Käytännön vinkkejä Budapestiin – Näillä pääset alkuun!

Netti on pullollaan erilaisia artikkeleita ja blogipostauksia Unkarin pääkaupunkiin liittyen, mutta ihan tavallisia käytönnön vinkkejä Budapestiin saattaa olla hankalampi löytää ja mieltä askarruttavat kysymykset pitää googletella yksi kerrallaan. Vaikka Budapest ei suomalaisesta näkökulmasta ole kovinkaan eksoottinen ja kotimaastamme merkittävästi poikkeava kohde, on kuitenkin muutama seikka, jotka on hyvä tietää ennen reissuun lähtöä.

Kokosin tähän omat parhaimmat vinkkini – jos sinulla on lisättävää, kommentoi alle!

Valuutta

Unkarin valuutta on forintti (lyhennetään ft tai HUF) ja sisältää aivan liikaa nollia. Tällä hetkellä yksi euro on noin 316 HUF; 1000 HUF on 3,16 €. Helpoin tapa pysyä valuutasta kärryillä on pyöristää hieman alaspäin ja laskea sata forinttia 30 eurosentiksi ja tuhat forinttia kolmeksi euroksi.

Kortti käy maksuvälineenä lähes kaikkialla, mutta pienempiä ostoksia varten kannattaa mukana olla myös käteistä. Jos vaihdat euroja forinteiksi, kannattaa vertailla vaihtopisteiden kursseja ennen vaihtamista, eikä kaikkea kannata vaihtaa heti Budapestin lentokentällä, sillä siellä on varmasti huono kurssi. Tai tee niin kuin minä aina ja kaikkialla: nosta paikallista valuuttaa automaatista. En tiedä, kumpi tulee edullisemmaksi, mutta automaattien suosiminen on ollut minulle se kätevin vaihtoehto.

image

Julkisilla kentältä keskustaan

Monesti suositellaan ottamaan taksi Budapestin kentältä keskustaan, sillä se maksaa euroissa vain noin parikymppiä ja on ehdottomasti kätevin liikkumismuoto. Mutta itse valitsin julkiseen liikenteen, sillä alle kaksi euroa bussista ja metrosta oli tälle tarkan markan matkaajalle houkuttelevampi vaihtoehto. Ja helppo kuin mikä!

Terminaalissa 2B myydään julkisen liikenteen lippuja BKK-kojussa saapuvien aulassa. Yhteishinta bussille ja metrolle on 530 forinttia (n. 1,70 €) ja makusvälineenä käy kortti ja paikallinen valuutta. Saat kaksi lippua, joista toiseen on merkitty numero 1 ja toiseen 2 – eli ensimmäinen bussiin ja toinen metroon.

image

Bussi 200E lähtee terminaalin 2 edestä ja kulkee Köbánya-Kispest -metroasemalle. Leimaa ensimmäinen lippu bussiin noustuasi. Matka-aika on noin 20 minuuttia. Jää pois vasta viimeisellä pysäkillä – siitäkin huolimatta, että monet poistuvat jo aikaisemmalla pysäkillä. Bussissa on kuulutukset myös englanniksi, mutta tiedät olevasi päätepysäkillä kun bussi tekee U-käännöksen ja ajaa aseman halliin sisään.

Nouse portaat ylös, leimaa toinen lipuista ja laskeudu alas metrolaiturille. Asemalta lähtee vain yksi metro, M3 eli sininen linja, ja vain yhteen suuntaan, joten et voi vahingossakaan hypätä väärään metroon. Matka-aika Deák Ferenc -asemalle, jossa voit tarvittaessa vaihtaa muihin metrolinjoihin, on noin 20 minuuttia.

Paluumatka sujuu loogisesti toisinpäin. Julkiset liikennöi Budapestin ja lentokentän väliä noin klo 04.00 – 23.00.

image

Hop on Hop off vs. julkinen liikenne vs. kävely

Kuten monissa kaupungeissa, on Budapestissakin mahdollisuus kiertää nähtävyyksiä hop on hop off -bussilla. Lipun hinta on 22 euroa, ja se on voimassa 48 tuntia. Eihän se kallis ole, mutta onko se oikeasti kätevä? Bussit kulkevat vain puolen tunnin välein, joten kannattaa varautua siihen, että pysäkeillä joutuu todennäköisesti odottelemaan usein seuraavaa bussia.

Budapestin julkisen liikenteen verkosto on todella kattava, ja myös edullinen. Yksi lippu maksaa 350 forinttia (n. 1,10 €), joten kovinkaan kallista lystiä se ei ole. Lippuja voi ostaa asemilta löytyvistä automaateista, bussista kuljettajalta (jolloin hinta on 450 HUF – 1,40 €) ja postista. Voi olla järkevää ostaa kerralla useampi lippu, jottei tarvitse joka kerta etsiä lippuautomaattia tai olla tasarahaa kuljettajalle.

image

Suosittelen ajamaan keltaisen M1-linjan metrolla (Kaupunginpuiston ja Vörösmartyn välillä), sillä sen kyydissä pääset ajassa sata vuotta taaksepäin. Kyseinen metrolinja on maailman toiseksi vanhin, rakennettu 1894-1896.

Kaikkein paras tapa liikkua Budapestissa on kuitenkin käveleminen. Etäisyydet eivät ole liian pitkiä jalkaisin liikkumiseen, ja kävellen liikkuessa kokee enemmän. Pieni eksyminen silloin tällöin kuuluu asiaan, ja sehän on vain mahdollisuus nähdä paikkoja, joita ei ehkä ollut suunnitellut näkevänsä. Ja Budapestin kokoisessa kaupungissa ei edes voi kovin pahasti eksyä!

image

Budapest Card

Budapest-kortilla pystyy muun muassa menemään maksutta museoihin, Szent Lukács -kylpylään, käyttämään rajattomasti julkista liikennettä ja osallistumaan kahdelle kävelykierrokselle. Kannattaa miettiä, että onko kortista merkittävää hyötyä, vai tuleeko sitten sen vuoksi juostua museoita läpi enemmän kuin kiinnostaisi ja kävellen kaupunkiin tutustuminen jäisi ilmaisen matkakortin vuoksi kokonaan väliin.

Itse olin ajatellut ostavani kolmen vuorokauden Budapest-kortin, mutta tulin toisiin ajatuksiin luettuani Syö Matkusta Rakasta -blogista kävelyn helppoudesta. Hyvä niin, sillä nyt olin vapaa tekemään mitä hyvänsä ilman paineita siitä, että kaupunkikorttia pitäisi käyttää “koko rahan edestä”.

Hinnat: 72 tunnin kortti 9900 HUF (31 €); 48 tunnin kortti 7900 HUF (25 €); 24 tunnin kortti 4900 HUF (15 €)
Myyntipaikat: Turisti-infot, lipunmyyntipisteet, hotellit. Katso lisää täältä.

image

Kylpylät

Monet matkustavat Budapestiin vain sen kylpylöiden vuoksi. Minä jätin altaissa lillumiset seuraavaan kertaan, sillä en uskonut nauttivani siitä yksin yhtä paljon kuin kaverin seurassa. Mutta jos aikaa on, suosittelen kokeilemaan edes yhtä kylpylää. Sopivan paikan valitsemisessa auttaa esimerkiksi Tämä Matka -blogin kattava selvitys lukuisista Budapestin kylpylöistä.

Ota kylpylään mukaan uikkarit, flipflopit ja pyyhe. Paikallisten mukaan paras järjestys kylpemiseen on seuraavanlainen: 1. Suihku 2. Rentoudu lämpimässä altaassa 3. Kylmä allas 4. Sauna 5. Kylmä suihku 6. Höyrysauna 7. Kylmä suihku 8. Eri lämpöisissä altaissa pulahtaminen 9. Suihku 10. Rentoudu pyyhkeeseen kääriytyneenä.

image

Älä unohda tipata!

Kuten monissa muissakin maissa, tulee Unkarissa jättää laskun loppusummasta 10-15 prosenttia tippiä: jos palvelu ei ollut mitenkään erikoista on 10 % riittävä, mutta hyvästä palvelusta on suotavaa maksaa enemmän. Jos laskuun on jo lisätty palvelumaksu, ei tippiä tarvitse maksaa lisäksi.

Kortilla maksaessa tarjoilijaa voi pyytää lisäämään haluamasi tipin loppusummaan, tai maksat laskun kortilla normaalisti ja jätät tipin käteisenä.

Unkarissa tippaamattomuutta ei anneta anteeksi vain siksi, että olet turisti, joten älä käytä sitä tekosyynä. Kerran hivenen hienommassa kahvilassa viereisen pöydän saksalainen pariskunta oli tehnyt tilauksensa niin, että saavat tuhlattua kaikki jäljellä olevat forintit, sillä he olivat Budapestissa vain päivän pysähdyksellä osana Tonavan risteilyä. Tarjoilija neuvoi heidät menemään pankkiin, että he pystyvät maksamaan palvelumaksun, sillä palvelumaksun poistaminen ei tullut kysymykseen. Tarjouduin maksamaan heidän tippinsä, sillä tilanne oli kaikin puolin hyvin kiusallinen.

image

Juomavesi

Hanavesi on Budapestissa juomakelpoista, ja jopa hyvänmakuista. Jossakin sanottiin, että parin päivän reissulla kannattaisi pysyä pullovedessä, ettei pilaa niitä päiviä mahdollista vatsatautia potiessa – bakteerikanta kun kuitenkin saattaa olla eri kuin mihin on tottunut. Minä join yhtä tai kahta kaupasta ostettua vesipulloa lukuun ottamatta vain hanavettä, eikä ollut mitään ongelmia.

Jos ostat vettä kaupasta, pullojen korkkien värien perusteella löydät helposti haluamasi veden: vaaleanpunainen korkki tarkoittaa tavallista lähdevettä, sininen korkki hiilihapollista ja vihreä korkki miedosti hiilihapotettua vettä.

Oletko käynyt Budapestissa? Minkä vinkin sinä antaisit?


Kaipaatko lisää vinkkejä Budapestiin? Lue myös:

 1. Eka kerta Budapestissa
 2. Ilmainen kävelykierros Budapestissa
 3. Rauniobaarit Szimpla Kert ja Ellato Kert
 4. Budapestin rauniobaarit: Vaihtoehtoja Szimplalle

 

24 comments
  1. Kiitos! Ei kaukomaat ole lainkaan huono idea, etenkin jos aikaa on enemmän. Budapest sopii loistavasti viikonloppukohteeksi, joten suosittelen käymään! :)

 1. Kiitokset erinomaisen tarkoista ohjeista. Tulimme juuri Hiltoniin West Endin ostoskeskuksen yhteydessä rautatieaseman viereen. Aloimme tarkistaa juomaveden kelpoisuutta ja törmäsin heti blogiisi. Noin homma sujui kuin kirjoitit. Yksi pieni juttu, jonka voit lisätä tekstiisi. 65 vuotta täyttäneille metro ym. julkiset kulkuvälineet ovat maksuttomia. Riittää, että voi todistaa ikänsä passilla tms. henkilökortilla. Saattaapi olla, että niitä tulee käytetyksi 😉. Sopiiko, että linkitän omasta matkakertomuksestani sivullesi, kun kerron julkisista yhteyksistä?

  1. Kiva kuulla, että tästä oli apua! Ja kiitos tiedosta, että 65 vuotta täyttäneille julkisilla liikkuminen on ilmaista! Tuohan on aivan mahtava juttu :) Ja ilman muuta sopii, että linkität blogiini. Minä teen sitten samoin, kun olet julkaissut juttusi: lisään tiedon 65 vuotta täyttäneiden ilmaiseksi liikkumisesta ja linkitän sinun matkakertomukseesi! :)

 2. Luinkin tämän jutun aikaisemmin mutta ny tulen kommentoimaan :) Enpä tiennytkään että tippaus on näin tarkkaa! Pitääkin muistaa jos menee Budapestiin :) Ja tuo valuutta-asia.. Mä sitten niin ärsyynnyn kun ei ole mitään “tasalukua” mihin verrata. En tiedä miksi tää on mulle niin ylitsepääsemätöntä, haha :D Mahtavia vinkkejä!

  1. No en mäkään olisi ajatellut, että tippaaminen on noin tarkkaa! Tuli ihan samanlainen fiilis kuin Floridassa, jossa pariin kertaan tarjoilija oikein muistutti laskua tuodessaan, että “muistakaa sitten jättää tippiä, sopiva summa on noin $$”. Tuollaisissa tilanteissa tekisi mieli jättää uhallakin tippaamatta :D

   1. Tippaamis kultuurists on wikipediassa hauska historiikki.Alunperin eurooppalainen tapa.Pidänsitä melko sairaana mutta totuin sitä käyttämään kun kiertelin aikoinaan amerikassa Seattle SF,Miami.Boston ja NY.Budapestissä 3 kertta,viikon,kaksi ja viimeksi kuukauden.Edellisellä kerralla pistäyin samalla kerralla Venetsiassa ja viimekerralla Barcelonassa.Lennot tosi halpoja jos oikeenmuistsn niin returnticket Ventsiaan Ryanairilla 76€. Barcelona vähän yli satasen (return).Katu-ja pikaruoasta ei tarvitse tipata mutta hienommat ravintolat ja esim kirjakahvila jne. ihan asiallista tipata, jos pöytään tuodussa laskussa ei lue tips included. Täysin käsittämätöntä jos tarjoilija tulee vaatimaan asiakkaita hakemaan lisää rahaa automaatilta. ;-) Silloin on parempi selvittää tyynesti päällikön kanssa mitä tehdään.

    1. Enpäs tiennytkään, etä tippaaminen on eurooppalainen tapa! Ei sovi suomalaiselle, mutta kyllähän siihen tottuu – jos on pakko :D Joo, tuo, että tarjoilija vaatii menemään automaatille että saa tippinsä, on vähän tökeröä. Ei ne kuitenkaan olleet päivän ainoita asiakkaita ja parista kahvista saatu tippi ei varmasti ole Unkarissakaan kovin merkittävä osa päivän tuloista. No, onneksi tilanne kuitenkin selvisi ilman suurempia ongelmia :)

 3. Hyviä käytännön vinkkejä. Tällaisia pitäisi olla saatavilla jokaisesta kaupungista, niin olisi helpompi operoida kaupunkireissuilla. En ole itse käynyt Budapestissa, enkä paljoakaan kaupungista tiedä. Ärsyttäviä muuten sellaiset valuutat, jotka eivät ole lähelläkään mitään tasalukua suhteessa euroon :D.

  1. Kiitos Mirka! :) Joo, mä olen ihan onneton laskemaan valuuttoja, jotka on jotenkin epämääräisiä euroon nähden. Olen asunut Tanskassa kaksi vuotta, ja vieläkin on hankaluuksia hahmottaa etenkin isompia summia :D

 4. Viikon lippu julkisiin maksaa 16e, on kätevä jos on paljon vaihtoja matkalla yms. Käy juniin, metroon, ratikkaan, busseihin ja jopa laivoihin/lauttoihin budapestin alueella :)

  Tippaaminen ei ole pakollista mutta se on kohteliasta. Suomen ja unkarin palkkatasot on niin eri luokkaa että mielelläni jättäisin tipin. Pari euroa suomalaiselle ei ole paljoa, mutta unkarilaiselle se on jo tuntipalkka.

  1. No ei ole kyllä kallis 16 euroa viikon lipusta! Ja jos käy laivoihinkin, niin sehän on edullinen kuin mikä! Meinasin mennä laivalla ensimmäiseltä pysäkiltä Margitinsaarelle, “köyhän miehen Tonavan risteily”, mutta lipun hinta olikin 750 HUF joten minun valmiiksi ostama julkisen liikenteen lippu ei käynyt. Otin sitten ratikan #2 – sen köyhän miehen kiertoajelun :D
   Palkat Unkarissa tosiaankin on todella alhaiset, kuten edellisessä postauksessani (http://www.rantapallo.fi/murumou/ilmainen-kavelykierros-budapestissa/) ohimennen mainitsinkin. Hyvä tapa ajatella, että ne muutamat kolikot, mitä tippiä jättää, merkitsee oikeasti paikallisille paljon – paljon enemmän mitä meille! Kiitos kommentista :)

 5. Jos haluaa katsella paljon nähtävyyksiä niin metrot, ratikat, bussit ym on käteviä kun välimatkat saattaa olla aika pitkät ja jalat huutaa hoosiannaa parin päivän jälkeen. Itse olen tykännyt ostaa aina julkiseen liikenteeseen 24 /48/72 / viikon kortin jolla saa reissata julkisilla niin paljon kuin huvittaa. Paljon kätevämpää ja budapest korttia halvempaa.

  Ja siis lentoasemalla myydään niitä kertalippuja (joita saa myös 200E:n pysäkin edessä olevalta automaatilta) joilla ei ole mitään väliä että kumman käyttää bussiin ja kumman metroon, kunhan vaan muistaa leimata molemmat. Ei ole ainakaan viimeiseen 10 kertaan mitä olen lentokentältä ne pari ekaa lippua ostanut :D

  Kannattaa myös suosia syömisissä / ostoksissa melkein mitä tahansa mutua aluetta kuin turistikeskustaa. Pääsee hirveän paljo halvemmalla. Esim punaisen metrolinjan päätepysäkiltä (Örs vezér tér) löytyy kaksi isoa kauppakeskusta, joissa on nuorten suosimia liikkeitä ja paikallisia – ovat huomattavasti halvempia kuin ostoskeskukset keskusta-alueella, esim West end jota niin kehutaan.

  Unkarissa 15 kertaa reissannut, buapestissä vain neljästi, mutta läpi siitä on tullut kuljettua monesti. Aivan ihana maa jonne on pakko päästä säännöllisin väliajoin aina uudestaan ja uudestaan. Kaupungista on junalla helppoa ja halpaa lähteä lähikaupunkeihin vaikka päiväksi, niistä myös löytää aivan ihania kylpylä-alueita, joissa on vähemmän turisteja ja enemmän sitä aitoa meininkiä :)

  1. Hei, kiitos kommentista ja vinkeistä!
   Totta, eihän kaikille kävely sovi tai siitä tykkää, joten tuollainen vuorokausikortti on silloin kyllä hyvä idea! Minä käytin kolmen päivän aikana julkista liikennettä lentokenttäsiirtymisiä lukuun ottamatta vain 3-4 kertaa, joten en edes harkinnut matkakorttia, vaan tykkäsin kävellä.
   Jos ostaa lentokentältä samanarvoiset liput bussiin ja metroon, ei ole mitään merkitystä missä järjestyksessä ne leimaa. Mutta niissä edullisimmissa yhteislipuissa luki 1 ja 2, ja kakkoslippu ei käy lippuna ilman sitä ykköstä. Joten loogisesti ajateltuna ykkönen pitää leimata ensiksi – tai näin minä asian ainakin järkeilin :) Ei kai sillä mitään väliä ole niin kauan kuin niitä ei tarkisteta :D
   Hyvä tietää, että lähikaupunkeihin pääsee Budapestistä helposti, seuraavalla kerralla pitääkin käydä myös muualla!

 6. Ravintolahintoja tutkaillessa kannattaa tarkistaa sisältyykö hintaan ns. palvelumaksu. (On yleensä pienellä mainittu esim. menun lopussa). Niin monesti on tullut kummasteltua, kun laskun loppusumma onkin 10-14 prosenttia suurempi kuin oli kuvitellut, vaan tämä on ihan yleinen tapa.

 7. Kiitos linkkauksesta : )

  Me emme tipanneet…. Olimme ilmeisesti sitten tosi törppöjä. Yhdessä paikassa tarjoilija ei tuonut vaihtorahoja, ennen kuin pyysimme niitä. Eli ilmeisesti hän oletti ne sitten tipiksi. Söimme kuitenkin paikassa vielä kahdesti ja palvelu pelasi, eli ei siitä huonoja muistoja henkilökunnalle jäänyt.

  Kirjoitin jutun muutamasta Budapestin hotelleista. Ehkäpä siitä on apua http://www.tamamatka.fi/budapestin-parhaimmat-hotellit/

  1. Jostain luin, että jos kiittää siinä vaiheessa kun antaa tarjoilijalle rahat, on se sen merkki, että vaihtorahoja ei tarvitse tuoda takaisin. Mikä on mielestäni hieman hankala käytäntö, sillä se ‘kiitos’ saattaa helposti lipsahtaa siinä vaiheessa. Ja kivapa siinä on sitten alkaa perua :D Mutta hyvä kuulla, että kaikki paikalliset ei sitten tippaamisen suhteen olekaan niin tiukkoja, kuin minun kokemukset oli.
   Kiitos linkistä hotellipostaukseesi!

 8. Samaahan se on muuallakin. Kiinassa ei tippiä yleensä edes saa antaa, mutta paikoin Shanghaissa ja Pekingissä sitä jopa odotetaan. Italian ja Espanjan turistikohteissa tippi on myös puolipakko, mutta jos menee muualle, isoonkin kaupunkiin, luokkaa esim. Santander tai ehkä Udine, niin ei ole mikään pakko tipata.

  1. Totta, käytännöt vaihtelee usein sen mukaan missä turistit liikkuu. Ja joissakin maissa, esimerkiksi Kreikassa, oletetaan, että turistit tippaa vaikka eipä sitä taida paikalliset juurikaan harrastaa. Tippaaminen on toisinaan hieman kinkkinen juttu, mutta kunhan ottaa selvää, että onko se omassa matkakohteessa tapana ja toimii sen mukaan – välittämättä siitä, mikä on koko maan tai paikallisten oma tapa :)

 9. “nkarin valuutta on forintti (lyhennetään ft tai HUF) ja sisältää aivan liikaa nollia”

  öö….nollia on myös Thaimaan Bahtissa, Intian Rupiassa, Japanin Jenissä ja Chilen Pesossa vain muutamia mainitakseni.

  Minä olen käynyt Unkarissa nelisen kertaa, ensimmäisen kerran vuonna 1988 ja viimeksi kolmisen vuotta sitten, eikä kyllä moista tippaamispakkoa ollut todellakaan milloinkaan. Mutta pääkaupunkien keskustojen liepeillä jos ja vain kulkee, niin ehkä juuri siellä tippaamiseen on totuttu ja turistit jopa pakotettu.

  Unkari on muutakin kuin Budapest. Se kannattaa muistaa.

  1. Hahaha! Olet oikeassa, nollia on aika monissa valuutoissa – jopa euroissa 😁
   Nämä vinkit on Budapestiin, muualla Unkarissa voi asiat olla eri tavalla, ja siitä minulla ei toistaiseksi ole mitään tietoa. Lisävinkkejä otan mielelläni vastaan, ja niitä kannattaa jättää myös lukijoiden hyödyksi!
   Tippaamispakko tuli Budapestissa hyvin selväksi jutun esimerkin lisäksi myös kävelykierroksen oppaan suusta, lukemastani paikallisten kirjoittamasta opaslehtisestä ja tarjoilijalta, joka ei suostunut veloittamaan kortiltani pelkkää laskun summaa ennen kuin kerroin maksavani tipit käteisellä. Vain kolmessa päivässä tuli hyvin selväksi miten tippaamattomuuteen ainakin “turisti-Budapestissa” suhtaudutaan.
   Kiitos kommentistasi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *