kiitos Meeri! :) Välillä on tosiaankin hyvä vähän mietiskellä omia tapoja, sillä joskus ei välttämättä edes tajuakaan tekevän jotain ei-niin reilusti. Jos muuttaa edes pari tapaa, niin sekin on jo eteenpäin! :)

  7. En ole ikinä ymmärtänyt tuota lakanoiden vaihto villitystä : ) Minä varaan aina hotellit varaussivuston kautta, en ole tullut ajatelleeksi asiaa tältä kannalta, mutta nyt ajattelen.

    1. Kiva juttu, että annoin uutta ajateltavaa :) Ehkä jotkut vaihtaa lakanat kotonakin päivittäin, ja siksi haluaa hotellissakin niin tehtävän :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *