Kööpenhaminan Bakken – maailman vanhimmassa huvipuistossa

Kaikki Kööpenhaminassa käyneet, tai tästä upeasta kaupungista edes jotain kuulleet, tietävät Tivolin. Mutta ihan niin moni ei tiedä, että Kööpenhaminan keskustasta kymmenisen kilometriä pohjoiseen sijaitsee toinen huvipuisto Bakken. Ja mielenkiintoista tässä huvipuistossa on se, että se on maailman vanhin huvipuisto!

Bakken (suomennettuna mäki) sai alkunsa vuonna 1583 jolloin alueelta löydettiin lähde. Uskottiin, että lähteen vedellä oli parantavia vaikutuksia ja tämän vuoksi ihmiset ympäri maan matkusti nauttimaan tästä raikkaasta vedestä. Tuohon aikaan Kööpenhaminan vesi oli huonolaatuista, mikä lisäsi kävijöiden määrää entisestään. Runsaat ihmisjoukot toi paikalle myös kaupustelijoita ja erilaisia viihdetaiteilijoita, ja pikku hiljaa paikalle muodostui huvipuisto.

image

image

image

Yli neljä sataa vuotta myöhemmin Bakken on kävijämäärässä koko Tanskan toiseksi suurin nähtävyys vuonna 1843 avatun Tivolin jälkeen. Tivoli on maailman toiseksi vanhin huvipuisto vaikkakin Bakkenin alun ja Tivolin avaamisen välissä on 260 vuotta. Tivoli on myös paikka, josta Walt Disney sai inspiraation omien huvipuistojensa perustamiseen. Eli tässäpä hyvä syy kenelle tahansa huvipuistofanille käydä Kööpenhaminassa: koko huvipuistokulttuuri on lähtöisin täältä!

Heinäkuussa puistossa vietetään Jul-i-Juli -tapahtumaa, eli “Joulu heinäkuussa”. Sen vuoksi Bakkenista löytyy myös jouluhaiheinen osasto.

image

image

image

image
image

Bakken on kiinni talvella, mutta avaa porttinsa uudelleen jo maaliskuussa: tänä vuonna Bakkenin avajaisia juhlittiin torstaina 26.3. Ja puiston avajaispäivä on tärkeä päivä myös Kööpenhaminan moottoripyöräilijöille: perinteen mukaan mootoristit ajavat tuona päivänä Kööpenhaminan Nørrebrosta Bakkeniin yhdessä suuressa letkassa kesäkauden alkamisen merkiksi. Perinne alkoi vuonna 1965 ja nykyään paraatiin osallistuu jopa 7000 (!!) moottoripyörää.

Perinteistä puheen ollen: Thomaksen vanhemmilla on molemmilla synttärit maaliskuussa, ja heillä on tapana juhlistaa niitä perheen kesken lounaalla Bakkenissa. Lauantaina oli tämän perhelounaan vuoro, ja se oli samalla minun ensimmäinen kerta Bakkenissa! Okei, olin käynyt siellä pari kertaa aikaisemmin: Hubertusjagtin aikaan marraskuussa ja vain muutama viikko sitten sunnuntaisella pyörälenkillä, mutta puisto oli molemmilla kerroilla siis talviteloilla.

image

Lauantaille sattui kylmä sää, mutta siitä huolimatta iltapäivällä Bakkenissa oli yllättävän paljon porukkaa ja laitteisiin joutui jopa jonottamaan. Thomaksen isä yritti saada minua Rutsjebaneniin, eli yli 80 vuotta vanhaan vuoristorataan, mutta en yleensäkään ole mikään vauhdikkaiden huvipuistolaitteiden suurin fani, saati silloin kun kylmä ilma muutenkin kirpristelee poskipäissä ja viima pistää koko vartalon värisemään. Lupasin kylläkin kokeilla laitetta kesän aikana… EHKÄ. Rutsjebanen on vuodelta 1932 ja rakentamisessa oli mukana herra nimeltään Valdemar Lebech, joka parisenkymmentä vuotta myöhemmin suunnitteli Linnanmäen vuoristoradan.

Tivoliin verrattuna Bakken on autenttisempi, eikä prameile hienoilla laitteilla ja koristeilla. Myös koon puolesta Bakken häviää Tivolille kirkkaasti, ja sen sijainti – no, kymmenen kilometriä keskustasta verrattuna siihen, että Tivoli sijaitsee aivan keskellä Kööpenhaminaa voi olla monelle turistille kynnyskysymys.

Mutta Bakkeniin ei ole sisäänpääsymaksua ja junalla pääsee puolessa tunnissa Klampenborgin asemalle, josta kävelee muutamassa minuutissa Dyrehavenin portille. Dyrehavenista voisin kirjoittaa vaikka kuinka paljon, mutta lyhyesti kerrottuna Dyrehaven (suom. eläinpuisto) on upea luontoalue, jossa viettäisi mielellään useita tunteja vaikkapa pyöräillen tai kävellen. Hyvä idea olisikin, että ottaisi junan kyytiin polkupyörän ja Bakkenissa käynnin lisäksi tutustuisi tähän vehreään metsäalueeseen. Nimensä mukaan täällä voi nähdä villejä metsän eläimiä, erityisesti kauriita.

image
image

image

Kuvat ovat hieman karuja kylmästä päivästä johtuen, joten huvipuisto ei näytä ihan niin houkuttelevalta kuin oletettavasti kesän helteillä (niitä odotellessa!). Mutta iltapäivä mun Tanskan perheen kanssa Bakkenissa oli aivan mahtava! En tiedä olenko tulossa vanhaksi, vai miksi kaikki perinteet tuntuvat nykyään niin upeilta, ja mietin jo mielessäni kuinka kiva on tehdä sama lounasreissu ensi vuonna uudestaan.

Oletko kuullut tai käynyt Bakkenissa? Entäs Tivolissa? Tykkäätkö vuoristoradoista ja muista härveleistä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *