Ensimmäistä kertaa Berliinissä

Ainakin niin kauan kun olen lukenut matkablogeja, olen enemmän ja vähemmän haaveillut reissusta Berliiniin. Niin paljon sitä on blogeissa kehuttu – ja olenhan minä kuullut hehkutusta tuosta Saksan trendikkäimmästä kaupungista muualtakin: Berliini on cool, rosoinen, hipster, halpa ja täynnä erinomaisia ruokapaikkoja. Ja niin lähellä!

Jostain syystä haaveistani huolimatta en kuitenkaan ole Berliiniin ehtinyt – en ennen kuin pääsin sinne viikko sitten Air Berlinin kutsumana. Ja hyvää kannattaa odottaa, sanotaan, ja niin tässäkin tapauksessa: sain muutaman päivän kaupunkilomalle seurakseni ja oppaakseni kolmatta kertaa Berliinissä olleen Archie gone Lebanon -blogin ihanan iloisen Inkan, ja hän onnistui erinomaisesti näyttämään kuinka monipuolinen tuo kaupunki onkaan.

image

image

image

Liikuttuamme kolme päivää ympäri Berliiniä tukikohdastamme Potzdamer Platzin Scandicista käsin opin sen, että Berliini ei olekaan vain cool ja hipster, vaan noina päivinä onnistuin näkemään kaupungin kolmet kasvot: tavallisten nähtävyyksien Berliinin, lähihistoriaa huokuvan Berliinin, ja mielenkiintoisen ja nuorekkaan Berliinin. Enemmänkin niitä varmasti on, mutta tämän kaupungin paremmin tuntemiseen tarvitaan reilummin aikaa.

Perinteisempi Berliini

image

image

image

image

Berliini tunnetaan varmastikin parhaiten viime vuosisadan tapahtumista ja kaupungin muurista, mutta eurooppalaiselle kaupungille tyypilliseen tapaan Berliinissä on useita perinteisempiäkin nähtävyyksiä: vain lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan ovat keskeiset nähtävyydet Valtiopäivätalo, Berliinin symboli Brandenburgin portti, tuomiokirkko ja Alexanderplatzilla sijaitseva maailmankello.

Hieman kauempana entisen Länsi-Berliinin keskustan tuntumassa sijaitsee Kaufhaus des Westen, KaDeWe, eli Euroopan suurin tavaratalo. Siellä käy päivittäin 40 000 – 50 000 asiakasta, ja ehkä juuri siitä syystä minä tyydyin ihmettelemään rakennusta vain ulkoa…

Historiallinen Berliini

image

image

image

Berliinissä käydessä ei voi olla huomioimatta 1900-luvun tapahtumia. Brandenburgin portin lähistöllä sijaitseva kahden hehtaarin laajuinen ja lähes 3 000 betonisesta paadesta muodostuva Euroopan murhattujen juutalaisten muistomerkki on vakuuttava näky, ja tuossa valtavassa labyrintissa viettää helposti useammankin tovin.

Entisen kahtiajakautuneen kaupungin merkit ovat läsnä ympäri Berliiniä: joko muurinpätkinä, laattoina maassa tai vanhoina rajanylityspaikkoina. Vaikka Berliinin ja koko Saksan jakautumisesta on aikaisemmin tietenkin kuullut paljon, sai täälläkin taas huomata sen, että tapahtumat vaan on helpompi hahmottaa paikan päällä.

Rosoinen Berliini

image

image

image

image

Tämä on sitä coolia ja nuorekasta Berliiniä, mitä virheellisesti luulin koko kaupungin olevan. Onneksi tätä rosoisempaa puolta ei tarvitse kauaa etsiä, sillä se tulee kyllä vastaan siellä sun täällä, kunhan vain poistuu syrjään mainituilta suosituilta turistinähtävyyksiltä.

Nämä kuvat on pääosin Prenzlauer Bergin kaupunginosasta, ja samaista aluetta aion seuraavalla Berliinin reissullani koluta enemmänkin – etenkin kun nyt on suuri osa pakollisia nähtävyyksiä jo nähty!

Tämä ei siis todellakaan jäänyt minun viimeiseksi Berliinin reissukseni. Vaikka näin monipuolinen kaupunki jätti ensikertalaisen hieman sekaviin fiiliksiin, haluan ehdottomasti palata sinne uudestaan, ja nähdä vielä enemmän – ja syödä enemmän! Kolmessa päivässä kun ei valitettavasti ehdi tutustua Berliinin ravintolatarjontaan riittävästi, mutta muutamia ruokapaikkavinkkejä minulla on kuitenkin antaa. Pysy kuulolla!

Yhteistyössä Air Berlin

6 comments
 1. Marraskuussa olis tarkoitus viettää viikonloppu Berliinissä. Kiinnostuneena odotan lisää vinkkejä. Kannattaako muuten majoittua tuonne Prenzlauen Bergiin, kun rosoinen Berliini kiinnostaa eniten.

  1. Berliinin Prenzlauer Bergissä pari vuotta asuneena sanoisin, että Prenzlauer Berg ei ole rosoisimmasta päästä, vaan pikemminkin tosi hip ja varsinkin lapsiperheiden suosiossa oleva asuinalue. Toki täältäkin löytyy rosoisuutta ja paljon, paljon kivoja kahviloita ja ravintoloita, mutta Kreuzberg on ehdottomasti se rosoisuuden ja yöelämän mekka. ;)

   Tosi kiva oli tää postaus lukea tälleen berliiniläisenkin silmillä! :) ehkä vähän pintaraapaisu Berliiniin, mutta ei tätä muutamassa päivässä syvemmin läpi ehdi edes käydä.

   1. Kiitos kommentista! Kiva tietää kaupungin hyvin tuntevalta, että minne minunkin sitten seuraavalla kerralla kannattaa mennä :) Ja seuraavalla kerralla keskityn sitten kivojen kahviloiden ja ravintoloiden koluamiseen!
    Täytyy sanoa, että moniin muihin kaupunkeihin on päässyt sisälle paremmin muutamassa päivässä, mutta Berliini tosiaankin vaatii enemmän aikaa. Kolmen päivän kokemuksella ei ihan kovin syvällistä Berliinin kaupunkiopasta pysty tekemään :D

 2. Milloinkahan itse ehtisi Berliiniin ensimmäistä kertaa! Aina välillä siitä puhutaan, mutta vieläkään ei olla saatu aikaiseksi, vaikka pian jo neljä vuotta asumista Saksassa takana! Täällä Kölnin vieressäkin on niin plajon nähtävää. Mutta siis pysyn ehdottomasti kuulolla Berliinin vinkkiesi suhteen. Vaikka en mikään suurkaupunkifani olekaan, niin onhan se Berliini nyt kuitenkin nähtävä!

  1. Oon kyllä samaa mieltä, että Berliini on nähtävä. Ja monta kertaa, koska ainakaan yhdellä lyhyellä kerralla ei siitä saa välttämättä vielä oikein otetta. Mutta ymmärrän kyllä tuon, että jos omassa kotikaupungissa ja sen lähistöllä riittää nähtävää, niin ei välttämättä ole ensimmäisenä listalla lähteä käymään muissa kaupungeissa. Niin se on minullakin Tanskan suhteen: kahdessa vuodessa en ole käynyt kovinkaan monessa muussa kaupungissa Köpiksen lisäksi. Kiitos kommentista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *