Matkapäiväkirja, osa 5: Bergamon ihana vanhakaupunki

Viimeisenä aamuna Comojärven tuntumassa sijaitsevassa Intelvi San Fedele -kylässä emme ehtineet tehdä juuri muuta kuin syödä aamiaisen ja pakata laukut, ja sitten olikin jo aika jättää ihana hotellimme taakse ja ajaa tämän reissun viimeistä kertaa Comojärven rantatietä pitkin. Vielä viimeiset katseet kohti kauneinta näkemääni Italian maisemaa, ja pian olimmekin ajamassa maisemattomalla moottoritiellä suuntana Bergamo ja sen lentokenttä.

Vielä ei kuitenkaan ollut aika lähteä kotiin, mutta koska viettäisimme viimeisen yön Bergamossa, emme tarvitsisi enää autoa ja siksi siis palauttaisimme sen jo takaisin lentokentän autovuokraamoon. Bergamosta on lentokentälle matkaa vain viitisen kilometriä ja hotellimme oli lähes bussiaseman vieressä, joten autottomuus ei elämäämme hankaloittaisi – päin vastoin, kun ei tarvitsisi enää etsiä parkkipaikkoja.

Citta Alta, Bergamo

Citta Alta, Bergamo

Kävimme viemässä tavarat hotellille, ja lähdimme samoin tein kävelemään kohti Bergamon vanhaakaupunkia, Città Altaa. Matka ei ollut pitkä, vain puolisentoista kilometriä, mutta nälkäisenä auringonpaisteessa kävellessä en voinut olla miettimättä, että bussi olisi voinut sittenkin olla hyvä vaihtoehto – etenkin, kun tajusin (liian myöhään), että lentokenttäbussit jatkoivat bussiasemalta matkaa aina Città Altaan asti, ja olisimme jopa päässeet samalla, jo lentokentältä ostetulla, bussilipulla.

Bussilla matkustaessa olisi kuitenkin jäänyt kokematta funikulaari, eli reilulla eurolla matkustajia ylös vanhaankaupunkiin kuljettava kiskoköysirata. Città Alta, yläkaupunki, kun sijaitsee nimensä mukaisesti ylhäällä kukkulalla. Kävellenkin vanhaankaupunkiin toki pääsee, mutta etenkin kesäkuumalla moottoroidulla kulkuneuvolla kulkeminen on varmasti miellyttävämpi kokemus – ainakin ylös päin mennessä.

Citta Alta, Bergamo

Citta Alta, Bergamo

Citta Alta, Bergamo

Citta Alta, Bergamo

Città Altaan päästyämme kävelimme ensimmäiseksi vanhankaupungin keskusaukiolle, Piazza Vecchialle, jota Herman Hesse on kutsunut Italian kauneimmaksi paikaksi. Aivan samaa mieltä en tämän saksalaisen kirjailin kanssa ole, vaikka viehättävä paikka Piazza Vecchia onkin.

Aukion keskellä on pieni suihkulähde käärme- ja leijonapatsaineen, ja laidoilla pari ravintolaa, museo, vanha kirjasto ja 52 metriä korkea Campanone-torni, jonne voi aukioloaikojen puitteissa kiivetä. Maanantaisin torni on suljettu, joten meiltä jäi maisemien katselu Città Altan korkeimmasta tornista väliin.

Piazza Vecchian vieressä olevalla Piazza del Duomolla sijaitsevat Santa Maria Maggiore Basilica ja ulkosivultaan vaatimattomampi Bergamon katedraali, Duomo di Bergamo. Kävimme katedraalin sisällä, ja kuten aina katolisessa kirkossa käydessäni, hämmästelin koristeiden ja yksityiskohtien määrää. Jos se Kallaveden kirkko, jossa peruskoulussa ollessani kävimme koulun kanssa pari kertaa vuodessa, olisi ollut edes murto-osan näin koristeellinen, olisi silmien auki pysyminen jumalanpalveluksissa ollut huomattavasti helpompaa!

Citta Alta, Bergamo

Citta Alta, Bergamo

Citta Alta, Bergamo

Citta Alta, Bergamo

Tässä vaiheessa kello oli jo pitkällä iltapäivässä ja vatsamme murisivat tyhjyyttään. Emme kuitenkaan halunneet jäädä Piazza Vecchian ylihintaisiin ravintoloihin, vaan lähdimme kävelemään pitkin Via Gombitoa takaisin kohti funikulaariasemaa, sillä olimme huomanneet kadun varrella muutamia kivannäköisiä ruokapaikkoja. Silmiini osui pikkuinen ravintola, joka tarjosi edullista lounaspakettia: leipää, pääruoka, ruokajuomaksi vettä, jälkiruokakahvit ja palvelumaksu (joka jo itsessään oli ainakin Comolla vähintään kaksi euroa henkilöltä) yhteensä 10 €.

Ravintolavalinta ei olisi voinut onnistua paremmin, sillä vaikka palvelu oli hidasta, oli ruoka käsittämättömän hyvää. Me molemmat tilasimme ravioleja voilla, pekonilla ja salvialla, ja tämä oli yksi parhaimmista syömistäni pastoista, koskaan. Aterian kruunasi prosecco ja reissun paras cappuccino (kyllä, olen juntti turisti, joka juo cappuccinoa myös aamun jälkeen – ja jopa aterian päätteeksi!).

Ikävä kyllä en muista kyseisen ravintolan nimeä, enkä onnistunut Googlen avullakaan sitä löytämään. Tämä kuitenkin sijaitsee vasemmalla puolella Via Gombitoa kun kävelee funikulaarilta kohti Piazza Vecchiaa. Yllä on pari kuvaa vinkiksi, joten eiköhän ravintola näillä löydy. Suosittelen nimittäin testaamaan tämä paikan!

Citta Alta, Bergamo

Citta Alta, Bergamo

Citta Alta, Bergamo

Citta Alta, Bergamo

Vatsat täynnä kiipesimme vielä pikkaisen ylemmäksi, Città Altan linnoitukselle La Roccaan. Linnoituksessa on torni, josta kirkkaalla säällä voi nähdä jopa Milanoon saakka, mutta meillä jäi tässäkin tornissa käynti väliin, sillä sekin on maanantaisin suljettu. Se ei kylläkään haitannut mitään, sillä tykkäsimme vain kävellä linnoituksen puutarhassa ja nauttia maisemista hieman tornia alempaa.

La Roccasta näkee Città Altan lisäksi jonkin verran alakaupunkia, mutta myös kaupungin laidalla kumpuilevia esialppeja. Maisemat ovat todella upeat joka suuntaan, joten La Roccaa ei missään nimessä kannata jättää väliin Bergamon yläkaupungissa käydessä!

Citta Alta, Bergamo

Citta Alta, Bergamo

La Roccassa käymisen jälkeen kävelimme yläkaupungin pikkuisia mukulakivikatuja päämäärättömästi. Lopulta päädyimme Città Altan toiseen päähän, jossa on bussipysäkki lentokenttäbusseille. Tänne saakka pääsisi siis vaivattomasti yhdellä ja samalla bussilla lentokentältä, joten seuraavalla kerralla haluan ehdottomasti majoittua yläkaupungissa alakaupungin sijaan!

Aivan lähellä olisi ollut kasvitieteellinen puutarha, mutta jätimme sen tällä kertaa väliin. Kuumana päivänä 141 portaan kiipeäminen ei houkutellut, vaan päätimme etsiä varjoisan paikan ja nauttia lasilliset kylmää proseccoa.

Viihdyimme Città Altassa iltaan saakka. Bergamon vanhakaupunki lumosi meidät täysin, ja olimme todella tyytyväisiä päätökseemme viettää viimeisen yön tässä meille entuudestaan täysin tuntemattomassa kaupungissa. Turisteja oli täällä yllättävän vähän, ja pimeän tullen nekin vähät katosivat, sillä monet tekevät Bergamoon vain päiväretken Milanosta käsin. Minä suosittelen tekemään toisin päin: valitse lomakohteeksi Bergamo, ja tee päiväretki Milanoon!

Citta Alta, Bergamo

Citta Alta, Bergamo

Citta Alta, Bergamo

Illallisen jälkeen palasimme aikaisemmin näkemällemme bussipysäkille, mutta kappas: illan viimeinen bussi oli lähtenyt jo aikaa sitten. Mietimme hetken taksin ottamista, mutta koska niitä ei näkynyt yhtäkään, päätimme kävellä takaisin hotellillemme. Vaikka jalkamme olivatkin jo väsyneet päivän askeleista, nautimme suunnattomasti iltakävelystä ensiksi yläkaupungin, sitten alakaupungin läpi, joka sekin näytti illan pimeydessä oikein viihtyisältä.

Olimme vakuuttuneita, että Bergamo oli kaikin puolin ihana kaupunki. Ja onneksi meillä oli vielä puolikas päivä jäljellä: huomisen, reissun viimeisen päivän, käyttäisimme alakaupunkiin tutustumiseen.

32 comments
 1. Bergamossa käyty 3 kertaa…ja voisin sinne vaikka muuttaa…Junalla käyty Milanossa ja Venetsiassa….vuokra autolla Como ja Garda kierretty…..I loov Italia!!!

 2. Bergamossa käyty 3 kertaa…ja voisin sinne vaikka muuttaa…Junalla käyty Milanossa ja Venetsiassa….vuokra autolla Como ja Garda kierretty…..I loov Italia!!!

 3. Ihanaa matkatarinointia! Italia on kyllä sellainen maa, jolle olen menettänyt vähän sydäntäni vaikka en ole edes siellä vielä käynyt. Eihän noihin maisema- ja ruokakuviin voi olla rakastumatta, ihan täydellisen näköistä. :) Ja pahoittelut vielä myöhäisestä kommentoinnista!

  1. Kiitos, Johanna! :) Italia on spesiaali maa, ja monet on sille sydämensä menettänyt. Minä en ihan täysin vielä, mutta tämän reissun ja näiden maisemien jälkeen se ei enää kaukana ole :)

 4. Oi, tämähän voisi olla tutustumisen arvoinen kohde. Olen monessa paikassa havainnut, että ravintolat, joita ei välttämättä löydy mistään nettimuodossa ainakaan helposti, ovat niitä parhaita ;) Ihana fiilis tulee kuvistakin :)

 5. Olen kuullut Bergamosta pelkästään kehuja ja tämä postaus tukee niitä erinomaisesti. Harmittaa, kun ei tullut aikoinaan lennettyä Tampereelta Bergamoon suoraa, kun se mahdollisuus oli olemassa. Itseä kiinnostaisi enemmän Bergamo kuin Milan, mikä sekin on näkemättä vielä.

  1. Voi ei, ikävä että jäi hyödyntämättä tuo yhteys! Milanossa on muutama kiva paikka (kuten Naviglio), mutta se ei riitä voittamaan Bergamoa. Bergamo oli aivan todella kiva, eikä ollut liikaa turisteja eikä liian kallista. Suosittelen!

 6. Onpa kaunista tuollakin! Mäkin olen Como-järvellä käynyt muutama vuosi sitten ja maisemat oli todella upeat. Nuo Italian kumpuilevat kukkulat ja värikkäät, kauniit talot rinteillä ovat jotain niin kaunista! Milanossa olen piipahtanut päiväseltään, eipä juurikaan sytyttänyt. Hyvä vinkki, välillä on hyvä valita joku pienempi paikka tukikohdaksi ja suurempi retkikohteeksi.

  1. Milano ei ole tainnut sytyttää kovinkaan montaa siellä käynyttä! Mutta onneksi lähistöltä löytyy kaikkea ihanaa, kuten järviä, vuoria ja ihania kyliä :)

 7. En tajua miten Italia on jäänyt jotenkin kaukaiseksi ja kauas omasta “must see” listasta. Nyt kuitenkin mitä enemmän luen Italian kohteista sitä nopeammin haluaisin päästä tutustumaan tähän ruoan, viinin ja hurmaavien maisemien maahan :)

  1. Italia ei minullakaan ole koskaan ollut mitenkään must see -paikka, eikä edes muutamia kertoja siellä käytyäni ole oikein ymmärtänyt sen ihanuutta. Mutta Pohjois-Italia oli toista maata: nyt kolahti täysillä! Haluan takaisin! :)

 8. IIh.. Ihana Bergamo. tai oikeastaan ihana Italian järviseutu. Vaikea sieltä on paikkaa löytää, joka ei olisi kaunis kuin koru.

  Palvelumaksu on pepusta. Itse en todellakaan pidä näistä palvelu/kattaus/mikälie-lisistä, jotka pamahtavat päälle. Puolassa erehdyttiin yhteen paikkaan, missä tarjoilija tyynesti ilmoitti, että laskussa ei ole tippiä lisättynä ja katsoi merkitsevästi. Aivan kuin he voisivat päättää, että asiakas sitä haluaa jättää.

  1. Minä vihaan palvelumaksuja ja veroja ja kaikkia ylimääräisiä maksuja ravintoloissa! Miksei sitä hintaa vaan voi ilmoittaa suoraan niin kuin se on, vaan pitää antaa vaikutelma että halpaa on, vaikka loppulasku onkin sitten täynnä ties mitä maksuja. Aargh, vihaiseksi se vain pistää! Ja tipin ruinaajat on toinen ärsytyksen aihe! Ihmeellisiä tapoja :D

 9. Oi, mielettömän kauniin näköinen vanhakaupunki! Ja olipa hyvä löytö lounaspaikaksi. Lounaat kun usein tuppaavat olevan vähän sitä sun tätä, joten kiva kun löytyi huippupaikka.

  1. No niinpä, lounaat (ja varsinkin lounasdiilit) saattaa olla mitä sattuu. Nyt oli niin nälkä, että otettiin riski. Ja onneksi! Menen seuraavallakin kerralla aivan varmasti syömään tuonne :)

 10. Viime kuussa kävimme Comolla ja Bergamo oli yksi kohde missä olisin todella halunnut käydä, mutta aikapulan vuoksi emme ehtineet… Olen Italia-Fani henkeen ja vereen, ihastuin Comoon ja sen ympärillä on monia kivoja kohteita, joten palaan varmasti tuonne ja aion suunnata silloin Bergamoon. Oliko siinä lähellä ne Outletit myös? Kerrassaan upeat kuvat, nostavat kyllä matkakuumetta…

  1. ​Kiitos, Martta! :) Minäkin ihastuin Comojärven seutuun, ja seuraavaksi haluaisin nähdä myös Gardajärven, joka sekin vaikuttaa todella upealta paikalta. ​Outleteistä en valitettavasti tiedä!

 11. Minä olen sellainen outolintu, että koko Italia on jäänyt pintaraapaisuksi. Olen käynyt vain Triestessä ja Venetsiassa, nyt syksyllä mennään Roomaan. Ja mä luen näitä juttuja Italiasta ja mulle iskee palava halu päästä näihin paikkohin! Ihastelemaan, syömään ja juomaan. Me ollaan vähän Milanosta puhuttu, kun sinne pääsisi halvalla Helsingistä. Tämä oli erittäin käyttökelpoinen idea, ehkä voisikin tehdä juuri näin. Majoittuisikin Bergamoon ja kävisi Milanossa vain päiväretkellä…

  Tuo näköalapaikka on huikea…

  1. Suosittelen todellakin tekemään niin, että majoittuisi jossain muualla ja kävisi Milanossa vain päiväretkellä. Bergamon lisäksi Comojärvi olisi yksi hyvä vaihtoehto​, Malpensan kentältähän ei sinne edes ole pitkä matka :)

 12. Bergamo vaikutti kivalta. Italia on täynnä noita ihania pieniä kaupunkeja. Viikossa ei ehdi nähdä kuin pintaraapaisun. Olen kanssasi samaa mieltä, että jostain muusta kylästä kannattaa tehdä päiväretki Milanoon. Me teimme päiväretken silloin Comolla ollessamme Lagliosta.

  1. ​Minua on jopa alkanut hieman harmittaa, että vietimme pari vuotta sitten koko viikonlopun Milanossa. Jopa viikonloppua vähempi aika olisi riittänyt, ja parempi olisikin ollut majoittua jossain muualla ja käydä Milanossa vain päiväretkellä​. No, tulipahan nähtyä kaikki mahdollinen, eikä tarvitse sinne enää uudestaan mennä :D

 13. Ihania tunnelmia ja iso plussa kissakuvasta! :D Mulle on Bergamo aivan tuntematon kohde vielä toistaiseksi – olisikohan niin, että lähelle on liian pitkä matka. Ja cappuccinoa voi minusta jokainen juoda juuri silloin, kun sitä tekee mieli ;)

  1. Musta tuntuu, että minua aina tuijotetaan Italiassa pitkään kun tilaan cappuccinoa iltapäivällä. Mutta kiitos tiedosta, että ainakin yhden Italiassa asuvan mielestä se on ihan ok :D Niinhän se usein on, että lähellä olevat kohteet on liian lähellä, eikä niissä tule käytyä. Mutta suosittelen kyllä käymään Bergamossa!

 14. Me ihastuimme myös Bergamoon, vaikka olimme myös ns. ohikulkumatkalla vain yhden yön siellä. Oltiin jotenkin luokitelleet Bergamon värittömäksi Ryanairin laskeutumiskentäksi, mutta voi kuinka väärässä oltiinkaan. Olen monesti haaveillut meneväni sinne takaisin useammaksi päiväksi.

  1. ​Mullakaan ei kovin kummoiset odotukset ollut Bergamon suhteen, kun sitähän ainakin Ryanair kutsuu Milanon kentäksi ja kentältä oli vaikea löytää Bergamon bussilippujen myyntipistettä kun kaikkialla mainostettiin vain lippuja Milanoon.​ No, toisaalta hyvä vaan näin, niin suurimmat turistilaumat menee muualle ja Bergamo pysyy rauhallisena ;)

 15. Mielenkiintoinen tämäkin kohde. Joo edulliset ja hyvät ravintolat ovat nykyään aika harvinaisia, kun yleensä jos on hyvää on kallista. En tykkää palvelumaksusta ja jostain syystä myös aasialaiset ovat keksineet alkaa ottaa palvelumaksut Italiassa

  1. ​Palvelumaksut on mielestäni kyllä aika typerä systeemi, ja ennemmin vaikka maksan tippiä kuin että minut pakotetaan maksamaan ekstraa palvelusta. Sen vuoksi kiinnostuinkin tuosta ravintolasta, kun laskun loppusummaan ei tulisi yllätyksiä. Ja kun vielä sai taivaallista ruokaa, oli lounas kaikin puolin onnistunut :)​

 16. Tätä postausta olinkin jo odotellut! Kuten taiisn aiemmin kirjoitella, niin Kölnistä olisi edullisia lentoja Bergamoon tarjolla ja tämä postaus vahvisti kyllä kiinnostustani Bergamoa kohtaan. Kyllä siellä varmasti yhden viikonlopun viihtyisi.

  1. Mä mietinkin, että olettekohan te ehtineet jo tehdä päätöksen Bergamon suhteen, kun tämän postauksen julkaisu hieman venähti. Mielestäni Bergamossa todellakin viihtyisi viikonlopun! Ja pidempäänkin, jos yhdistää samaan reissuun vaikka päiväretken jonnekin lähistölle.​ Suosittelen siis lämpimäsi edullisten lentojen hyödyntämistä :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *