Joulufiilis löytyy Kööpenhaminan Tivolista

Joulukuun aikana kävin kiertämässä muutamia Kööpenhaminan joulumarkkinoita, mutta olin niihin jokseenkin pettynyt. Jostain syystä jouluinen tunnelma jäi markkinoilla hieman vaisuksi, vaikka kojuissa myytiinkin joulukoristeita, ilmassa tuoksui mausteinen glögi, paahdetut mantelit ja æbleskiver-leivonnaiset, ja joululaulutkin taisivat paikoin soida. Ehkä tein virheen siinä, että kävin markkinoilla päiväsaikaan, joten joulukuinen päivien harmaus ja lumettomuus poisti pienetkin joulutunnelman rippeet.

Onneksi Tivoli ei kuitenkaan petä koskaan, oli kyse sitten Halloweenista, joulusta tai valoisista kesäilloista. Vaikka Tivoli taitaakin olla Kööpenhaminan joulutoreista ja -markkinoista ainoa, jonne joutuu maksamaan sisäänpääsymaksun, on se jokaisen kruunun arvoinen. Tivolista se joulufiilis nimittäin viimeistään löytyy, aivan varmasti!

image

image

image

image

Menimme Tivoliin jo päivällä, sillä halusimme lounastaa keskellä puistoa sijaitsevassa Brdr. Price -ravintolassa. Suositun ravintolan ruokalista koostuu perinteisistä tanskalaisista ruoista, jotka ovat “aivan kuin isoäidin tekemiä”. Minä en tunnetusti ole peritanskalaisen keittiön ystävä, joten kovinkaan montaa ruokavaihtoehtoa ei ravintola minulle tarjonnut. Alkuleivän kanssa tuotu silava jäi minulta syömättä, mutta pääruoaksi valitsemani maksapasteija-smørrebrød ja Tuborgin jouluolut oli onnistunut valinta – kuten aina.

Lounaan jälkeen alkoikin jo pimentyä, ja Tivoli heräsi henkiin. Koko kahdeksan hehtaarin puisto on aina joulun alla koristeltu lukuisin joulukuusin, tuhansin jouluvaloin ja hämmästyttävän tarkasti suunnitelluin yksityiskohdin. Edes lumen puuttuminen ei täällä haittaa, sillä totta kai tekoluntakin on käytetty koristeena.

image

image

image

Vaikka huvipuistolaitteet eivät kiinnostaisi (ja ketä ne oikeasti kiinnostaakaan kylminä talvi-iltoina?), on Tivoli siltikin käymisen arvoinen paikka. Tai jos haluat käydä edes yhdessä laitteessa, suosittelen mahdollisista pakkassäistä huolimatta testaamaan maailman kolmanneksi vanhimman puisen vuoristoradan, Rutschebanenin. Vuonna 1914 rakennettu vuoristorata kolisee ja rymisee, mutta sehän tietenkin vain kuuluu asiaan.

Vuonna 1843 avattu huvipuisto on Tanskan suosituin nähtävyys, enkä ihmettele: upea Tivoli ei ole vain turistinähtävyys, vaan se on suosittu kohtaamis- ja ajanviettopaikka myös paikallisten keskuudessa. Sen lähes viidestä miljoonasta vuosittaisesta kävijästä suuri osa onkin tanskalaisia, koska monilla on muodostunut perinteeksi käydä Tivolissa kesän huvipuistokauden lisäksi myös Halloweenina ja jouluna. Syksyn ja talven pimeinä iltoina valaistu puisto onkin mielestäni kauneimmillaan.

image

image

image

Mitä jouluisessa Tivolissa sitten kannattaa tehdä?

Ihan pelkkä puistossa kävely ja fiilistely on Tivolissa parasta, mutta sen lisäksi kannattaa tietenkin syödä. Tivolin lukuisista ravintoloista ja kioskeista voi valita kaikkea mahdollista fine diningista hot dogeihin ja smørrebrødeistä churroihin. Ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus etukäteen – etenkin jos mielessä on jokin tietty paikka.

Juo glühweiniä. Glühwein tai glögi lämmittää mukavasti viileänä talvipäivänä, ja kioskeista saakin kätevästi ostettua mukillisen kuumaa juomaa mukaan. Jos haluat huilahtaa ja istahtaa alas lasillisen ajaksi, kannattaa mennä lammen rannalla sijaitsevaan Færgekroen Bryghus -ravintolaan. Täältä saa myös ravintolan omaa jouluolutta!

Toinen suosikkipaikkani Færgekroenin lisäksi on Nimb Bar. Nimb sijaitsee varmastikin koko Tivolin tunnetuimmassa rakennuksessa (ylläolevassa kuvassa), joka onkin itse asiassa hotelli. Nimb Bar on siis hotellin baari, jonne ei välttämättä ensimmäistä kertaa niin vain eksy, joten kannattaa kysyä alakerran ravintolasta neuvoa. Nimb Bar on tunnelmallinen paikka käydä nauttimassa esimerkiksi perinteiset iltapäivän teet takkatulen lämmössä.

image

image

image

Oletko käynyt Tivolissa? Minkä on sinun mielestäsi paras paikka joulufiiliksen hankkimiseen?

3 comments
  1. Ihana Tivoli! <3 Mä kyllä niin tykkäsin kyllä muutenkin köpiksen toreista ja niiden tunnelmasta, mutta ehkä siihen tosiaan vaikutti paljon se, että kiertelin niitä pääasiassa vain pimeällä. Kävin itse pari päivää sitten vasta Tampereen torilla ekaa kertaa ja päiväsaikaan, se ei vaan sytyttänyt sitten yhtään, että ehkä se tunnelma tulee sen valaistuksen kautta. Mutta köpis – lähtisin milloin vaan takaisin toreille pyörimään! :)

    1. Niin se taitaa olla, että pimeys ja jouluvalot tuo tärkeän osan tunnelmasta :) Tivoli on aivan ihana! Meillä oli viime vuonna vuosikortit sinne ja harkinnassa on hankkia kortti myös ensi vuodeksi… Kiitos kommentista ja hyvää joulua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *