Vuosi yhdessä ja yhdeksän käytyä maata

Minä olen varsinainen virstanpylväiden laskeskelija ja mietin usein mielessäni, että jostakin tapahtumasta on tänään aikaa sen ja sen verran, ja siitä toisesta jutusta tulee ensi viikolla kuluneeksi niin ja niin kauan. Viime aikojen merkittävin tapahtuma, mistä olen laskenut kuukausia on se, kun muutin Tanskaan Thomaksen luo. Vuosipäivää vietetään muutaman päivän kuluttua, todennäköisesti vähemmän romanttisesti töiden ja tanskan läksyjen parissa, mutta nehän vain kuvastavat sitä, että olen päässyt sisälle tanskalaiseen yhteiskuntaan ja olen täällä jäädäkseni.

Olemme tunteneet Thomaksen kanssa toisemme vain muutamia kuukausia päälle vuoden, mutta maailmaa olemme ehtineet yhdessä jo nähdä yhdeksän maan verran. Täysi kymppi tulee toivon mukaan täyteen ensi kuussa, kun tarkoituksena on vihdoin käydä yhteisellä reissulla Suomessa.

Kuukauden ensimmäinen torstai on pyhitetty Instagram Travel Thursdaylle, ja se onkin erinomainen syy palata ajassa taaksepäin ja muistella kaikkia yhdessä jo käymiämme maita.

image

1. Kroatia

Kuva Norwegianin koneesta on vilahtanut blogissa jo useamman kerran, mutta kuva on minulle niin erityinen, että palaan siihen usein. Otin kuvan kävellessäni koneesta terminaaliin Splitin lentokentällä kun olin juuri saapunut Helsingistä ja valmiina aloittamaan kesän työt Kroatiassa. Vain viisi minuuttia tämän koneen laskeutumisn jälkeen laskeutui lento Kööpenhaminasta ja toi mukanaan henkilön, joka muuttaisi elämäni.

Minusta ja Thomaksesta tuli hetkessä hyvät ystävät. Koska minä tein suomalaisten työvuorolistat, järjestin itselleni usein vapaaksi saman päivän kuin Thomaksellekin oli merkitty: “Ai, onko sullakin torstai vapaa? Sepäs sattui! Tehtäiskö jotain?” Ja kyllähän me teimme: kävimme kesän aikana muun muassa Splitissä, Biokovo-vuoriston korkeimmalla huipulla – ja Pariisissa.

image

2. Bosnia ja Hertsegovina

Reissu Bosnia ja Hertsegovinaan oli työmatka, joten varsinaisesti emme olleet Thomaksen kanssa reissussa yhdessä, mutta samassa porukassa kuitenkin. Kahden päivän matkalla tutustuimme Sarajevoon, kävimme illallisella olutpanimon ravintolassa ja seuraavana päivänä vierailimme piirityksen aikaisissa tunneleissa ja Mostarissa. Sekä Sarajevoon että Mostariin palasin kesän aikana myöhemmin uudestaan, mutta haluaisin tutustua Bosnia ja Hertsegovinaan vielä lisää. Olemmekin haaveilleet Balkanin autolomasta.

image

3. Ranska

Oi, ihana Pariisi. Paljon sydämiä perään. Lähdimme Pariisiin päiväksi niin, että lento lähti aamulla Splitin kentältä ja seuraavana aamuna palasimme Kroatiaan ollaksemme toimistolla töissä kymmeneltä. Lisää ikimuistoisesta 18 tunnin Pariisin reissustamme voi lukea täältä.

image

4. Yhdysvallat

Kun kesäkausi Kroatiassa loppui, lensin suoraan Kööpenhaminaan – ja heti seuraavana päivänä Floridaan. Parin viikon aikana rentouduimme South Beachilla, kävimme NBA-ottelussa, vietimme pari päivää Key Westissä, pelasimme Hard Rock Casinolla, shoppailimme, söimme valtavat määrät pikaruokaa, kävimme Evergladesilla, pyöräilimme Key Biscaynelle ja naureskelimme hulluille bussikuskeille. Täydellinen loma!

image

image

5. Tanska

Lomailun jälkeen olikin aika kotiutua syksyiseen Kööpenhaminaan – ja tietenkin tutustua uuteen kotimaahani. Rakastuin Tanskaan hetkessä, sillä syksy oli aivan upea, vaikkakin niin kauhean kylmä useiden lämpimissä maissa vietettyjen vuosien jälkeen. Emme antaneet kylmyyden kuitenkaan haitata, vaan teimme useita reissuja ympäri Sjællandia nähtävyyksiä kierrellen. Tanskan koluaminen jatkuu edelleen.

6. Norja

Kööpenhaminasta tehdään Osloon aivan samanlaisia risteilyjä kuin Helsingistä Tukholmaan. Laivatkin ovat Viking Linen entisiä, joten enempää samanlaiset eivät nuo risteilyt voisi olla. Ainoa ero on se, että Tukholma on paljon mielenkiintoisempi ja kauniimpi kaupunki kuin Oslo. Ehkä jotain pettymyksestäni kertoo se, että en ottanut Oslosta yhtäkään kuvaa käydessämme siellä viime vuoden loppupuolella. Ja se, että tällä hetkellä laivayhtiöllä on kampanja, jossa lahjoittamalla 50 kruunua (6,70 €) Punaiselle Ristille saa Oslon risteilyn kaupan päälle, mutta jätimme risteilyn ottamatta.

image
7. Espanja

Ennen joulua tarvitsimme kipeästi aurinkoa, ja otimme äkkilähdön sinne, minne halvimmalla pääsi. Vanha kunnon Gran Canaria antoi meille viikon verran kaipaamaamme lämpöä ja aurinkoa (sekä lennot ja majoituksen) reilulla sadalla eurolla henkilöä kohden. Ei lainkaan huono diili.

image
8. Ruotsi

Oletko koskaan ajanut 200 kilometriä yhteen suuntaan vain käydäksesi kahvilla? Me olemme. Eräs tylsä, kylmä ja sateinen päivä otimme auton alle ja lähdimme Ruotsiin. Päädyimme pieneen Halmstadin kaupunkiin, jossa kävimme Robert’s Coffeessa juomassa suomalaiset kahvit ja kaupungin kirjastossa (!?) ennen kuin lähdimme paluumatkalle. Ei ehkä kaikkein vauhdikkain ja maisemiltaan upein roadtrip, ja kahvitkin taisivat olla elämäni kalleimmat, sillä pelkästään Kööpenhaminan ja Malmön välisen sillan ylitykset tulivat maksamaan lähes sata euroa.

image
9. Italia

Ajattelin, että kesällä matkustaisimme paljon. Suunnittelimme lomaa Kroatiassa, Kreikassa tai oikeastaan missä hyvänsä, mutta loppujen lopuksi kesän ainoaksi yhteiseksi reissuksemme jäi kesäkuinen reissu Milanoon. Viikonloppu riitti pieneen irtiottoon ja tutustumaan kaupunkiin riittävästi: reissu teki meille hyvää ja kaupunki oli kiva, mutta tuskin aivan pian olemme sinne palaamassa. Voit lukea Milano-postaukset täältä.

image

10. Seuraavaksi Suomi?

Olen käynyt tässä vuoden aikana Suomessa neljä kertaa, mutta kertaakaan en ole vielä saanut Thomasta mukaani aikatauluongelmien vuoksi. Toivon mukaan marraskuussa ehdimme tehdä yhteisen reissun synnyinmaahani, vaikka se ei olekaan paras aika vuodesta esitellä ensikertalaiselle maatamme kun on märkää, kylmää ja pimeää. Vai saisinko tilata aikaisen ja lumisen talven, ainakin Kuopion korkeudelle?


Blogikirjoitus on osa IG Travel Thursday –tempausta, jossa kuukauden ensimmäisenä torstaina kuvitetaan
matkailuaiheinen postaus Instagram-kuvilla. Tempauksen järjestäjinä toimivat
Destination Unknown, Kaukokaipuu ja Veera Bianca.

4 comments
    1. Niin, aika pieniä reissuja noista suurin osa on ollut. Mutta sitäkin ikimuimuistoisempia :)
      Kiitos paljon haasteesta! On työn alla :)

  1. Ihana postaus! Ja hauskan kuuloisia (ja spontaaneja) reissuja! Ja voi ei, alkoi käymään melkein Osloa ja risteilyjä sääliksi kun sinne noin edullisesti pääsee (vaikka en ole koskaan Norjassa käynyt) :D

    1. Kiitos Laura! Mä ymmärrän hyvin miksi norjalaiset käy noilla risteilyillä kun niille kaikki on niin halpaa ja Kööpenhamina on kuitenkin todella kiva kaupunki, mutta Tanskasta lähtijöille on aivan päinvastainen juttu: perillä on kauhean kallista ja tylsä kaupunki. Ja laiva täynnä humalaisia norjalaisia :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *