Kööpenhaminan keskustassa, H. C. Andersenin bulevardilla, on upea rakennus, joka saattaa suuresta koostaan ja näyttävyydestään huolimatta jäädä huomaamatta, sillä vieressä oleva Tivoli varastaa usein ohikulkijoiden huomion täysin. Kannattaa kuitenkin pitää silmät auki, sillä tämä 1800-luvun loppupuolella rakennettu yksityiskohtia täynnä oleva rakennus on nähtävyys jo itsessään – mutta erityisesti sen sisälle kätkeytyvien aarteiden vuoksi.

Ny Carlsberg Glyptotek on taidemuseo, jonka kokoelmaan kuuluu yli 10 000 taideteosta, erityisesti antiikin Kreikan ja Rooman veistoksia, sekä tanskalaisia ja ranskalaisia maalauksia 1800- ja 1900-luvuilta. Alkuperäisen taidekokoelman omisti Carlsberg-panimon perustajan poika Carl Jacobsen, ja se oli yksi aikansa suurimmista yksityisistä taidekokoelmista.

Glyptoteket ei ole ainoa nähtävyys Kööpenhaminassa, josta on kiittäminen Carl Jacobsenia. Hän oli nimittäin se, joka tilasi Pieni merenneito -patsaan, ja jonka ansiosta tuhannet Kööpenhaminassa lomailevat turistit suuntaavat nykyäänkin Langelinielle katsomaan tätä pientä kivellä nököttävää neitoa.

Turistien kannalta Pieni merenneito on hieman syrjässä kaupungin muista nähtävyyksistä, mutta tämä ei Jacobsenia haitannut – sen sijaan Glyptoteketin sijaintiin hän ei ollut tyytyväinen, vaan piti paikkaa liian syrjäisenä. Kööpenhaminan keskusta-alue kuitenkin laajeni nopeasti ja nykyään Glyptoteketin voi katsoa sijaitsevan hyvin keskeisellä paikalla Tivolin vieressä ja lähellä Raatihuoneentoria ja kansallismuseota.

Vaikka taide ei olisikaan lähellä sydäntäsi, on Glyptoteket silti mielenkiintoinen vierailukohde. Suosittelen ajoittamaan museovierailun tiistaille, sillä silloin sisäänpääsy on maksuton!

Lipunmyyntipiste sijaitsee alakerrassa, ja täältä tulee hakea sisäänpääsylippu myös tiistaisin. Tiistaita lukuun ottamatta sisäänpääsymaksu on aikuisilta 95 kruunua (n. 13 €), ja alle 18-vuotiaat pääsevät maksutta. Alakerrassa on myös lokerikot laukkuja varten, sillä laukkujen vieminen näyttelytiloihin on kiellettyä. Tarkista sisäänpääsymaksut ja aukioloajat täältä.

Ennen taide-esineihin tutustumista suosittelen aloittamaan kierroksen heti sisääntuloaulan jälkeen olevasta upeasta talvipuutarhasta. Täällä rakennuksen ulkopuolella vallitseva kaupungin hektisyys ja liikenteen kakofonia unohtuvat, sillä puutarhassa on niin rauhallinen tunnelma, että puhekin muuttuu kuiskaukseksi. Istahda hetkeksi alas, katsele kohti kupolikattoa kurkottavia palmuja ja ihmettele puutarhan keskellä olevaa kuvanveistäjä Kai Nielsenin The Water Mother -veistosta.

Talvipuutarhan yhteydessä on kahvila Café Glyptoteket, jossa voi syödä kevyen lounaan tai pitää kahvihetken. Kannttaa huomioida se, että kahvilaan ei pääse ilman Glypototeketin sisäänpääsymaksun maksamista.

Ny Carlsberg Glyptotek on yllättävän suuri. Rakennusta on jatkettu useita kertoja sen reilun satavuotisen olemassaolon aikana, sillä ensimmäinen rakennus jäi nopeasti pieneksi kasvavalle taidekokoelmalle. Viimeisin laajennus tapahtui vuonna 1996.

Glyptoteketissä on niin paljon huoneita, kerroksia ja erikokoisia näyttelytiloja, että en edes jaksanut kiertää niitä kaikkia. Eri aikoihin rakennetut siivet tekevät rakennuksesta hieman sekavan ja labyrinttimaisen, joten huoneita on vaikea kiertää missään loogisessa järjestyksessä. Tämän, ja taide-esineiden valtavan määrän, vuoksi kannattaa varata Glyptoteketissä käymiseen reilusti aikaa jos haluaa kiertää koko näyttelyn.

Pysyvän näyttelyn lisäksi esillä on vaihtuva erikoisnäyttely, johon on erillinen sisäänpääsymaksu (myös tiistaisin).

Minulle, taiteesta äärimmäisen vähän tietävälle, Glyptoteketin parasta antia on talvipuutarha ja juhlasali, festsalen, jonka reunoja kiertävät antiikin aikaiset patsaat ja joonialaiset pylväät. Siitäkin huolimatta (tai kenties juuri näiden vuoksi) aion ehdottomasti käydä Ny Carlsbergin glyptoteekissä toistekin.

Levoton reissusielu, tarinankertoja, hetkessä eläjä, maailmankansalainen, kulkuriluonne. Blogi matkoista, irtiotoista, seikkailuista ja siitä, kuinka moottoritie on aina niin pirun kuuma.

Palma de Mallorcan parhaat kahvilat
Pääsiäinen Jyllannissa: taidetta, vanhoja taloja ja kuninkaallisia

Levoton reissusielu, tarinankertoja, hetkessä eläjä, maailmankansalainen, kulkuriluonne. Blogi matkoista, irtiotoista, seikkailuista ja siitä, kuinka moottoritie on aina niin pirun kuuma.

20 kommenttia

 1. Viherjuuria

  23.4.2017 at 12:45

  Onpa mielenkiintoisen näköinen ja oloinen paikka! Olen viettänyt Köpiksessä vain yhden viikonlopun mutta sinne pitää ehdottomasti päästä joskus uudestaan :)

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   24.4.2017 at 16:38

   ​Ehdottomasti uudestaan Köpikseen! :) Vaikka viikonlopun aikana ehtii nähdä kaupunkia jo ihan mukavasti, riittää täällä tekemistä ja näkemistä useammallekin reissulle :)​

   Reply
 2. Pia / Lyhyenä hetkenä

  23.4.2017 at 12:00

  Taidemuseoissa on kiva hengailla etenkin silloin, kun ei ole kiire mihinkään. Ilmaispäivien selvittäminen on joskus työn takana, joten pistämme tämänkin tiedon talteen vastaisuuden varalle. Köpis on toistaiseksi tuntematonta territoriota lentokenttää lukuun ottamatta, mutta kyllä tässä vielä sinnekin joku päivä ehditään.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   24.4.2017 at 16:38

   ​Suosittelen Köpistä oikein lämpimästi vaikkapa viikonloppukohteeksi. Etenkin hyvän ruoan ystävälle täällä riittää ravintoloita koluttavaksi! :)​

   Reply
 3. Heidi / Seikkailujen helmiä

  22.4.2017 at 22:41

  Vaikuttaa kivalta paikalta, varsinkin tuo talvipuutarha! Itsekään en ole mikään suuri taiteitten ystävä, mutta tämä herätti kyllä mielenkiinnon.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   24.4.2017 at 16:37

   ​Kiva juttu, että herätti mielenkiintosi :) Mulla taide menee pieninä annoksina, joten täällä on kiva, että on muutakin näkemisen arvoista kuin vain nuo patsaat ja maalaukset :)

   Reply
 4. Kohteena maailma / Rami

  22.4.2017 at 22:26

  En ole käynyt tuolla, mutta mielessä on ollut. Postauksen perusteella kannattaisi kyllä käydä.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   24.4.2017 at 16:37

   Kiva kuulla, että sinua kiinnostaisi käydä tuolla. Kannattaa seuraavalla Köpiksen-reissulla käydä!​

   Reply
 5. Lotta | Watia.fi

  22.4.2017 at 14:08

  Ilmaiset vinkit on aina hyviä. Museoissa on se hyvä, että ne on just monesti jonain tiettynä päivänä ilmaisia. Ihan best!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   24.4.2017 at 16:36

   ​Ilmaiset jutut on aika jees :) Eilen istuin lennolla Brysselistä Köpikseen naisen vieressä, joka kyseli kovasti vinkkejä Köpiksen-lomalleen. Oli todella iloinen kun vinkkasin menemään ​tänne tiistaina :)

   Reply
 6. Stacy Siivonen

  20.4.2017 at 20:59

  Mietin, onko nuo antiikin patsaat aitoja ja jos ovat niin se on kyllä tosi upeaa. Minä en ole tainnut ikuna olla Kööpenhaminassa tiistaina, koska en ole tuolla käynyt tai sitten olen ollut tiistaina jossain jurtassa Krisulassa. Todennäköisesti jälkimmäistä. Ei muuten, mutta minulle tulee vain noissa paikoissa sellainen olo, etten ole tarpeeksi hieno ihminen niitä varten. Ehkä kvaaklampi on enemmän minun paikkani.

  Reply
 7. Emma

  19.4.2017 at 07:41

  Onpa upea rakennus ja talvipuutarha taiteen lisäksi! Tänne siis ehdottomasti seuraavalla Köpiksen reissulla!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   19.4.2017 at 16:05

   Eikös olekin! :) Ehdottomasti kannattaa käydä, etenkin jos sattuu olemaan kaupungissa silloin kun pääsee ilmaiseksi sisään, niin voi vaikka käydä vain fiilistelemässä tuota puutarhaa jos ei taide kiinnostaisikaan :)​

   Reply
 8. Kati / Lähinnä Kauempana

  18.4.2017 at 23:03

  Olipas hyvä ajoitus postauksellesi! Nimittäin tämä on toukokuisen visiittini to-do-listallani, harmi vain ettei silloin ole tiistai. Vaikka taiteesta tykkään, en ole sen asiantuntija missään määrin. Myöskin luulen, että valikoin jonkin osion, mitä tutkin tarkemmin ja jätän loput jollekin toiselle kerralle. En varmastikaan kykene sisäistämään monen tunnin kierrosta.
  Sain tästä museosta kaveriltani ehdottoman suosituksensa ja tämä juttu vain lisäsi mielenkiintoani. Kiitos tästä!

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   19.4.2017 at 16:06

   Hei, mahtava juttu, että Glyptoteket on käyntilistallasi ja tämä juttu vain lisäsi mielenkiintoasi! Mulla käy taidemuseoissa usein niin, että väsähdän kesken kaiken ja loput sitten kierrän pikakelauksella. Sinun tapasi keskittyä kerralla vain yhteen osioon kuulostaa paljon paremmalta. Pitääkin ottaa seuraavalla museovierailulla tämä taktiikka käyttöön :)​

   Reply
 9. Heidi/Himomatkaajan Turinoita

  18.4.2017 at 18:34

  Hieno lasikupolikatto! Ei ole tullut poikettua, mutta kyllä selvästi pitäisi. Tuolla kun voisi viettää sateisenkin päivän.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   19.4.2017 at 16:06

   ​Totta, tämähän on aivan loistava paikka sadepäivän viettoon! Voisi kierrellä vanhoja saleja, istuskella puutarhassa ja käydä kahvilla sateen ropistessa tuohon lasikupoliin… :)​

   Reply
 10. Pirkko / Meriharakka

  18.4.2017 at 14:51

  Parikin kertaa on tullut tuolla ainakin pistäydyttyä – sen sijainti on kuitenkin kuten totesit sen verran keskeinen Kööpenhaminassa, että siellä on helppo käydä.

  Reply
  • Terhi / Muru Mou

   19.4.2017 at 16:07

   Tässä lähistöllä on monia muita nähtävyyksiä, ja loputkin keskustan paikat käveltävissä olevan​ matkan päässä. Joten senkin puolesta helppo käydä täällä! Oletko käynyt Tanskan-reissuillasi Louisianassa? Se on Köpiksen ulkopuolella, mutta käsittääkseni maan suosituin taidemuseo. Vaikka en tosiaankaan ole mikään suuri taiteen ystävä, haluaisin käydä sielläkin!

   Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Instagram @vagabondablog