Hyvä, paha matkanjärjestäjä kreikkalaisten apuna

Usein saa lukea ja kuulla haukkuja perinteisistä pakettimatkoista ja matkanjärjestäjien toiminnasta – yleensä sellaisilta, jotka eivät edes ole valmismatkalla olleet sitten lapsuuden perhelomien. Yleinen käsitys tuntuu olevan se, että matkanjärjestäjät vain nyhtävät asiakkailtaan rahat ylihintaisista palveluistaan, vievät turisteja konekaupalla sinne, missä lihapullakattilat porisevat ja karaokea lauletaan suomeksi. Yksikään matkanjärjestäjä ei varmasti tee mitään paikallisten hyväksi, vaan he vain tuijottavat turistien rahoista pullistuvaa kuvitteellista napaansa. Vastuullisesta matkailusta ei ole tietoakaan, ei varmasti!

Vastuullinen matkailu on laaja käsite, ja parannettavaa on varmasti kaikilla Suomen suurimmilla matkanjärjestäjillä. Matkabloggaajien #ReilutBlogit 2 -kampanja tarttui matkanjärjestäjien vastuullisuuteen eläinretkien järjestämisessä, ja se olikin erinomainen tapa pistää meidät bloggaajat miettimään omia valintojamme ja lisätä tietoisuutta lukijoiden(kin) keskuudessa siitä, että vangittujen eläinten hyödyntäminen huvikäytössä ei ole ok. Toivon sydämeni pohjasta, että matkanjärjestäjät lopettaisivat kaikkien tällaisten toimintojen tukemisen ja retkien myymisen asiakkailleen.

image

Mutta vaikka parannettavaa matkanjärjestäjien toiminnassa on, uskallan kuitenkin väittää, että eivät ne ole läpeensä pahoja. Tai eihän kyse edes ole uskalluksesta, vaan tiedosta: lähes viisi vuotta kahdelle eri matkanjärjestäjälle työskennelleenä olen nähnyt paljon myös kolikon toista puolta. Sitä kivempaa puolta, missä matkanjärjestäjät pyrkivät toimimaan reilusti ja vastuullisesti, auttaen ja kunnioittaen maita, joissa toimivat, ja myös minimoiden toimintojensa ympäristövaikutuksia.

Yksi loistava esimerkki matkanjärjestäjien hyvistä teoista on Kreikan Lesboksen saaren pitäminen matkavalikoimissa pakolaiskriisin aiheuttamasta ikävästä julkisuudesta ja turistikadosta huolimatta. Tai tässä tapauksessa pitääkin ottaa monikko pois sanasta ’matkanjärjestäjät’, sillä pohjoismaalaisista matkanjärjestäjistä vain yksi päätti olla perumatta tämän kesän Lesboksen matkojaan: tanskalainen Spies (toimii Suomessa nimellä Tjäreborg) lennättää tanskalaisia ja skånelaisia asiakkaitaan Kööpenhaminasta Lesbokselle kerran viikossa syksyyn saakka.

Perujien joukossa on myös Aurinkomatkat, minkä vuoksi Suomesta ei pääse valmismatkalla ja suorilla lennoilla Lesbokselle tänä kesänä lainkaan.

image

Spies on julkaissut usean lehdistötiedotteen koskien Lesboksen tilannetta, koska se haluaa lisätä tietoisuutta, että saarelle voi taas huoletta matkustaa. Tässä vapaasti suomentamani lyhennelmä uusimmasta lehdistötiedotteesta (julkaistu 4.6.2016):

Tanskalaiset turistit auttavat ahtaalla olevia kreikkalaisia

Viime vuonna pakolaisvirta laittoi kreikkalaisen Lesboksen saaren maailmankartalle. Nyt virta on lähestulkoon loppunut, mutta se jätti jälkeensä katastrofin: turistit, ja siten saaren suurin tulonlähde, ovat poissa.

Viime vuonna Spies salli asiakkaidensa tuoda pakolaisille varausta kohden 20 kiloa tarveapua, ja sitä tulikin heidän mukanaan yhteensä 20 tuhatta kiloa. Nyt Spies yrittää keskittyä lesboslaisten vaikean taloustilanteen elvyttämiseen viime kesän pakolaiskriisin jäljiltä muun muassa lehtimainonnan ja sosiaalisen median avulla.

image

Median pakolaisuutisoinnissa on saaren 86 500 asukasta unohdettu täysin. He auttoivat pakolaisia viime kesänä ja ovat ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajiksi avusta ja empatiasta, mutta nyt Eurooppa – ja myös useat tanskalaiset matkanjärjestäjät – ovat kääntäneet selkänsä. Elintärkeä turistivirta on laskenut tänä kesänä noin 76 000 matkailijasta noin 20 000 matkailijaan.

– Lesboslaisten rahat ovat nyt loppumassa, ja he ovat pyytäneet meiltä apua. Ensi sunnuntaista lähtien asiakkaamme voivat tuoda mukanaan 10 kiloa avustustarvikkeita, jotka kreikkalainen kirkko jakaa saaren päiväkoteihin ja vanhusten hoitolaitoksiin. Samanaikaisesti asiakkaamme voivat ottaa maksutta 10 ylimääräistä kiloa kotimatkalle – kunhan se koostuu paikallisista tuotteista, kuten oliiviöljystä, juustosta ja ouzosta, eli tuotteista, joiden ostaminen auttaa parantamaan paikallista taloutta, sanoo Spiesin viestintäjohtaja Torben Andersen.

Yhtiö tiesi jo etukäteen, että se tulee tekemään tänä kesänä jopa kaksi miljoonaa (Tanskan kruunua, eli n. 270 000 €. Toim. huom.) tappiota noin 20 Lesboksen lennollaan. – Mutta haluamme olla saarella niin myötä- kuin vastoinkäymisissä, sanoo Torben Andersen.

image

Pormestari Spuros Galinoas on huolissaan – ja syystä. Jos Kreikan talous on pohjalla, on Lesboksella, jonka taloudesta vähintään kolmasosa perustuu matkailuun, tilanne vielä pahempi. Turistit ovat jättäneet saaren.

– Turismi saarella on laskenut 80 prosenttia, sanoo Evangelos Myrsinias, Lesboksen kauppakamarin presidentti.

Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö syynä olisi viime vuoden pakolaiskriisi. Vaikka nyt ei näy yhtäkään pakolaista, ovat eurooppalaiset matkanjärjestäjät päättäneet pysyä Lesbokselta poissa. Esimerkiksi Tanskassa vain Spies pitää saaren lomavalikoimissaan tänäkin kesänä.

– Tulee luultavasti olemaan vaikea myydä matkoja, sillä vaikka tilanne on nyt täysin erilainen, ihmiset muistavat viime vuoden kuvat pakolaisveneistä saaren rannoilla. Mutta me olemme työskennelleet tiiviisti yli 20 vuotta saaren hotellien kanssa, ja emme tule jättämään heitä emmekä Lesbosta nyt, sanoo Jan Vendelbo, Spiesin toimitusjohtaja.

image

Tilanne ei näytä tällä hetkellä hyvältä. Turistikauden olisi pitänyt alkaa jo kauan sitten, mutta aurinkotuolit rannoilla ovat tyhjinä.

– Minulla on toistaiseksi ollut vain yksi ulkomaalaisen asiakas, ja hän on saksalainen, jolla on täällä oma talo, sanoo Christiane, joka on pitänyt 26 vuotta omaa tavernaansa Agios Isidoroksessa saaren etelärannikolla, missä ei missään vaiheessa ole ollut pakolaisia.

– Tämä on vakavaa. Saamme ruokaa, sillä meillä on myös pieni maatila, mutta miten me maksamme laskut, kun me emme saa tuloja tavernasta. Minulla on 5 000 euron arvosta tavaraa varastossa odottamassa asiakkaita, hän sanoo ja pudistaa päätään.

image

Pohjoisrannikolla, jossa monet elävät turismista sataprosenttisesti, on tilanne vielä pahempi.

– On pelottavaa asua maassa, jossa naapurillasi ei ole varaa terveydenhoitoon, ja toisilla ei ole varaa ostaa ruokaa – ja julkista tukea ei ole, sanoo tanskalainen Malene Limnaiou. Hän on asunut 17 vuotta Molivoksessa, jossa hänellä on kalusteita sekä lasten ja naisten vaatteita myyvä liike Botek.

– Tässä tilanteessa minun täytyisi lopettaa liiketoimintani. Olen tappiolla. Mutta uskon tulevaisuuteen. Minun täytyy uskoa tulevaisuuteen, vaikka tunnemmekin olevamme hieman hylättyjä täällä Lesboksella. Vuosia olemme auttaneet saarelle tulleita pakolaisia. Viime vuonna yllättäen tulikin monia, paljon enemmän kuin pystyimme ottamaan vastaan, ja kesti kauan ennen kuin saimme apua tilanteen hoitamiseen. Mutta kukaan ei ole kiinnostunut siitä, miten se on vaikuttanut saaren asukkaiden tilanteeseen, ja millaista apua me tarvitsemme nyt, sanoo hän ja jatkaa:

– Jokainen turisti merkitsee. Sillä jokainen euro, joka käytetään kaupoissa ja ravintoloissa, tarkoittaa tuloja saarelle.

image

– En ole nähnyt yhtäkään pakolaista sitten marraskuun. Tiedän, että sieltä tulee vene silloin tällöin. Pakolaiset menevät heti saaren pakolaisleireihin, jossa he asuvat turvapaikkahakemusten käsittelyn ajan. Mutta vaikka viime kesänä pakolaisia näkyi kaupungissa, oli täällä sekä muualla Lesboksella täysin turvallista. Siksi meidän on niin vaikea ymmärtää tiedotusvälineiden edelleenkin ympäri maailman maalaamaa kuvaa vaarallisesta pakolaissaaresta, sanoo Malene Limnaiou.

Lesboksella otetaan apu kiitollisena vastaan.

– Olemme kiitollisia kaikesta avusta, jonka saimme pakolaiskriisin aikana, sekä nyt. Mutta paras apu, minkä voitte meille antaa, on tulla tänne ja nauttia ihanasta saaresta kanssamme, sanoo pormestari Spyros Galinos.

Lue koko artikkeli tanskaksi täältä.


Kreikassa ja muissa Etelä-Euroopan lomakohteissa turistien täyttämillä rannoilla ei useinkaan tule miettineeksi, että kuinka paljon tuloja charter-yhtiöt niihin tuovat. Viikko lähes autiolla Lesboksen saarella teki kuitenkin selväksi matkanjärjestäjien merkityksen: monissa kohteissa charter-lennot ovat ainoa turistivirran tuoja, ja jos ne loppuvat, katoaa paikallisten tulonlähde.

Bisnestähän matkanjärjestäjät tietenkin tekevät, ja päätös poistaa epäsuosiosta kärsivät kohteet matkavalikoimista on tästä näkökulmasta ymmärrettävä. Mutta voisiko pieni ekstrapanostus markkinointiin auttaa myymään kohteita, joiden suosio on laskussa – aivan kuten Spies on Lesboksen tapauksessa tehnyt?

Sillä se on lesboslaisten onni, että pohjoismaalaisista matkanjärjestäjistä edes Spies kokee vastuukseen auttaa saaren asukkaita hädän hetkellä, vaikka sitten tappiolla. Eivät kaikki matkanjärjestäjät taidakaan olla joka tilanteessa asikkaidensa rahoja ylihinnoitetuilla tuotteilla nyhtäviä, ihmisistä piittaamattomia rahanahneita oman navan tuijottelijoita.

Ja ei, en ole työskennellyt Spiesille, Tjäreborgille tai millekään muulle
Thomas Cook Group -konserniin kuuluvalle matkanjärjestäjälle.
Tämä kirjoitus on kirjoitettu pelkästä kunnioituksesta Spiesin
päätöstä kohtaan jatkaa matkojen tekemistä Lesbokselle.

44 comments
 1. Toi avustuspakkaus / matkustaja on tosi hieno juttu! Poikani oli viime vuonna rippileirin Ateenassa ja sinne sai viedä vastaanottokeskukseen mukanaan avustuspakkauksen. Erityisesti halusivat pienten lasten vaatteita, koska niistä oli hurja pula. Oli hienoa, että rippileiriläiset kävi tutustumassa avustuskeskuksen toimintaan ja pystyivät omalla pienellä panoksella auttamaan samalla hädässä olevia.

  1. Vau, tuo kuulostaa kyllä hienolta rippileiriltä! Opettaa paljon enemmän kuin se metsässä keskellä ei-mitään Raamatun lukeminen, niin kuin mun rippileiri oli :D

 2. Loma on herkkä asia. Sitä ei haluta viettää vaaralliseksi koetussa paikassa. Koko Kreikka on minusta nyt saanut erittäin pahan kolauksen maineelleen, samoin Turkki. Kun aikoinani itse matkustin Egyptiin, moni piti sitä täysin hulluna. Kun turismi on nyt täysin hiipunut Egyptissä, moni on jotenkin ihan kuin vahingoniloinenkin tilanteesta. Että saavat nyt rättipäät ansionsa mukaan. Kukaan ei ajattele asiaa turismista elantonsa saavien perheiden kannalta. Kuinka monen lapsen koulunkäynti ym. on ollut turismin tuloista kiinni jne.

  1. Totta kai sitä halutaan loma viettää paikassa, jossa ei tarvitse pelätä tai nähdä jatkuvasti livenä niitä “ikäviä uutisia”. Mutta kun Kreikka ei ole vaarallinen paikka! Se on vain median liiottelua ja kauhukuvien levittämistä.

 3. Aivan todella erinomainen aihe, turhan usein unohdetaan ajatella matkanjärjestäjän roolia pidemmälle vaan mielessä on vaan just ne lapsuuden Kanarian reissut! Ikävää, että pakolaisten pelossa turismi on jäänyt Lesbokselta pois, toivottavasti tanskalaisten esimerkillä turismi palaa vielä entiselleen!

  1. Kiitos Veera! Asiat on harvoin mustavalkoisia, vaikka niinhän asiat olisi paljon helpompi käsittää ja luoda niistä omat mielipiteet. Ainakin Tanskassa tilanne Lesbokselle suuntaavien turistien osalta tilanne näyttää nyt paremmalta, ja toivottavasti muut ottaa Spiesistä mallia ja ottaa Lesboksen takaisin matkavalikoimiinsa viimeistään ensi kesänä!

 4. No voi vietävä. Onpa hieno juttu. Tuli ihan fiilis, että nyt pitää itse lähteä paikan päälle jotta pääsee promoamaan omillekin seuraajilleen. Hitsi kun on vaan niin paljon tekemistä syksyn ison reissun tiimoilta… mutta jospa saisi blogikaverin messiin vaikka lopputalvesta! Kiitti tästä jutusta, tosi inspiroiva.

  1. Kiitos kommentistasi Tiia! Jos aikaa löytyy, niin olisihan se loistavaa että pääsisitte käymään Lesboksella. Tai vaikka sitten Turkissa, sielläkin tarvitaan turisteja :)

 5. Erittäin hyvä artikkeli. Todella hienoa toimintaa Spiesiltä, just näin! Oikein mielenkiintoinen kohde on kyseessä ja nyt kun siellä apua tarvittaisiin, niin toivottavasti näitä reittejä avataan tämän esimerkin jälkeen jälleen enemmän.

 6. Olipa hyvä ja tosi tärkeä postaus! Matkanjärjestäjien toimilla on kyllä todella suuri vaikutus turistikohteiden suosioon, ja nostan kyllä minäkin hattua Spiesille tästä vastuullisesta vedosta. Ymmärrän matkojen perumisen epävakaan poliittisen tilanteen tai terrorismiuhan takia, mutta pelkästään pakolaisten läsnäolon takia peruminen tuntuu vähän silmien ummistamiselta todellisuudelta. Todellisuudelta, jossa me, koko Eurooppa tällä hetkellä eletään.

  Kreikan tilanne on kyllä tällä hetkellä kaikin puolin kehno. Ei pelkästään pakolaistilanne vaan koko maan taloudellinen tilanne, eikä nousu totta puhuen tunnu millään lailla ajankohtaiselta vielä pitkään aikaan. Pitäisikin melkein viedä omat matkailueuronsa Kreikkaan, meillä on ollut saarihyppely suunnitteilla jo pitkään. Tai no, me ei taideta tällä kaudella päästä omia kotinurkkia pidemmälle, mutta menkää te muut Kreikkaan!

  1. Kiitos Arna! :) Olen täysin samaa mieltä, että pakolaisten – IHMISTEN! – läsnäolo on huono syy perua matkoja. Mutta tietenkin kun ihmisten mielessä on median levittämät kuvat ja sanat pakolaisveneistä, matkalla menehtyneistä ja kaduilla asuvista pakolaisista, ja ne vielä yhdistetään mm. Lesbokseen, niin kuinka moni haluaa viettää lomaa sellaisessa ympäristössä? Matkat ei myy vaikka tilanne on normalisoitunut, ja helpointa on vain perua kaikki matkat koko kesältä, ajattelematta sen vaikutuksia kohteeseen. Mutta Spies päätti informoida ihmisiä, että tilanne on ok auttaakseen lesboslaisia – ja saa samalla matkoja myytyä, mutta etenkin hyvää julkisuutta.
   Toivottavasti mahdollisimman moni matkustaa tänäkin kesänä Kreikkaan! :)

 7. Tämä postaus sai kyllä lämpöä sydämeen ja hymyä huulelle. Tällaista se tosiaankin on, vastuullinen matkanjärjestäminen. Hatunnosto tälle yritykselle :) Ikävää luettavaa yrittäjiä ja saarella asuvia kohtaan. Kiitos kun jaoit myös heidän ajatuksiaan!

 8. Melko kunnioitettavaa toimintaa – tosin ei tietysti pitkällä aikavälillä eikä suuressa mittakaavassa mahdollista, sillä viime kädessähän asiakkaiden pitää tehdä valinnat, sillä sieltä ne rahat tulevat. Yritysten harjoittamalla hyväntekeväisyydellä on kuitenkin rajansa.

  1. Mä uskon, että tämä on ollut tämän kesän kokeilu; tuskinpa sen pidempään kukaan haluaa tappiolla toimia. Mutta toisaalta taas, Lesbos on vain yksi suuren firman kohteista, joten jos muut tuottaa tulosta, niin yksi miinusmerkkinen kohde ei kokonaisuutta kaada. Ja tästä hyvästä Spiesin saama positiivinen julkisuus kantaa pitkälle!

 9. Tosi hyvä juttu Terhi! Toivotaan, että siun Lesbos-postausten myötä myös suomalaisten kiinnostus matkustaa sinne kasvaa, vaikka se olisikin vähän vaikeampaa. Todella harmillista nuo matkojen perumiset. :(

  1. Kiitos Anna! Toivotaan näin – tai edes, että muistetaan paremmin ajatella myös kohteissa asuvia, jotka joutuvat kärsimään vain sen vuoksi, että turismi katoaa luonnonmullistuksien tai muiden kohteen asukkaista riippumattomien syiden vuoksi.

 10. Tosi upea artikkeli, Terhi, ja tärkeästä aiheesta. Spies tekee todella esimerkillistä työtä. Ja medialle antaisin nyt tosi paljon pyyhkeitä siitä, että Lesboksen nykyisestä tilanteesta ei ole uutisoitu mitään. Senkin takia sinun juttusi on tärkeä. Toivoisi, että Lesbos ja heidän asukkaansa saisivat nyt yhtä paljon palstatilaa kuin silloin, kun uutisoitiin pakolaisista. Lesbos tarvitsee kipeästi meitä matkailijoita. Ja voin vain kuvitella, miten plajon turisteja siellä nyt hoivataan ja hemmotellaan, niin tehtiin niilläkin saarilla, joilla minä kävin, vaikka tilanne olikin ihan eri.

  1. Kiitos Heidi! Voi kuule, meitäkin kohdeltiin kuin kukkaa kämmenellä! Eikä todellakaan ollut sellainen fiilis, että meiltä olisi haluttu nyhtää epätoivoisesti rahaa, vaan tosiaankin paikalliset piti tärkeimpänä sitä, että kotiin palattuamme kertoisimme kaikille, että saarelle voi turvallisesti matkustaa – ja että meitä turisteja tarvitaan siellä. Kreikkalaiset <3

 11. Hyvä aihe! minua on myös ihmetyttänyt miten helposti turistit yks kaks hylkäsivät Lesboksen, Egyptin ja Tunisian pakolaisten ym. takia. Kumminkin ihmiset matkustavat suurina määrinä Pariisiin, Lontooseen, Amerikkaan ja Saksaan, joissa on kumminkin myös suuret määrät pakolaisia ja lisää tulee jatkuvasti! Jos pelkää niin silloin ei ylipäätään kannata matkustaa mihinkään, mutta moni valikoi eikä ajattele sen pidemmälle kuin että ei Kreikkaan siellä on pakolaisia. Kävin keväällä risteilyllä Kreikassa ja luulin itsekin näkeväni enemmän pakolaisia, mutta tilanne oli täysin päinvastainen, eli näin pakolaisia joka puolella Wienissä ja ympäri Saksaa. Kun sen sijaan Kreikassa en nähnyt pakolaisia enkä heidän veneitään, vaikka kävin usealla saarella ja Ateenassa. Tai no näin yhdet tien varressa mutta en tiedä mistä he olivat. Kävin myös Barissa vähän ennen terroristin löytymistä sieltä ja voisin kuvitella lähteväni uudestaankin Bariin, ei tullut mitenkään turvatonta oloa. Toisaalta taas jos ajattelee niin ymmärrän kyllä niitäkin turisteja jotka ehkä pelkäävät pakolaismiehiä, sillä kaikki heistä eivät ole nähneet esim. vaaleita naisia ja kuvaavat ilman lupaa. Minä törmäsin tuollaiseen käytökseen Pohjois-Saksassa ja vaikka Suomessa olisin tummahiuksinen niin usein myös ruskeahiuksinen on etelämmässä blondi. Näin myös pakolaisleirin joka perustettiin viereeni Wienissä, mutta siitä ei ollut haittaa minulle, tosin en liikkunut ulkona yksin öiseen aikaan. Nämä ovat vaikeita asioita ja pitää jatkaa lomailua eikä luopua kaikesta. Kaikkia asioita ei tarvitse ymmärtää mutta matkailijan kannattaa olla avoinmielinen. Luin myös jostain hälytys-trendistä joka on meneillään Helsingissä että naiset hommaa hälyttimiä koska pelkää liikkua öisin kaupungilla/puistoissa. En odottanut että asiat menisi tuohon pisteeseen ja hälytintä en ole itse hommannut

  1. Kiitos Susanna! Täytyy sanoa, että minäkään en ole ihan täysin ymmärtänyt tätä pakolaispelkoa. Ja varsinkin nyt, kun monet ovat tosiaankin jatkaneet matkaa syvemmälle Eurooppaan, eikä näissä saapumispaikoissa pakolaiset ole enää ongelma… Kiitos kommentistasi!

 12. Todella hyvä postaus! Terrori-iskut, pakolaiskriisi jne. vaikuttavat tietysti matkailuun. Toisinaan myös epävakaat poliittiset tilanteet ja esim. Venäjän ja Ukrainan mittelöt selkeästi vaikuttivat (ja vaikuttavat edelleen) Venäjälle suuntautuvaan matkailuun. Vaikka matkoja tarjottaisiinkin, niin se ei aina tarkoita sitä, että ihmiset haluavat välttämättä matkustaa (koska pelko, boikotti, ennakkoluulot jne..).

  Rohkea veto kuitenkin matkanjärjestäjältä pitää Lesbos valikoimissa ja vielä kannustaa asiakkaitaan kuljettamaan tarvikkeita sinne mukanaan avuksi. Sen on vastuullista. Tässä tilanteessa matkailijatkin ehkä ymmärtävät, kuinka paljon heidän euronsa merkkaavat paikallisille.

  1. Kiitos Anne! Totta, ei se pelkästään, että jonnekin pääsee, tee paikasta vielä haluttua. Mutta lehdistötiedotteiden lisäksi Spies mainosti mm. lehdissä otsikolla “anna auttava kätesi nostamatta sormeakaan”. Tämä (monien mielestä kyseenalainen) markkinointikikka herätti monen mielenkiinnon: hei, mäkin haluan tehdä hyväntekeväisyyttä makaamalla aurinkotuolissa drinkki kädessä! – Ja tämä oikeasti toimi ja Spies alkoi myydä enemmän matkoja Lesbokselle kuin muutamalle muulle Kreikan saarelle yhteensä.

 13. Olipa loistava aihe, ja yhdyn todellakin edellisiin kommentteihin siitä, että muidenkin matkanjärjestäjien olisi syytä ottaa oppia tästä. Sillä se lyttääntynyt mainekin nousuun saataisiin. Hienoa kuitenkin, että joukosta löytyy edes yksi järkevä toimija. Kiitos kun toit tämän jutun julki ja näit sen verran vaivaa, että käänsit tuon tiedotteenkin. Tämä on hyvä muistutus jälleen kerran siitä, että matkakohteessa olisi hyvä kiinnittää huomiota siihen, minkälaiseen yritykseen rahansa kantaa – pieneen, paikalliseen perheyritykseen vai globaaliin miljoonien dollarien luksushotelliin, joka ei jätä paikallisille ropoakaan.

  1. Kiitos kommentistasi Saana! Samaa mieltä, perheyrityksiä kannattaa suosia aina! Pieni on muutenkin kodikkaampaa, ja minusta on aina ihana jutustella paikan pitäjien kanssa, he osaa antaa parhaimmat vinkit :) Ei suurissa ketjuhotelleissa henkilökunnalla ole sellaiseen aikaa, saati kiinnostusta samalla lailla.

 14. Tää on niin kurja tilanne. Ymmärrän, että bisnes on bisnestä ja yritysten on ajateltava kannattavuutta. Silti nostan hattua Spiesille heidän toiminnastaan! Kun tilanne ei edes ole saarella paha, on tyhmää, että lomat perutaan. Möisivät vaikka halvemmalla, varmasti kävijöitä riittäisi! Käy niin sääliksi paikallisia asukkaita.

  1. Joo, bisnes on tietenkin bisnestä, mutta välillä kannattaisi ajatella pitkällä tähtäimellä eikä vain tässä ja nyt. Spies olisi voinut jäädä murehtimaan menetettyjä kruunuja ja surkutella puolityhjiä lentoja, mutta päättikin lisätä kansan tietoisuutta Lesboksen tilanteesta. Nyt pienen panostuksen jälkeen tanskalaiset varaa lentoja Lesbokselle ja yhtiö nauttii positiivisesta julkisuudesta somessa ja lehtien palstoilla. Ja ihmiset varmasti muistaa Spiesin teot vielä pitkään! Win-win – kun uskaltaa ottaa riskejä ja tietää miten homma hoidetaan :)

 15. En voi uskoa, miten hienoa esimerkkiä Spies toiminnallaan näyttää pitkän yhteistyön kunnioittamisesta ‘niin myötä-, kuin vastoinkäymisissä’ – arvostukseni yritystä kohtaa kasvoi välittömästi. Tuo on konkreettista apua ja yhteisvastuullisuutta ja toivon, että mahdollisimman moni näkisi postauksesi aiheesta.

  1. Minunkin arvostus firmaa kohtaan kasvoi – ja varmasti monen tanskalaisenkin! Sillä vaikka yhtiö otti riskin, jonka uhkana oli tehdä suuret summat tappiota, se taitaakin kääntyä plussan puolelle. Jos ei nyt tässä ja heti, niin pidemmällä aikavälillä kyllä, sillä sen verran paljon positiivista julkisuutta Spies on nyt Tanskassa saanut. Ja pienellä panostuksella ne on alkanut myydä Lesboksen lentoja täyteen, sillä nyt ihmiset haluaa matkata sinne auttamaan paikallisia, kun tieto avuntarpeesta on levinnyt. Kiitos kommentistasi! :)

 16. Pääseeköhän tuonne muutoin kuin matkanjärjestäjien avulla? Googlettelin, että siellä olisi ihan kansainvälinen lentokenttä, mutta tuskinpa kovin monesta isosta ulkomaan kaupungista saarelle lennetään. Vai lennetäänkö, en yhtään tiedä (tietämättömyyteni on niin suuri, että minun piti katsoa Google mapsista, että missä saari sijaitsee…)!

  1. Hyviä kysymyksiä! Käsittääkseni ja uskoakseni Lesbokselle pääsee Euroopasta vain charter-lennoilla (Köpiksen lisäksi ainakin Englannista, ja ehkä Saksasta?) ja niitäkään ei ole kuin noin yksi päivässä tänä kesänä (vrt. viime kesän 30/viikko). Mutta Ateenan kautta sinne kyllä pääsee!

 17. Hieno kirjoitus ja tärkeästä aiheesta ja ei tosiaan tule liikaa miettineeksi paikallisten näkökulmasta. Esimerkillista toimintaa Spiesiltä! Onkohan muut tehneet hätiköityä päätöksiä. Kyllä silti muakin vähän jännitti matkustaa Pariisiin, mutta täysin turvallista siellä oli, tietystikään ei varmaan viisi vuotta sitten olisi nähnyt sotilasta rynnäkkökivääriä käsissään, mutta menin silti.

  1. Kiitos Tiia :) Mun mielipide on, että muut on tainneet tehdä hieman hätiköityjä päätöksiä ;) Tai sitten niitä ei vaan ole kiinnostanut/ollut resursseja tehdä ekstrapanostusta markkinoinnissa… Eilen Spies julkaisi uuden tiedotteen, että mainonnan ja sosiaalisen median avulla he ovat saaneet lisättyä Lesboksen lomien myyntiä niin hyvin, että seuraavat kolme lentoa on buukattu täyteen – ja muutkin lennot alkaa täyttyä. Ja viime sunnuntain lennolla asiakkaat olivat tuoneet yhteensä n. 200 kg kuivaruoka-aineita ja vaatteita lesboslaisille. Eli heidän päätös olla perumatta kesän matkoja näyttää olleen kaikkien osapuolien kannalta hyvä juttu :)

 18. Hienosti kirjoitettu postaus! Todella tärkeä ja mielenkiintoinen aihe. On todella harmillista, että medialla on näin suuri vaikutusvalta, eikä asioista aina kirjoiteta kuten asioiden oikea laita on, raivostuttavaa! Toivottavasti tilanne muuttuisi pian.

  1. Kiitos! Se on harmi, että medialla ei ole vastuuta uutisoida tilanteen normalisoitumisesta, ja ihmiset jätetään siihen luuloon että pakolaisia edelleenkin tulisi Lesbokselle jatkuvalla syötöllä. Ja tilanne kun on nykyään ihan päinvastainen!

 19. No on kyllä tosi harmi Lesboksen saarelle! Ei näitä asioita tule edes ajatelleeksikaan, miten ne vaikuttavat paikallisten elämään. Mutta tottahan toki ne vaikuttavat ja ihan tosi karulla tavalla. Onpa hyvä, että kirjoitit aiheesta! Tosi mielenkiintoinen postaus!

  1. Kiitos Teija! Ei tällaisia vaikutuksia osaa ajatella, kun niistä ei missään kerrota. Ilmeisesti median mielestä oli mielenkiintoisempaa levittää tietoa ja kauhukuvia pakolaisvirroista kuin sitten kertoa, että millaiseen tilaan ne jätti paikalliset :(

 20. On tuo tilanne todella ikävä. Tilanne ei ole yhtä paha täällä Turkissa, mutta ei nyt mitenkään hyväkään. Hotelleja on myynnissä, ja varmasti tämän sesongin jälkeen on useampi yritys nurin. Deturkin perui kaikki suomalaisten lennot Marmarikseen ja Bodrumiin, ihmiset pelkäävät uusia terrori-iskuja, eivätkä matkusta tänne. Surullista ja pelottavaakin, kun itse on paikallinen ja mekin saamme leipämme turismista. Ja pisti oikein ärsyttämään, kun näin jonkun valittavan hintojen noususta – se rahasumma tuskin on mitään lomalaiselle, mutta iso summa paikalliselle. Kiitos tästä kirjoituksesta, oli mielenkiintoista luettavaa. Toivottavasti tilanne Lesboksella helpottaa, toivotaan parasta!

  1. Niin olenkin käsittänyt, että ei Turkissakaan tilanne kovin hyvä ole :( On se karua, että matkanjärjestäjät vain kylmästi päättävät perua lentojaan välittämättä yhtään paikallisista, jotka saavat elantonsa turismista. Mutta rahahan se ratkaisee :(
   Toivotaan parasta, että tilanne helpottaa niin Kreikan saarilla kuin Turkissakin! Kiitos kommentistasi!

  1. Kiitos Sarsa! Niin, kyllähän se kohtuuttomalta tuntuu, kun eihän lesboslaiset ole itse voineet mitään sille, että pakolaiset ovat saarelle tulleet. Parhaansa yrittivät tehdä heidän auttamisekseen, mutta sitten maailma hylkäsikin heidät. Ei ole reilua, ei :(

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *