Lähtisitkö reppureissaamaan nämä selviytymisvinkit luettuasi?

Reppureissulla tarkoitetaan yleisesti ottaen matkaa, jossa vaihdetaan maisemaa vähän väliä, yritetään pitää reissubudjetti maltillisena ja kannetaan matkatavarat käytännöllisyyssyistä rinkassa. Tyypillinen reppureissaaja on nuori aikuinen ja matkakohteena on yleisimmin Kaakkois-Aasian tai Etelä-Amerikan edulliset maat, sillä reissukassan halutaan riittävän mahdollisimman pitkäksi ajaksi.

Reppureissuille tyypillistä on muihin reppureissaajiin tutustuminen, hauskanpito, huolettomuus ja vapauden tunne. Vaarat ja rikollisuuden uhriksi joutuminen eivät ole päällimmäisinä mielessä, eikä pitäisikään olla: pelko ei ole mukava reissukaveri, oli sitten kyse reppureissusta tai mistä tahansa lomamatkasta.

Itse tein ensimmäisen reppureissuni yli kymmenen vuotta sitten, ja tuo matka koostui enimmäkseen lukuisista Thaimaan saarista. Seuraavan parin vuoden aikana tein useita pieniä reissuja kavereiden kanssa, kunnes sitten matkustin parin kuukauden ajan ympäri Kaakkois-Aasiaa vain uskollinen rinkka seuranani. Vaikka kyseessä oli ensimmäinen soolomatkani, en pelännyt mitään, sillä Kaakkois-Aasia oli jo tullut tutuksi ja arvelin normaalilla maalaisjärjellä pystyväni välttämään vaikeudet. Näin myös kävi, ja selvisin matkasta ilman sen kummempia vastoinkäymisiä.

Onneksi tuolloin ei vielä oltu julkaistu Iltalehden artikkelia Minimoi matkan riskit – 7 vinkkiä reppureissaajalle, sillä muuten olisi varmasti jäänyt koko reissu tekemättä – kuten myös kaikki sen jälkeen tehdyt reppureissut. Kyseinen artikkeli kun antaa kuvan, että reppureissusta ei yksinkertaisesti voi selvitä ilman hankaluuksia ja vaarallisia tilanteita.

Nämä vinkit luettuani aloin miettiä, kuinka ihmeessä minä olen oikein pärjännyt matkoillani (ja selvinnyt niistä hengissä!), sillä en ole koskaan osannut olla näin varautunut. Hyvää tuuriako – vai ovatko nämä vinkit hieman liioiteltuja? Lue ja arvioi itse. Kursivoidut tekstit ovat lainauksia Iltalehden artikkelista.

1. Taskulamppu

Sähkön jakelu on monissa paikoissa säännösteltyä. Valot saattavat sammua juuri kun olet keskellä ei mitään. Taskulampusta on korvaamatonta apua esimerkiksi silloin, kun vessan tilalla on vain reikä maassa. Saatat tarvita lamppua myös ötökkäjahdissa, johon saatat joutua kohtuullisessakin majapaikassa.

Tämä on oikeasti hyvä vinkki, sillä taskulampusta on varmasti hyötyä jos valot sammuvat ollessasi keskellä ei mitään. Olen tainnut olla onnekas, sillä muistan tarvinneeni taskulamppua vain kerran: Ubudin riisiviljelmien keskellä olevasta ravintolasta olisi ollut pimeän tullen vaikea nähdä polkua valaistulle autotielle ilman taskulamppua. Onneksi monissa kännyköissä on nykyään taskulamppu.

2. Pilli

Kokeneet reppureissaajat kantavat aina pilliä mukanaan. Se on nopea tapa herättää huomiota vaaratilanteissa. Useimmat pitkäkyntiset tai kimppuun hyökkääjät säikähtävät pillin ääntä ja jättävät hommansa sikseen. Pilli toimii myös oivana eläinten säikyttelijänä, jos satut törmäämään vihaiseen paikalliseen petoeläimeen.

Väitän olevani kokenut reppureissaaja, mutta siltikään en ole pitänyt pilliä mukanani. Uups! Mutta hyvä vinkki tämäkin, sillä tästä saattaa oikeasti olla apua. Apua voi olla myös minun noudattamasta tavasta välttää epämääräisiä alueita, pimeällä yksin liikkumista ja viidakoita.

3. Kondomi

Kondomista voi olla yllättävää hyötyä ahdistelutilanteissa. Mahdollinen raiskausyritys saattaa keskeytyä, kun kaivat kondomin esille ja pyydät ahdistelijaa käyttämään sitä. Tautipelko voi saada väkivallantekijän toisiin ajatuksiin. Ehkäisyväline kannattaa toki pakata mukaan jo ihan omista intresseistä. Jos sattuu sille päälle, on aina hyvä suojata itsensä.

Jos raiskaustilanteessa on mahdollista kaivaa jotain esille, suosittelen kokeilemaan ennemmin vaikka pippurisuihketta, teräasetta tai vaikka sitä pilliä. Vinkin loppuosasta olen toki samaa mieltä – mutta tämän noudattaminen on toivon mukaan tuttua jo ihan koti-Suomesta.

4. Puhdas neula ja ruisku

Neulan ja ruiskun pakkaaminen kapsäkkeihin voi tuntua hätävarjelun liioittelulta. Reppureissaaja voi kuitenkin sairastua juuri sellaisessa kolkassa, jonka terveysklinikat eivät ole niitä hygieenisimpiä. On mukavampi tulla pistetyksi neulalla, jonka tietää varmasti steriiliksi.

Juu, tämä kyllä kieltämättä tuntuu hieman hätävarjelun liioittelulta, vaikka joissakin maissa sairaalaan jouduttua varmasti toivoisi, että olisi oma neula mukana. Mutta olisiko se silti tullut sinne lääkäriasemalle tai sairaalaan mukaan? Tuskinpa ainakaan vakavammassa onnettomuustilanteessa.

5. Oikea kerros

Turvallisinta on asua toisessa kerroksessa. Maantasolla asuessasi kuka tahansa voi yrittää tunkeutua tupaasi, korkealta taas on vaikea paeta. Toisesta kerroksesta pystyy yleensä hyppäämään pakoon joko ikkunan tai parvekkeen kautta. Muistathan aina tarkistaa myös varauloskäynnit.

Siis tarkoitetaanko tässä hotellihuonetta vai mistä tuvasta on oikein kyse? Kuka minun hotellihuoneeseen yrittäisi tunkeutua, ja miksi? Varastamaan rinkkani vai raiskaamaan minut? Vai olenko päätynyt toimintaleffaan? Entä jos kaikki toisen kerroksen huoneet ovat varattuja – pelastaako silloin pilli ja kondomi tästäkin tilanteesta?!

6. Huoneen tsekkaus

Ota joku majapaikkasi henkilökuntaan kuuluva mukaasi, kun menet ensimmäistä kertaa huoneeseesi. Tarkista vaatekaappi, vessa, suihku, sängyn alustat ja oven taustat siltä varalta, että huoneessasi ei ole kutsumattomia vieraita. Tarkista myös ulko-oven, parvekkeen ja ikkunoiden lukitus henkilökunnan läsnäollessa.

Okei, nyt minua alkoi pelottaa: minulla ei ole koskaan käynyt edes mielessä, että hotellihuoneessani voisi lymyillä sängyn alla tai oven takana kutsumattomia vieraita! Ja edelleenkin minua ihmetyttää se, miksi joku hämäräheikki haluaa kanssani samaan hotellihuoneeseen? Varastaakseen likaisen rinkkani? Raiskatakseen? Eihän se lymyilijä edes tiedä, kuka huoneeseen tulee majoittumaan! Apua, en enää koskaan yövy hotellissa!

7. Turvanumero kännykässä

Talleta jonkun paikallisen ihmisen numero kännykkääsi. Toki sinulla on hyvä olla vaikkapa suurlähetystön tai poliisin numerot, mutta nopeimmin saat apua soittamalla paikalliselle tuttavuudelle. Katso, että numero on helposti saatavilla yhden painalluksen takana.

Ööö, mikä paikallinen tuttu? En minä aina reissuillani paikallisiin tutustu. Vai pitääkö minun tehdä tuttavuutta paikallisten kanssa vain saadakseni heidän puhelinnumeronsa? Ja entäs jos juuri hän onkin pitkäkyntinen, raiskaaja tai hotellihuoneeseen tunkeutuja? Millä perusteella saan nopeimmin apua juuri paikalliselta? Haluan vastauksia!

Toimitko sinä reissussa näin? Minkä vinkin sinä antaisit?

53 comments
  1. Ihmettelin miten on näin akkamais paranoidi ohjeet kunnes luin että hetkonen täähän kirjottaja on joku tyhjäpää akka

  2. nää luettuani aloin kyllä vakavissani kyseenalaistaa, että olenko minä sittenkään matkustanut oikein, kun millekään näistä ei ole koskaan ollut tarvetta (ja matkaa on tehty sodankin keskellä!). ilmeisesti en ole osannut elää elämääni oikein :-) ?

    erityisesti sydäntä lämmitti tuo “puhdas neula ja ruisku”- vinkki. huh huh.

    1. ​Me ollaan kaikki taidettu matkustaa aivan väärin ja selvitty vain ihmeen kaupalla hengissä! Seuraavalla reissulla sitten kaikki nämä opit ​käytäntöön, kun nyt tiedetään kuinka oikeasti tulisi matkustaa :D

  3. Minä jäin miettimään, että miksi nämä lehden ohjeet ovat muka niin oleellisia juuri reppureissaajalle. Jos tällaisia varotoimia haluaa tehdä, eivätkö nämä olisi ihan yhtä tärkeitä millä tahansa tyylillä matkustavalle? Vai raiskataanko vain reppureissaajia? Eikö muiden matkaajien kimppuun muka hyökätä maailmalla? Ja kyllä minäkin tulkitsin kuudennen kohdan juuri niin, että joku ihminen olisi piiloutunut huoneeseen. Samassa kappaleessa kun puhutaan myös ovien ja ikkunoiden lukitsemisesta. Aika omituisia ohjeita kaiken kaikkiaan!

    1. ​Samaa minäkin olen miettinyt, että miten se reppu tekee matkustamisesta vaarallisempaa. Siis jos vietän pari viikkoa yhdessä ja samassa paikassa, ei näitä varotoimenpiteitä tarvitse miettiä, mutta heti jos menen täsmälleen samaan paikkaan rinkka selässä, olen kohde raiskauksille ja huoneeseen tunkeutujille? En aivan ymmärrä…

  4. Huutonaurua :DD Kyllä ihmettelen minäkin miten oon selvinnytkään hengissä niiltä Kaakkois-Aasian matkoilta vajaat 10 vuotta sitten! Taskulamppu on hyvä vinkki ja sitä ois tarvittu erään kerran Koh Lipellä, kun eksyttiin pimeällä ja sateella viidakkoon ja päädyttiin nukkumaan yö hylätyn rantabaarin tiskillä 😂 Sen jälkeen on muuten aina ollut otsalamppu mukana reissussa.

    Haluaisin myös oikeesti tietää miten kondomi voisi pelastaa kenetkään raiskaukselta… 🙄

    1. ​Herranen aika, te nukuitte yön rantabaarin tiskillä?! Hui kamala, minua olisi varmaan pelottanut käärmeet ja lepakot, muista kamaluuksista puhumattakaan :D Taskulamppu kannattaa siis olla tältäkin varalta mukana, joten tuo vinkki on oikeasti hyvä :)​

  5. Mä ite ymmärsin ton huoneen tsekkauksen sillai, että siinä puhuttiin ötököistä yms. mikä tulee itellä tehtyä aina. Joskin osaan senkin katsoa ilman respan apua.
    Sääli, että noi toimittajat vääntää varmaan niin pienellä budjetilla ettei ne saa työn puolesta mahista käydä listaansa läpi, jotta sais vähän perspektiiviä tohon kirjoitteluun. Vois lista näyttää aika erilaiselta sen jälkeen. :D

    1. Jos kutsumattomilla vierailla tarkoitetaan ötököitä, on se toden totta paljon loogisempi vinkki silloin! Ja jos pelkää, että huoneessa on vaikka käärmeitä, niin siinä tapauksessa kokeneet paikalliset voi olla ihan hyvä apu. Mutta itse en ole sellaisissa paikoissa vielä toistaiseksi reissannut, jossa pitäisi gekkoja isompia otuksia pelätä huoneeseen saapuessa, joten omaakohtaista kokemusta ei (onneksi!) ole :)

  6. Hoh hoh, mitä vinkkejä. Taskulamppu on oikeasti hyvä olla mukana, mutta esimerkiksi huoneen tarkistusta kutsumattomien vieraiden pelossa ei olisi tullut edes mieleen :D. Mun vinkit on ne, että pidä mukana aina vettä ja särkylääkettä, täytä aina vesipullo kun voit ja käy aina pissalla kun voit. Niillä mennään ja hengissä on selvitty.

    1. Hyviä vinkkejä sinulla! Vesipullo ja särkylääkkeet on minullakin aina mukana, sillä migreeniin taipuvaisena ne on ihan pakko olla aina lähellä. Muuten tämän tytön päiväohjelma loppuu siihen.

  7. Reppureissulla en ole ollut enkä tämän jutun jälkeen lähdekään :) Taskulamppu on oikeasti hyvä vinkki, vaelluksilla se on ehdoton kun vuorilla ei välttämättä muuta valonlähdettä ole. Muut vinkit sen sijaan… Maalaisjärki mukaan, niin sillä pärjää jo pitkälle.

  8. Onneksi lista ei jatkunut pidempään, sillä muuten se olisi saanut aikaan hysteeristä naurua :D Ekat pari kohtaa on ihan hyviä pikkuvinkkejä, mutta sen jälkeen alkaa jo mennä aika korkealentoiseksi. Huhhei :D

    1. ​Jäin nyt miettimään, että millaisiakohan vinkkejä ​olisi ollut, jos näitä olisi ollut enemmänkin. Tuo Suomesta ruoat mukanasi, niin vältyt vatsataudilta? Älä ui uima-altaassa kun joku on saattanut pissiä siihen? Älä tilaa drinkkiä baarissa kun baarimikko voi laittaa siihen huumeita? Älä luota keneenkään – edes omiin ystäviisi? :D

      1. Hahhaa, nää olisi aika osuva jatkumo tälle jutulle :D :D Kyllä vois iteltäni jäädä lähtemättä, jos ekalle reissulle oisin lähdössä ja näitä lueskelisin… Oikeesti, ei kyllä ole tullut mieleenkään, että joku mun hotellihuoneessa jossain piileskelisi :o

        1. Mulla on varmaan seuraavalla reissulla nämä vinkit kauhukuvana mielessä ja paniikinomaisesti tsekkaan huoneen aina sinne saapuessani. Tai en varmaan edes uskaltaisi tehdä sitä itse sen pelossa että sieltä joku oikeasti löytyisi, vaan joutuisin pyytämään aina respan apuun… Saan siis takuuvarmasti hullun leiman. Pahoittelut hotelleille, jotka saa minut vieraakseen :D

  9. Aikamoinen listaus! Hulluja kohtiahan siinä oli monta, mutta erityisesti näin sairaanhoitajana mua jäi pohdituttamaan tuo neula+ruisku kohta. Niinkuin mainitsitkin,että onnettomuustilanteessa ne välineet tuskin olisi mukana, ja vaikka joutuisi sairaalaan ihan omasta aloitteestaan esimerkiksi graavin kuivumisen vuoksi, ei sillä yhdellä tai kahdellakaan neula+ruiskukombinaatiolla pitkälle pötkittäisi. Pitäisi olla sitten melkein jo koko arsenaali mukana -i.v.nesteistä lähtien- jos haluaisi varmistaa että kaikki on varmasti steriilia. Pitäisi myös pystyä luottamaan että paikalliset myös käsittelee niitä steriileitä välineitä oikeaoppisesti. Loppukevennyksenä voin kertoa että mun kaveriporukasta lähti 4 sairaanhoitajaa kolmeksi kuukaudeksi Aasiaan reppureissaamaan, ja niillä oli nesteet ja välineet mukana. Ilmeisesti ne välineet oli ollut lopulta tarpeen krapulan kotihoidossa, olivat saaneet lisänesteytettyä kun ei ollut ruoka ja juoma darrassa maistunut :D

    1. ​Haha, tuli sitten nesteet lopulta tarpeeseen :D​ Tuohon tarkoitukseen niitä varmasti useammin reppureissulla tarvitsisi kuin sairaalassa käyntiä varten :D Kiitos kommentistasi, mielenkiintoista kuulla myös sairaanhoitajan näkemys tähän neula-asiaan. Eihän se puhdas neulakaan pelkästään riitä, jos sitä ei käsittele oikeaoppisesti… Ja kuinka monta niitä sitten pitäisi ollakaan mukana, plus kaikki oheistavarat. Että joo, ei taida olla kovinkaan varteenotettava vinkki, katsoi asiaa sitten miten päin hyvänsä :D

  10. Huhheijaa, jopas on ekstreme-vinkkejä! Taskulamppu, pilli ja huonetarkastus (luultavasti – toivottavasti – tässä tarkoitettiin ötököitä niillä kutsumattomilla vierailla) on ihan fiksuja minne vain matkatessa, mutta nuo muut ovat kyllä aikamoisia. Kaikkeen ei kuitenkaan vaan voi varautua, joten todennäköisyyksien vs. repun painon punnitseminen ennen reissua on ehkä ihan fiksua. Toisaalta, kyllähän näitä voi ymmärtää paremmin kun ottaa huomioon nuo kirjoittajan oleskelumaat ja esim. HIV:n yleisyyden Afrikassa, mutta silti vähän turhaa pelonlietsontaa kun artikkeli on noin yleisohjeeksi kirjoitettu. Itsekin kyllä moneksi kuukaudeksi Sambiaan lähtiessäni mietin, miten voisin välttää HIV-tartunnan JOS sattuisi joku paha tilanne, mutta totuus varmaan on, että ihan tuurista se olisi kiinni eikä siinä paljon kondomit tai omat neulat jossain majapaikan kaapissa auttaisi. Tämä lista olisi ehkä voinut olla vaan jotenkin toisin otsikoitu, koska perus reppureissaajan ei kuitenkaan tällaisista asioista tarvitse murehtia – onneksi! :D

    1. ​Mä myös toivon, että tässä tarkoitettiin huonetarkastuksen tekemistä ötököiden varalta, mutta tarvitseeko siihen ottaa työntekijää mukaan? Siis jos ötököitä löytyy, eikö sen voi sitten ilmoittaa respaan eikä vaatia heitä heti sisäänkirjautumisen yhteydessä mukaan :D​
      Samaa mieltä, että vinkkien antajan oleskelumaihin nämä vinkit voi olla ihan valideja, mutta otsikko antaa olettaa, että nämä olisivat jotain yleissääntöjä. Veikkaan, että tuollainen otsikko aiheuttaa kiinnostuksen useammassa kuin se, että siinä olisi mainittu vaikka Afrikka, joka ei reppureissaajien keskuudessa ole suosiossa läheskään Aasian tasolla. Tyypillistä iltalehtiotsikointia kun ei välitetä, että onko se sisältöön nähden paras mahdollinen, vaan tärkeämpää on klikkien kalastelu…

  11. Täytyy ottaa käyttöön vinkit ensi reissulla! ;)

    Mielestäni aika hyvä vinkki reissuille on ettei kannata ryypätä itseään tiedottomaan tilaan. Aika harvoin on tullut itse matkoilla kunnolla juhlittua, koska siinä suhteessa olen hieman pelokas, että minne ja kenen matkaan sitä voisi joutua.

    1. ​Loistava vinkki! Humalassa arviointikyky heikkenee ja se saattaa aiheuttaa ongelmiin joutumista. Jos haluaa juhlia kunnolla, olisi kaveriporukassa hyvä olla ​edes yksi, joka jättää alkoholin vähemmälle ja pitää tilannetta silmällä. Kaveri sai Thaimaan Phi Phin saarella roofieita juomaansa ja siinä olisi saattanut käydä pahasti jos kaverit eivät olisi pitäneet hänestä huolta ja taluttaneet takaisin hotellille…

  12. Ai herranjee :D Sanoisin myös olevani melko kokenut reppureissaaja ja harva näistä vinkeistä on ollut käytössä… lähinnä tuo taskulamppu, otsalampun muodossa yleensä meidän reissuilla, ja on tosiaan näppärä paikoissa, joissa ei esim. ole katuvaloja ollenkaan. Toisaalta onneksi ei ole koskaan mitään vakavampaa käynyt, koska kyllähän sitä maailmalla joskus sattuu, ja tietysti vaikka koti-Suomessakin. Tietyt turvallisuusohjeet joissain kohteissa ovat kyllä paikallaan, esim. monessa kaupungissa Afrikassa ulos ei vaan kannata lähteä auringonlaskun jälkeen, se tuli itsekin heti todettua todeksi. Ei tarvinnut montaa metriä kävellä todetakseen, että paska idea, käännynpä takaisin. Ei liioittelua tai turhaa peloittelua siinä. Samaa mieltä kanssasi siitä, että tuo pilli ei oikeastaan ole hullumpi vinkki, sen voisi ottaa itsekin käyttöön.

    1. Mä ajattelinkin, että joissakin Afrikan maissa varmasti ekstravarovaisuus voisi olla paikoillaan, ja näistä vinkeistä voisi jopa olla ainakin jossakin määrin hyötyä (mulla ei ole omaa kokemusta Afrikassa reissaamisesta). Mutta ​kun puhutaan reppureissaamisesta yleisellä tasolla, on nämä vinkit hieman erikoisia ja aiheuttaa varmasti enemmän epäilyksiä ja ennakkoluuloja kuin intoa ja avarakatseisuutta lähteä rinkka selässä tutkimaan maailmaa.

  13. Aika hauskoja! Ja kyllä varmasti kuulostaisi melkoisen vainoharhaiselta jos respassa huoneen avaimen saatuaan pyytäisi voiko joku tulla mukaan katsomaan ettei kukaan lymyile huoneessa sänkyni alla! :D Nuo lehden vinkit luettuani hautaan reppureissuajatukset lopullisesti odottamaan seuraavaan elämään!

    1. Äläs nyt vielä vanno, ei reppureissaaminen ole niin kamalaa ja vaarallista kuin tuo artikkeli antaa ymmärtää!! ​:D Mielenkiintoista olisi nähdä respan naama kun pyytäisi tulemaan huoneeseen tarkastamaan sen kutsumattomien vierailijoiden varalta. Hyvä alku hotellivierailulle kun heti epäilee ääneen, että siellä varmasti lymyilee rikollisia…

  14. Taskulamppu kannattaa pitää aina mukana matkalla kuin matkalla, kadut ja kujat ovat usein hämäriä.
    Toinen asia mitä tässä listassa kannatan on huonetarkastuksen tekeminen. Sängyn pohjat ja verhot kannattaa tarkistaa luteiden ja torakoiden varalta.

    1. Mä en kyllä tiedä, että tarkoitettiinko tässä huoneen tarkastamista ötököiden vai ihmisten varalta – minä luulin, että jälkimmäisten :D Mutta totta, etenkin ludetilanne olisi hyvä tarkistaa, sillä siitä voi tulla ikävä riesa.

  15. Onhan nuo aika hulluja, mutta taskulamppu on kyllä oikeasti hyvä. Sille on täällä Afrikassa asuessa säännöllisesti käyttöä, sekä kotona että reissussa. Ja jos tulee sähkökatko, ei kännykkääkään voi ladata, joten ei kannata luottaa siihen, että taskulamppu kyllä aina toimii – siinä kännykässä, josta on virta vähissä…

    1. Joo, taskulamppu on varmasti tarpeellinen! Ja hyvä vinkki, että kannattaa olla ihan oikea fikkari kun kännykästä voi loppua akku :)

  16. No huh huh! Itse en ole reppureissua tehnyt, mutta tuskinpa se nyt ihan noin vaarallista on, mitä tuo artikkeli antaa ymmärtää :D Ja hei oikeesti, vinkit kondomi ja neula?! Onkohan joku oikeesti toiminut noiden mukaan? :O

    1. No, ainakaan mun kokemusten mukaan reppureissailu ihan näin vaarallista ole :) Mietin tuota artikkelia lukiessani, että entäs jos menee vaikka pakettimatkalle samaan paikkaan kuin reppureissaajat, onko se sitten turvallista? :D Minäkin haluaisin tietää, että onko joku toiminut näiden mukaisesti, ja onko kondomi pelastanut tukalasta tilanteesta ja oma neula ollut sairaalassa mukana… Jotenkin epäilen :D

  17. Oho, kai sitä reissaa aika huolettomasti, kun ei ole koskaan tullut mieleen tällaiset varatoimenpiteet :D Pillin sijaan mulla tosin on ryöstöhälytin laukussa, jonka sokan olen lähinnä pelännyt vahingossa irtoavan ja sen ujelluksen herättävän kaikki pahaa-aavistamattomat kanssareissaajat vaikka siellä pelottavassa sekadormissa ;)

    1. ​Sekadormi taitaa näiden vinkkien perusteella olla hotellihuonetta paljon turvallisempi vaihtoehto! :) Ryöstöhälytin ei ole yhtään huono juttu, pitäisi varmaan itsekin hankkia sellainen… Vaikka se ei kyllä olisi kiva, jos se menisi päälle keskellä yötä täydessä dormissa :D

  18. No ohhoh 😂 Sanoisko, että sellainen perus sinisilmäisyys ja naiivius kannattaa jättää kotiin, mutta uskoa silti ihmisten hyvyyteen. Valppautta tarvitaan ja että vähän katsoo missä luukussa yönsä viettää tai pimeillä takakujilla kulkee. Me olemme nyt perheenä reppureissanneet maapallon ympäri puoli vuotta (huolettomasti ja vapaana, biletykset lapsen ja jo iänkin vuoksi jääneet toki vähemälle tai kokonaan), eikä todellakaan lapsenkaan kanssa tarvinnut monta kertaa murehtia. Pyritty valitsemaan suht ok majoitus arvioiden perusteella, vältetty yöaikaan liikkumista (vaikka kyllä isoissakin kaupungeissa saatettu yötunneille asti olla).
    Otsalamppu on ollut hyödyllinen. Sähkökatkoja ollut eri puolilla maailmaa nyt 8, ja sitten on oikeasti pimeää ilman. Linkkari oli kätevä, kunnes kentällä pöllittiin rinkan sivutaskusta. Viinipullonavaaja, sytkäri ja toinenkin avaaja otettu kentällä käsimatkatavarasta pois. Pienenpienet saksetkin olleet hyödyksi sen jälkeen (esim matkaompelusetistä). Huone tarkistetaan tietty aina ens alkuun itse, lähinnä tropiikissa ötököitten takia, ei niinkään mahdollisten hämärätyyppien 😂😂
    Reppureissaus on huippua!! Siitä vaan reippain mielin, vaikka näin vähän vanhempana ja lapsenkin kanssa!!!

    1. ​Olen aivan samaa mieltä, että naiivi ja turhan hyväuskoinen ei kannata​ matkoilla olla, ja terve maalaisjärki tulee olla mukana, mutta ihan kaikkea ei kuitenkaan tarvitse pelätä. Todella stressaavaahan se olisi, jos täytyisi jatkuvasti olla valppaana ja varautua pahimpaan.
      Otsa- tai taskulamppu on varmasti hyödyllinen, etenkin paikoissa, joissa sähkökatkokset ovat yleisiä. Linkkarista tai pienistä saksista voi myös olla hyötyä, joten nekin on paikkansa matkalla ansainneet :) En ole koskaan osannut pelätä sitä, että majapaikassa lymyilisi piilossa joku sinne kuulumaton, mutta nyt seuraavan kerran varmasti tulee vainoharhaisena tutkittua kaikki kaapit ja sängynaluset :D
      Mahtava juttu, että reppureissaus onnistuu mainiosti myös lapsen kanssa!

  19. Apua oon vissiin huono reppureissaaja, sillä en kanna mitään yllämainituista matkoillani – paitsi taskulamppua, joka on puhelimessa. Enkä myöskään tee mainittuja toimenpiteitä.

    Toi pilli olis kyllä hyvä idea varsinkin silloin, jos matkustelisi yksin. Saisi pimeällä kujalla herätettyä huomion, jos joku kävisi kimppuun.

    Hauska postaus! :’D

    1. ​No niinpä: minäkin olen todella huono reppureissaaja kun en ole toteuttanut mitään näistä ohjeista! Taskulampunkin sain vasta vuosi sitten kun vaihdoin puhelinta, aikaisemmin ei ollut edes sitä. Pilli voisi oikeasti olla ihan hyvä pitää mukana.​

  20. Jessus, miten sitä onkin selvinnyt aiemmilta reissuilta :D ehkä me reppureissaajat ollaan supersankareita kaikki! Minusta oikeasti tärkeimpiin lukeutuvia reissuvälineitä on linkkari (sekä viini- että kaljakorkinavaajalla) ja flip flopit. Ja villasukat.

    1. ​Kyllä, supersankareita taidetaan olla, kun ollaan selvitty reissuissa hengissä :D Linkkari on varmasti hyödyllinen väline (etenkin korkinavaajilla varustettuna…), mutta minä olen toistaiseksi pärjännyt ilman sitäkin. ​Olen ihan onneton reppureissaaja, kun en ole varautunut mihinkään erikoistilanteeseen :D

  21. Tässä saatiin kyllä ULKOMAAT kuulostamaan kovin pelottavalta paikalta. :D No, ihan hyviäkin vinkkejä kyllä osittain, mutta kun juttu on kirjoitettu tähän muotoon, niin se saa matkailun kuulostamaan todella extremeltä harrastukselta. Ja komppaan Saria: toi kondomivinkki, mitä ihmettä?! :D Todellakin saattaisi se pippurisumute toimia vähän paremmin.

    1. Kyllä, ulkomaat on pelottava paikka! :D Nämä vinkit oli antanut mm. Keniassa, Ugandassa, Irakissa ja Ruandassa työkseen matkustava, mikä ehkä selittää osittain aika äärimmäiset vinkit, mutta artikkeli oli hieman hölmösti kirjoitettu reppureissaajille yleispäteväksi vinkkilistaksi. Ja mä en voi ymmärtää tuollaista pelon lietsontaa. “Nämä asiat, joita et ehkä koskaan ole tullut ajatelleeksi, voivat pelastaa henkesi maailmalla.” Tuo artikkeli kun osuu jonkun ensimmäistä Thaimaan-reppureissuaan suunnittelevan silmiin, niin en ihmettele jos alkaa epäillä koko reissun järkevyyttä.
      Ja tuo kondomivinkki on tosiaankin kaikkein paras! Mä haluaisin tietää, että kuinka useasti a) kondomin esille kaivaminen raiskaustilanteessa on ollut mahdollista, ja b) kondomi on estänyt raiskauksen? Olisihan se aivan mahtavaa jos se toimisi, mutta minä vähän epäilen…

  22. Tosi hyviä vinkkejä :) En itse varmaan uskaltaisi lähteä reppureissaamaan, mutta nostan hattua niille jotka uskaltavat. Itseltä rohkeus puuttuu :D

    1. Tällaiset artikkelit ei varmastikaan lisää rohkeutta lähteä reppureissaamaan! Maastahan se riippuu, kuinka riskialtista matkustaminen siellä on, mutta esimerkiksi reppureissareiden suosikki Thaimaa on todella helppo kohde ja siellä pärjää pelkällä maalaisjärjellä. Kun vain uskaltaa lähteä, niin huomaa että eihän reppureissaaminen sen pelottavampaa ole kuin muutkaan matkustustavat. Hauskempaa vain, sillä on mahdollista mennä minne vain ja nähdä yhden reissun aikana paljon :) Ja etenkin nuorempana oman viehätyksensä toi myös se mahdollisimman pienellä budjetilla matkustaminen, mutta nykyään olen sen verran mukavuudenhaluinen, että etenkin majoitukseen haluan panostaa enemmän. Mutta hauskoja ja ikimuistoisia tarinoita niissä muutamien eurojen läävissä majoittumisista jäi :)

  23. pippurisumute voisi olla aika hyvä, tai sellainen kovaääninen hälytin. Nyt olen viimeaikoina alkanut ymmärtää että mafia pitää hotelleja ja lomamajoituksia useissa eri maissa, aika karmivaa. Jos olisin tämän tiennyt olisi jäänyt moni majoitus varaamatta, mutta onneksi ei sentään kaikki ole olleet niitä. Nyt jatkossa pyrin välttämään niitä, asioita joista ne tunnistan ovat mm. se ettei heillä ole ammattisiivoajia ollenkaan, lähes kaikissa jotain samaa sisustusta, asiat ei toimi kuten pitäisi, saman tyylisiä majoituskomplekseja useissa eri maissa ja maksut menee eri tileille pienet summat vain yrityksen tilille. Ihmettelinkin perhehotelleja joissa oli melko tavallisia perheitä jotka olivat kuitenkin arrogantteja ja valehtelivat joka asiassa, niin nyt löytyipä syy sillekin. Kaikkea sitä tulee matkaillessa koettua ja opittua.

    Kerroksiin liittyen se on ihan totta että joskus voi olla turvallisempaa majoittua ylemmäs, olen matkoilla nähnyt varkaita jotka kulkee (etenkin 3 ja 5 aikaan aamuyöstä) tarkkailemassa loma-asuntojen (miksei myös hotellejen) ikkunoita taskulampun kanssa ja alhaalle näkevät paremmin jos ei ole verhot edessä. Jotkut asukkaat pitävätkin verhot edessä yötä päivää, ainakin Lontoossa muistan että monet paikalliset tekivät niin.

    1. Etenkin yksin matkustavan naisen on ihan järkevää varautua hyökkäysten varalle, mutta välineiden olisi hyvä olla hieman järeämpiä kuin kondomi :D
      Tuo verhovinkki on hyvä, ja koskee ihan asuntojakin. Jos asuisin alimmissa kerroksissa, jättäisin varmasti poissaollessani illaksi tai yöksi valon päälle ja verhot ikkunan eteen, niin näyttäisi siltä, että sisällä on joku. Mutta hotelleissa en tee sitä, sillä yleensä hotelleihin ei niin vain tulla, ja matkatavaroissani on harvoin mitään kovin arvokasta varastettavaa. Mutta se, että tuossa vinkissä kehoitetaan valitsemaan kakkoskerroksen huone, koska sieltä on helpompi paeta, on aika karua…

  24. Mahtava artikkeli! Eihän tuon kirjoittaja voi olla tosissaan, eihän… Kiitos illan viimeisistä nauruista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *