Päiväretki Kööpenhaminasta Malmöön – Kannattaako sitä tehdä?

Minulla on jo pitkään ollut suunnitelmissa tehdä päiväretki Malmöön, vaikka en oikein osaa sanoa miksi. Olen käynyt siellä kerran pikaisesti, eikä kaupunki tehnyt minuun suurta vaikutusta, mutta olihan silloin sateinen talvi-ilta ja tuskin mikään kaupunki näyttää silloin kovinkaan viihtyisältä. Mieleeni jäi satunnaisia kulkijoita lukuun ottamatta autio vanhankaupungin Lilla Torg, jonka ajattelin olevan erinomainen paikka terasseilla istuskeluun aurinkoisena kesäpäivänä – ja sen päätinkin vielä joskus kokea.

Kesä kuitenkin tuli ja meni: kun asuu upeassa Kööpenhaminassa, ei pikkuinen ruotsalainen kaupunki vedä puoleensa niin paljoa, että jaksaisi nähdä vaivaa ylittääkseen sillan Juutinrauman toiselle puolelle. Vaikka eihän Malmö oikeasti edes ole pieni, onhan se lähes 300 000 asukkaallaan koko Ruotsin kolmanneksi suurin kaupunki Tukholman ja Göteborgin jälkeen, mutta sen keskusta-alue on vain niin pikkukaupunkimainen, että kaupungin suuruudesta erehtyy helposti.

image

Pääsiäislauantaina päätin kuitenkin toteteuttaa pitkäaikaisen suunnitelmani siitäkin huolimatta, että pakolaisvirran pysäyttämisen vuoksi Malmöön meneminen on nykyään entistä hankalampi ja hitaampi operaatio kaksine passintarkastuksineen. Nousin Øresundin junaan Nørreportin asemalta, pääsin sillä Kööpenhaminan lentokentälle saakka, jossa täytyi vaihtaa junaa ja näyttää passi Tanskan poliisille ennen uuden junan kyytiin menemistä, ja Ruotsin puolella ensimmäisellä asemalla, Hylliessä, vuorostaan Ruotsin poliisi kiersi junassa tarkastamassa kaikkien passit. Koko matka kesti kaiken kaikkiaan noin tunnin.

Pari Malmössä asuvaa kaveriani on suositellut käymään keskustan liepeillä sijaitsevassa Västra Hamnen -kaupunginosassa. Alueella on Malmön tunnetuin maamerkki, Turning Torso, joka on 190 metrillään Pohjoismaiden korkein rakennus ja Euroopan kolmanneksi korkein asuinrakennus. Västra Hamnen itsessään näyttäytyi meille tylsänä ja mitäänsanomattomana paikkana, joten emme edes menneet Turning Torson juurelle saakka, vaan päätimme sen sijaan kääntyä takaisin ja mennä vanhaan kaupunkiin.

Västra hamnen ja Turning Torso
Västra Hamnen ja Turning Torso

Malmön vanhakaupunki, Gamla Staden, on uutukaisen ja vielä osittain rakenteilla olevan Västra Hamnenin vastakohta. Gamla Stadenissa on sitä aivan ihanaa vanhan ajan tunnelmaa, upeita rakennuksia ja kivoja kujia, mitä vanhoista kaupungeista aina etsitäänkin. Menimme Lilla Torg -aukiolle, jonka ravintoloihin ja kahviloihin näytti kokoontuneen koko kaupungin asukkaat nauttimaan aurinkoisesta pääsiäislauantaista. Istuimme hetken aikaa Folk å Rock -kuppilan terassilla katsellen ohilipuvaa kaupungin elämää.

image

image

Lounaan nautimme aivan Lilla Torgin läheisyydessä sijaitsevassa La Roche -ravintolassa, jonka ruokalistalla on vain tapaksia. Mitä suppeampi valikoima, sitä varmemmin saa hyvää -väittämän paikkansa pitävyys tuli todistettua tässäkin paikassa. Ruokailun jälkeen olikin hyvä tehdä pieni kävelylenkki kaupungin vanhimmassa puistossa Kungsparkenissa, jossa olisi voinut viettää aikaa pidempäänkin, mutta tässä vaiheessa aurinko ei enää paistanut ja maaliskuisen myöhäisen iltapäivän viileys alkoi tuntua poskilla ja sormenpäissä.

Tämän jälkeen suuntasimmekin jo takaisin juna-asemalle, ja kävimme aseman kaupassa ostamassa kotiinviemisiksi Fazerin ruisleipää. Päivän kohokohta oli se, kun yllättäen kaupan myyjänä olikin vanha opaskaverini, jonka kanssa olimme viettäneet monta ikimuistoista hetkeä työskennellessämme Kuubassa. Pikaisten kuulumisten vaihdon jälkeen lähdimme takaisin Kööpenhaminaan: reissu Malmöön oli lyhkäinen, mutta tämän enempää tekemistä emme olleet päivän varalle suunnitelleet. Kööpenhaminaan mennessä passeja ei tarkistettu kertaakaan.

La Roche Vin & Tapas
La Roche Vin & Tapas
image
Kungsparken

Kannattaako Kööpenhaminasta lähteä Malmöön?

Vaikka päiväretki oli ihan mukava ja olin pitkään ajatellut, että Malmössä olisi pakko käydä kun se kerta sijaitsee niin lähellä, en näe oikeastaan mitään järkevää syytä miksi menisin Malmöön enää uudestaan – lukuun ottamatta sitä, että kaupungissa asuu useampikin tuttuni, joita täytyy kyllä jossain vaiheessa käydä tapaamassa oikein ajan kanssa.

Vanhakaupunki on ihastuttava, Kungensparken on varmasti kesällä todella kiva paikka viettää aikaa, ja onhan Ruotsissa kauppoja, joita ei Tanskassa ole, mutta siinä ei mielestäni ole riittävästi syitä nähdä vaivaa käydäkseen Malmössä. Kööpenhaminassa on enemmän nähtävää ja tekemistä, ja kun Malmön paras alue on pieni vanhakaupunki, on Kööpenhaminan keskustassa lähes kaikkialla yhtä viihtyisää. Kööpenhamina on minulle edelleenkin ykkönen.

Øresund-junalippujen hinnat
Nørreport – Malmö C, meno-paluu
Yhden hengen lippu 178 kr (n. 24 €)
Perhelippu (2 aik + 0-3 lasta) 288 kr (n. 39 €)

Oletko käynyt Malmössä? Mitä pidit?

10 comments
 1. Heheei! Nyt pitää taas piiitkästä aikaa jättää kommenttia, osu niin omalle kohdalle tää postaus :) Ite teen siis kandia Malmö Högskolanilla ja oon sitä kautta ajautunu sinne asumaan. Itellä ei ollu niinkään käsitystä koko kaupungista ennenku muutin sinne, ja täytyy sanoo et se kyllä onnistu yllättää positiivisesti!

  Niinku sanoit, se ei välttämätttä oo koolla pilattu, mut koen silti itekin cityihmisenä et sieltä löytyy kaikki tarvittava :) Plus et saahan sieltä nyt selkeesti maailman parasta pikaruokaa, falafelia, noin kolmella eurolla :) Mut oon myös tullu siihen tulokseen et itellä se seura ja huikeen hyvät tyypit tekee paljon, niinku varmasti missä tahansa maailman kolkassa. Osan myös vierailevista kavereista oon saanu ihastumaan, osaa en niinkään. Kai se on ihan päivästä ja ihmisestä kiinni et miellyttääkö vai ei :’) Ja joo, komppaan todellaki Lund-kommentteja – sinne vaan, se on jättesöt!

  1. Oon aivan samaa mieltä, että ihmiset ympärillä vaikuttaa paljon siihen, miten paikassa viihtyy ja miten sen kokee. Ja tietenkin kun paikassa asuu, näkee sen aivan eri tavalla kuin muutaman tunnin vierailulla! Eli en epäile lainkaan, etteikö Malmössä olisi kivoja paikkoja siellä viihtyisi. Mä vaan on hurahtanut Köpikseen, että siihen verrattuna mikään ei mielestäni ole lähellekään yhtä kiva :D Mutta onhan Malmön keskustan pikkukaupunkifiilis aika spesiaalia, kun kyseessä on kuitenkin suht iso kaupunki :)
   Lundiin on näköjään ihan pakko mennä tänä kesänä!! :) Kiitos kommentista, Jenni!

 2. Kun Öresundin silta oli jokseenkin juuri avattu ja päädyin muutaman päivän työmatkalle Köpikseen, niin kävin iltaretkellä(!) Malmössä, ihan vaan päästäkseni ylittämään tuon sillan. Malmöstä en sillä kertaa nähnyt kuin muutaman kadun ja pizzerian, jossa päädyin odottamaan paluubussia, mutta en silti ole katunut retkeä hetkeäkään! Malmö on nykyisin kait aika pahassakin maineessa, mutta pidän Ruotsista yleensä, joten eiköhän se Malmökin menisi toisenkin kerran ja pitempäänkin, jos kohdalle osuisi.

  1. Malmö todellakin on nykyään pahassa maineessa ampumis- ja kranaattivälikohtausten vuoksi, mutta käsittääkseni ne levottomat alueet on syrjemmässä, eikä keskustan tuntumassa huomaa mitään. Vaikka Malmö ei tehnyt minuun suuren suurta vaikutusta, niin kyllä siellä sentään enemmän on nähtävää kuin pari katua ja pizzeria. Eli en ihmettele, että voisit mennä sinne uudestaankin :)

 3. Olen osittain samaa mieltä kanssasi – Malmö on aika nopeasti nähty, ja jos aikaa on vähän, viettäisin sen ehdottomasti mieluummin Kööpenhaminassa. :) Malmön sijaan kävisin ehkä Lundissa, joka on todella viehättävä pieni kaupunki, etenkin kesällä. Sama juna jatkaa usein sinne asti. Myös ympäröivä maaseutu on kaunista, jos on autolla liikkeellä.

  Itse asun Kööpenhaminassa, mutta käyn usein Ruotsissa ihan vaan ruokakaupassa. Valikoima on varsinkin kasvissyöjille huomattavasti parempi, ja hinnat alhaisempia kuin Tanskassa – tosin ero on kyllä viime vuosina kaventunut. Junalla kaupassa käynnille tulee melkoisesti hintaa, mutta jos käytössä on BroBizz (autossa) tai jos käyttää bussia (meno-paluu 100 kr Nørreportin asemalta, ja nyt rajatarkastusten myötä bussimatka on usein jopa junaa nopeampi), reissun voi helposti tehdä kerran tai pari kuussa. Helsingøristä lauttayhteys on myös nopea ja edullinen, jos sattuu asumaan sillä suunnalla. Ihan niin nuuka en sentään ole, että lähtisin Ruotsiin kauppaan vain rahaa säästääkseni, mutta kasvissyöjille valikoima on Tanskassa ollut perinteisesti todella säälittävä. Ruokakauppojen lisäksi Malmössä ja Lundissa on myös monta hyvää kasvisravintolaa.

  1. Päivikin tuossa alla vinkkasi Lundista, joten ehkä kesemmällä on pakko käydä katsastamassa sekin :) Helsingborgissa olen käynyt pari kertaa kun asuimme Hornbækissä, lauttamatka on kyllä kätevä. En kyllä tiedä, että onkohan sielläkin nykyään rajatarkastukset…? Tuosta bussista en ollut kuullutkaan, mutta just takaisin tullessa näin Nørreportissa jonkun ilmoituksen siitä. 100 kr meno-paluusta ei ole enää paha hinta… Ruotsin ruokakaupassa käynti kyllä kiinnostaisi minuakin jos siellä on Tanskaa paremmat valikoimat, nyt kun ehdin käymään vain pikaisesti aseman kaupassa ja siellä oli hyllyt aika tyhjillään pääsiäisen vuoksi. Kiitos kommentista, Anna! :)

  1. Ihanaa, kun pääsee kätevästi käymään naapurimaissa! Malmön lisäksi Hampuri on ollut mulla haavelistalla myös :) Lundissa en ole käynyt, ehkä keväämmällä/kesällä voisi harkita siellä käymistä… Meidän juna taisikin mennä Köpiksen lentokentältä aina Lundiin saakka, joten yhtä kätevää olisi sinnekin siis mennä. Kiitos vinkistä! :)

 4. Vastarannankiiski tässä hei. Mun mielestä Malmö > Köpis. Kumpikin ihania kaupunkeja, mutta Malmö silti veti pidemmän korren lyhyellä yllätysvisiitillä viime elokuussa. Tosin mä oon niin Ruotsi-fani että en voi ehkä olla puolueeton asian suhteen :D Kierrettiin enemmän tota vanhaakaupunkia ja se plus aurinkoinen kesäpäivä oli ihan täydellinen kombo ja olin ihan myyty. Molempiin voisin palata, mutta Malmöön mieluummin :)

  1. Mä taas oon niin Köpis-fani, että on vaikea löytää sitä voittanutta :D Ehkä mä en kierrellyt Malmössä tarpeeksi, että olisin nähnyt kaupungin viihtyisyyden ja mielenkiintoisuuden.. Mutta yritin etukäteen googletella mitä siellä kannattaisi nähdä, enkä löytänyt kovinkaan paljoa mielenkiintoista. Ajattelin, että kai Malmössäkin sitten vain törmää kivoihin paikkoihin, rakennuksiin, linnoihin jne. kuten Köpiksessäkin, mutta ei niin tapahtunut. No, tiedä vaikka antaisin kesällä aurinkoisena päivänä vielä kolmannen mahdollisuuden Malmölle :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *