Viisi vinkkiä migreenin estämiseksi matkalla

Olen kärsinyt migreenistä jo vuosia. Ensimmäisen kohtaus tuli yläasteaikoihin kouluun kävellessä: aivan yllättäen toisesta silmästäni sumentui näkö ja luokkaan päästyäni alkoi kovin koskaan kokemani päänsärky. En ymmärtänyt mikä minua vaivasi, joten menin suoraan kouluterveydenhoitajalle. Hän oli harvoin paikalla, ja tälläkin kertaa odotin parikymmentä minuuttia ennen kuin luovutin: lähdin kotiin kun aloin voimaan pahoin. Tämän jälkeen migreeni on ollut kiusana enemmän tai vähemmän säännöllisesti ja ajan kuluessa olen oppinut, mitkä tekijät saattavat laukaista tuon kauhean päänsäryn.

Valitettavasti edes tieto laukaisevista tekijöistä ei kuitenkaan aina riitä estämään kohtauksia, sillä migreeni on monimutkainen sairaus, eikä syynä ole aina sama ärsyke. Joskus laukaisevana tekijänä voi olla kypsien juustojen tai sipulin syöminen, joskus kohtauksen saa punaviinistä ja toisinaan vaikka huonosti nukutun yön seurauksena.

image

Migreeni on ikävä seuralainen kotioloissakin, mutta matkustaessa sen inhottavuus moninkertaistuu. Meluisassa lentokoneessa, kuumassa bussissa tai pomppivassa pikaveneessä päänsärky ei ole toivottu seuralainen, mutta eipä sitä haluaisi pilaamaan yhtäkään rennompaakaan lomapäivää. Listasin tähän asioita, joihin kiinnitän reissussa vielä kotioloja enemmän huomiota pitääkseni migreenin mahdollisimman kaukana.

1. Nuku hyvin

Yksi migreenin laukaisevista tekijöistä on epäsäännöllinen unirytmi ja katkonaiset unet, joten kannattaa pitää huolta hyvien unien saamisesta. Ennen aikaista aamulähtöä kannattaa yrittää mennä nukkumaan niin aikaisin, että ehtii nukkua sen kahdeksan tuntia aloittaakseen matkan levänneenä. Lyhyillä lennoilla ei kannata torkkua pieniä pätkiä, vaan on suositeltavaa odottaa määränpäähän pääsyä ja ottaa siellä tarvittaessa lyhyet – mutta häiriöttömät – päiväunet. Pitkillä siirtymisillä nukkuminen kulkuneuvossa on usein tarpeen, mutta silloinkin kannattaa yrittää nukkua vasta normaaliin nukkumisaikaan ja kun on kunnolla väsynyt, sillä silloin todennäköisemmin nukkuu pienten katkonaisten pätkien sijaan pidemmät ja paremmat unet.

2. Syö säännöllisesti

Reissussa aterioiden väli saattaa kasvaa ja välipalaksi ottaa jotain makeaa herkkua, mikä nostaa verensokerin hetkeksi korkealle – mutta laskee sen nopeasti myös alas. Verensokeritason vaihtelu saattaa aiheuttaa migreeniä, joten on parempi pitää se tasaisena: syö säännöllisesti, ja pidä mukana hedelmiä tai pähkinöitä yllättävän nälän varalle. Vältä nälkäisenä etenkin suklaata!

image

3. Juo vettä – vältä viiniä

Lentokoneessa veden juonti on todella tärkeää koneen kuivan ilman vuoksi, joten vesipullojen ostossa ei kannata säästellä. Lisäksi etenkin lämpimissä kohteissa täytyy muistaa nestetasapainon tärkeys: vaikka aurinko ei paistaisikaan, mutta lämpömittari näyttää hellelukemia, juo vettä paljon. Pienikin nestehukka voi aiheuttaa jyskyttävän päänsäryn!

Punaviini on yksi yleisimmistä migreenin aiheuttajista, joten pelataksesi varman päälle kannattaa valita illallisjuomaksi jotain muuta, vaikka viini ei sinulle yleensä päänsärkyä aiheuttaisikaan. Minulle ei kaikki viinit laukaise migreeniä, mutta pari lasillista vääränlaista viiniä saattaa pakottaa minut sänkyyn koko seuraavaksi päiväksi.

4. Käytä hattua ja aurinkolaseja

Kirkas valo saattaa laukaista migreenin, joten aurinkolasit on hyvä pitää silmillä vähänkin kirkkaammalla säällä. Ja kannattaa panostaa laadukkaisiin aurinkolaiseihin, sillä halpojen markettilasien linsseissä saattaa olla vääristymiä, joiden läpi katsominen voi aiheuttaa päänsärkyä. Auringossa kannattaa suojata pää hatulla, mutta myös viileämmällä ilmalla: kylmä päähän kohdistuva viima saattaa aiheuttaa migreenin.

image

5. Vältä voimakkaita hajuja

Markkinat, kukkapellot, väenpaljous ja hajuvesiliikkeet ovat paikkoja, joita migreenikohtauksista kärsivän kannattaa välttää voimakkaiden hajujen vuoksi. Voimakkaat hajuvedet ovat minulle yksi pahimmista päänsäryn aiheuttajista, ja esimerkiksi tungoksessa henkilön, joka on lorauttanut päälleen reilusti mummohajuvettä tai machomiehen partavettä, läheisyys saattaa laukaista migreenin todella nopeasti.

Pakkaa nämä matkalle mukaan

Aurinkolasien ja hatun tai huivin lisäksi pakkaan aina matkalle mukaan särkylääkkeitä. Varsinaisia migreenilääkkeitä minulla ei ole, vaan yleensä pärjään normaaleilla särkylääkkeillä. Ainoa ongelma niissä on se, että jos en nappaa paria pilleriä heti ensimmäisten migreenistä ilmoittavien merkkien aikaan, ei ne enää auta kun migreeni on jo alkanut. Yritän välttää särkylääkkeiden turhaa käyttöä, joten tämän vuoksi toisinaan viivyttelen lääkkeiden oton kanssa likaa – ja sitten onkin jo liian myöhäistä.

Korvatulpat ja unimaski saattaa auttaa ennaltaehkäisyssä, mutta etenkin migreenikohtauksessa ne ovat pelastus: pimeys ja hiljaisuus ovat migreenipotilaan parhaat kaverit – kuten myös viileä huone. Älä siis kuumaan maahan matkustaessasi pihistä ilmastoinnista: sen tuoma viileys on tarpeen viimeistään lamaannuttavan päänsäryn iskiessä.

image

Valitettavasti migreenin tuloa ei voi täysin estää, vaikka tekisikin kaiken mahdollisen sen välttääkseen. Kaikkiin asioihin kun ei voi itse vaikuttaa, sillä esimerkiksi matalapaine ja ukkonen voi laukaista migreenin – kuten myös stressi ja hormonitoiminnan vaihtelut.

Migreeni on kamala matkakumppani, eikä yleispäteviä ohjeita sen välttämiseksi ole, mutta paras kuulemani vinkki migreenin ehkäisemiseksi reissussa on se, että  elää lomalla samassa ateria- ja unirytmissä kuin kotonakin.

Onko muita migreenistä kärsiviä? Minkä vinkin sinä antaisit?


Jutun kuvat ovat elokuussa järjestetystä katumaalaamisen maailmanennätyksestä:
Kööpenhaminan Nørrebron kaupunginosan pääkatu Nørrebrogade suljettiin päiväksi ja
kaikki halukkaat saivat osallistua kadun maalaamiseen. Kadunpätkästä tuli maailman pisin katumaalaus.

2 comments
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *