Viisi ruokapaikkavinkkiä Berliiniin

Yhteistyössä Air Berlin

Kun on vain kolme päivää kaupungissa, jossa on hyviä ravintoloita pilvin pimein ja laidasta laitaan, on ruokapaikkojen valinta äärimmäisen vaikeaa. Lisähankaluutensa tuo se, että kierrellessä kaupunkia vatsanpohjassa kurnivan nälän saattaa huomata vasta siinä vaiheessa, kun ruokaa olisi saatava naaman eteen sillä samalla sekunnilla, eikä kaupungin toiselle laidalle siirtyminen varmasti hyvän ravintolan perässä tule siinä vaiheessa kysymykseenkään.

Berliinin kokoisessa kaupungissa suosittelenkin merkitsemään karttaan valmiiksi reilun määrän kiinnostavia ravintoloita, ja valitsemaan paikan sitten sen mukaan, missä ruoka-aikaan sattuu olemaan. Ettei vaan käy niin kuin allekirjoittaneelle, että liian myöhäiseksi venähtänyt lounas laukaisikin migreenin. Enkö minä koskaan opi…

image

image

image

Tässä viisi ruokapaikkaa, jotka suosittelen merkitsemään karttaan Berliiniin lähtiessä. Ja näihin kyllä kannattaa mennä ihan suunnitellustikin! Tällä reissulla fine dining -paikat jäivät testaamatta, joten niitä ei tästä listasta löydy, mutta muuten näissä vinkeissä on varmasti jokaiselle ruoanystävälle jotakin. Älä jatka lukemista nälkäisenä!

THE BOWL

image

image

image

Päädyimme The Bowliin ihan sattumalta East Side Galleryn tutkailun jälkeen. The Bowlin ruokalista koostuu gluteenittomasta ja vegaaniruoasta, ja joukossa on myös raakaruokavaihtoehtoja. Itse käyn vegaanirafloissa harvemmin (öö, siis en ikinä?), mutta tätä kulhoa tyhjentäessäni en voinut olla ajattelematta, että miksi ihmeessä en käy niissä useammin. Tämä ruoka ainakin oli todella herkullista, ja aivan täydellinen lounas kaupunkikierroksen ohessa.

The Bowl
Warschauer Straße 33
10243 Berlin Friedrichshain

THE BIRD

image

image

image

Minusta on vasta viime aikoina kuoriutunut hampurilaisten syöjä. Ennen en koskaan tilannut ravintolassa hampurilaista, sillä sen muutaman kerran kun olin sen tehnyt, eivät ne olleet olleet lainkaan hyviä. Mutta katsokaa tätä The Birdin burgeria! Ei terve, voisin lähteä Berliiniin syömään tuon vaikka tältä istumalta! (Jos tämä minun cheddar-burgeri näyttää sinun makuun liian simppeliltä, käypäs kurkkaamassa kuvat ruokaseurani Inkan hampparista Archie gone Lebanon -blogista)

Prenzlauer Bergissä sijaitsevaan The Birdiin meno kannattaa suunnitella etukäteen, sillä pöytävaraus tähän kaupungin eittämättä suosituimpaan hampurilaisravintolaan on suotava. Me menimme paikalle arki-iltana ilman pöytävarausta jo ennen ravintolan aukeamista, ja paikan edessä oli jo jono! Tänne ei myöskään kannata välttämättä tulla ykköset yllä, sillä mehevät burgerit tulisi syödä käsin. Ja unohda Cola Lightin tilaaminen – sitä ei täältä saa.

The Bird
Am Falkplatz 5
10437 Berlin

MUSTAFA’S GEMÜSE KEBAP

image

image

image

Kyllähän sitä pitää Saksan reissulla käydä edes kerran kebabilla – ja miksei sitten kaupungin parhaimmalla kojulla! Sitä en kuitenkaan osannut arvata, että yksi pikkuinen kebabkioski olisi niin suosittu, että ruokaa joutuisi jonottamaan reilun tunnin… Olipahan kokemus sekin, mutta seuraavalla kerralla menen paikalle johonkin muuhun aikaan, kuin vilkkaimpaan lounasaikaan, sillä saatuani vihdoin kebableivän eteeni, oli nälkäni yltänyt jo sellaisiin sfääreihin, että ruokaa ei edes enää tehnyt mieli.

Hyvää se silti oli, mutta seuraavalla kerralla valitsen tuon paksun leivän sijaan kevyemmän durumrullan.

Mustafa’s Gemüse Kebap
Mehringdamm 32
10961 Berlin

STREET FOOD THURSDAY

image

image

image

image

Jos olet Berliinissä torstaina, on Kreuzbergissä sijaitsevassa Markthalle Neunissa järjestettävät katuruokamarkkinat aivan must. Supersuositun tapahtuman sanotaan kuuluvan koko Saksan mielenkiintoisimpiin ruokapaikkoihin, enkä ihmettele: täällä nimittäin pääsee makumatkalle maailman ympäri, oli sitten kyse lämpimistä ruoista, makeista herkuista tai juomista.

Kauppahalli on avoinna katuruokamarkkinoiden merkeissä joka torstai iltaviidestä iltakymmeneen, ja suosittelen olemaan paikalla hyvissä ajoin, sillä sitten kun kojuista loppuu ruoka, se todellakin loppuu eikä uutta tule ennen seuraavaa torstaita. Ja aina kannattaa jättää tilaa jälkiruoalle – etenkään kuvassa näkyvä Jonesin luomujätskiä en jättäisi väliin.

Street Food Thursday
Eisenbahnstraße 42/43
10997 Berlin

SILO COFFEE

image

image

image

image

Luulitko jo, että tämä kahvi- ja kahvilahullu voisi kertoa ruokapaikoista mainitsematta yhtäkään kahvilaa? No ei tietenkään! Friedrichshainissa sijaitseva Silo Coffee vastaa mielikuvieni berliiniläistä kahvilaa: hieman rosoinen, todella paljon hipster ja erinomaisen hyvä. Osuin paikalle iltapäiväkahvien aikaan, joten paikan ruoka jäi testaamatta, mutta kuvassa näkyvä latte sai minulta täydet pisteet.

Kuumien juomien lisäksi ruokaakin Silosta siis saa, ja etenkin sen Aussi-vaikutteista aamiaista on kehuttu paljon (lue vaikka täältä). Jep, seuraavan Berliinin reissuni aamiaispaikka on tässä.

Silo Coffee
Gabriel-Max-Straße 4
10245 Berlin


Vaikka Berliinin reissu oli yhteistyössä Air Berlinin kanssa,
ovat ruokapaikat valittu itse omien mieltymysten mukaan.

48 comments
 1. Nää on hyviä postauksia, koska mulla tulee Berliinin kaltaisten kaupunkien kohdalla todellakin maailman suurimpi first world proplemseja esiin, kun en vaan pysty mitenkään järkevästi alkaa purkamaan päässäni sitä järkyttävien ravintoloiden määrää. Ja sitten miettimään, että mihin niistä miljoonasta ravintolasta menisi. Näistä on aina vinkkiä. :)

  1. Samaa mieltä! Etenkin isommissa ruokakaupungeissa pitää googletella kyllä joku tovi, ennen kuin saa edes jonkinlaisen käsityksen ravintolatarjonnasta, mitkä on hyviä, ja missä mikäkin sijaitsee! Yritin etsiä myös suomalaisista blogeista Berliinin raflavinkkejä, mutta törmäsin enimmäkseen vain aasialaisiin ravintoloihin. Ei kiitos, mä haluan jotain muuta! :)

 2. Olisipas ollut nämä ravintola suositukset tiedossa viime syksynä, kun kävin Berliinissä. Me ei jostain syystä löydetty sieltä kivoja ravintoloita eli ollaan pyöritty ihan väärillä huudeilla.

  1. Voi ei, ikävä kuulla että ette löytäneet kivoja ravintoloita :( Seuraavalla kerralla kannattaa laittaa vaikka edes osa näistä muistiin :)

 3. Nam! Berliini on varmasti täynnä toinen toistaan herkullisempia ravintoloita ja kahviloita. Toi vegaanisafka näyttää niin hyvältä!

  1. Hyviä ravintoloita Berliinissä näyttää tosiaankin riittävän! Muutama päivä ei riitä millään edes murto-osan testaamiseen, joten pakko mennä joskus uudestaan :)

 4. Oi tulipa nälkä tätä lukiessa!! Ihanan näköistä!!:) etenki toi vege ruoka näyttää erittäinki hyvältä!:)

 5. The Bowl näyttää ja kuulostaa hyvältä! En oo itsekään ollut se vegaaniravintoloiden isoin asiakas, mutta viime aikoina ne on alkaneet kiinnostaa enemmän, kun olen innostunut vähän enemmän raakaruoasta. Rakastan kyllä myös lihaa joten en näe itseäni luopumassa siitä koskaan kokonaan, mutta enemmän sentään tulee syötyä nykyään myös kasvisruokaa.

  1. Mulla on sama juttu, että vaikka lihasta tuskin haluan koskaan kokonaan luopua, on sen syöminen vähentynyt viime vuosina todella paljon. Kotonakin kokataan arviolta korkeintaan kerran kuussa lihaa – ravintoloissa syön lihaa useammin, mutta hyvä, että tällaisia The Bowlin kaltaisia oikeasti terveellisiä kasvisruokaravintoloita tulee koko ajan enemmän ja enemmän. Kun kyllähän kieltämättä olo on huomattavasti mukavampi itsellä tuollaisen kulhon tyhjentämisen, kuin ison purilaisannoksen jälkeen :)

 6. Mä en juurikaan pidä Berliinistä, mutta yksi sen ehdottomasti parhaita juttuja on ruoka. Näistä parhaalta näytti The Bowl. Voisin lähteä vielä kolmannen kerran kokeilemaan onneani Berliinin (ja sen ravintoloiden) kanssa, mutta ehkä seuraavalla kerralla suosiolla kesäaikaan,… :-D

  1. Mä uskon, että Berliini on niitä kaupunkeja, joissa pitäisi tosiaankin käydä kesäaikaan. Ruokamatkalle mäkin voisin lähteä uudestaan Berliiniin! Siellä on niin halpaa syödä hyvin :)

 7. Jopas oli jonoa kebeb-kioskille! Toimii ainakin suosituksena paikalle jos sen edessä on tommonen jono, eri asia sitten jaksaako siihen jäädä. :) Ja burgerit on kyllä nam! Itse olen niistä aina tykännyt, mutta vasta joitakin aikoja sitten mieltänyt ne myös ravintolaruuaksi, jotenkin aina ennen ajatellut että semmonen kylägrilli tunnelma burgeria syödessä. :D

  1. Aivan! Pakko olla hyvää sapuskaa, kun kerta ihmiset ovat valmiit jonottamaan! Onneksi en jonon hännille mentyäni tajunnut, että jonossa menisikin sitten tovi jos toinenkin – muuten tuskin olisin suostunut odottamaan.
   Haha, minäkin ajattelin pitkään, että purilaiset on just joko Mäkkiruokaa tai sitten nakkikiskalta haettu kolesterolipommi. Mutta näyttää siltä, että niihin on alettu panostaa enemmän ja enemmän!

 8. Mun pitäisi ehdottomasti opetella toi ruokapaikkojen etukäteissuunnittelu ja jopa varailu. Mulle käy nimittäin lähes aina niin, että sitä paikkaa etsiessä verensokerit romahtaa ja sitten onkin melkein piru irti. Onneksi mä olen jo oppinut ottamaan jonkun pähkinäpussin laukkuun varuiksi, jos mieluisaa paikkaa ei tulekaan heti vastaan.
  Berliini on täysin tuntematon kohde, mutta kuuluu ehdottomasti mun bucket-listalle. Kiitos vinkeistä :)

  1. Ole hyvä Heidi! Toivottavasti nämä vinkit menee korvaan taakse jos ja kun päädyt Berliiniin :)
   Mä olen tottunut täällä Kööpenhaminassa tekemään pöytävarauksia, sillä hyviä ravintoloita on niin paljon, mitä haluaa testata, mutta niin on myös porukkaakin! Suosituimpiin ei voi edes arkena mennä ilman pöytävarausta. Pari kertaa olen yrittänyt, ja se pettymys yhdistettynä nälkäkiukkuun ei ole kivaa kenellekään :D

 9. Tässähän tuli nälkä, ravintolanälkä :-) Pari kertaa olen käynyt Berliinissä ja niillä reissuilla on kyllä ruokailukokemukset jääneet juomakokemusten jalkoihin :-D Sinänsä oli mukavaa luettavaa, sillä Berliiniin tekisi mieli mennä ihan viikonloppureissulle siten, että hengailisi baarista/ravintolasta toiseen rentoon ruokailuun panostaen.

  1. Haha, ei sekään väärin ole, että tutustuu juomapaikkoihin ruokapaikkojen sijaan :D Ja samaa mieltä; voisin mennä Berliiniin uudestaan vain kiertämään ravintoloita (ja myös niitä baareja, totta kai).

 10. Mä en vielä Berliinissä ole käynyt, mutta kiinnostaisi kovin :) Näistä jäi erityisesti kiinnostataamn hampurilaiset, mä tykkään niistä ihan hirveästi. En ehkä jaksaisi jonottaa ruokaa yli tuntia, vaikka Uudessa-Seelannissa Queenstownissa jonotettiinkin kaupungin parhaita hampurilaisia aika kauan.

  1. Kyllä tuo jonottaminen oli mullakin jo siinä rajoilla, että pari kertaa mietin, että voiko mikään ruoka olla NIIN hyvää. Voin kyllä lämpimästi suositella Berliiniä, ja etenkin Birdiä burgerinystävälle! :)

 11. Harvoin meillä hermo kestäisi ruokapaikkaan jonottamista – kyllä siinä sitten lähin huonompikin kuppila saisi meistä asiakkaat :-)
  Samoin suunnitelmamme harvoin kattavat siihen asti, että varaisimme pöydän etukäteen. No joo, johonkin Michelin-ravintolaan olemme kyllä myöntyneet pöytävarauksen tekemään.

  1. Kyllä mekin tässä mietittiin, että jonotetaanko vai ei, mutta kyllähän se tällaista uteliasta kiinnostaa, että mikä on niin hyvää että porukka suostuu sitä jonottamaan. Ja tunnen itseni, että olisi jäänyt harmittamaan jos en oli maistanut tuota kebabia! :)

 12. No johan oli jono kebabille. Kuka ehtii ruokatunnilla seisomaan noin kauan jonossa? Huh. Taisi olla siis aika hyvää. Täällä ilmoittautuu myös yksi kahvila fani. Odotan oikein, että pääsen taas Eurooppaan eli oikein kahviloiden mekkaan.

  1. Hehe, siinähän se ruokkis menee rentouttavasti jonossa seisten, syöminen saattaa kuitenkin jäädä työajalle :D
   Siellä Jenkeissä taitaakin määrä korvata laadun myös kun kyse on kahvista: juodaan valtavia mukeja, joissa ei varsinaista kahvia ole kuin nimeksi. Pari kertaa olen Euroopassakin saanut eteeni maidon kahvilla, enkä toisin päin, ja sen vuoksi taisin tuolla Silossakin ennen latten tilaamista kysyä lasin kokoa. Mitä pienempi, sen parempi – tai sitten otan ennemmin cappuccinon :)

 13. Olit oikeassa. Nälkä tuli tätä lukiessa :D Ihania kuvia! Asun Antwerpenissä turkkilaisella alueella, ja olen täällä saanut TODELLA hyvää kebapia, joten tuntia en tiedä jaksaisinko ko. annosta odottaa :) Äh, harmi että nälkä yltyi sulla moisiin sfääreihin, se on yksi kamalin asia reissatessa; ravintolan-etsimis-nälkäkuolema

  1. Joo, ja mulla kun käy vielä usein siinä nälkäkuoleman partaalla ravintolaa etsiessä niin, että MITÄÄN ei teekään enää mieli! Ihan hirveä tilanne, etenkin reissukumppanille, sillä siinä tilassa mä en todellakaan ole parhaimmillani :D

 14. Jos Berliiniin joskus pääsen, niin ehdottomasti haluaisin kokeilla vegaaniravintoloita, niitä on niin monella taholla kehuttu. Pitäisi kyllä muutenkin aloittaa niiden tutkiminen, ihan varmasti Kölnistäkin löytyy hyviä mestoja. Saksassa myytävät kebabit ovat järjestään kaikki hyviä. Meillä päin pita-kebabin saa noin 3,50€ hintaan ja ah niin hyviä ne on! Oih, ja saksalainen irtojäätelö… :P

  1. Mä tykkäsin ennen kebabista ja sitä tulikin syötyä aika usein, mutta täällä Köpiksessä suurin osa paikoista myykin shawarmaa. Luulin, että se on samaa tavaraa, mutta ihmettelin kun en tykännyt sen mausta ollenkaan. Vasta äskettäin mulle selvisi, että näillä kahdella onkin eroa, mutta parin shawarma-kokeilun jälkeen katosi myös mun kebab-innostus. Halpaa se olisi täälläkin, pitaleivällä maksaa noin kolme euroa, mutta kun en tykkää niin en tykkää. Olisi pitänyt Berliinissä kokeilla useampaakin mestaa, niin ehkä olisin taas päässyt paremmin hyvän kebabin makuun :)

 15. Mustafa’s Gemüse Kebap on tuttu. Kävelimme siitä ohi muutaman kerran, mutta jonot olivat niin jäätäviä, että päädyimme syömään muualle. En ihan usko, että tuo Kebap on kaiken hypetyksen arvoinen : D

  1. Se, mitä pystyin tuota kebabia syömään ja maistamaan huonolta ololtani, ei ihan vienyt minua odottamaani ruokataivaaseen. Mutta onhan tuo jonon pituus niin uskomaton, että pakko kai sen sapuskan on sitten oltava hyvää – tai ainakin parempaa kuin muissa kebab-kojuissa? Mun pitää käydä seuraavalla reissulla testaamassa uudestaan :D

 16. Siis kebabbia korotettava tunti. Täytyy olla hyvää. Pohdinkin jo aloittaessa lukemaan, että kannattaako tätä juttua lukea….olimme reilu vuosi aikaa Berliinissä. Lähdimme niin äkkilähdöllä , että suunnittelu esim ruokapaikoista jäi kokonaan. Tuo Vinkki merkkaamisesta olisi kyllä paikallaan, kun ei nälän iskiessä viitsi hirveästi tutkailla.

  1. Kiva juttu, että luit kuitenkin, ja jopa kommentoit! :) Jos menette Berliiniin uudestaan, niin tässähän sitten oli teille valmiiksi muutama vinkki, jos vaikka tulee seuraavallakin kerralla samanlainen äkkilähtö :)

 17. Niin hyviltä ravintoloilta näyttivät kaikki! Tuota luomujätskiä aloin himoitsemaan :) Nämä mestata laitoin kyllä muistiin seuraavaa Berliinin visiittiä varten. Silo Coffee näyttää just meitsin tyyppiseltä kahvilalta :)

  1. Kiva kuulla, että nämä vinkit meni korvan taakse! :) Silo oli minunkin makuun, sillä tuli hyvin kotoinen olo kun Köpiksessäkin on tuollaisia kahviloita mielin määrin. Simppeli sisustus, mutta laadukkaat tuotteet – tykkään!

 18. No tässähän tuli nälkä! Berliini on juuri niin iso, että tuo on ehdottoman hyvä vinkki, että merkkaa karttaan hyviä ravintoloita vähän sieltä täältä, ja valitsee sitten sen, mikä on lähinnä kun ruuan aika tulee. Hyvä ruoka on sitten matkojen parhautta!

  1. Hyvä ruoka todellakin on matkojen parhautta! Ja se on aivan kamalaa, jos nälissään menee vain lähimpään kuppilaan ja sieltä saakin huonoa ruokaa! Etenkin lyhyemmillä reissuilla ei halua haaskata ruokakertoja pahaan sapuskaan, joten kannattaa hieman tutkailla ravintolatarjontaa etukäteen :)

 19. Mustafalla on ollut hyvä liikeidea laittaa Gemüse Kebab koju suuren Metropol Hostellin eteen. Siellä on 68 huonetta, mutta vuodepaikkojen kokonaismäärää en nähnyt netistä. Kauppa käy takuuvarmasti. Saattoi olla niin, että kokonainen nuorisomatkaryhmä oli sinun edelläsi juuri silloin odottamassa ruokaansa. Ei ole taattua, että nälkäisten jono olisi mihinkään kellonaikaan lyhyempi. Ihmettelinkin jo, että viitsisivätkö saksalaiset jonottaa ruokaa, kun joka nurkassa on ruokapaikkoja.

  1. Hostellista varmasti tulee lisää syöjiä, mutta en usko, että tuossa jonossa kovinkaan montaa Metropolin asukasta oli. Tai minä en ainakaan menisi jonottamaan kiireisempään aikaan, vaan kyttäisin hostellin ikkunasta lyhyempää jonoa (jos sitä siis missään vaiheessa edes on) :D
   Jonossa oli kaiken ikäisiä, ei pelkästään nuorisoa. Esimerkiksi edessämme oli vanhempi pariskunta aikuisen (kenties) tyttärensä kanssa, ja he taisivat olla saksalaisia. Ja takanamme oli kaksi niin nuorta saksalaista poikaa, että heidän oli kyllä pakko olla berliiniläisiä. Eli kyllä saksalaisetkin viitsii jonottaa tälle kioskille, joten ilmeisen hyvää sapuskaa sen on oltava! :)

 20. No kylläpäs me ollaan löydetty aika huikaisevan herkullisia ruokapaikkoja! :D Kiva lukea näitä postauksia, on niin hauska nähdä miltä matka näytti reissukaverin linssin läpi. :)

  Ja vitsi mää kuolaan edelleen tuon The Birdin burgerin perään, se oli niin hyvä! Ja kieltämättä yhä harmittaa se sun migreeni, onko kurjempaa kuin kaupungin paras kebu ja jäätävä kuvotus. :(

  Mutta nam, kiitos oivasta ruokaseurasta!

  1. No niinpä! Vaikka sinähän se taisit nämä kaikki löytää :D The Birdin burgeri oli kyllä herkkua, ja koko raflan rento ilmapiiri oli tosi jees.
   No joo, arvaa vaan harmittaako minua, että migreeni ja huono olo iski! Ja just tuolloin kun on saamassa jotain erityisen hyvää ruokaa :( Mutta sekin on mulle yksi syy lisää palata Berliiniin!
   Kiitos itsellesi mainiosta ruoka- ja reissuseurasta :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *