Koe nämä viisi asiaa Kroatiassa

Asuin viime vuonna huhtikuusta lokakuuhun Makarskassa, pienessä mutta ihastuttavassa kroatialaisessa kylässä Adrianmeren rannalla. Loma Kroatiassa oli ollut bucket-listallani jo monta vuotta, ja nyt vihdoin pääsin työskentelemään siellä koko pitkän kesän.

Kroatia ei pettänyt odotuksiani ja tulen varmasti palaamaan sinne vielä useasti. Vaikka Kroatiassa on todella paljon nähtävää, halusin tehdä lyhyen listan tärkeimmistä asioista, mitkä mielestäni jokaisen eteläiseen Kroatiaan suuntaavan tulisi kokea lomansa aikana.

1. Saaret

Adrianmeressä on monta toinen toistaan upeampaa saarta, joista kannattaa pistää mieleen ainakin Hvar, Brač, Korčula, Krk ja Vis. Itse kävin harmittavasti vain Hvarin ja Bračin saarilla, vaikka suunnitelmissa oli käydä noilla kolmella muullakin, mutta se jäi sitten seuraavaan kertaan. Jo venematka on upea, meni sitten mille saarelle hyvänsä, koska Adrianmeri on turkoosia ja kristallinkirkasta, ja maisemat ovat henkeäsalpaavat.

Brac
Brac
Brac
Brac
Tucepi
Tucepi

2. Dubrovnik

Dubrovnikin vanha kaupunki on ehdottomasti koko Kroatian tärkein (ja myös suosituin) nähtävyys ei pelkästään sen pitkän ja värikkään historian, mutta myös sen kodikkuuden ja pittoreskiuden vuoksi.

Dubrovnik oli aikoinaan varakas tasavalta, joka uhkasi Venetsian valta-asemaa Välimeren kauppamahtina. Kaupunkiin on hyökätty historian saatossa useita kertoja; viimeisin hyökkäys ja piiritys tapahtui vuonna 1991. Parin viime vuoden aikana kaupunki on saanut lisäjulkisuutta sillä, että siellä on kuvattu useita otoksia Game of Thrones -sarjaan, ja halukkaat ovat voineet osallistua opastetulle GoT-kierrokselle. Tänä kesänä siellä oli viidennen tuotantokauden kuvaukset käynnissä.

3. Viinit

Kroatialaiset viinit eivät ole yleisesti kovinkaan tunnettuja, vaikka siellä tuotetaan useita erinomaisia viinejä. Erityisesti Hvarin ja Korčulan saarilta, sekä Peljesacin niemimaalta tulee hyviä viinejä. Kannattaa muistaa lajikkeet Dingač, Plavac Mali ja Zlatan Plavac. Makarskassa suosittelen käymään kylän torin laidalla sijaitsevassa Grabovac-viinibaarissa, josta saa kaikkia tilan viinejä laseittain ja baarin yheydessä on myös viinikauppa.

image

4. Biokovo-luonnonpuisto

Biokovo on Kroatian toiseksi pisin vuorijono, ja jylhän vuoriston vuoksi maisema Makarskan rivieralla on todella upea: suosituimmat kylät sijoittuvat vuoriston ja meren väliin. Vuoristosta osa on suojeltua luonnonpuistoa, jonne päästäkseen tulee maksaa sisäänpääsymaksu. Maksu on 50 kunaa, eli noin 7 €/hlö (vuonna 2014), ja ehdottomasti maksamisen arvoinen.

Puistoalueeseen kuuluu myös vuoriston korkein huippu, Sveti Jure, 1762 mmpy. Vuoren huipulle pystyy vaeltamaan, mutta se vaatii vähintään keskitason kunnon, hyvät varusteet ja hyvät sääolosuhteet. Huipulle pääsee toki myös autolla, mutta kannattaa huomioida, että kapealla vuoristotiellä ei mahdu ohittamaan vastaantulevaa autoa kuin ainoastaan levikkeillä, joita kylläkin reitin varrella on useita.

image

5. Kahvilakulttuuri

Kroatiassa – ja erityisesti Dalmatian alueella – on aivan omanlaisensa kahvilakulttuuri. Suosituimmat kahvilat sijaitsevat rantakadun tai muun vilkkaan kadun varrella, koska tärkeintä kahvilassa istumisessa on nähdä kaikki ja tulla nähdyksi. Ei ole väliä onko kyseessä vapaapäivän kahvihetki vai työpäivän kahvitauko, kahvilla istutaan mielellään useampi tunti. Kroaatit juovat kahvinsa usein lyhyenä ja vahvana, mutta jos haluat cappuccinoa vastaavan maitokahvin, tilaa bijela kava (englanniksi white coffee).

Onko täällä Kroatiassa ja Dalmatiassa käyneitä? Mitä lisäisitte listaan?

8 comments
 1. Plitvice ehdottomasti, Korculan saari ja Mljelt. Mljetissa on aivan upean värinen vesi (melkein kuin Plitvicessa) ja siellä voi uida!

  1. Valitettavasti en ole noissa päässyt käymään :( Plitviceen oli Makarskasta liian pitkä matka päiväreissua ajatellen ja joka kerta kun oli tarkoitus mennä retkellä Korculaan, se peruuntui. Mutta onpahan syitä mennä Kroatiaan uudestaan! :) Kiitos kommentistasi!

  1. Mua harmittaa, että en päässyt Plitviceen. Makarskasta ei tehdä sinne enää retkiä (ainakaan meidän retkiagentti), koska kuulemma ainoastaan venäläiset halusi mennä sinne saakka, ja venäläisiä turisteja ei Makarskan alueella enää ole. Ja päiväreissu itse ajaen ei oikein houkutellut, liian pitkä ajomatka. Mutta se jäi sitten seuraavaan kertaan :) Ja Zagrebistakaan en nähnyt kuin lentokentän. Liian paljon jäi näkemättä! :)

 2. Ensimmäisen kerran kun olin Kroatiassa vuokrattiin kavereiden kanssa auto ja ajeltiin sillä sitten muutama päivä ympäri Kroatiaa. Vuokraussopimus kielsi valtionrajojen ylitykset ja lauttaliikenteen, joten sillä kerralla Dubrovnik ja saaret jäi näkemättä. Viime kesänä sitten tuli reilin yhteyessä oltua Dubrovnikissa muutama päivä ja onhan sekin kaupunki kyllä upea.

  Omia lemppareita Kroatiassa on Plitvicen kansallispuisto. En olisi ikinä uskonut, että Euroopassa on jotain niin upeaa. Suosittelen vierailemaan, jos tulee mahdollisuus. :)

  1. Nykyään vuokra-autolla saa mennä niin lautalla kuin maanrajojen ylikin, joten Dubrovnikiin ajaminen ei ole enää ongelma. Ja rajanylitykset Bosniaan ja takaisin menee todella sujuvasti.

   Plitvice oli ehdottomasti mun listalla, mutta ajanpuutteen vuoksi jäi näkemättä :( Seuraavalla kerralla sitten! :)

   1. mahtavaa kuulla noista sääntömuutoksista. tuolla kerralla meillä jäi paljon haluttuja paikkoja näkemättä juuri niiden takia.

    1. Suosittelen ehdottomasti seuraavalla kerralla vuokraamaan auton. Ja kannattaa poiketa Bosnia ja Hertsegovinassa (muutenkin kuin vain matkalla Dubrovnikiin), maisemat siellä on todella henkeä salpaavat, ja upea Mostarin kylä on vain lyhyehkön ajomatkan päässä vaikkapa Makarskasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *