Ihastuttava Kongens Lyngby on suosikkipaikkani Tanskassa

Kööpenhaminan pohjoispuolella sijaitseva noin 55 000 asukkaan Kongens Lyngby on yksi suosikkipaikoistani Tanskassa – jos ei jopa se kaikkein kirkkain tähti. Kongens Lyngby on paikka, jonne vielä lukuisten käyntikertojen jälkeenkin palaan mielelläni, ja olen tänäkin kesänä käynyt siellä useamman kerran ilman sen kummempaa syytä, vain nauttiakseni kaupungin kauneudesta.

Lyngby on se kaupunki, jonka virastotaloon lähes kaksi vuotta sitten menin passini kanssa rekisteröitymään asukkaaksi Tanskaan ja hankkimaan paikallisen henkilötunnuksen, ja jonka pääkadun Irma-ruokakaupassa tutkailin hyllyjen valikoimaa pitkään ja nyökkäilin hyväksyvästi löytäessäni monien muiden tuttujen tuotteiden lisäksi suomalaista salmiakkia ja Fazerin suklaata. Ja jonka suuriin tavarataloihin Lyngby Storcenteriin ja Magasiniin tieni kulki Kööpenhaminan keskustan liikkeitä useammin.

image

image

image

Vaikka emme asuneetkaan Lyngbyssä, vaan viereisessä Virumissa, oli Lyngby meidän shoppailupaikkamme, sunnuntaikävelylenkkiemme kohde ja laiskojen iltojen noutoruoan hakupaikka. Ensimmäisten Tanskan kuukausieni aikana Lyngby näytteli suurta roolia, ja tämän vuoksi sillä on minulle erityinen merkitys – eikä kaupungin idyllisyys ja pikkukaupunkimaisuuskaan ole koskaan haittaa tehnyt.

Lyngby ei kuitenkaan ole vain joku kyläpahanen Kööpenhaminan ulkopuolella, josta kerron vain siksi, että satuin aikoinaan asumaan sen lähistöllä. Ehei, Lyngby on upea käyntikohde myös turisteille, aivan kuten minullekin, jos haluaa paeta Kööpenhaminan kesäruuhkia rauhallisempaan, mutta silti kauniiseen pikkukylään.

imageLyngby Hovedgade, Lyngbyn pääkatu

image

Miksi Kongens Lyngby on suosikkipaikkani?

Siihen, että Kongens Lyngby on suosikkipaikkani, ei riitä vain se, että vietin kaupungissa paljon aikaa Tanskassa asumisen alkumetreillä. Syynä on erityisesti se, että Lyngby nyt vain sattuu olemaan aivan täydellinen tanskalainen pikkukaupunki. Täällä on upea luonto lähellä keskustaa, värikkäät talot ovat kuin satukirjasta ja kaupungin laidalla on kaunis Lyngby Sø, eli Lyngbyn järvi – sillä kyllähän Kallaveden rannoilla varttuneen suosikkipaikassa tulee olla vesi läsnä!

Joka kerta Lyngbyssä käydessäni en voi olla ajattelematta, että niin ihanassa paikassa ei voi asua kuin vain onnellisia ihmisiä. Ja täällä minäkin haluaisin asua, jos joskus tulen asumaan Tanskassa pysyvästi.

image

image

image

Lyngby Kirke – Lyngbyn kirkko

Lyngbyn aluella sanotaan olleen asutusta jo 8500 vuotta sitten, mutta kaupunki on todennäköisesti perustettu viikinkiajalla vuosien 800-1050 välisenä aikana – ja siihen viittaa myös kaupungin nimi Kongens Lyngby, Kuninkaan Lyngby. Kansan suussa nimi kuitenkin yleensä lyhenee pelkäksi Lyngbyksi. Kaupungin kirkko on 1150-luvun tienoilta, joten Lyngby on saanut alkunsa viimeistään silloin.

Pienen kukkulan päällä sijaitseva Lyngbyn kirkko onkin yksi kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä, ja kirkon ympäristöön kannattaa tutustua vaikka itse kirkkoon ei välttämättä pääsisikään sisälle: kirkon pieni piha on viihtyisä ja huolella hoidettu, ja rauhallisessa miljöössä on mukava istahtaa penkille juomaan vaikka läheisen pääkadun kahvilasta ostettua kahvia.

Lyngby, Kööpenhamina

Lyngby, Kööpenhamina

Sorgenfri Slotshave – Sorgenfrin linnanpuisto

Kirkon vierestä alkaa upea, noin 300 vuotta vanha Sorgenfrin linnanpuisto. Neljäkymmenen hehtaarin kokoinen puisto on avoinna yleisölle, ja se onkin suosittu lenkkeily- ja ajanviettopaikka. Eikä Lyngbyssä käynti ole täydellinen ilman kävelyä tässä vehreässä puistossa, piknikiä sen nurmikentillä tai istuskelua puistoa halkovan joen varrella.

Puiston laidalla on Tanskan kuningasperheelle kuuluva Sorgenfri Slot, suomeksi Huoleton Linna, joka on rakennettu 1750-luvulla. Linnaan, tai edes linnan pihalle, eivät ulkopuoliset pääse, mutta linnan takasivun näkee hyvin puistosta käsin.

imagePalanen Sorgenfrin linnan julkisivua. Tämän lähemmäksi eivät ulkopuoliset pääse.

imagePuiston läpi kulkee Mølleåen-joki

image

imageSorgenfrin linnan takasivu

Frilandsmuseet – Ulkoilmamuseo

Linnanpuiston vieressä sijaitsee Frilandsmuseet, eli yksi maailman suurimmista ja vanhimmista ulkoilmamuseoista. Yli sata vuotta sitten avattu suuri museoalue käsittää yli 100 alkuperäistä rakennusta vuosilta 1650-1950, ja joukossa on muun muassa maataloja, myllyjä, työpajoja sekä kartano ja vaivaistalo.

Frilandsmuseet on osa Tanskan Kansallismuseota, ja se on avoinna pääsiäisestä lokakuuhun. Maanantaisin museo on kuitenkin suljettu. Sisäänpääsylipun hinta on 65 kruunua, eli noin yhdeksän euroa (kesällä 2016). Lue lisää täältä.

image

image

Tiedätkö nämä lyngbyläiset?

Suurelle yleisölle Lyngby on tuttu vuonna 1936 perustetusta Lyngby Porcelæn -posliinitehtaasta, jonka valmistamat kauniit ja ajattomat Lyngby-vaasit ovat suosittuja niin Tanskassa kuin maailmallakin.

Lyngby Tennisklubilta on maailmanmenestykseen ponkaisseet tanskalaiset tennispelaajat Caroline Wozniacki ja Frederik Nielsen: Rion kesäolympialaisiin osallistuva Wozniacki on ollut tennismaailman ykkönen ja Nielsen on voittanut muun muassa Wimbledonissa nelinpelimestaruuden. (Ja tässä on tietenkin pakko mainita se, että poikaystäväni on omalla tennisurallaan voittanut Nielseniä vastaan!)

imageLyngby-vaaseja näyteikkunassa Italian Bolognassa

imageNordre Mølle – Pohjoismylly

imageLyngbyn läpi kulkee Mølleåen-jokiimageMølledam-lampi, josta pääsee veneellä Mølleåen-jokea pitkin Lyngbyjärvelle

Pelkästään näitä kuvia katsomalla voisin lähteä tältä istumalta Lyngbyhyn. Kyllä se vaan on niin ihana. Vai mitä mieltä olet – voisitko viettää kesäpäivän näissä maisemissa?

Miten Lyngbyhyn pääsee?
Kööpenhaminan keskustasta on Lyngbyhyn matkaa vain noin 12 kilometriä, joten sinne hurauttaa nopeasti autolla tai parissakymmenessä minuutissa S-junalla joko Nørreportin asemalta tai päärautatieasemalta.

38 comments
 1. Onpas idyllinen kylä. Tuolla voisi piipahtaa joskus, kunhan nyt edes pääsisi edes Köpikseen :D Mä oon nyt hurahtanut kaukomatkailuun ja lähikohteet jääneet valitettavasti hiukan paitsioon. Mites pärjääkö Tanskassa englannilla vai joutuuko kertaamaan hiukan tuota kieltä? Mulla lopahti aikoinaan innostus tanskan kieltä kohtaan kun yritin ymmärtää lukujen logiikkaa :D

  1. Juu, kannattaa ensiksi mennä Köpikseen ja jos sen tutkailulta jää aikaa, niin sitten köydä täällä :D Tanskassa pärjää loistavasti englannilla, ja sen vuoksi en ole kaksi vuotta maassa asuneena edes oppinut tanskaa… Englannilla pärjää liian hyvin! Ja joo, ne numerot on kyllä ihan hämärät :D

 2. En ole kyllä ikinä kuullutkaan ennen tätä kyseisestä paikasta. Se matkablogien hyvä puoli kieltämättä on, että näistä saa tosi hienoja vinkkejä tulevia reissuja varten :-)

  1. Köpiksessä on se(kin) ihanaa, että tällaisia pieniä paikkoja on ihan lyhyen matkan päässä keskustan vilskeestä. Siksi tällaisessa paikassa olisi ihana jopa asua: on rauhallista ja kaunista luontoa, mutta keskustaan ei ole lainkaan pitkä matka.

 3. En ole käynyt mutta kuvista päätellen tykkäisin varmaan tästä kaupungista. Todella idyllisen näköistä, ja ihania nuo rakennukset. Kirkko on tosi erikoisen näköinen, hieno! Tykkään näistä kuvista kun näissä näkyy vähän myös paikallista elämääkin. Joskus manaan, että tulee otettua liikaa sellaisia poseeraus kuvia tai liian sliipattuja. Parhaat kuvat on usein just tilanne kuvia kuten tässäkin nämä ihmiset askareissaan.

  1. Samaa mieltä, että tilannekuvat ovat yleensä parhaimpia, mutta itsekin syyllistyn monesti ottamaan liian aseteltuja kuvia. Kiitos Paula! :)

 4. Lyngbyssä olen kuluttanut aikaa vain yliopistolla ja matkalla sieltä juna-asemalle, mutta näköjään olisi syytä poiketa muuallekin! Ehkäpä otan sen tavoitteekseni syksyllä :)

 5. Idyllisen oloinen paikka. Täytyy pistää korvantaakse seuraavaa Köpisreissua ajatellen, joka toivottavasti tapahtuu lähiaikoina.

 6. JOskus tehtiin automatkaa siten, että tultiin Göteborgista yli Pohjois-Tanskaan ja sieltä sitten pikkuhiljaa pikkukaupunkien ja kylien kautta Kööpenhaminaan. Melko idyllisiä, monet, vaikka juuri tästä ei ole ainakaan jäänyt mielikuvaa! Ehkä joskus vielä :-)

  1. Niin, tanskalaiset pikkukylät on usein todella idyllisiä, ja tykkään muutenkin vain ajella maaseudulla ihastelemassa vanhoja taloja ja peltoja :) Ihan harmittaa, että en ole tehnyt sitä enemmän näiden Tanskan vuosien aikana :)

 7. Voisin kyllä minäkin lähteä ihan tältä istumalta, näyttää tosiaan ihan onnellisten ihmisten kaupungilta :) Näin suurkaupungissa monta vuotta asuneena oon tullut siihen tulokseen, etten koko elämääni täällä halua viettää, vaan just joku tuon kokoinen kaupunki olisi sopiva. Kyllä mielellään kävisin tuolla sitten joskus Tanskan reissulla, jopa mieluummin kuin niissä isommissa.

  1. Mekin ollaan puhuttu, että jos Tanskaan asetutaan jossain vaiheessa pysyvästi asumaan, niin sitten muutetaan Köpiksen ulkopuolelle. Lyngby olisi hyvä vaihtoehto, mutta voi olla että halutaan vielä enemmän jonnekin keskelle ei mitään. Sellaistakin seutua kun on vain 30-60 min ajomatkan päässä Köpiksen keskustasta, niin saisi asua maaseudun rauhassa, mutta kaupungin vilinäänkään ei olisi liian pitkä matka :)

 8. Kaunis on kylä juuri sellainen tanskalainen. Tanskasta muistuu aina mieleeni kesä, jolloin kiersimme maata. Oli lämmin ja me nautimme lähestulkoon autiolla hiekkarannalla perheen kanssa muutaman päivän. Joskus pitäisi kyllä matkustaa uudelleen.

  1. Ihanalta kuulostaa teidän Tanskan kesä! :) Etenkin tuo lähes autio hiekkaranta, sellaista kun en (etenkään hyvällä) säällä ole kokenut, sillä lähimpänä on Köpiksen iso ranta, mikä on aurinkoisina päivinä aina ihan täynnä porukkaa.

 9. Ihastuttavalta näyttää! Ja koska eilen varasin Kööpenhaminaan lentoliput (Finskin tarjous meno-paluu 98€) luen nyt erityisen tarkkaan näitä sinun suosituksia ja varmasti ennen reissua (joka lokakuussa) käyn blogiasi läpi huolella. Olen kerran käynyt Kööpenhaminassa kesällä, mutta nyt kaipaisin syksyn parhaita vinkkejä sinne :).

  1. Hyvä juttu! Ja tämä on niin lähellä Köpistä, että ei edes vaadi autoa tai monimutkaisia suunnitteluja – kunhan vaan hyppää junaan ja jää hetken päästä oikealla asemalla pois :)

 10. On muuten tosi kivan näköinen paikka! :) Mua on alkanut Tanska kiinnostamaan, kerran olen siellä käynyt yli 10 vuotta sitten. Siltä reissulta muistan lähinnä hiekkadyynit ja Legolandin. Kööpenhamina kiinnostaisi kovin, ja sieltähän voisi sitten hyvin tehdä päiväretken tähän pikkukaupunkiin :)

  1. Ehkä nyt tosiaankin olisi korkea aika tehdä uusintareissu Tanskaan, sillä Kööpenhamina on upea, tänne lentää nopeasti ja lähialueillakin riittää nähtävää! :)

 11. No onpa soma kaupunki! Aloin miettiä, että pysähdyimmeköhän tuolla muutaman vuoden takaisella Tanskan roadtripillämme, tämä kun näyttää jotenkin tutulta. Toisaalta kaikki käymämme tanskalaiset kylät jäivät mieleen nätteinä eli ehkä sekoitan tämän nyt johonkin toiseen paikkaa :)

  1. Voihan se toki olla, että kyseessä onkin ollut jokin toinen kylä, koska monet etenkin näistä vanhemmista paikoista tosiaankin on hyvin samantyylisiä – ja yhtä ihania! :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *