Prahan junabaari – mikä pettymys!

Prahaan mennessä minulla ei ollut kuin kaksi nähtävyyttä tehtävälistalla, sillä meidän oli tarkoitus olla kaupungissa vain kaksi yötä, enkä todellakaan halunnut juosta noita päiviä pää kolmantena jalkana ympäri kaupunkia pitkän nähtävyyslistan kanssa. Päämäärätön kävely, kaupungin tunnelman fiilistely ja tsekkiläiseen kahvila- ja olutkulttuuriin tutustuminen olivat asioita, joita halusin lyhyellä Prahan pysähdyksellämme pääsääntöisesti tehdä.

Toinen lyhyen must see -listani kohteista liittyykin olueen, sillä halusin ehdottomasti päästä käymään Vytopna-junaratabaarissa. Olin lukenut blogeista ja nähnyt somessa kuvia, kuinka tässä baarissa kuljetetaan juomatilaukset pöytiin hauskasti junan kyydissä. Jo pelkkä idea kuulosti näkemisen arvoiselta, ja kun monet olivat paikkaa kehuneet, niin pitihän se itsekin nähdä. Lähdimme Vytopnaan heti ensimmäiseksi Prahaan saavuttuamme.

Prahassa on kaksi Vytopnaa: toinen Muzeum-metroaseman lähellä Wenceslas-aukion laidalla ja toinen Palladium-ostoskeskuksessa. Koska olimme tulossa keskustaan metrolla, oli Muzeum-aseman lähellä oleva junabaari meille sijaintinsa puolesta parempi. Hetken aikaa jouduimme kuitenkin paikkaa etsimään, sillä sen lähiöbaarimainen sisäänkäynti jäi meiltä ensimmäisellä yrittämällä huomaamatta. Olin odottanut suositulta baarilta hieman laadukkaamman näköistä fasadia, mutta ei anneta ensivaikutelman häiritä!

Junabaari Vytopna, Praha

Junabaari Vytopna, Praha

Nousimme portaat ylös, ja jouduimme hetken aikaa odottamaan ennen kuin paikalle löntysteli tympääntyneen oloinen tarjoilija kysymään, oliko meillä pöytävarausta. Ei ollut, mutta ilmeisesti suosittuina aikoina sellainen olisi siis hyvä olla. Torstai-iltapäivänä ravintolassa oli kuitenkin reilusti tilaa, eikä varauksen puute ollut kohdallamme esteenä.

Ennen pöytään ohjaamista tarjoilija kertoi 25 korunan sisäänpääsymaksusta (tai “rautateiden kunnostusmaksusta”), joka mielestäni on aivan naurettavaa rahastusta, vaikka vain eurosta onkin kyse. Vytopna kun ei ole vain pelkkä olutjuottola, vaan ruokaravintola, eikä aivan heti tule mieleen toista ravintolaa, jonne olisin joutunut maksamaan sisäänpääsymaksun.

Ravintolan sisustus on ankea, eikä millään muotoa lämmin ja kutsuva. Jostain syystä olin mielessäni kuvitellut Vytopnan olevan brittipubimaisen kodikas, jossa puksuttavat minijunat olisivat sisustuksen lisä – ei ainoa sisustuselementti.

Junabaari Vytopna, Praha

Junabaari Vytopna, Praha

Prahan junabaari ei ollut tehnyt meihin kovinkaan hyvää ensivaikutusta, mutta ehkä oluiden saapuminen pöytäämme junan kyydissä muuttaisi mielemme ja löytäisimme syyn, miksi paikkaa on niin paljon hehkutettu. Syöminen meillä ei ollut suunnitelmissa, sillä olin lukenut arvosteluista ruoan olevan korkeintaan keskinkertaista, eivätkä naapuripöydän sapuskat saaneet nälkääni heräämään.

Tilasimme oluet tarjoilijalta, ja asiakkaiden vähyyteen nähden todella pitkältä tuntuvan ajan jälkeen juna tulla puksutti ja pysähtyi pöytämme viereen oluttuopit kyydissään. Hetken päästä juna lähti tyhjänä takaisin.

Siinä se. Ei tullut vau-elämystä.

Odottamani junabaarikokemus ei aivan vastannut ennakko-odotuksiani, vaan oli kaikkinensa pelkkää pettymystä: huono palvelu, typerä sisäänpääsymaksu, ankea ravintolatila ja suppea olutvalikoima. Ravintolan toiminta on näköjään vain tarjoilevien junien varassa, eikä se todellakaan ollut niin upea elämys, että menisin Vytopnaan toiste.

Hörppäsimme oluet ja poistuimme paikalta. Prahan junabaari oli meille suuri pettymys.

Junabaari Vytopna, Praha

Junabaari Vytopna, Praha

Ja entäs mikä se listan toinen kohde oli? Astronominen kello vanhankaupungin raatihuoneen seinässä, joka sekään ei suurta vaikutusta tehnyt: raatihuone oli remontissa ja odottamani tasatunnein tapahtuva apostolien kävely oli vaisumpi kuin olin sen ajatellut olevan.

Seuraavana päivänä päätimme kuitenkin pidentää Prahassa oleskelua viikolla. Onneksi päätimme, sillä sen viikon aikana näin huomattavasti mielenkiintoisempia nähtävyyksiä ja parempia baareja, ja tutustuin turistikeskustan ulkopuoliseen Prahaan.


Pysy kuulolla, lisää Praha-juttuja on tulossa!
Seuraa blogia Instagramissa | Blogit.fi:ssä | Facebookissa

15 comments
 1. Minäkin olen kuullut tuosta, mutta kun en mikään olut-fani ole, niin en sen enempää siitä innostunut. Hauska idea anyway, mutta harmi ettei ollut wau-elämys. Omasta Prahan reissusta on aikaa, mutta muistan ettei palvelukulttuuri siellä kovin huipussaan ollut. Ehkä jossain muussa maassa tuosta tehtäisiin kunnon spektaakkeli :)

  1. Mä huomasin sen, että Prahassa sai todella hyvää palvelua kun asioi ns. paikallisten paikoissa – turistien suosimissa mestoissa oltiin useimmiten todella tylyjä ja tympääntyneitä. Junan kyydissä juomat pöytään on oikeasti todella hauska idea, mutta tässä paikassa toteutus hieman ontui… Vytopna on muistaakseni viiden ravintolan ketju, mutta tämän kokemuksen perusteella en lähtisi testaamaan muita saman ketjun paikkoja. En nimittäin usko, että ne olisivat yhtään sen parempia :(

 2. Voi harmistus, että paikka on ollut tuollainen pettymys! Mutta eipä tuo nyt tosiaan kovin kummoiselta kokemukselta kuulosta. Käsittämätöntä, että ravintolaan vaaditaan vielä oikein pääsymaksukin! Lapset varmaan tykkäisivät junan kyydissä tulevista juomista, mutta tuskinpa se lasten mielenkiintokaan hullun pitkää pysyisi yllä, jos paikkaan ei ole muuten panostettu yhtään.

  1. Lapsista tämä varmasti on todella hauska paikka, ainakin jonkun aikaa. Ja lapsista ei sentään veloiteta pääsymaksua, joten siinäkin mielessä lasten kanssa reissatessa tämä voisi olla ihan kiva “nähtävyys” vaikka ruokailun ajaksi. Mutta tällainen lapseton pariskunta ei kyllä saanut tästä mitään irti, me tykätään enemmän tunnelmallisista paikoista (tai kesällä terasseista, mutta täällä ei ollut sitäkään) – vaikka sitten juomat tulisikin ihan tavallisen tarjoilijan tuomana :D

 3. Kieltämättä kuvissakin näyttää tylsältä paikalta. Että onhan siellä se juna, mutta ei sitten mitään muuta. Muutenkin monesti tuntuu, että ne hehkutetuimmat turistinähtävyydet ovat usein pettymys. Parhaimmat muistot ja elämykset löytyvät ihan jostain muualta, jostain mistä ei edes osannut odottaa. Ehkä se on osittain sitäkin, että on mielessään kasannut liian suuria odotuksia, joita on vaikea täyttää.

  1. No eikö näytäkin tylsältä paikalta! Ei lainkaan sellaiselta, minne olisi kiva jäädä istumaan iltaa pidemmän kaavan mukaan… Olen ihan samaa mieltä, että yleensä ne parhaimmat jutut on niitä odottamattomia juttuja – ehkä juuri siksi, että niitä kohtaan ei ole mitään odotuksia :)

 4. Ideanahan tuo junajuttu on ihan käyttökelpoinen, ikävä, että se oli vesitetty ettekä viihtyneet. Ei tullut käydyksi, mutta muuten mielestäni Prahassa oli niin paljon kaikenlaista tekemistä ja nähtävää, että tylsää hetkeä ei tullut.

  1. Se on kyllä totta, että ei Prahassa tylsistymään pääse! Olimme siellä yhdeksän yötä, ja todella paljon juttuja jäi tekemättä ja näkemättä. Kun ei sitä ihan koko aikaa jaksanut tukka putkella olla juoksemassa paikasta toiseen :)

  1. Haha, hyvin onnistuivat ainakin nämä turistit pitämään jatkossa paikasta kaukana :D Olimme Prahan jälkeen Brnossa, ja sielläkin on Vytopna, johon menemistä ehdotin leikilläni Thomakselle. EI VARMASTI IKINÄ ENÄÄ, oli vastaus :D

 5. Totta puhut! Itse kyllä lukeudun noihin hehkuttajiin sikäli, että mun mielestä se junaspektaakkeli oli laimeudestaan huolimatta erikoinen ja kokemisen arvoinen :D Mutta nyt kun sanot, niin olinhan minäkin odottanut sellaista kodikasta, brittipubimaista tunnelmaa. Olin paikalla viisi minuuttia ennen sulkemisaikaa, mutta ilmeisesti paikan tyhjyys ja palvelun tylyys ei sitten johtunutkaan pelkästään siitä. :(

  Onpa myös hassu ja turha tuo sisäänpääsymaksu! Sitä minulta ei ilmeisesti kehdattu enää noin myöhään rahastaa.

  1. No joo, ehkä tämä junabaari on kokemisen arvoinen. Ideana ainakin niin hauska, että kannattaahan se käydä katsomassa. Kerran, sillä ei tämä Vytopnan konsepti kestä useampaa vierailua :D Jos sisustus ja tunnelma olisi ollut viihtyisämpi, olisimme todennäköisesti istuneet siellä pidempäänkin.

   Olin Prahassa kymmenen päivää, ja lähes kaikissa turistien suosimissa paikoissa sain todella tylyä palvelua. Mutta sitten kun meni syrjemmälle, oli kaikki aivan ihania ja auttavaisia! Ilmeisesti prahalaisilla on mennnyt turisteihin hermo aivan täysin…

 6. :D Mua nauratti lukea tämä, kun kerroit tästä jo maanantaina. Jos olisin kuullut vähän enemmän ennen lentoa, varmana olisin pyyhältänyt paikalle. Meillä oli just sellainen “istutaan ja käydään yksin vessassa”-tavoitereissu, istuttiin hienon kirkon vieressä 2h, muttei jaksettu sisälle. Hih!

  1. Ihanan rento asenne teillä! Vaikka taisittehan te silti ehtiä tehdä vaikka mitä :) Käykäähän täällä sitten kun/jos seuraavan kerran menette Prahaan, etenkin jos menette lasten kanssa! Lapset nimittäin näytti olevan eniten täällä innoissaan, eikä niistä edes tarvitse maksaa sisäänpääsymaksua :D
   P.S. Kirkot on ihan tylsiä sisältä, mieluummin niitä katselee ulkopuolelta, vaikka sen kaksi tuntia ;)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *